پرسش : در مواردی که برای احد از طرفین معامله به دلیل غبن یا عیب در مبیع، خیار فسخ معامله به وجود آید آیا ضرورت دارد که به طرف مقابل فسخ معامله را اعلام نماید؟ به عبارت دیگر آیا عدم اعلام فسخ معامله مانع از اعمال خیار فسخ هست یا خیر؟
نظریه مشورتی شماره 5954/7 اداره کل حقوقی قوه قضائیه مورخ 5/11/1370
به موجب ماده 499 قانون مدنی فسخ به هر لفظ یا فعلی که دلالت بر آن نماید حاصل می شود؛ بنابراین از ماده فوق الذکر و ماده 69 قانون ثبت اسناد و املاک کشور چنین استنباط می گردد که فسخ معامله باید به طرف اعلام شود و کسی که مدعی فسخ معامله است ضرورت دارد که اراده خود مبنی بر فسخ معامله را به طرف دیگر معامله اعلام نماید.
مطالب مرتبط :
فسخ مبایعه نامه ملک در چه شرایطی امکان پذیر است؟
به این مقاله چه امتیازی می دهید؟
(رای: 0 امتیاز: 0)
2 پرسش و پاسخ. ارسال پرسش و پاسخ جدید
سلام. سوالی داشتم. بنده به عنوان فروشنده دادخواستی تحت عنوان فسخ معامله علیه خریدار مطرح کردم و دادگاه حکم به فسخ معامله صادر نمود. حال مشتری از تحویل مبیع خودداری می کند. و بنده قصد مطالبه اجرت المثل از ایشان را دارم. آیا اجرت المثل به بنده تعلق می گیرد؟ نحوه مطالبه آن چگونه خواهد بود؟ ممنون از پاسخگویی شما.
سلام. چنانچه دادگاه حکم به فسخ معامله صادر کند و مشتری محکوم علیه از تحویل مبیع معامله فسخ شده، خودداری کند بایع می تواند نسبت به ایام تصرفات مشتری، به نحو قدر متیقن از تاریخ تقدیم دادخواست به خواسته صدور حکم فسخ معامله، مطالبه اجرت المثل کند؛ زیرا از آثار حکم، کاشفیت آن است بر وجود حق در زمان تقدیم دادخواست، نحوه مطالبه اجرت المثل با تقدیم دادخواست به استناد حکم فسخ معامله و قرارداد با جلب نظر کارشناس خواهد بود.