در حوزه املاک، معاملات صوری یکی از چالشهای بزرگ محسوب میشوند که میتوانند به نقض حقوق قانونی افراد منجر شوند. معامله صوری به معاملاتی اطلاق میشود که در ظاهر واقعی به نظر میرسند، اما در واقعیت فاقد قصد واقعی برای انجام هستند. ابطال معامله صوری و نحوه اثبات آن یکی از موضوعات مهم و حساس در مراجع قضایی است که تأثیرات گسترده ای بر طرفین معامله دارد. در این مقاله، به بررسی جامع فرآیند ابطال معاملات صوری و راهکارهای اثبات آن میپردازیم. با شناخت دقیق از این فرآیندها، میتوانید از حقوق خود به بهترین شکل دفاع کنید و با چالشهای قانونی مرتبط با معاملات صوری مقابله نمایید.
معامله صوری چیست؟
معامله صوری به معاملاتی گفته می شود که طرفین در ظاهر اقدام به انعقاد معامله می نمایند اما در واقعیت، چنین قصدی ندارند. این نوع معاملات به طور معمول برای پنهان کردن واقعیت و یا دستیابی به اهدافی غیر از آنچه به طور رسمی اعلام شده، انجام می شود. برای مثال، شخصی برای مخفی نگه داشتن دارایی های خود از دسترس طلبکاران یا برای فرار مالیاتی اقدام به تنظیم معامله صوری می نماید.
طبق قانون، معامله صوری به دلیل عدم وجود قصد واقعی برای انجام معامله، باطل شمرده میشود. این بدان معناست که چنین معامله ای از ابتدا هیچگونه اثر قانونی ندارد و طرفین نمیتوانند از آن برای ادعا یا دفاع از حقوق خود استفاده کنند. اثبات صوری بودن یک معامله معمولاً نیازمند ارائه مدارکی است که نشاندهنده عدم قصد واقعی طرفین برای انجام معامله باشد.
انواع معامله صوری
معاملات صوری که منجر به دعاوی ملکی می شود، میتوانند به اشکال مختلفی صورت بگیرند، و هر کدام با هدف یا انگیزهای خاص انجام میشوند. در زیر به برخی از انواع متداول معاملات صوری اشاره میکنیم:
معاملات صوری برای فرار از مالیات: در این نوع معامله، افراد یا شرکت ها به طور صوری معاملاتی را انجام میدهند تا میزان مالیات پرداختی خود را کاهش دهند. این میتواند شامل انتقال دارایی ها به افراد دیگر یا ثبت شرکتهای صوری باشد.
معاملات صوری برای مخفی کردن داراییها: این معاملات با هدف مخفی کردن دارایی ها از دسترس طلبکاران یا در جریان دعاوی حقوقی انجام میشوند. به عنوان مثال، فردی ممکن است دارایی های خود را بهطور صوری به نام شخص دیگری منتقل کند تا از توقیف آنها جلوگیری کند. با اثبات این موضوع می توان ابطال معامله صوری و ابطال سند رسمی ملک را درخواست نمود.
معاملات صوری برای دریافت وام یا تسهیلات: در برخی موارد، افراد یا شرکت ها ممکن است معاملات صوری را انجام دهند تا وضعیت مالی خود را بهتر از واقعیت نشان دهند و بتوانند وام یا تسهیلات بانکی دریافت کنند.
معاملات صوری در بازارهای مالی: این نوع معاملات ممکن است برای ایجاد تصویر غلط از حجم معاملات یا قیمت یک دارایی در بازار انجام شوند، که میتواند به دستکاری بازار منجر شود.
هر یک از این انواع معاملات صوری میتواند پیامدهای قانونی جدی برای طرفین درگیر به همراه داشته باشد، لذا پیش از هر گونه اقدامی بهتر هست با وکیل متخصص ملکی مشورت نمائید تا از عواقب اینگونه معاملات بیشتر آشنا شوید و از بروز مشکلات در آینده جلوگیری نمائید.
چرا معاملات صوری باطل می شوند؟
دلیل انعقاد معامله صوری هرچه که باشد، باطل است. بدون وجود قصد به معنای واقعی هیچ اثری در عالم حقوق ایجاد نمی شود و چنین معامله ای محکوم به بطلان است. اینکه معامله صوری به قصد فرار از دین صورت گیرد یا به دلیل دیگری مانع بطلان آن نیست .
چه پیامدهایی برای طرفین معامله صوری وجود دارد؟
معامله صوری پیامدهای قانونی برای طرفین معامله دارد. اولین پیامد آن ابطال معامله صوری می باشد.
همچنین طبق ماده ۲۱ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی، معامله صوری به قصد فرار از دین هم جنبه حقوقی دارد هم کیفری.
