دعاوی ورشکستگی

دعاوی ورشکستگی

[us_image image=”28910″ align=”center” size=”full”]
[us_separator size=”custom” height=”450PX”]

دعوای ورشکستگی

ورشکستگی از نظر حقوقی معنای ویژه‌ای دارد که اگرچه به معنای عامیانه آن شبیه است، اما تفاوت های اساسی نیز با آن دارد. دعوای ورشکستگی که در مورد تجار یا شرکت‌های تجاری در شرایط مقرر قانونی اقامه میشود، آثار مهم و متعددی دارد که بعضا به دوران پیش از صدور حکم ورشکستگی نیز برمیگردد.

مفهوم ورشکستگی در قانون

قانون تجارت، تاجری را که در پرداخت دیونش توقف ایجاد شده، ورشکسته میداند. توقف در پرداخت دیون به این معناست که شخص پولی برای پرداخت بدهی خود ندارد؛ هرچند ممکن است ارزش کل دارایی او از میزان دیونش بیشتر باشد.

افراد مشمول احکام ورشکستگی

 مردم اصولا هر شخصی را که بیشتر از میزان دارایی‌اش بدهکار باشد ورشکسته مینامند. اما قانون فقط اشخاص خاصی را مشمول مقررات ورشکستگی میداند. هم اشخاص حقیقی و هم اشخاص حقوقی ممکن است ورشکسته اعلام شوند، به شرطی که تاجر محسوب شوند.

اشخاص حقیقی: طبق ماده 1 قانون تجارت، تاجر کسی است که معاملات تجارتی را به عنوان شغل معمول خود انتخاب کرده و بدان مشغول باشد.

معاملات تجارتی نیز در مواد 2 و 3 احصا شده‌اند.

بنابراین شخصی که به ندرت مبادرت به انجام معاملات تجاری مینماید را نمیتوان در زمره تاجرین قرار داد. بلکه انجام این معاملات باید به عنوان شغل معمول و محل تامین معاش شخص باشد.

اشخاص حقوقی: قالب‌های مختلف شرکتهای تجاری در ماده 20 قانون تجارت ذکر شده که این شرکتها نیز در صورت اشتغال به معاملات تجارتی، تاجر محسوب میشوند. البته برخی قالبها مثل شرکتهای سهامی در هر صورت تجارتی هستند، حتی اگر معامله تجارتی منعقد نکنند.

در نتیجه اگر شخصی شرایط فوق‌الذکر را نداشته باشد ولو در تادیه دیون وی، توقف حاصل شود، ورشکسته خوانده نمیشود.

نحوه احراز تاجر بودن

دلیل قطعی خاصی مبنی بر تاجر بودن شخص وجود ندارد اما مواردی وجود دارند که میتوانند به عنوان اماره تاجر بودن تلقی شوند؛ مثل ثبت نام در دفتر ثبت تجارتی یا داشتن دفاتر تجاری.نهایتا تشخیص این امر با مقام قضایی میباشد.

ویژگی‌های دیون پرداخت نشده

عدم پرداخت دینی باعث ورشکسته شدن تاجر میشود که قابل مطالبه باشد؛ یعنی موجل یا معلق نباشد. دین معلق یا موجل نیز پس از حصول معلق‌علیه یا سررسید پرداخت دین میتواند منشا ورشکستگی باشد.

در مورد منشا دیون نیز اختلاف نظر وجود دارد. گروهی معتقدند منظور قانونگزار فقط دیون تجارتی بوده و توقف در تادیه دیون مدنی از اسباب ورشکستگی نخواهد بود.در مقابل، عده‌ای بر این نظرند که مراد قانونگزار صرف توقف در تادیه است و تفاوتی بین منشا بدهی قائل نمیباشند.

نظر قطعی در این مورد وجود ندارد و اختلاف همچنان پابرجاست؛ اما به نظر میرسد نظر غالب این است که منشا بدهی برای شمول احکام ورشکستگی مدنظر قانونگزار نبوده است و همین که تاجر دچار توقف شود، میتوان ورشکستگی او را از دادگاه تقاضا کرد؛ صرف نظر از اینکه دیون پرداخت نشده تجاری بودند یا مدنی.

تفاوت ورشکستگی با اعسار

در عالم حقوق، اعسار وضعیت شخصی است که به علت عدم کفایت دارایی یا عدم دسترسی به آن، از عهده پرداخت دیون خود یا هزینه دادرسی برنمی‌آید.

تفاوتهای دو نهاد ورشکستگی و اعسار محدود به موارد ذیل نمیباشد اما به عنوان اهم این تفاوتها میتوان موارد زیر را برشمرد:

