هرگاه کسی ملک دیگری را بدون مجوز قانونی در تصرف داشته باشد ، مالک میتواند علاوه بر طرح دعوای مربوطه نسبت به رفع تصرف عدوانی و یا خلع ید نسبت به طرح دعوی مطالبه اجرت المثل ایام تصرف نیز اقدام نماید .
مطالبه اجرت المثل ایام تصرف ملک
شرح موضوع
مطالبه اجرت المثل ایام تصرف در صورتی مطرح می شود که شخصی از ملک دیگری ، به صورت غیر قانونی و بدون رضایت مالک استفاده نماید. در چنین شرایطی مالک رسمی ملک می تواند اجرت المثل ایام تصرف را به میزان مدت تصرف در ملک از شخص متصرف مطالبه نماید. دراین مواقع مالک می تواند اقدام به طرح دو دعوا نماید:
- رفع تصرف عدوانی و یا خلع ید
- مطالبه اجرت المثل ایام تصرف

میزان اجرت المثل ایام تصرف چگونه تعیین می شود ؟
مقدار اجرت المثل وابسته به شرایط پرونده ، نوع ملک ، نحوه و میزان استفاده از ملک و …. می باشد.
اگر در قرارداد ملک مورد دادخواست ، مبلغی مشخص نشده باشد و یا اصلا قراردادی بین طرفین وجود نداشته باشد ،میزان بدهی متصرف برابر با مبلغی خواهد بود که کارشناس ملکی یا قاضی دادگاه بر اساس ملک مشابه ، مشخص می کند.
برای درخواست اجرت المثل زمان تصرف ملک باید به کجا مراجع شود؟
دعاوی درخواست اجرت المثل ایام تصرف ملک به دو دسته کلی تقسیم بندی می شوند:
- مواردی که میزان اجرت المثل ملک زیر۲۰میلیون تومان می باشد، برای رسیدگی به شوراهای حل اختلاف ارجاع داده می شوند .
- مواردی که میزان اجرت المثل ملک بیش از ۲۰میلیون تومان می باشد ، در دادگاه حقوقی محل وقوع ملک رسیدگی می شود.
در مواردی که تعیین دقیق میزان دقیق اجرت المثل زمان تصرف ملک توسط خواهان ممکن نباشد، مالک می تواند با ارائه دادخواست “تأمین دلیل” به کارشناس حقوقی، تعیین مبلغ دقیق اجرت المثل ملک را در خواست نماید.
مطالبه اجرت المثل ایام تصرف ملک مشاع
بر اساس قانون افراز و فروش املاک مشاع ، شرکا یک ملک مشاع در تمام اجزا آن بر اساس سهم خود شریک هستند ؛ لذا هرکدام از این شرکا ، برای دخل و تصرف مادی در ملک مشاع ، بایستی اجازه و رضایت بقیه شرکا را نیز داشته باشند.
بنابراین چنانچه یکی از شرکا بدون اجازه سایرین اقدام به تصرف در ملک مشاعی نماید ، شرکا دیگر می توانند با ارسال اظهارنامه درخواست رفع تصرف از ملک را به شریک متصرف ارائه کرده و در صورتی که متصرف از رفع تصرف خودداری نماید ، شرکا ملک مشاعی می توانند با طرح دادخواستی حقوقی ، تخلیه ملک مشاع را به انضمام دادخواست مطالبه اجرتالمثل ایام تصرف ملک به دادگاه ارائه نمایند.
اجرت المثل زمان تصرف ملک در این شرایط از زمان ارائه اظهار نامه رسمی محاسبه می گردد.
در رای شماره ی ۷۵۰ مورخ ۹۱/۶/۱۸ شعبه ی ۱۳ دادگاه تجدید نظر استان تهران آمده است که : “ برای این که دعوای اجرت المثل ایام تصرف در مال مشاع مسموع باشد ، ابتدا خواهان باید ثابت کند که تصرفات خوانده در مال مشاع با مخالفت وی رو به رو شده است. اعلام مخالفت از طریق اظهارنامه یا غیره صورت میگیرد.“
مطالبه اجرت المثل ایام تصرف مستاجر
اگر مستاجر پس از انقضای مدت اجاره ، بدون اذن مالک ، ملک مورد اجاره را در تصرف خود نگه داشته باشد ، موجر برای مدت مزبور مستحق اجرت المثل خواهد بود. بنابراین موجر بایستی دادخواست مطالبه اجرت المثل را مطرح نماید . دادگاه پس از برگزاری جلسه رسیدگی و استماع اظهارات طرفین ، در صورتی که مالک را مستحق دریافت اجرت المثل تشخیص دهد ، امر را به کارشناس رسمی دادگستری ارجاع می دهد تا با بررسی و ارزیابی ملک ، اجرت المثل دوره ای که ملک در تصرف مستاجر بوده را با توجه به موقعیت و شرایط ملک و مقایسه با املاک مشابه ، مشخص نماید . در این شرایط مبلغ اجرت المثل ممکن است از مبلغ اجاره کمتر و یا بیشتر باشد.
شرایط مطالبه اجرت المثل زمان تصرف مستاجر
الف) مالکیت رسمی خواهان به عنوان مؤجر
ب) انقضای مدت قرارداد اجاره
ج) درخواست تخلیه توسط موجر ( در غیر این صورت ، ظاهر امر این است که مالک برای ادامه تصرفات مستاجر رضایت دارد. )
ج) تصرف خوانده در مال الاجاره .
دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی با بیش از یک دهه سابقه و با بهره گیری از وکلای پایه یک دادگستری آماده ارائه خدمات تخصصی حقوقی و مشاوره در امور و دعاوی ملکی می باشد.