مجازات اشخاصی که اقدام به انجام معامله صوری با قصد فرار از دین می نمایند، جزای نقدی معادل نصف محکوم به و استیفای محکوم به از محل آن می باشد. البته به این شرط که معامله پس از صدور رای قطعی مدیون صورت گرفته باشد.
برای مثال، در صورتی که زوجه مهریه خود را در اجرای اسناد رسمی به اجرا بگذارد و قبل از توقیف اموال، زوج دارایی خود را به دیگران منتقل کند، موضوع مشمول ماده ۲۱ قانون مذکور نخواهد شد.
روش های اثبات معامله صوری
اثبات معامله صوری کاری بسیار سخت و دشوار است، اما با استفاده از روش ها و شواهد مناسب، میتوان به طور مؤثری این کار را انجام داد. در زیر به برخی از روشهای معمول اثبات معامله صوری اشاره می نمائیم:
- ارائه مدارک و اسناد:
بررسی و تحلیل اسناد و مدارکی که نشاندهنده عدم تطابق بین شرایط واقعی و شرایط اعلام شده در معامله هستند. این میتواند شامل قراردادها، فاکتورها، رسیدهای پرداخت، و سایر اسناد مالی باشد.
- شهادت شهود:
استفاده از شهادت افرادی که اطلاعات مستقیمی درباره نیت و قصد واقعی طرفین دارند. این شهود میتوانند به دادگاه یا مرجع قضایی کمک کنند تا به درک بهتری از ماهیت واقعی معامله برسند.
- تحلیل رفتار طرفین:
بررسی رفتار و اقدامات طرفین قبل و بعد از انجام معامله. اگر طرفین بلافاصله پس از معامله به وضعیت قبلی خود بازگردند یا دارایی ها بهطور واقعی منتقل نشوند، این میتواند نشانهای از صوری بودن معامله باشد.
- مقایسه با معاملات مشابه:
مقایسه شرایط و قیمت معامله مورد نظر با معاملات مشابه در بازار. اگر تفاوت های قابل توجهی وجود داشته باشد، ممکن است نشاندهنده صوری بودن معامله باشد.
- استفاده از کارشناسان:
بهرهگیری از نظر کارشناسان حقوقی و مالی برای تجزیه و تحلیل مدارک و شواهد و ارائه نظر تخصصی درباره ماهیت واقعی معامله.
- بررسی انگیزهها:
بررسی انگیزه های احتمالی طرفین برای انجام معامله صوری، مانند فرار از مالیات، مخفی کردن داراییها، یا دور زدن مقررات.
این روشها میتوانند به شناسایی و اثبات صوری بودن یک معامله کمک کنند، اما بسته به شرایط خاص هر پرونده، ممکن است نیاز به استفاده از ترکیبی از این روشها باشد. لذا بهتر است از مشاوره حقوقی ملکی برای ارائه راهکارهای قانونی و مناسب استفاده نمائید.
دفاع در مقابل ادعای صوری بودن معامله
دفاع در مقابل ادعای صوری بودن معامله یکی از دغدغه های اصلی خواندگان این پرونده ها می باشد. در وهله اول باید توجه داشته باشید که مدعی ابطال معامله صوری است که باید ثابت کند شما قرارداد مذکور را به صورت صوری منعقد کرده اید. لازم به ذکر است با ارائه مدارک نقل و انتقال مبیع یا مدارک پرداخت ثمن نیز می توانید اماره ای مبنی بر صحت معامله خود به دادگاه تسلیم کنید. چرا که علی الظاهر زمانی که اوراق و مستندات نشان دهنده داد و ستد هستند وجود قصد معامله نیز مفروض می باشد.
دلایل اثبات صوری بودن معامله
صوری بودن معامله را با هر دلیلی می توان اثبات کرد. مثل شهادت شهود، تحقیق محلی، معاینه محل و هر شواهد و قرائن دیگری که موثر در جلب نظر مقام قضایی داشته باشد. همین که مدعی صوری بودن موفق به اثبات عدم قصد معامله شود به دلیل فقدان قصد قرارداد صوری مذکور ابطال می شود.
دعوای ابطال معامله صوری
دعوای ابطال معامله صوری فرایندی است که طی آن شخص ادعا می نماید بنا به دلایل و مدارک و مستنداتی که ارائه می کند، معامله مذکور فاقد قصد و صوری بوده و درخواست ابطال آن را از دادگاه می نماید.