  1. ورشکستگی تنها در مورد تجار، اعم از حقیقی یا حقوقی، اعمال میشود؛ در حالیکه اعسار مختص به افراد غیرتاجر است. اصولا ادعای اعسار از تجار پذیرفته نمیشود.
  2. خواهان دعوای ورشکستگی ممکن است هریک از بستانکاران، تاجر متوقف، یا دادستان باشند؛ اما خواهان در دعوای اعسار صرفا شخص مدیون است.
  3. اثر حکم ورشکستگی قابل تسری به همه طلبکاران است، حتی اگر خواهان دعوای ورشکستگی نبوده اند. اما حکم اعسار در مقابل همه طلبکاران قابل استناد نیست و فقط در همان دعوا و در مقابل همان طلبکار میتوان به آن استناد کرد.
  4. تاجری که حکم ورشکستگی‌اش صادر شده باشد، از تصرف در اموال خود ممنوع است و در زمینه معاملات خود با محدودیت‌هایی مواجه است. اما شخص معسر از این نظر با سایر افراد تفاوتی ندارد و محدودیتی در مورد معاملات وی اعمال نمیشود.
  5. تعیین مدیرتصفیه، امر تصفیه دیون تاجر و قرارداد ارفاقی تنها مربوط به تاجر ورشکسته است و در مورد شخص معسر مصداق ندارد.
  6. صدور حکم ورشکستگی ممکن است موجب انحلال برخی از قراردادهای مقدم تاجر شود اما حکم اعسار نمیتواند همچین اثری داشته باشد.

طرفین دعوای ورشکستگی

دادستان و هر یک از طلبکارن تاجر متوقف میتوانند اعلام ورشکستگی خوانده را از مرجع قضائی بخواهند. همچنین تاجر نیز موظف است توقف خود را اعلام نماید. در صورتی که تاجر متوقف، خواهان دعوا باشد باید نام طلبکاران یا یکی از آنان را به همراه دادستان به عنوان خوانده در دادخواست ذکرکند.ئچنانچه طلبکاران یا دادستان دادخواست را تقدیم کنند، باید تاجر متوقف را به عنوان خوانده معرفی نمایند.

برخی از آثار حکم ورشکستگی

  • اولین و مهم‌ترین اثر حکم ورشکستگی ممنوعیت تاجر از مداخله در اموال خود میباشد. اموالی که پس از صدور حکم ورشکستگی وارد دارایی تاجر میشود نیز مشمول این ممنوعیت میباشند.
  • پس از صدور حکم ورشکستگی، تاجر نمیتواند طرف دعوا قرار بگیرد و کلیه دعاوی باید علیه مدیر تصفیه یا اداره تصفیه امور ورشکستگی، به عنوان قائم‌مقام ورشکسته طرح شود.
  • صدور حکم ورشکستگی باعث میشود برخی از معاملات تاجر که سابقا انجام شده ، منحل یا قابل فسخ شوند.
  • حکم ورشکستگی موجب حال شدن دیون موجل میشود که برای تسریع در امر تصفیه امری ضروری است.
  • با صدور حکم ورشکستگی، احتساب بهره و خسارت تاخیر تادیه دیون نسبت به تاجر متوقف میشود.

اعتراض به حکم ورشکستگی

حکم ورشکستگی و حکمی که در آن تاریخ توقف تاجر، در زمانی قبل از تاریخ ورشکستگی تعیین شده باشد قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر استان میباشد.

اجرای حکم ورشکستگی

این حکم جنبه اعلامی دارد و نیاز به صدور اجرائیه ندارد. حکم ورشکستگی بلافاصله پس از صدور قابل اجراست و نیازی به قطعیت ندارد.

[ultimate_heading main_heading=”مشاوره در زمینه دعاوی ورشکستگی” main_heading_color=”#262a56″ main_heading_style=”font-weight:bold;”][/ultimate_heading]
[info_list position=”right” style=”hexagon” icon_bg_color=”#e3ccae” icon_color=”#262a56″ font_size_icon=”30″ eg_br_style=”solid” eg_br_width=”2″ connector_color=”#e9eaee” css_info_list=”.vc_custom_1698499527968{margin-top: 5px !important;margin-right: 5px !important;margin-bottom: 5px !important;margin-left: 5px !important;padding-top: 5px !important;padding-right: 5px !important;padding-bottom: 5px !important;padding-left: 5px !important;}”][info_list_item list_icon=”Defaults-gavel legal” info_list_link_apply=”container” desc_font_style=”font-weight:bold;” info_list_link=”url:https%3A%2F%2Fhamilaw.ir%2Fbankruptcy-lawyer%2F|title:%D9%88%DA%A9%DB%8C%D9%84%20%D9%85%D8%AA%D8%AE%D8%B5%D8%B5%20%D9%88%D8%B1%D8%B4%DA%A9%D8%B3%D8%AA%DA%AF%DB%8C|target:_blank”]

وکیل ورشکستگی

اگر در زمینه دعاوی ورشکستگی ،نیازمند مشاوره با وکیل متخصص و با سابقه هستید،باما تماس بگیرید.

[/info_list_item][info_list_item list_icon=”Defaults-gavel legal” info_list_link_apply=”container” desc_font_style=”font-weight:bold;”]

مشاوره حقوقی ورشکستگی

مشاوران حقوقی ما در زمینه دعاوی شرکت ها ، آماده پاسخگویی به شما هستند . با ما تماس بگیرید.

[/info_list_item][info_list_item list_icon=”Defaults-gavel legal” desc_font_style=”font-weight:bold;”]

تنظیم دادخواست و لایحه جهت موضوع ورشکستگی

اگر در زمینه تنظیم دادخواست و لایحه دعاوی ورشکستگی، نیازمند مشاوره هستید ، باما تماس بگیرید.

[/info_list_item][/info_list]

[us_image image=”18410″ align=”right” size=”full”][us_image image=”18406″ align=”left” size=”full”]

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 × سه =