78 پرسش و پاسخ. ارسال پرسش و پاسخ جدید
سلام..ملکی خریداری کردم با که رهگیری نصف ًضمن پرداخت شد هم زمان ملک تحویل داده شد به بنده .دوسالی داخل ملک بودم..و چون فزشنده وام سنگینی گرفته بود از بانک بعد از مبایعه نامه نتوانست سند بزند و عدم حضور صادر شد.ولی از نبود من در ایران با خبر شد ملک را تصرف کرد..شکایت کیفری کردم .به شش ماه حبس و رفع تصرف محکوم شد..ولی دادگاه تجدید نظر را شکست.گفت خریدار باید دادخواست حقوقی بده با توجه به مبایعه که مورد تایید هست و ملک تحویل شده…
آیا به نظر شما حکم دادگاه تجدید نظر درست بوده..یا نه .آیا بی انصافی کرده یا نه آیا قابل شکایت از قاضی هست یا نه
با سلام و سپاس از همراهی شما
لطفا مدارک و رای صادره را ارسال فرمایید تا راهنمایی دقیق ارائه شود.
جهت پیگیری و ارسال مدارک با شماره 09123034393 یا 22740104 تماس بگیرید.
اجرت المثل زمین های زراعی و باغ و درخت چطوری محاسبه میشه؟؟
سلام. بر اساس نظر کارشناس
با سلام ، پدرم به تازگی فوت شده و اکنون وراث او من و خواهرم و مادرم هستیم . او یکی از وراث یک خانه وارثی بوده است . الان هفت سال است که سه نفر از وراث دیگر بدون رضایت پدرم در ملک تصرف دارند و همچنان از ملک بهره برداری می کنند و پدرم هفت سال پیش به هر سه نفر آنها اظهارنامه ای مبنی بر مخلافت با تصرف و تخلیه ملک ارسال نمود . می خواهم بدانم که آیا ما می توانیم از طریق این سه اظهارنامه تقاضای اجرت المثل ایام تصرف کنیم یا نه ؟ و اینکه اگر می توانیم طریقه پرداخت چگونه است ، آیا هر کردام از بدهکاران به صورت مجزا مبلغ اجرت المثل را پرداخت می کنند یا مبلغ تعیین شده بین این سه نفر تقسیم می شود ؟ با سپاس از شما …
سلام شما به قائم مقامی از مورث خودتان میتوانید دعوای خلع ید و پلمپ و اجرت المثل و دستور فروش مطرح نمایید
در فرض مطالبه خسارت اجرت المثل هر یک از ورثه متصرف به میزان سهم الارث خود مبلغ اجرت المثل را پرداخت می کند
باسلام ملکی را سه سال پیش خریده ام فروشنده بدلیل تورم از تحویل و تنظیم سند خودداری کرد در دادگاه محکوم شد الان ملک و سند را تحویل داده و وجه التزام نیز با وجه التزام مبلغی که قبل تحویل بایدمن میدادم تهاتر شد من میتونم اجرتالمثل ایام تصرف را بگیرم ؟
با سلام و سپاس از همراهی شما
بله می توانید اجرت المثل ایام تصرف را هم دریافت نمایید
با سلام، اینجانب مالک و ساکن یک دستگاه آپارتمان 5 طبقه تک واحدی می باشم. یکی از مالکین که ساکن هم می باشد، مدت مدیدی است که در پشت بام نسبت به احداث اتاق اقدام نموده است. البته ساخت این اتاق توسط مالک قبلی بوده اما مالک فعلی آن واحد، این اتاق را در اختیار دارد و حتی از آن استفاده انباری نمی کند و محلی برای تجمع وی و دوستان ایشان شده است.
آیا اینجانب می توانم به تنهایی بدون حضور سایر مالکین آپارتمان از متصرف شکایت تصرف عدوانی نمایم؟ برای اخذ اجرت المثل چطور؟
بله می توانید شکایت کنید اما نه تحت عنوان تصرف عدوانی
سلام ضمن خسته نباشید یه سوال داشتم من آپارتمانی ۶۵ متری رو ۲ سال پیش خریدم مالک ملک رو ۲ سال رهن کرد برج ۴ امسال مهلتش تمام شده بلند نمیشه شورای حل اختلاف شکایت کردم ۴ ماه بهش مهلت دادن به خاطر کرونا مهلتش تمام شده دوباره بلند نمیشه درخواست حکم تخلیه هم دادم بعد اجرتمثل به من تعلق میگیرد یا نه
بله اجرت المثل به شما تعلق میگیرد
با سلام. مستاجرم 5 ماه هس که مدت قرار دادش تموم شده و با استناد به مصوبه کرونا حاضر به تخلیه نشده و حودش 20 درصد به اجاره اش اضافه کرده و پرداخت کرده الان دستور تخیله اش رو گرفتم اگر دادخواست مطالبه اجرت المثل بدم برتی این 5 ماه میتونم اجرت المثل بگیرم ازش؟
سلام خیر
با سلام ، ملکی موروثی در تصرف یکی از وراث می باشد. اگر یکی از وراث اجرت المثل مربوط به خود را مطالبه کند و پس از طی مراحل قانونی و پرداخت پول وکیل ، کارشناس، هزینه های دادرسی،… سهم خود را دریافت کند، آیا سایر وراث نیز برای مطالبه اجرت المثل مربوط به خود باید همان مراحل و هزینه ها را طی و پرداخت کنند؟ یا دادگاه مربوطه با توجه به میزان تعیین شده برای نفر اول، سهم سایر وراث را نیز پرداخت می کند و آنها متحمل هزینه های وکیل ، کارشناس، هزینه های دادرسی،…نخواهند شد؟
با سلام خیر بقیه وراث هم باید دادخواست دهند
با سلام. یک واحد آپارتمان را از شرکتی پیش خرید نموده و تمام تعهدات مالی خود را انجام داده ولی پس از ساخت به شخص دیگری فروخته شد و سند بنام آن شخص صادر گردید و پس از طرح دعوی و با رای دادگاه واحد به اینجانب تحویل داده شد و در حال حاضر در تصرف اینجانب می باشد ولی به دلایلی از جمله ورشکستگی شرکت، سکونت شخص صاحب سند در خارج از کشور، در رهن بانک بودن واحد آپارتمان و شرایط کرونا صدور سند بنام اینجانب با مشکلاتی روبرو شده است. آیا می توان بدون سند و با اتکا به دادنامه صادره که مالکیت را به اینجانب داده تقاضای اجرت المثل ایام تصرف بنمایم؟
با تشکر
سلام بله امکان مطالبه اجرت المثل وجود دارد
با سلام
یکی از برادرانم قبل از فوت پدرم كه دچار زوال عقلي بوده است ، سهم ایشان از ملکی را به نام خود کرده است و اینک بعد از 3 سال پشیمان گشته و می خواهد سهم هر یک از وراث را برگرداند . ایا این مدت 3 سال که سند موروثی بدون اجازه و به ناحق به نام ایشان بوده ، شامل اجرت المثل می شود ؟ البته ملک در تصرف ایشان نبوده ولی سند به نام ایشان بوده
با تشکر
خیر مشمول اجرت المثل نمی شود
با سلام ، ملکی موروثی در تصرف چند تا از وراث می باشد.و بعد از طی شکایت برای دریافت اجرت المثل وراث ادعا میکنند که انجا ساکن نیستند.بعد از جمع اوری استشهاد و ارائه به دادگاه قاضی مربوطه ادعا میکند که عدله کافی نیست!دراین صورت برای اثبات اینکه وراث ساکن انجاست باید چه کار کرد؟
سلام شما میتوانید تامین دلیل بگیرید
سلام.
