طرح دعوای اجرت المثل

مطالبه اجرت المثل ایام تصرف ملک

مطالبه اجرت المثل ایام تصرف در صورتی مطرح خواهد شد که شخصی  از ملک دیگری، به صورت غیر قانونی و بدون رضایت مالک استفاده نماید. در چنین شرایطی مالک رسمی ملک  می‌تواند اجرت‌المثل ایام تصرف را به میزان مدت تصرف در ملک از شخص متصرف مطالبه نماید. دراین مواقع مالک می‌تواند اقدام به طرح دو دعوا نماید:

  1.  رفع تصرف عدوانی و یا خلع  ید
  2.  مطالبه اجرت المثل ایام تصرف یا اجرت المثل ملک چیست؟
اجرت المثل ایام تصرف

اجرت المثل ایام تصرف

میزان اجرت المثل ایام تصرف چگونه تعیین می شود ؟

مقدار اجرت‌المثل وابسته به شرایط پرونده، نوع ملک، نحوه و میزان استفاده از ملک و …. است.

اگر در قرارداد ملک مورد دادخواست، مبلغی  مشخص نشده  باشد و یا اصلا قراردادی بین طرفین وجود نداشته باشد، میزان بدهی  متصرف برابر با مبلغی خواهد بود که کارشناس  ملکی یا قاضی  دادگاه بر اساس ملک مشابه، مشخص می‌کند.

برای درخواست اجرت المثل زمان تصرف ملک باید به کجا مراجع شود؟

دعاوی درخواست اجرت‌المثل ایام تصرف ملک به دو دسته  کلی تقسیم‌بندی می‌شوند:

  • مواردی که میزان  اجرت‌المثل ملک زیر ۲۰ میلیون تومان است، برای رسیدگی به شوراهای حل اختلاف ارجاع داده می‌شوند .
  • مواردی که میزان اجرت‌المثل ملک بیش از ۲۰ میلیون تومان  است، در  دادگاه  حقوقی محل وقوع ملک رسیدگی می‌شود.

در مواردی  که تعیین دقیق میزان دقیق اجرت‌المثل زمان تصرف ملک توسط خواهان ممکن نباشد، مالک  می‌تواند با ارائه دادخواست “تأمین دلیل” به کارشناس حقوقی، تعیین مبلغ دقیق اجرت‌المثل ملک را در خواست نماید.

مطالبه اجرت المثل ایام تصرف ملک مشاع

بر اساس قانون افراز و فروش املاک مشاع ، شرکا یک ملک مشاع در تمام اجزا آن براساس سهم خود  شریک هستند؛ لذا هرکدام از این شرکا، برای  دخل و تصرف مادی در ملک مشاع، بایستی اجازه و رضایت بقیه شرکا را نیز داشته باشند. بنابراین چنان‌چه یکی از شرکا بدون اجازه سایرین اقدام به تصرف در ملک مشاعی نماید، شرکا دیگر می توانند با ارسال اظهارنامه درخواست رفع تصرف از ملک را به شریک متصرف ارائه کرده و در صورتی که متصرف از رفع تصرف خودداری نماید، شرکا ملک مشاعی می توانند با طرح دادخواستی حقوقی ، تخلیه ملک مشاع را به انضمام دادخواست مطالبه اجرت‌المثل ایام تصرف ملک به دادگاه ارائه نمایند.

اجرت المثل ایام تصرف از چه زمانی شروع می‌شود؟

اجرت المثل ایام تصرف ملک در این شرایط از زمان ارائه اظهارنامه رسمی محاسبه می‌گردد.