برای طرح دعوای ابطال معامله صوری نیاز به طی نمودن مراحلی است که به شرح ذیل توضیح خواهیم داد:
ارکان دعوای ابطال معامله صوری
برای اینکه بتوان دعوای ابطال معامله صوری را مطرح نمود باید موارد ذیل وجود داشته باشد:
الف) انعقاد عقد به صورت ظاهری
ب) عدم وجود قصد واقعی جهت خرید و فروش
ج) احراز ذینفعی خواهان
دادخواست ابطال معامله صوری
اولین اقدام برای باطل نمودن معامله صوری، تنظیم دادخواست می باشد. همانگونه در تنظیم دادخواست ملکی نیز گفته شد، تنظیم دادخواست نیاز داشتن دانش حقوقی و اشراف به قوانین و مقررات در این زمینه می باشد. هرگونه ایراد در دادخواست ابطال معامله صوری منجر به رد شدن دعوا و از بین رفتن وقت و هزینه می شود. لذا بهتر است برای تنظیم دادخواست از وکیل متخصص و با تجربه کمک بگیرید.
ماده قانونی ابطال معامله صوری
ماده قانونی ابطال معامله صوری که می توان در دادخواست به آن استناد نمود عبارتند از مواد ۱۹۰، ۱۹۱، ۱۹۲، ۱۹۴، ۱۹۵ و ۲۱۸ قانون مدنی می باشد.
طرفین دعوای ابطال معامله صوری
در دعوای ابطال معامله صوری خواهان شخصی است که طلب وی محرز گردیده و محکوم علیه برای اینکه اموال خود را از دسترس وی خارج نماید، اقدام به انتقال صوری اموال نموده است. خواندگان نیز شخص محکوم علیه و خریدار صوری می باشد.
مدارک لازم برای دعوای ابطال معامله صوری
مدارک لازم برای دعوای ابطال معامله صوری شامل قرارداد صوری، اسناد مالی، رای قطعی محکومیت خوانده، اجرائیه ثبتی، استشهادیه و درخواست استعلام نسبت به مال منتقل شده می باشد. البته هر مدرکی که نشان دهنده عدم قصد واقعی طرفین برای معامله می باشد را باید ضمیمه دادخواست نمود.
هزینه دعوای ابطال معامله صوری
دعوای ابطال معامله صوری در زمره دعاوی مالی قرار دارد، لذا اگر موضوع دعوا منقول باشد، هزینه دادرسی بر اساس مبلغ تقویمی ارزیابی می شود. اما اگر مال غیر منقول باشد، ارزش منطقه ای ملاک دریافت هزینه دادرسی است.
مرجع صالح رسیدگی به دعوای ابطال معامله صوری
دعوای ابطال معامله صوری یا ابطال مبایعه نامه صوری صرف نظر از موضوع معامله صوری (اعم از این که منقول باشد یا غیرمنقول) مطابق ماده ۱۱ قانون آیین دادرسی مدنی در صلاحیت دادگاه حقوقی محل اقامت خواندگان می باشد. البته دادگاه محل انعقاد عقد صوری نیز صالح به رسیدگی است.
نحوه تنظیم دادخواست ابطال معامله صوری
زمانی که شخصی می خواهد درخواست اعلام بطلان معامله صوری را از دادگاه تقاضا کند باید در تنظیم دادخواست خود به خواسته ها و دلایل و مدارک خود توجه نماید. برای مثال زمانی که معامله صوری به موجب سند رسمی صورت گرفته است علاوه بر خواسته اعلام بطلان معامله صوری باید ابطال سند رسمی به دلیل صوری بودن معامله را نیز درخواست کرد. همچنین برای اثبات صوری بودن معامله باید مواردی که ثابت کننده معامله صوری است به دادگاه ارائه شود برای مثال عدم پرداخت ثمن معامله صوری یکی از دلایل و مستندات محکمه پسندی است که با اثبات آن (یعنی با اثبات عدم پرداخت ثمن) اثبات صوری بودن معامله نیز آسان تر می شود. ثمن معامله چیست؟ و حکم تاخیر در پرداخت ثمن معامله چیست؟
در خصوص خوانده دعوا نیز باید هم خریدار و هم فروشنده را به عنوان خواندگان در دادخواست قید کنیم و در صورتی که صرفا به آوردن مشخصات فروشنده اکتفا کنیم دادخواست با قرار عدم استماع مواجه می شود.
تفاوت معامله صوری با معامله به قصد فرار از دین
معامله صوری با معامله به قصد فرار از دین دارای تفاوت می باشد. معامله به قصد فرار از دین معمولا ابزار بدهکاری است که می خواهد اموال خود را از توقیف طلبکاران مصون نگاه دارد. معامله به قصد فرار از دین ممکن است صوری باشد یا واقعی. صرف این که معامله ای برای فرار از دین واقع شده به معنای صوری بودن آن نیست. ممکن است بدهکار واقعا اموال خود را بفروشد و خریدار هم از قصد فرار از دین او اطلاعی نداشته و بیع صحیحا واقع شده باشد.