من و شریکم سال ۹۱ یک واحد مشاع بصورت سه دنگ سه دنگ پیش خرید کردیم. شریکم از زمان تحویل واحد توسط سازنده در سال ۹۴، بدون رضایت من در آن ساکن شد. ولی صدور سند تا سال ۹۹ طول کشید. بنده از دادگاه طلب اجرت المثل رو با محاسبه از سال ۹۴ دادم، ولی دادگاه گفت اجرت المثل از زمان صدور سند یعنی سال ۹۹ محاسبه میشه. یعنی اون مدتی که شریک بنده بدون رضایت من در اون ملک ساکن بود، من مالک حساب نمیشدم؟! یعنی شما یه واحد پیش خرید کنید و سازنده تحویلتون بده و سند هم چند مدت بعد صادر بشه، در فاصله ی تحویل واحد و صدور سند هرکی میتونه بیاد تو واحدتون بشینه و شما هم چون سند ندارید نمیتونید معترض بشید؟!
سپاسگزار
سلام بله رای درست هست بعد از صدور سند علیه شریک متصرف میتوانید دعوای مطالبه اجرت المثل مطرح کنید و قبل از صدور سند علیه سازنده یا مالک قبلی دعوای مطالبه خسارت وجه التزام قراردادی اگر در قرارداد پیش بینی شده باشد مطرح کنید در غیر اینصورت میتوانید دعوای مطالبه اجرت المثل علیه سازنده یا مالک قبلی مطرح نمایید
باسلام واحترام
بنده از سال 48مستاجر مغازه ای طبق اجاره نامه رسمی هستم.
مالکیت مغازه ای از سال 57 ببعد در مصادره بنیاد مستضعفان بوده تا سال 99 اجاره ملک از طرف مستاجر(بنده) به بنیاد پرداخت شده اما اینک شهرداری ادعا میکند در سال86 سه دانگ و سال92 سه دانگ مالکیت(جمعا شش دانگ) به آنها منتقل شده و ما باید اجور معوقه اجاره را طی سالهای فوق به آنها پرداخت کنیم.
شهرداری از ارایه مستندات موید بر ادعای مالکیت امتناع میکند.
طی سالهای57تا99 بنیاد اجاره دریافت نموده و فقط در سال 1400 بنیاد از دریافت اجاره ملک امتناع نموده و شفاها بنده را به مالک جدید (شهرداری) ارجاع داد واز دادن مستند درباره مالک جدید به ما خوداری کرد .
دو مورد ابهام دارم، اول عدم ارایه مستند تغییر وانتقال مالکیت از طرف شهرداری وبنیاد ، دوم بلاتکلیف بودن اجاره هایی که به بنیاد داده ایم و شهرداری مجددا از ما طلب میکند(شهرداری عدم اطلاع از مالک جدید طی سالهای 86تااکنون را بنده میداند.( طی سالهای86و99شهرداری و بنیاد هردو بنده از تغییر مالکیت مطلع نکرده اند).
البته شهرداری گفته بشرط پرداخت اجور معوقه سالهای مدعی طبق نظر کارشناسی رسمی(بدون حق اعتراض) حاضر به تنظیم سند اجاره جدید خواهد کرد ودر غیر اینصورت از طریق مجاری قانونی درخواست تخلیه مغازه را خواهد نمود.
بهترین کار چیست؟ آیا با قبول و پرداخت اجاره های معوقه از سال 86 تا99 ، به اختلاف پایان داده ودرخواست تنظیم سند اجاره جدید با مالک نماییم.
یا منتظر اقدام به درخواست حکم تخلیه بابت اجور معوقه از طرف شهرداری(با فرض صحت ادعای مالکیت شهرداری) و دفاعیه طرفین در دادگاه باشیم.