در رای شماره ی ۷۵۰ مورخ ۹۱/۶/۱۸ شعبه ی ۱۳ دادگاه تجدید نظر استان تهران آمده است که : “ برای این که دعوای اجرت‌المثل ایام تصرف در مال مشاع مسموع باشد، ابتدا خواهان باید ثابت کند که تصرفات خوانده در مال مشاع با مخالفت وی رو به رو شده است. اعلام مخالفت از طریق اظهارنامه یا غیره صورت می‌گیرد.“

مطالبه اجرت المثل ایام تصرف مستاجر

اگر مستاجر پس از انقضای مدت اجاره، بدون اذن مالک، ملک مورد اجاره را در تصرف خود نگه داشته باشد، موجر برای مدت مزبور مستحق اجرت المثل خواهد بود. بنابراین موجر بایستی دادخواست مطالبه اجرت المثل را مطرح نماید. دادگاه پس از برگزاری جلسه رسیدگی و استماع اظهارات طرفین، در صورتی که مالک را  مستحق دریافت اجرت المثل تشخیص دهد، امر را به کارشناس رسمی دادگستری ارجاع می‌دهد تا  با بررسی و ارزیابی ملک، اجرت‌المثل دوره‌ای که ملک در تصرف مستاجر بوده را با توجه به موقعیت و شرایط ملک و مقایسه با املاک مشابه، مشخص نماید. در این شرایط مبلغ اجرت‌المثل ممکن است از مبلغ اجاره کمتر و یا بیشتر باشد.

شرایط مطالبه اجرت المثل زمان تصرف مستاجر

الف) مالکیت رسمی  خواهان به عنوان مؤجر

ب) انقضای مدت قرارداد اجاره

ج) درخواست تخلیه توسط موجر ( در غیر این صورت، ظاهر امر این است که مالک برای ادامه تصرفات مستاجر رضایت دارد. )

د) تصرف خوانده در مال الاجاره .

دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی با بیش از یک دهه سابقه و با بهره گیری از وکلای پایه یک دادگستری آماده ارائه خدمات تخصصی حقوقی و مشاوره در امور و دعاوی ملکی می باشد.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

‫78 نظر

  • شهاب

    سلام من و پدرم ملکی را باهم خریداری کردیم و پدرم متاسفانه فوت شدن و سهم ایشان بین ورثه تقسیم شد و نیم دانگ به برادرم و یک چهارم دانگ به خواهرم رسید اما بعد مشخص شد خواهرم نسبت خونی با ما ندارد و طی شکایت و انجام آزمایش دی ان ای دادگاه رای به رد نسب داد و این پروسه یک سال طول کشید و من در ۵.۲۵ دانگ خانه ام مستقر بودم حالا برادرم تقاضای اجرت المثل بابت این یک سال کرده درصورتی که هنوز وضعیت انحصار وراثت مشخص نبود و میزان دانگ برادرم هم مشخص نبود و سندی صادر نشده بود آیا ادعای ایشان وارد است یا خیر؟

    خرداد ۲۴, ۱۴۰۱ در ۱۳:۳۱
    • دادپویان حامی

      سلام بله به هرصورت ایشان نیز شریک محسوب می‌شود

      خرداد ۲۷, ۱۴۰۱ در ۲۱:۳۹
  • صالحی

    سلام و عرض ادب
    مستاجر ۵ اسفند ۱۴۰۰آپارتمان را پس از طی شکایت و کش و قوسهای فراوان تخلیه نمود و کلید را تحوبل من داد
    اما از آن تاریخ تا اکنون انباری را تحویل نداده است
    آیا می توانم دادخواست رفع تصرف عدوانی و درخواست اجرت المثل نمایم
    متشکرم

    اردیبهشت ۶, ۱۴۰۱ در ۱۸:۳۴
    • دادپویان حامی

      سلام دعوای دستور تخلیه مطرح کنید
      اجرت المثل هم در پرونده ای دیگر قابل مطالبه هست.