نحوه اجرای رای ابطال معامله صوری
رای صادره جنبه اعلامی داشته و اجراییه صادر نمیشود. محکوم له می تواند با رای قطعی صادره نسبت به احقاق حقوق خویش اقدام نماید. مگر اینکه سندی به صورت رسمی تنظیم شده باشد که در این صورت پرونده اجرایی تشکیل شده و مدیر اجرایی اقدام به ارسال یک نسخه رأی قطعی و نامه جهت ابطال سند رسمی ملک به جهت صوری بودن و کد رهگیری اخذ شده به دفتر اسناد رسمی می نماید.
نظریه مشورتی معامله صوری
نظریه مشورتی معامله صوری به شماره ۷/۹۸/۱۸۷۵ مورخ ۱۳۹۸/۱۲/۲۷ بیان داشته است، اولا اگر معامله به قصد فرار از دین صوری باشد، به دلالت مواد ۲۱۸ و ۱۹۵ قانون مدنی به علت فقدان قصد باطل است. ثانیا ماده ۲۱ قانون نحوه محکومیت های مالی مصوب ۱۳۹۴، انتقال مال به دیگری با انگیزه فرار از دین را مشروط به شرایط مذکور در این ماده، جرم و مستوجب حبس تعزیری یا جزای نقدی دانسته است.
رای وحدت رویه معامله صوری
رای وحدت رویه معامله صوری به شماره ۷۷۴ مورخ ۱۳۹۸/۱/۲۰ هیات عمومی دیوان عالی کشور مقرر می نماید:
نطر به اینکه قانونگذار در ماده ۲۱ قانون نحوه محکومیت های مالی، در مقام تعیین مجازات برای انتقال دهندگان مال با انگیزه فرار از دین، به تعیین جزای نقدی معادل نصف محکوم به و استیفای محکوم به از محل آن تصریح کرده است و نیز سایر قراین موجود در قانون مزبور کلا بر لزوم سبق محکومیت قطعی مدیون و سپس، انتقال مال از ناحیه وی با انگیزه فرار از دین دلالت دارند که در این صورت موضوع دارای جنبه کیفری است.
طبق رای وحدت رویه ۷۷۴، چنانچه معامله صوری با قصد فرار از دین باشد، در صورتی جنبه کیفری دارد که انتقال پس از صدور حکم قطعی صورت گرفته باشد.
نقش وکیل در فرآیند ابطال معامله صوری
نقش وکیل در فرآیند ابطال معامله صوری امری غیرقابل انکار می باشد. انتخاب وکیل متخصص در زمینه ابطال معاملات صوری، می تواند تفاوت بزرگی در نتیجه پرونده ایجاد کند. وکیل متخصص با داشتن تجربه و دانش کافی می تواند بهترین راهکارها را برای دفاع از حقوق موکل ارائه دهد و احتمال موفقیت در پرونده را افزایش دهد.
طرح و اقامه دعوای ابطال معامله صوری نیازمند داشتن اشراف بر قوانین و مقررات و دانش حقوقی ملکی می باشد و به جهت پیچیدگی هایی که دارد نیازمند داشتن وکیل متخصص می باشد. دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی با بیش از ۲۰ سال سابقه فعالیت در حوزه ملکی و با بهره مندی از وکلای متبحر و با تجربه آماده ارائه خدمات حقوقی تخصصی خود در این زمینه به شما عزیزان می باشد.
سوالات متداول
نحوه اثبات بطلان معامله به دلیل صوری بودن معامله چگونه است؟
برای این که بتوانید معامله صوری را ابطال نمایید باید با تقدیم دادخواست به محکمه حقوقی و ارائه دلایلی که حاکی از فقدان قصد معامله است تقاضای اعلام بطلان معامله را بخواهید
آیا معامله بین پدر و فرزند صوری است؟
خیر، رابطه نسبی یا سببی تاثیری در صحت یا بطلان معاملات ندارد ولی زمانی که ادعای معامله صوری پدر و پسر مطرح می شود این مسئله صرفا در حد یک اماره قابل توجه است.
آیا شهادت شهود میتواند در اثبات معامله صوری مؤثر باشد؟
بله، شهادت شهود میتواند نقش مهمی در اثبات صوری بودن معامله ایفا کند، بهویژه اگر شاهدان اطلاعات مستقیمی درباره نیت و قصد طرفین داشته باشند.
آیا قراردادهای صوری همیشه باطل هستند؟
بله، از نظر حقوقی، قراردادهای صوری به دلیل عدم وجود قصد واقعی برای انجام معامله باطل محسوب میشوند و هیچگونه اثر قانونی ندارند.