ممنون میشوم بنده را راهنمایی بفرمایید. با تشکر
سلام مراتب واریز اجاره بها تا پایان سال ۹۹ به بنیاد رو از طریق اظهارنامه رسمی به اطلاع شهرداری برسانید
پدربزرگ همسربنده 5قطعه زمین کشاورزی بمساحت 65000مترواقع درخرم آبادداشت درسال 52ژاندارمری وقت بدون اجازه وی وبدون پرداخت ریالی زمین رابه زورتصرف کردهرآنچه تلاش نمودنتوانست ملک راپس بگیرد بعدازانقلاب وپس ازفوت ایشان وراث باارائه سند قطعی طرح شکایت کردند وناجا ی استان باب مذاکره رانهاد که تاسال 85بدن نتیجه متوجه شدندناجادرخلال مذاکرات ازاداره ثبت سنددریافت نموده وازورثه شکایت میکندتادادگاه سند وراث راباطل کنداما دادگاه بدوی وتجدیدنظر وبعددیوان عالی رای به حقانیت ومالکیت ورثه دادند.دادخواست خلع یددادیم رد شدودادگاه گفت تقاضای بهابه نرخ روزبدهیدایا ورثه میتواندمطالبه اجرت المثل ایام تصرف راهم بنمایداگرمیشود به کدام قانون بایداستنادکرد ممنون اگرراهنمایی بفرمایید.
سلام بله میتوانند دعوای مطالبه اجرت المثل نیز مطرح کنید
اگر ملکی که در تصرف بوده قبل از تاریخ دادگاه جهت رسیدگی اجرت المثل و بازرسی کارشناس فروخته شود تکلیف اجرت المثل به چ صورتی میشود؟آیا مراحل جهت گرفتن اجرت المثل ادامه پیدا میکند یا پرونده بسته میشود؟
لازم بذکر است بابت تقسیم ترکه یک نتیجه گزارشی کارشناس از ملک صورت پذیرفته است
بله ادامه پیدا می کند و پرونده مختومه نمیشود
باسلام پدر بنده زمینی بین برادراش تقسیم شده وپدرم الان ۸سالی میشه فوت شدن وازاون تقسیم بندی زمین هیچ سند ومدرکی دردست هیچ کدام ندادن الان برادر کوچکترپدرم رفته تمام زمین را بدون اطلاع کسی بنام خودش کرده میشه راهنمایی بفرمائین من ازطرف پدرم چطوری میتونم حقمو بگیرم ممنون
سلام طبق همان تقسیم بندی اقدام به دعوای ابطال سند رسمی نمایید
سلام برادر بزرگوار..
بنده سال 1398 3دانگ از مزرعهای را از طريق مزائده خریداری نمودم متاسفانه مالک 3دانگ الباقی از واگذاری سهم اینجانب اجتناب کردند وبه کشاورزی مشغول هستند با دادخواست اجرت المثل سال زراعی 98و99را حکم گرفتم حال برای سال زراعی 99و1400چه باید بکنم چون هنوز ملک تحویل نشده وکماکان ایشان بهره برداری میکند ایا مجددا باید مثل گذشته دادخواست بدم یا راه دیگری هست؟؟؟
سلام بله مجددا طرح دعوا کنید
با عرض سلام و ادب
پدر من ، سی سال هس فوت کرده ، چند هکتار زمین داشت
پسر بزرگ همون سالها قبل گفت من اندازه سهم خودم زمین برمیدارم و درخت سیب کاشت
چهارتا پسر بعدی هم به نوبت همین کار رو کردن و هیچوقت سهم دخترا رو ندادن
الان بعد از این همه سال دیدم سهم ما رو نمیدن ، رفتم شورا حل اختلاف ، گفت ده روز فرصت سازش دارین ، پسرا هم حالا میخوان یه زمین خشک خارج از روستا که هکتاری ده میلیون ارزش داره رو بهمون بدن ، راهی هست که شکایت کنیم و بگیم از اون زمینهایی که باغ کردین سهم میخوایم؟
آخه حتی بدون درخت ، داخل روستا (آب و برق و گاز داره ) ، ارزشش با اینی که میخوان به ما بدن خیلی فرق داره
اجرت المثل ایام تصرف شامل حال من میشه؟
ممنون از وقت گذاشتن شما .
سلام بله دادخواست تقسیم ترکه مطرح نمایید
سلام بنده آپارتمانی را با دادن بیعانه به موجر و تنظیم قرارداد در مشاور املاک اجاره نموده ام روز تحویل ایشان از تحویل کلید آپارتمان خودداری نموده و ادعا کردند که قصد فسخ قرارداد را دارند بنده نیز مطالبه ضرر و زیان قید شده در قرارداد را نموده ام اکنون موجر برای اینکه ضرر و زیان ندهند اظهارنامه ای برای من ارسال نمودند تحت عنوان اینکه قصد تحویل کلید را دارند و گفتند که بنده از گرفتن کلید آپارتمان امتناع کردم
و از بنده نیز ادعای خسارت واجرت المثل ایام تصرف نموده اند در صورتی که من هنوز وارد آپارتمان ایشان نگردیده ام چگونه می توانم قرارداد را فسخ نمایم بدون اینکه ضرری متحمل شوم
سلام قرارداد شما باید بررسی شود
سوال دیگری که از وکلای عزیز و گرامی دارم در این مورده که بنده طبق سند رسمی که در سال 1352. با مرحوم پدرم بسته شده بصورت دستی بوده همراه سه شاهد.و مورد تایید دفتر اسناد رسمی در ان زمان.اما در مورده واگذاری به غیر چیزی ذکر نشده است..خدمت وکلای. عزیز در گذارش قبل احضهار نمودم.که پس از وفات مرحوم پدرم..کلیه و احد وراث عین وکالت.مراجعه به اتحادیه صنف.و تمامیه مراجع ذیرربط و ذیحصلاح.و هیچگونه ادعا و اعتراضی نداشته و نداریم و هرگونه اعتراض و ادعا بعدی را تحت هر عنوان از خودمان سلب می نماییم…بارها بنده مراجعه به دستگاه قضایی شورا جهت دعوی بین وراث..قضات شورا و برخی از وراث احضهار که وکالت شما به کار می باشد و ارزش دیگری ندارد..که به دفتر وکلای دادگستری مراجعه نمودم و.با مدیر دفتر وکلا خانم دکتر وکیل پایه یک و عضو وکلای دادگستری می باشن دیدار حضوری داشتم و مستندات و سند رسمی را به حضورشان ارایه دادم و بر خلاف گفته وراث و سایرین فرمودن که شما طبق سند و اضهارات متن وکالت بکار نبوده و سند رسمی و صاحب سرقفلی شما می باشید ایا در سال 1352 که پدر مرحوم بصورت دستی نوشته و سه شاهد امضاه نمودن و تایید محضر ثبت شده می توان مستقیم به شخص دیگری واگذار نمود یا نه و جرم و جریمه کسر قیمت توسط صاحب ملک می باشد.و یا اینکه وکیل اختیار نموده و دادخواست واگذاری به فرد دیگر را تقاضاه بدم و ایا اولویت با صاحب ملک می باشد و طبق عدم جواب مثبت از طرف مالک و حکم صادره قضایی می توان ان را واگذار نمود….لطفا در این خصوص مختصر راهنمایی و بهترین راه اسان که مورد ضرر و زیان از فروش به فرد دیگری..که ارزش ان را پایین نیاورد.توضیح بفرمایید بسیار سپاسگذار و ممنون بابت همکاری….