      اردیبهشت ۱۷, ۱۴۰۱ در ۱۶:۳۹
  • مجید

    ۱۱با سلام خدمت وکلای متبحر عزیز
    بنده در سال ۱۳۹۶ به جهت اینکه همسرم مهریه سنگین مطالبه کرده بود و این قضیه همزمان شده بود با فوت پدرم و تقسیم ارث ( البته همسرم به طمع اینکه به من ارث رسیده بود همزمان دادخواست مهریه داده بود) و من برای جلوگیری از این موضوع و از طرف دیگر برادران وخواهرم در خواست معاوضه زمین های مورثی کرده بودند و حاصل این جابجائی ومعاوضه املاک بین ما وراث دیگر یک قطعه زمین کشاورزی به مساحت ۷۳ هزار متر بود که بین من ویکی دیگر از برادرانم شده بود و ۵ هکتار از این زمین سند تک برگ داشت که همگی وراث بعلاوه خود بنده در دفتر خانه حاضر با دست خودم سند زمین فوق را بنام برادری که در زمین فوق شریک بودم زدیم ولی ۲۳ هزار متر دیگر قولنامه ای بود که بالطبع نیازی به انتقال سند نبود البته نیاز به توضیح هست که قبل از انتقال سند در دفتر خانه یک قولنامه بین وراث تنظیم گردد که طی آن سایر وراث به عنوان فروشندگان ملک فوق را بنام من وهمین برادرم که خریدارن این ملک بودیم فروختند وما دونفر به عنوان خریدار معرفی شدیم حال با توجه به اینکه این برادرم که سند بنامش زده ایم هیچ مبلغی بابت بیع به من پرداخت نکرده از سال ۱۳۹۶ تا کنون زمین در دست ایشان هست ودر تصرف دارد و در همین برادرم در زمین فوق تغییراتی از جمله هزینه سنگین انتقال آب از طریق لوله کشی زیر زمینی و احداث خانه کارگری کرده و ادعای می کند با انجام هزینه توسط او زمین ها ارزش افزوده پبدا کرده بنده را در سر دوراهی قرار داده متاسفانه از انتقال سند بنام من امتناع میکند حال در شرایط فعلی من چه طور می توانم مالکیت زمین را به خودم برگردانم ؟ آیا باتوجه به اینکه بیعی بین ما رد وبدل نشده می توانم ابطال سند رسمی را از دادگاه بخواهم یا اینکه راه دیگری وجود دارد که من از آن بی خبرم و همچنین چطور و چه زمانی می توانم اجرت المثل ایام تصرف را از برادرم دریافت نمیایم باتشکر

    اسفند ۱۹, ۱۴۰۰ در ۱۳:۴۹
    • دادپویان حامی

      سلام شما باید دعوای اعلام بطلان معامله صوری مطرح نمایید.در صورت راهنمایی بیشتر و مشاوره با دفتر تماس بگیرید.

      فروردین ۲۷, ۱۴۰۱ در ۱۰:۳۶
  • سحر

    با سلام من وهمسرم ازهم جداشدیم وسه دانگ خانه بنام من می باشد والان در تصرف ایشان می باشد ایشان کارمند بانک هستن وسند ها در گرو بانک سوالی که دارم اولا چطور جهت درخواست اجاره اقدام کنم واینکه امکان درخواست فروش از طریق دادگاه وجود دارد وراهی برای گرفتن سه دانگ بنده هست سند رسمی تک برگ دارم که بنام می باشد

    اسفند ۱۷, ۱۴۰۰ در ۰۸:۵۰
    • دادپویان حامی

      سلام بله امکان مطالبه اجرت المثل،اخذ سند تک برگ مشاعی برای شما وجود دارد.

      فروردین ۱۴, ۱۴۰۱ در ۱۰:۵۵
  • فراهانی

    با سلام. اینجانب یک دانگ از شش دانگ خانه ای که زمین آن قولنامه ای است و خودم ساختمش را با رای قاضی طلاق برج ۶ سال ۹۹ می بایست به نام همسرم می کردم ولیکن ایشان از انجام این کار امتناع ورزید و میخواست بعد فروش خانه قدر السهم خود را نقدی بگیرد. حالا دادخواست اجرت المثل تنظیم کرده. با توجه به اینکه هنوز سندی به اسم ایشان تنظیم نشده و اینکه با هم توافق کرده بودیم که تا فروش خانه صبر کند آیا دادخواست او راه به جایی میبرد؟
    با تشکر

    اسفند ۳, ۱۴۰۰ در ۱۸:۲۲
    • دادپویان حامی

      سلام خیر نمی تواند

      اسفند ۷, ۱۴۰۰ در ۱۰:۴۰
  • رضاشاهی

    سلام وقتتون بخیر .پدر بنده تو شهرستان زمین داشته و در نبود ما زمینو تصرف کرده بودند و ما بعد از تعدادی شکایت رای به نفع ما تموم شد و اجرای احکام هم تحویل داد زمینو به ما الان ما میخوایم بریم پی بکنیم و بسازیم و اونا مزاحمت ایجاد میکنن و به رای دادگاه هیچ عکس العملی نشان نمیدن و امکان درگیری هست ما باید چیکار بکنیم و میتونیم اجرت المقل این چند وقتو بگیریم تو زمین درخت سیب کاشته بودن ممنون میشم اگه راهنمایی کنید با تشکر