32 پاسخ
اینجانب ۱۹ سال پیش یک قولنامه صوری در بنگاه نوشتم و هیچ شاهدی هم پای آن را امضا نکرده و همان روز اصل و نسخه دوم آن را در همان بنگاه امحا کردیم و تنها فتوکپی آن را برابر با اصل کرده به اداره مالیات ارائه شد الان که خریدار صوری ۱۰ سال قبل به رحمت خدا رفته و بنگاه دار هم فوت کرده نمی دانم آیا آن کپی در آینده می تواند مورد سواستفاده از طرف وراث خریدار صوری قرار گیرد با این توضیح که در متن قولنانه چند شرط نوشته شده بود که مثلا خریدار مبلغی را نقدا تحویل فروشنده کرده و باید ملکی را هم تحول فروشنده دهد و مبلغی دیکر را هم بعدا به فروشنده بدهد اما اصلا مشخص نشده چه تاریخی فروشنده باید ملک را تحویل خریدار دهد تنها در قسمت زمان تحویل به خریدار نوشته شده در روز معامله و بنگاه دار هم که ۶م اکنون فوت کرده آن زمان گفت عمدا به این شکل قولنانه را نوشتم که صوری بودن آن مبرهن و واضح باشد اما نمی دانم به لحاظ حقوقی این قولنامه صوری است؟
باسلام. بله. احتمال سوء استفاده از آن وجود دارد. البته برای طرح هرگونه دعوایی نیاز به اصل اسناد می باشد. اما می توانند با ادعای مفقود شدن آن و با ارائه کپی برابر با اصل ادعای مالکیت نمایند. چنانچه ادعایی از طرف وراث مبنی بر مالکیت مطرح شود شما می توانید با طرح دعوای ابطال معامله صوری به شرط اثبات صوری بودن در مقابل این ادعا دفاع نمائید.
سلام
وقت بخیر
بنده نیاز به پول دارم و شرکتی اعلام کرده که می توانی از وام ال سی من استفاده کنی
فقط میگوید سند مالک را به نام یکی از شرکت های زیر مجموعه من میزنی
و با تنظیم مبایعه نامه برگشت یک یا دو ساله، در صورت پرداخت سودها ،ملک خودم دوباره به خودم برگشت داده می شود
آیا همچین چیزی امکان دارد؟و خطری همراهش نیست؟
ضمنا شرکت ها از اعتبار بالایی برخوردار هستند
با سلام. یکی از انواع قراردادها که در بانک ها نیز رایج می باشد قرارداد اجاره به شرط تملیک در حقوق بانکی است. شما هم می توانید از این قرارداد استفاده نمائید.
باسلام
بنده کار ساخت و ساز انجام میدم چند سال پیش یکی از دوستان زمینی داشت که قرار بود ما برای اون نقشه ایی طراحی کنیم , بسازیم و به همین خاطر از ما خواست که ما زمین رو به نام خودمون کنیم که هم به دلیل سهولت جهت انجام کارهای اداری و صدورپروانه ساختمان و هم اینکه دوستان و آشنایان پیمانکار و مهندس دیگه ایی دارندکه در صورت اطلاع از این قضیه انتظار دارند کار به اونها داده بشه و ما هم چون بحث ساخت زمین هم مطرح بود قبول کردیم. و یک قولنامه دستی بین خودمون تنظیم کردیم و قید مبلغی به نام ما شد ولی در این معامله عملا پولی رد و بدل نکردیم بعد از صدور پروانه ساختمان متوجه شدیم شخصی ادعایی دارند مبنی براینکه این قطعه زمین در زمان تفکیک کاربری فضای سبز داشته و شهرداری به صورت غیر قانونی تغییر کاربری داده و ساخت و ساز در اون غیر قانونیه. ما هم بعد از اطلاع از این موضوع با اون شخصی که قرار بود براشون بسازیم صحبت کردیم و به خاطر داشتن معارض از ساختن اون منصرف شدیم و دوباره طی یه قولنامه دستی زمین به نام خودشون زدیم با همان مبلغ قید شده قبل و باز هم بدون اینکه پولی رد و بدل بشه.
بعد از چند سال متوجه شدیم شخصی که ما قرار بود براش بسازیم زمین رو به نفر دیگری فروخته و اون شخص با پیگیری مجدد و گرفتن اصلاح پروانه شروع به ساخت زمین کرده و شخص معارضی که ادعای فضای سبز بودن زمین رو میکرد از همه کسایی که این زمین رو معامله کردن و همچنین شهرداری به جهت تغییر غیرقانونی کاربری زمین شکایت کردن و در شکایتشون ادعای صوری بودن معامله ما رو هم مطرح کرده اند که از این طریق معاملات بعدی و همچنین پروانه ساختمانی رو که به اسم ما صادر شده باطل کنن و خواستار قلع و قمع مستحدثات هم شدند
سوال من اینه ۱- آیا ادعای ایشون مبنی بر باطل بودن معاملات انجام شده بنده با شخصی که قراربوده براشون بسازیم درست است یا خیر؟ با توجه به اینکه در معاملات ما عدم رد و بدل شدن پول به دلیل فرار اون شخص از دیون نبوده و همچنین عملا نفر قبل و بعد بنده در معامله یک نفر بوده.
