نیازهای متفاوت بشر سبب گردید اشخاص در مکانی به نام بازار ، به مبادلات کالاهای خود بپردازند ، در بازار دارایی های مختلف اعم از فیزیکی و مالی مورد خرید و فروش قرار می گیرند ، دارایی های مالی می تواند سهام یک شرکت یا اوراق مشارکت جهت تأمین مالی یک پروژه باشد . بورس ، بازاری است که در آن انواع دارایی مالی و دارایی فیزیکی مورد معامله قرار می گیرد به بورسی که دارایی های مالی در آن خرید و فروش می شوند بورس اوراق بهادار و بورسی که دارایی های فیزیکی داد و ستد می شوند بورس کالا می گویند .
بورس و رشد سرمایه گذاری در آن از مؤلفه های توسعه و اقتصاد پایدار در یک کشور محسوب می شود . بازار بورس برای سرمایه گذاران از جهت شفافیت و امنیت در سرمایه گذاری ، جلوگیری از معاملات ربوی ،حفظ سرمایه در مقابل تورم ، قابلیت نقد شدن سریع و مداخله در تصمیم گیری شرکت و النهایه کسب درآمد برای سرمایه گذاران و برای شرکت ها و سرمایه پذیران ، تسهیل تأمین منابع مالی ، معافیت های مالیاتی ، کسب اعتماد و شهرت و روشن شدن قیمت عادلانه سهام ، بسیار قابل توجه می باشد .
تاریخ بورس به قرن ۱۵ میلادی در بلژیک بر میگردد که در آن بازرگانان در میدانی به نام « تربورس » مقابل خانه اشراف زاده ای به نام « واندر بورس » جمع می شدند و به خرید و فروش می پرداختند . و کم کم این مکان به نام بورس رایج گردید و شراکت در خرید سهام شرکت ها جهت کسب درآمدنیز بر این مهم دامن زد.
بازار بورس در ایران در سال ۱۳۴۶با تصویب قانون تأسیس بورس اوراق بهادار فعالیت خود را شروع نموده و پس از آن در سال ۱۳۸۴ با تصویب قانون بازار اوراق بهادار ، همزمان با تحولات اقتصادی در دنیا تحولاتی در ساختار و تشکیلات بازار بورس بوجود آمد. بر این اساس بخش نظارتی بورس از بخش های اجرایی ( عملیاتی ) جدا گردید .
بخش نظارتی بورس به سازمان بورس و اوراق بهادار واگذار گردید که خود تحت نظارت شورایی به نام شورای عالی بورس فعالیت می کند که در کنار وظایف متعدد ، وظیفه تأسیس و نظارت بر عملکرد بورس های مختلف را به عهده دارد .
بخش اجرایی یا عملیاتی بورس بر اساس شرکتی شدن در قالب شرکت های سهامی عام تحت عناوین بورس اوراق بهادار تهران” جهت سهام شرکت های بزرگ و سایر اوراق اوراق بهادار هم چون اوراق مشارکت ،” فرا بورس ایران” جهت سهام شرکت هایی که موفق به پذیرش در بورس اوراق بهادار تهران نمی گردند، ” بورس کالای ایران” جهت محصولات فلزی ، کشاورزی و پتروشیمی و غیره و “بورس انرژی جهت حامل های انرژی هم چون برق و زغال سنگ و غیره تشکیل گردیدند .
به موجب آن قانون فعالیت حرفه ای فعالان بازار ، با صدور مجوز معاملاتی تحت نظارت یک نهاد ناظر ممکن گردید و هر یک از فعالان بازار دارای یک صنف تخصصی به نام « کانون » شدند که علاوه بر رسیدگی به اختلافات اعضای خود از طریق میانجی گری ، وظایف نظارتی ، حمایتی و آموزشی را عهده دار است و نهادهایی هم چون کمیته سازش سازمان بورس و اوراق بهادار و دبیرخانه هیأت داوری به منظور رسیدگی به اختلافات ناشی از فعالان حرفه ای تشکیل گردید .
با تصویب قانون توسعه ابزارها و نهاد های مالی جدید به منظور تسهیل سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی (خصوصی سازی) مشکلات شخصیت حقوقی صندوق های سرمایه گذاری، معافیت های مالیاتی شرکت ها و کالاهای پذیرش شده در بورس ، جریمه نقدی ناشران اوراق بهادار و نهاد های مالی و تشکل های خود انتظام و مدیران آن ها توسط سازمان و پیش بینی ضابطان خاص دادگستری از کارکنان ویژه سازمان بورس و غیره برخی مشکلات مرتفع گردید .
بخش زیادی از سرمایه گذاران در بورس را اشخاص حقیقی تشکیل می دهند که از طریق خرید سهام شرکت ها و سایر اوراق بهادار اقدام به سرمایه گذاری و کسب درآمد می نماید . که از اطلاعات حقوقی بورس بی بهره می باشند . و از سویی این عدم آگاهی ممکن است به اختلافات و دعاوی بورس له و علیه ایشان از سوی فعالان بازار، هم چون مدیران و کارکنان شرکت های کارگزاری ، ناشران ، صندوق های سرمایه گذاری ، شرکت های تأمین سرمایه و سایر نهادهای مالی و سایر اشخاص حقوقی فعال در بازار منجر شود که معمولاً به جهت عدم آگاهی از حقوق بورس در مراجع حل اختلافی هم چون کمیته سازش و هیأت داوری و محاکم دادگستری ، علیرغم ذی حق بودن محکوم به بی حقی می گردند .
دپارتمان دعاوی بورس در دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی ، بر اساس خط مشی برخورد تخصصی در امورحقوقی به ویژه امور و دعاوی بورس ، با بهره مندی از وکلای دعاوی بورس و کارشناسان بورس در ارائه مشاوره حقوقی بورس به صورت تخصصی و حل و فصل اختلافات و دعاوی بورس از طریق مراجع بورس و محاکم دادگستری در دعاوی مطالبات سود سهام، معاملات فضولی، تخلفات کارگزاران ، معاملات اعتباری، دعاوی مدنی، دعاوی کیفری و بسیار موارد دیگر فعالیت مستمر و منسجم داشته است.
بدون شک چگونگی طرح دعوا و ارائه دادخواست در دعاوی بورس و دفاع در قبال دعاوی مطروحه، مستلزم تجربه و دانش تخصصی دعاوی بورس و آگاهی از قوانین، مقررات و آیین نامه های دادرسی می باشد که این مهم در صلاحیت وکیل دعاوی بورس می باشد.
امید داریم جهت رونق و پایداری اقتصاد و دفاع از حقوق سرمایه گذاران ، و کارگزاران و شرکت ها و فعالان بازار ، حامی شما باشیم .
اگر در زمینه دعاوی بورس ، نیازمند مشاوره با وکیل متخصص در این باره هستید ، با ما تماس بگیرید.
مشاوران حقوقی ما در زمینه دعاوی بورس ، آماده پاسخگویی به شما هستند . با ما تماس بگیرید.
تنظیم دادخواست و لایحه دعاوی بورس
اگر در زمینه تنظیم دادخواست و لایحه دعاوی بورس، نیازمند مشاوره هستید ، باما تماس بگیرید.