سلام نیازمند بررسی مدارکی هست
سلام- پدرم در روستا زمینی را فروخت و چون زمین در حریم بافت مسکونی روستا بود خریدار روی ان واحد مسکونی ساخت ولی 30 مترمربع بیشتر از بیع نامه ساخته و حکم تجدید نظر بر قلع و قمع و مطالبه اجرت المثل امده-اجرت المثل به تناسب اجاره ماهانه 30 متر ملک محاسبه میشه؟زمین دارای مصالحه نامه رسمی وزارت کشاورزی سال 45 است
ضمنا زمین بغل انرا هم تصرف کرده و گاراژ ساخته-اجرت المثل ان هم به تناسب اجاره ماهانه محاسبه میشه؟
از تاریخ تقدیم دادخواستم بصورت غاصبانه و قیمت روز محاسبه میشه و قبل از ان هم میشه به قیمت الان محاسبه کرد؟
تشکر
سلام نیازمند به بررسی مدارکی هست
با سلام خدمت وکلاوی محترم و با تجربه..بنده یه باب مغازه سرقفلی از مرحوم پدرم که در قید حیاط وصیت کردن به بنده برسد و پس از وفات مرحوم کلیه و احد وراث به دفتر اسناد رسمی مراجعه و سند رسمی جهت دریافت کسب و مراجعه به تمامیه مراجعه ذیرربط و ذیحصلاح و همچنین در پایان اضهار نمودن که هیچگونه ادعا و اعتراضی نداشته و هرگونه اعتراض بعدی تحت هر عنوان را از خودشان سلب نموده و ثبت دفتر و امضاه نمودن.اولا ایا این سند نشان از صاحب سرقفلی به بنده پس از پدر می باشد یا وکلالت کار.و بنده مدتی با پروانه کسب خود مغازه را به اجاره به مستاجر دادم.به مبلغ 1.500.000 تا تاریخ 2. 5 .1400 اما پس از منقضی قرار داد مستاجر بدون اذن و اجازه بنده با برادر بزرگترم قرار داد جدید و قولنامه بستن به مبلغ 2.500.000 هزار تومان در ماه و بنده در خلاصه دادخواست اجور معوقه تسلیم دادگاه و پرونده در این روند استعلام از اداره دارایی شهرداری و غیره می باشد تا صدور حکم.ایا می توانم همزان احضهار نامه اجرت المثل ایام تصرف.مجدد تسلیم دادگاه جهت تصرف ملک بدم..ودر صورتی که قبل اتمام قولنامه اول به مستاجر اعلام نمودم طرف قرار و تمدید با بنده وارد معامله شود که متاسفانه قولنامه دوم بنام برادرم می باشد..ایا می توانم از برادر بابت این کار درخواست تامین خواسته بدم زیرا اجاره را بکلی به حساب او وارد نموده و ایا پول داده شده به بنده طبق هر دو دادخواست که اولی اجور معوقه.و بعدی.تصرف المثل ایام تصرف.به نفع بنده خواهد شد یا خیر…ممنون میشم جواب بدین…..
سلام نیازمند بررسی مدارکی هست
سلام و وقت بخیر.