2- با فرض اینکه ایشون نتونن ادعای تخلف شهرداری رو در تغییر کاربری غیر قانونی زمین اثبات کنن در صورت باطل بودن معامله بنده آیا بااستناد به این کار پروانه ساختمانی هم که به اسم بنده از ابتدا از طرف شهرداری صادر شده باطل میشه و همه معاملات غیر قانونی به حساب میاد؟
با سلام. برای ابطال معامله صوری باید دلایل و مستنداتی که حاکی از صوری بودن می باشد ارائه شود و صرف عدم رد و بدل شدن ثمن نمی تواند دلیل بر صوری بودن باشد. در صورت ابطال معامله شما به تبع پروانه ساختمانی به نام شما و معاملات بعد از شما نیز باطل می شود.
با سلام. سوالی از خدمتتان داشتم. بنده از شخصی طلبکار هستم و جهت پشتوانه طلبم ازمدیون سندی گرفته و به علت نپرداختن بدهی ام دادخواستی علیه مدیون دادم با عنوان الزام به تحویل مبیع. دادگاه هم به صورت غیابی رای محکومیت خوانده به تحویل مبیع را صادر کرده و مبیع تحویل من شد. الان مدیون دادخواست جداگانه ای داده و مدعی صوری بودن بیع شده و از دادگاه تقاضای ابطال آن را کرده و مستند دعوایش را هم ربوی بودن قراردادمان اعلام کرده. سوال من این است که آیا دادگاه می تواند به این دعوا رسیدگی کند و حکم صادر کند ؟ و اینکه آیا با توجه به ادعای مدیون که می گوید قرارداد ربوی است دادگاه می تواند به چنین ادعایی رسیدگی کند و یا رسیدگی به این قسمت نیازمند طرح شکایت جداگانه و صدور حکم در دادگاه کیفری است؟ ممنون از پاسخگویی شما.
سلام. سوال مطروحه ظاهرا بیع شرط است. در اینجا دائن ملکی را از مدیون خریداری می کند ودر مبایعه نامه شرط می شود چنانچه در فرجه مقرر مبلغ دریافتی از دائن (به عنوان خریداری ملک) به مدیون پرداخته و مسترد نشود، ملک متعلق به دائن خواهد بود. اگرچه این معامله بیع به معنای واقعی نیست؛ لیکن چون درقالب عقد بیع شرط، معامله انجام شده است در صورتی که ربوی نباشد مالکیت دائن در حدود مقررات قانونی است؛ لیکن اگر ربوی بودن قرارداد به اثبات برسد، ادعای مدیون برای استرداد مبیع نه فقط قابل اجابت است، بلکه چون مرتکب جرم شده به عنوان اخذ ربا از طرف دادگاه انقلاب تحت تعقیب قرار خواهد گرفت.
با سلام مجدد
اینجانب ۱۹ سال پیش یک قولنامه صوری در بنگاه نوشتم و هیچ شاهدی هم پای آن را امضا نکرده و همان روز اصل و نسخه دوم آن را در همان بنگاه امحا کردیم و تنها فتوکپی آن به اداره مالیات ارائه شد الان که فروشنده صوری ۱۰ سال قبل به رحمت خدا رفته نمی دانم آیا آن کپی در آینده می تواند مورد سواستفاده از طرف وراث خریدار صوری قرار گیرد با این توضیح که در متن قولنانه چند شرط نوشته شده بود که مثلا خریدار مبلغی را نقدا تحویل فروشنده کرده و باید ملکی را هم تحول فروشنده دهد و مبلغی دیکر را هم بعدا به فروشنده بدهد اما اصلا مشخص نشده که چه زمانی خریدار بابد به تعهداتش عمل کند صرفا در بخش زمان تحویل ملک از طرف فروشنده به خریدار نوشته شده(روز معامله )
با سلام. برای طرح هر دعوایی نیاز به اصول مدارک می باشد و با توجه به اینکه می فرمائید اصل آن امحاء گردیده است قابلیت طرح دعوا وجود ندارد.
سلام روز بخیر .من و همسرم باهم توافق کرده بودیم که توافقی جدا شیم من مهریه و نفقه ببخشم و همسرم حق طلاق بهم بده بابت همین دیگه مهریه اجرا نزاشتم زمانی که داشتیم جلسات مشاوره رو میرفتیم همسرم ماشین خودش مهرماه پارسال زد بنام برادرش و مقداری پول تو حسابش بود که پول جفتمون هست اونارو برداشته حساب خودش خالی کرده بعد خودش بدون اینکه بهم بگه درخواست طلاق توافقی پس گرفت منم مهریه گذاشتم اجرا الان میخوام ابطال معامله بزنم ماشینو برگردونم چطوری میتونم ثابت کنم چون خودش ادعا داره که خرداد ۱۴۰۰قولنامه کرده برادرش بجای پول ماشین بدهی که داشته پرداخت کرده درصورتیکه هیچ بدهی نداره نداشته بعد مهرماه تعویض پلاک کرده
سلام. دعوای اعلام بطلان معامله به علت صوری بودن مطرح کنید.