    بهمن ۲۱, ۱۴۰۰ در ۲۰:۰۸
    • دادپویان حامی

      سلام حسب مفاد دادنامه اجرای احکام و مراجع انتظامی میبایست ملک بدون درگیری تحویل شود و امکان مطالبه اجرت المثل نیز وجود دارد

      بهمن ۲۴, ۱۴۰۰ در ۱۴:۳۱
  • محمد

    سلام پدر بنده قبل فوت زمین کشاورزی و خانه رو بنامم صلح نامه کرده الان بعد فوتش برادرم در خواست اجرت امثل کرده در صورتی ک من مالک این زمین و خونه هستم ایا طرح دعویش قانونیه؟

    دی ۲۷, ۱۴۰۰ در ۲۳:۴۸
    • دادپویان حامی

      درود ،خیر اساس حقوقی ندارد

      بهمن ۲۳, ۱۴۰۰ در ۱۰:۰۳
  • حسام

    پدری ۶ سال قبل از فوت یک واحد آپارتمان و یک باب مغازه خود را به طورجداگانه و بدون هیچگونه قراردادی به دو نفر از فرزندان ذکور خود می دهد به شرطی که آن فرزندان هزینه های زندگی دوران کهولت پدر را تامین کنند.اما آنها به وظیفه خود عمل نمی کنند بطوری که پدر مجبور می شود برای تامین هزینه های زندگی خویش دودانگ از منزل مسکونی خود را بفروشد.
    هم اکنون و بعد از دو سال از فوت پدر،همچنان آپارتمان و مغازه در اختیار آن دو نفر است.آنها مدعی هستند پدر به طور شفاهی اذن استفاده رایگان به آنها داده است.آیا سایر وراث می توانند، بابت ۸ سال تصرف مال پدر تقاضایع اجرت المثل نمایند؟یا فقط می توانند اجرت المثل بعد از فوت را مطالبه نمایند؟
    البته لازم به ذکر است که هیچکدام از طرفین مدرک و سندی برای ادعای خود در دست ندارند.

    دی ۷, ۱۴۰۰ در ۰۷:۵۴
    • مدیریت

      بله ورثه میتواند از ابتدای تصرف ایشان مطالبه اجرت المثل مطرح نماید

      دی ۱۱, ۱۴۰۰ در ۱۰:۳۵
  • جمالي

    سلام، پدر بنده كه به تازگي فوت نموده اند ملكي داشتند كه برادرم سازنده اش بوده و قرارداد ساخت برمبناي ۶۰ درصد مالك و ۴۰ درصد سازنده بوده است. ۹ ماه پيش پنج واحد اداري آنرا سازنده با اخذ انگشت از پدر (بيسواد) به شركتي رهن داده و ظاهرا تا سه سال اعتبار دارد. كل پول رهن را شخصا دريافت كرده و استفاده مي نمايد. من و دو خواهرم از مفاد قرارداد اطلاعي نداريم و الان گواهي حصر وراثت هم داريم. چه اقدامي مي توان انجام داد؟ سپاس

    آذر ۲۹, ۱۴۰۰ در ۰۹:۳۱
    • مدیریت

      اگر ۵ واحد بیشتر از سهم ۴۰ درصدی سازنده هست تحت عنوان ابطال معامله فضولی اقامه دعوا کنید

      دی ۴, ۱۴۰۰ در ۱۰:۳۷
  • یونسی

    عموی پدرم زمین ما را تصاحب کرده است و اکنون که از او شکایت کرده ایم می توانیم اجرت المثل این چندسال را درخواست نماییم ؟

    آذر ۱۶, ۱۴۰۰ در ۱۶:۳۸
    • مدیریت

      بله می توانید .

      آذر ۱۷, ۱۴۰۰ در ۱۰:۰۶

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    دوازده − 8 =