پدر بزرگ من کشاورز و دارای زمینهای کشاورزی بوده که بعد از فوت ایشان ، برادر بزرگتر مادرم سالهای سال تا زمان فوت یعنی سال 92 همراه با همسر و 9 فرزندش در آن زمینها کشاورزی کردند و بعد از فوت ایشان هم یکی دیگه از برادرهای مادرم و 9 فرزند اون بدن اطلاع و رضایت مادرم و خواهره دیگه شون اقدام به گرفتن انحصار وراثت زمین و تقسیم اون البته به سلیقه و روش خودشون نه کارشناسی کردند و سال 95هم به اطلاع مادر من رساندند که سهم مادرم رو به فررند بزرگتر دایی من واگذار کردند البته باز هم بدون رضایت و اجازه مادرم که روی اون سهم زمین هم کشاورزی بکنه و بعد هرسال مبلغ 200 هزار تومان بابت این کار به مادر من تحویل میداد تا اینکه مادرم خیلی روشن و واضح از اونها خواست که سهم زمین پدریش رو البته با تقسیم کارشناسی و قانونی می خواد که باز هم امتناع کردند و طفره رفتند و بنابراین مادرم هم به ناچار تصمیم به اقامه دعوی از طریق دادگاه گرفته ، سوال من اینه که مادر من چطوری می تونه سند زمین و گواهی انحصار وراثت رو بگیره و از کجا؟ چون اونها مدعی اند که 2 دانگ از زمین به نام پدر اونهاست و آیا این تقسیم رو می تونه باطل بکنه و اجرت المثل اون رو هم بگیره ؟ اگر جواب بله است چطوری؟ با تشکر
سلام بله همه سوالات شما امکان پذیر هست
سلام و عرض ادب
ضمن تشکر از مطالب آموزنده و اینکه با اخلاص پاسخ سوالات را میدهید به استحضار می رساند:
مبایعه نامه ای در ۷ سال پیش(سال ۹۴) منعقد شده بخشی از ثمن معامله طبق قرارداد پرداخت و الباقی در وعده محضر هنگام انتقال سند و تحویل مبیع (هم زمان بوده)،که بدلیل عدم انجام تعهدات عدم حضور توسط خریدار اخذ و با طرح دعوی،رای بدوی الزام به تنظیم سند و تسلیم مبیع و وجه التزام قراردادی ،یا خسارت در تاخیر انجام تعهدات (از وعده محضر تا تاریخ دادخواست ۳ ماه ۳۶میلیون تومان ) به نفع خریدار در سال ۹۵ صادر گردید که بدلیل ورثه ای بودن خوانده گان( ۱۶ نفر فروشنده و سایر وراث )و واخواهی و تجدیدنظر خواهی تناوبی و با فاصله زمانی جهت استفاده از منافع مبیع ،توسط خوانده گان ،نهایتا همان رای بدوی توسط دادگاه تجدیدنظر در خرداد ۱۴۰۰ تایید و توسط اجرای احکام مبیع تحویل و انتقال سند انجام شد ،پس از آن اظهارنامه ای از طرف خواهان به خوانده گان جهت آمادگی به پرداخت الباقی ثمن پس از کسر هزینه های انتقال(۶۰میلیون تومان) و تهاتر با آن به اعلام شد که نیامدند
در مبایعه نامه خسارت در انجام تعهد (در واقع تحویل مبیع و انتقال سندهمزمان در وعده محضر )روزانه ۳۰۰ هزار تومان میباشد
متمنی است بفرمائید طرح کدامیک از دعاوی ذیل به لحاظ شکلی و یا ماهوی قابل پذیرش دادگاه میباشد:
سوال :۱/ طرح دادخواست اجرت المثل ایام تصرف از وعده محضر سال ۹۴ تا زمان تحویل توسط دادگاه (مرداد۱۴۰۰)اجرت المثل ایام تصرف با جلب نظر کارشناس ،مورد پذیرش است ؟ضمنا زمان انتقال اجرایی سند شهریور ۱۴۰۰ است
۲/ دادخواست پرداخت خسارت عدم انجام تعهد روزی ۳۰۰ هزار تومان (طبق قرارداد) از چه تاریخی و تا تاریخ تحویل مبیع یا انتقال سند مورد پذیرش واقع میشود؟
ضمنا=
در صورت امتناع از دریافت الباقی ثمن با عنایت به ابلاغ اظهارنامه از سمت خریدار جهت تسویه ،تکلیفی بر عهده خواهان هست ؟یا باید هزینه های انتقال سند و تسلیم مبیع را مطالبه کرد وبعد از اخذ رای ،با تهاتر از الباقی به حساب دادگستری وآریز شود؟ با تشکر
سلام ممنون هستیم.
صرفا میتوانید دعوای مطالبه خسارت وجه التزام قراردادی مطرح نمایید
سلام وعرض ادب
درسال ۹۱ همسرم زمینی خریداری نمودند و دو دانگ از زمین رو به برادرشان فروختند وقرار بودپولش رو بعدا بدهد وقرار گذاشتن زمین رو همسرم بسازد ومبلغ بیست میلیون وام به برادر شوهرم برای ساخت میدادند بگیرد ویه دو دانگ از یک طبقه رو به برادر شوهرم بدهدزبونی این قرار گذاشته شد وهمسرش اعتماد کرد لازم به ذکر است ساختمان سه طبقه هست همسرم زمین رو ساختند حدود ۲۰۰ میلیون سال ۹۱ هزینه برداشت و برادر شوهر گفت در یک طبقه حالا من بشینم تا مستاجر نباشم همسرم قبول کرد چندی بعد به همسرم گفتم وضعیت قرارمون رو مشخص کنید که بعدا با مشکل بر خورد نکنید موضوع رو با برادرش مطرح کردند ولی برادرش زیر بار نرفت وگفت من دو دانگ الکل زمین شریک هستم و هزینه ساخت رو دادم کار به شکایت کشید تا اینکه دادگاه طرف اون رو گرفت ودو دانگ از سه طبقه رو به او داد ولی حدود ۷۰ میلیون تومان باید بابت ساخت به ما بدهد ولی بدیه ما رو ندا ه وهمچنان می گوید ندارم واحد رو هم ده سال نشسته سوالم این هست حکم اجرای طلبم رو بگیریم خسارت تادیل این مبلغ به من تعلق می گیره یا نه ؟سپاسگزارم از پاسخگویی
سلام بله تعلق میگیرد
سلام. بنده ملکی را به شخصی اجاره داده ام و حدود 5 ماه از انقضای مدت اجاره می گذرد و ایشان ملک را تخلیه نمی کند من از چه طریقی می توانم اقدام کنم؟
شما باید از شورای حل اختلاف اقدام نمائید و چنانچه قرارداد شما شرایط لازم را داشته باشد دستور تخلیه بگیرید و اجرت المثل ایامی که ایشان تصرف داشته را نیز می توانید مطالبه نمائید.
عموی پدرم زمین ما را تصاحب کرده است و اکنون که از او شکایت کرده ایم می توانیم اجرت المثل این چندسال را درخواست نماییم ؟
بله می توانید .