سلام وقت بخیر. سوالی داشتم. اگر مامورین انتظامی جهت انجام معامله صوری (خرید مواد مخدر) وجوه نقدی به متهمین پرداخت کنند و سپس متهمین از اعاده آن به مامورین انتظامی امتناع کنند، موضوع تحت چه عنوانی قابل طرح می باشد؟
سلام. در مواردی که مامورین انتظامی برای معامله صوری در مورد مواد مخدر وجهی پرداخت نموده و متهمین از اعاده وجه مذکور خودداری می نمایند، وجوه پرداختی طبق ماده ۳۰۳ قانون مدنی قابل استرداد است و مطالبه وجه با تقدیم دادخواست میسر است.
سلام خانمم سال نودوسه ارث مادرش رو سیصدوپنجاه متر زمین بوده صورت دستنوشته مبلغ هشتادملیون بدون پول به من فروخت الان جدا شدیم میتونه بگه معامله صوریست شاهد فقط مادرم هست،امضاواثرانگشت وقتی خودش نوشته مبلغ دریافت کردم هیچ حق وحقوقی ندارم
سلام خیر
سلام.. خسته نباشید..بنده یکسال پیش رفتم بنگاه وسه دانگ از منزل مسکونی ام را بصورت قولنامه وبحالت سوری به همسرم فروختم ولی درواقع انگیزه ما بیع نبود،وبه این خاطر این سندسوری را ترتیب دادیم که همسرم بتونه واسه خونه امتیازآب بگیره والان همسرم درخواست الزام به ایفای تعهد علیه من کرده… آیا راهی هست که من بتونم سوری بودن سند را اثبات کنم؟
سلام بله تحت شرایطی امکان دارد. با دفتر تماس بگیرید.
بنده چند سال پیش برای برداشت وام مسکن بنام مادر بزرگم باید زمینی بنام مادر بزرگم میزدم.تا بتوانیم وام مسکن رو دریافت کنیم.من در دفتر خانه زمین رو بنام مادر بزرگم زدم ولی سند تنظیم نکردیم فقط یه برگه محضری که بنیاد مسکن قبول کند ووام به مادر بزرگم تعلق بگیرد.ما وام رو دریافت کردیم یه واحد ساختمان احداث کردیم و تمام شد .و تمام قسطها رو خودم میکنم.بعد از سه سال بنده دست نوشته ای(استشهادیه) از مادر بزرگم گرفتم که آن زمینی که بنده در محضر بنام ایشان کرده ام سوری بوده و فقط صرفا برای دریافت وام بوده و ایشان هیچ گونه دخل و تصرفی در زمین و ساختمان ندارند.مادر بزرگ بنده چند سال پیش فوت کرده اند.سوال بنده از شما این است که.ایا من با داشتن همین دست نوشته میتوانم سند به نام خودم بزنم یا باید وارث در محضر حضور داشته باشند.در ضمن این دست نوشته هم مهر و امضا شورای روستا وه…
سلام خیر همه وراث باید در دفترخانه حاضر شوند
واگر حاضر نشوند باید دعوای اعلام بطلان معامله به جهت صوری بودن و ابطال سند مالکیت مطرح کنید.
سلام وقت بخیر بنده خانمی هستم و مهریه گذاشتم اجرا همسر دوتا خونه داشته به مرحله مزایده دوم که رسیدیم یکی از خودمه ها رو انتخاب کردم به جای بدهی مهریه و خودم در مزایده درخواست دادم
همون ملک که من انتخاب کردم الان سند رسمی داره برای ۱۵سال صاحب اصلی پدر شوهرم بوده که انتقال داده به پسرش
الان بعد از مراحل دادگاه هیچ اعتراض نداشته
تا الان که روز مزایده بود بعد از اون پدر شوهرم رفته اعتراض ثالث و دعوی ابطال سند کرده که هبه بوده و پول انتقال ندادم و معامله صوری بوده فقط برای گرفتن وام بوده
امکان ابطال سند وجود داره مدرک هم به نامه و استشهادی محلی ؟!
با سلام بله بسته به مدارک و مستندات امکان اثبات هبه و ابطال سند متصور است
با سلام
بنده در سال ۹۹ یک خودرو خریداری نمودم و بدلیل اینکه همسر بنده کادر درمان هستند و در آن زمان اوج کرونا بود و محدودیتهای ترافیکی برای کادر درمان وجود نداشت به درخواست بنده در زمان خرید بعد از نوشتن قولنامه با فروشنده به اسم بنده در دفترخانه اسناد رسمی به فروشنده گفتم که آنرا به اسم خانوم بنده وکالت و فروش بزنند که کلیه پول ماشین را بنده به فروشنده پرداخت کردم. متاسفانه الان با همسرم به مشکل طلاق برخوردیم آیا بنده می تواند با توجه به این توضیحات و اینکه در آن زمان ما مشکلی نداشتیم طرح دعوا بکنم و درخواست ابطال سند بکنم یا نه. ممنون از راهنماییتون.
سلام بله تحت شرایطی امکان ندارد مدارک شما باید بررسی شود
سلام. یک سال پیش برادر من می خواست وامی از بانک بگیرد که بابت خرید ملک پرداخت می شد از من خواست خانه ام را به طور صوری به ایشان بفروشم تا با مبایعه نامه بتواند وام بگیرد الان می گوید من ملک را خریده ام و زیر بار نمی رود من چه کار می توانم انجام دهم؟
باسلام. شما می توانید ابطال معامله صوری را به جهت صوری بودن بخواهید. از مواردی که می توانید در جهت اثبات ادعا به آن استناد نمائید عدم پرداخت ثمن و تقارن زمانی تنظیم مبایعه نامه و اخذ تسهیلات و ارائه مبایعه نامه به بانک می باشد.
سلام وقت بخیر
سوال
حدود شش سال قبل بنده یک قولنامه خرید یک ملک را با یکی از آشنایانمان تنظیم کردیم اما سند رو چون در رهن بانک بود بنام بنده نزد ( در بنگاه معاملات قولنامه تنظیم شده)بعد از مدت کمی طرف گفت که پولت رو پس میدم و معامله رو فسخ کنیم بنده هم قبول کردم که پول رو بگیرم و معامله رو فسخ کنیم به همین دلیل ملک رو تحویل من نداد اما ایشان نتوانست پول رو پس بده و بعد از حدود یک سال و نیم اون فرد که قولنامه رو امضا کرده بود تصادف کرد و فوت شد چون آشنا و فامیل بود من زیاد فشار نیاوردم و بعد از یک سال و نیم از فوت ایشان من به خانواده اش و پدر و برادرش گفتم که تکلیفم رو روشن کنید و توی چند جلسه ای بنده دوباره عرض کردم که پول رو به نرخ روز پرداخت کنید تا قولنامه رو باطل کنم و اونها قبول نکردن و گفتن پول رو با همون مبلغ قبلی پرداخت میکنیم نه به نرخ روز و از آنجا که ارزش ملک از اون تاریخ حدود سی برابر گرانتر شده بنده هم قبول نکردم و نهایتا مجبور شدم دعوای الزام به تنظیم سند مطرح کنم و طرف الان یک برگه استشهاد تهیه کرده که این معامله صوریه چون خودت اقرار کردی که قرار بوده فسخ بشه و چند نفر هم از جمله بنگاه دار که از دوستان این خانواده هست هم امضا کرده که این معامله صوری بوده است
در این میان میترسم حقم ضایع بشه و قاضی به نفع اونها رای صادر که
آیا چنین چیزی امکان داره که حکم به صوری بودن معامله صادر بشه و سوال دیگه اینکه چه راهکاری برای من وجود داره که جلوی ضایع شدن حقم را بگیرم ممنون میشم اگر راهنمائی فرمائید
سلام اثبات صوری بودن یک معامله در فرض سوال شما آن هم توسط استشهادیه شهود بسیار ضعیف هست نگران نباشید
ضمن عرض سلام و خسته نباشید
از توضیحات کامل شما متشکرو سپاسگزارم
معامله صوری برای اخذ وام بانکی چگونه است ،
سلام سوال شما نامفهوم می باشد لطفا با موسسه تماس حاصل نمایید
سلام خسته نباشید
من و همسرم و جهار پسر صغیر خود به نسبت هر کدام یک دانگ از اپارتمان خود را برای فروش به وکیل مدنی که اطمینان داشتیم سپردیم.که در وکالت امده فروش با اخذ ثمن و دریافت به اقرار آن.
ما ایران نبودیم ایشان ملک موکلین را بدون عقد بیع و ثمن مجهول انتفال میدهد به خریدار ….و در سند انتقالی موشته شده مبلغ پنچ میلیون و پانصد هزار تومان پرداخت شد و فروشنده اقرار به دریافت کرده..
ولی قبل از انتقال ملک به درخواست وکیل کارشناسی میشود ۱۱۰ میلیون تومان…که پی از بیست سال ریالی پرداخت نکرده به تازگی کارشناس دادگستری ارزیابی کرده از ملک به قیمت روز انتقال ۱۸۰ میلیون تومان…
ما چه دعوای باید انجام دهیم معاله را باطل کنم ..
وکالتنامه باید بررسی شود لیکن تحت شرایطی به جهت عدم رعایت غبطه و مصلحت موکل میتوانید اقامه دعوا نمایید