سلام، پدر بنده كه به تازگي فوت نموده اند ملكي داشتند كه برادرم سازنده اش بوده و قرارداد ساخت برمبناي 60 درصد مالك و 40 درصد سازنده بوده است. 9 ماه پيش پنج واحد اداري آنرا سازنده با اخذ انگشت از پدر (بيسواد) به شركتي رهن داده و ظاهرا تا سه سال اعتبار دارد. كل پول رهن را شخصا دريافت كرده و استفاده مي نمايد. من و دو خواهرم از مفاد قرارداد اطلاعي نداريم و الان گواهي حصر وراثت هم داريم. چه اقدامي مي توان انجام داد؟ سپاس
اگر ۵ واحد بیشتر از سهم ۴۰ درصدی سازنده هست تحت عنوان ابطال معامله فضولی اقامه دعوا کنید
پدری 6 سال قبل از فوت یک واحد آپارتمان و یک باب مغازه خود را به طورجداگانه و بدون هیچگونه قراردادی به دو نفر از فرزندان ذکور خود می دهد به شرطی که آن فرزندان هزینه های زندگی دوران کهولت پدر را تامین کنند.اما آنها به وظیفه خود عمل نمی کنند بطوری که پدر مجبور می شود برای تامین هزینه های زندگی خویش دودانگ از منزل مسکونی خود را بفروشد.
هم اکنون و بعد از دو سال از فوت پدر،همچنان آپارتمان و مغازه در اختیار آن دو نفر است.آنها مدعی هستند پدر به طور شفاهی اذن استفاده رایگان به آنها داده است.آیا سایر وراث می توانند، بابت 8 سال تصرف مال پدر تقاضایع اجرت المثل نمایند؟یا فقط می توانند اجرت المثل بعد از فوت را مطالبه نمایند؟
البته لازم به ذکر است که هیچکدام از طرفین مدرک و سندی برای ادعای خود در دست ندارند.
بله ورثه میتواند از ابتدای تصرف ایشان مطالبه اجرت المثل مطرح نماید
سلام پدر بنده قبل فوت زمین کشاورزی و خانه رو بنامم صلح نامه کرده الان بعد فوتش برادرم در خواست اجرت امثل کرده در صورتی ک من مالک این زمین و خونه هستم ایا طرح دعویش قانونیه؟
درود ،خیر اساس حقوقی ندارد
سلام وقتتون بخیر .پدر بنده تو شهرستان زمین داشته و در نبود ما زمینو تصرف کرده بودند و ما بعد از تعدادی شکایت رای به نفع ما تموم شد و اجرای احکام هم تحویل داد زمینو به ما الان ما میخوایم بریم پی بکنیم و بسازیم و اونا مزاحمت ایجاد میکنن و به رای دادگاه هیچ عکس العملی نشان نمیدن و امکان درگیری هست ما باید چیکار بکنیم و میتونیم اجرت المقل این چند وقتو بگیریم تو زمین درخت سیب کاشته بودن ممنون میشم اگه راهنمایی کنید با تشکر
سلام حسب مفاد دادنامه اجرای احکام و مراجع انتظامی میبایست ملک بدون درگیری تحویل شود و امکان مطالبه اجرت المثل نیز وجود دارد
با سلام. اینجانب یک دانگ از شش دانگ خانه ای که زمین آن قولنامه ای است و خودم ساختمش را با رای قاضی طلاق برج 6 سال 99 می بایست به نام همسرم می کردم ولیکن ایشان از انجام این کار امتناع ورزید و میخواست بعد فروش خانه قدر السهم خود را نقدی بگیرد. حالا دادخواست اجرت المثل تنظیم کرده. با توجه به اینکه هنوز سندی به اسم ایشان تنظیم نشده و اینکه با هم توافق کرده بودیم که تا فروش خانه صبر کند آیا دادخواست او راه به جایی میبرد؟
با تشکر
سلام خیر نمی تواند
با سلام من وهمسرم ازهم جداشدیم وسه دانگ خانه بنام من می باشد والان در تصرف ایشان می باشد ایشان کارمند بانک هستن وسند ها در گرو بانک سوالی که دارم اولا چطور جهت درخواست اجاره اقدام کنم واینکه امکان درخواست فروش از طریق دادگاه وجود دارد وراهی برای گرفتن سه دانگ بنده هست سند رسمی تک برگ دارم که بنام می باشد
سلام بله امکان مطالبه اجرت المثل،اخذ سند تک برگ مشاعی برای شما وجود دارد.
11با سلام خدمت وکلای متبحر عزیز
بنده در سال 1396 به جهت اینکه همسرم مهریه سنگین مطالبه کرده بود و این قضیه همزمان شده بود با فوت پدرم و تقسیم ارث ( البته همسرم به طمع اینکه به من ارث رسیده بود همزمان دادخواست مهریه داده بود) و من برای جلوگیری از این موضوع و از طرف دیگر برادران وخواهرم در خواست معاوضه زمین های مورثی کرده بودند و حاصل این جابجائی ومعاوضه املاک بین ما وراث دیگر یک قطعه زمین کشاورزی به مساحت 73 هزار متر بود که بین من ویکی دیگر از برادرانم شده بود و 5 هکتار از این زمین سند تک برگ داشت که همگی وراث بعلاوه خود بنده در دفتر خانه حاضر با دست خودم سند زمین فوق را بنام برادری که در زمین فوق شریک بودم زدیم ولی 23 هزار متر دیگر قولنامه ای بود که بالطبع نیازی به انتقال سند نبود البته نیاز به توضیح هست که قبل از انتقال سند در دفتر خانه یک قولنامه بین وراث تنظیم گردد که طی آن سایر وراث به عنوان فروشندگان ملک فوق را بنام من وهمین برادرم که خریدارن این ملک بودیم فروختند وما دونفر به عنوان خریدار معرفی شدیم حال با توجه به اینکه این برادرم که سند بنامش زده ایم هیچ مبلغی بابت بیع به من پرداخت نکرده از سال 1396 تا کنون زمین در دست ایشان هست ودر تصرف دارد و در همین برادرم در زمین فوق تغییراتی از جمله هزینه سنگین انتقال آب از طریق لوله کشی زیر زمینی و احداث خانه کارگری کرده و ادعای می کند با انجام هزینه توسط او زمین ها ارزش افزوده پبدا کرده بنده را در سر دوراهی قرار داده متاسفانه از انتقال سند بنام من امتناع میکند حال در شرایط فعلی من چه طور می توانم مالکیت زمین را به خودم برگردانم ؟ آیا باتوجه به اینکه بیعی بین ما رد وبدل نشده می توانم ابطال سند رسمی را از دادگاه بخواهم یا اینکه راه دیگری وجود دارد که من از آن بی خبرم و همچنین چطور و چه زمانی می توانم اجرت المثل ایام تصرف را از برادرم دریافت نمیایم باتشکر
سلام شما باید دعوای اعلام بطلان معامله صوری مطرح نمایید.در صورت راهنمایی بیشتر و مشاوره با دفتر تماس بگیرید.
سلام و عرض ادب
مستاجر ۵ اسفند ۱۴۰۰آپارتمان را پس از طی شکایت و کش و قوسهای فراوان تخلیه نمود و کلید را تحوبل من داد
اما از آن تاریخ تا اکنون انباری را تحویل نداده است
آیا می توانم دادخواست رفع تصرف عدوانی و درخواست اجرت المثل نمایم
متشکرم
سلام دعوای دستور تخلیه مطرح کنید
اجرت المثل هم در پرونده ای دیگر قابل مطالبه هست.
سلام من و پدرم ملکی را باهم خریداری کردیم و پدرم متاسفانه فوت شدن و سهم ایشان بین ورثه تقسیم شد و نیم دانگ به برادرم و یک چهارم دانگ به خواهرم رسید اما بعد مشخص شد خواهرم نسبت خونی با ما ندارد و طی شکایت و انجام آزمایش دی ان ای دادگاه رای به رد نسب داد و این پروسه یک سال طول کشید و من در 5.25 دانگ خانه ام مستقر بودم حالا برادرم تقاضای اجرت المثل بابت این یک سال کرده درصورتی که هنوز وضعیت انحصار وراثت مشخص نبود و میزان دانگ برادرم هم مشخص نبود و سندی صادر نشده بود آیا ادعای ایشان وارد است یا خیر؟
سلام بله به هرصورت ایشان نیز شریک محسوب میشود
با عرض سلام واحترام، با عرض تشکر از راهنمایی وارشاد جنابعالی، بنده مالکیت رسمی مغازه دارم اکنون که در مساحت ذکر شده در سند مغازه دقت کردم متوجه شدم ،که 12 متر مربع ان حدود چهل سال در تصرف همسایه است،تقاضای خلع ید ومطالبه اجرت المثل ایام تصرف را نمودم، احراز مالکیت شد وکارشناس رسمی میزان اجرت المثل را بر مبنای چهل سال قبل تاکنون اعلام نمود، چگونه میتوانم اجرت المثل را به قیمت روز دریافت نمایم، زیرا کارشناس قیمت را بسیار پایین ذکر کرده است (ماهیانه چهار هزار تومان به بالا جهت سالهای قبل ) بطور مثال، سال گذشته هر ماه شش میلیون تومان اجاره مغازه است که کارشناس مبلغ یک میلیون ودویست هزار تومان اعلام کرده است
چگونه میتوانم درخواست محاسبه ایام گذشته اجرت المثل به قیمت روز بدهم، قاضی میگوید خسارت تاخیر تادیه شامل اجرت المثل تا قبل از قطعی شدن رای نمیشود،
سپاسگزارم
سلام بله،فرض سوال، مشمول خسارت تاخیر تادیه نیست
با سلام و سپاس از شما
بعد از اتمامموعد قرارداد اجاره صاحبخانه مهبت تخلیه داد سه ماه وما سر سه ماه تخلیهکردیم.الان مطالبه ی اجرت المثل کرده در قرارداد اجرت المثل روزی پانصد هزار تومان ذکر شده.آیا باید بپردازیم؟
در صورتی که توافق را بتوانید ثابت کنید اجاره بهای قراردادی را پرداخت خواهید کرد.
در یک واحد مسکونی سکونت داشتم که حدود ۷۰ روز بیشتر از زمان اتمام اجاره نامه سکونت داشتم و به دلیل عدم توانایی مالی نتونستم اجاره ۷۰ روز رو پرداخت کنم تا الان موجر هم زمان ۷۰ روزه پیامک داده و موافقت خودش رو میشه از پیامکها فهمید و اینکه من در رویت ایشان بودم و هر روز توسط املاکی برای مستاجر پیدا کردن و نشان دادن خانه مراجعه میکردند و زمان تحویل واحد ازش رسید گرفتم که واحد را صحیح و سالم تحویل دادم به نماینده ایشان و خودشان هم امضا کردند درواقع هم املاکی امضا کرده هم خود موجر الان رفته برای من اجور موقه شکایت کرده و هم اجرت المثل.
اجور معوقه ۱۶۵۰ هزارتومن هست درسته برای یک ماه از اجاره نامه هست و ۷۲ روز از اتمام اجاره نامه که لفظا موافقت کرده بود و همچنین برای ۷۲ روز اجرت المثل ایام تصرف هم شکایت کرده که خود موجر در دادخواست مبلغ ۲۱۶۰ هزارتومان نوشته و قاضی هم تائید کرده. اجاره بهای ماهانه ۵۰۰ تومن بوده. واحد خالی فقط یه آبگرمکن و یه کابینت آشپزخانه بود و طبقه دوم آیا این منصفانه هست؟
شما میتوانید با ارایه رسید به دادگاه اعلام کنید که در وقتش ملک را تحویل دادید بدین ترتیب دعوای اجرت المثل منتفی خواهد شد.