دستور فروش ملک مشاع

به موجب ماده ۴ قانون افراز و فروش املاک مشاع، ملکی که به موجب تصمیم قطعی غیر قابل افراز تشخیص داده شود، با تقاضای هریک از شرکا به دستور دادگاه شهرستان فروخته می شود. دستور فروش ملک مشاع به درخواست هر یک از شرکا و بدون تعیین وقت رسیدگی صادر می شود.

شرایط صدور دستور فروش ملک مشاع

پس از طرح درخواست افراز ملک مشاع، حسب مورد اداره ثبت محل یا دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک به این درخواست رسیدگی می کند. چنانچه مرجع رسیدگی کننده به درخواست افراز، ملک موضوع تقاضا را قابل افراز بداند، حکم افراز صادر خواهد شد.

چنانچه ملک مشاع توسط اداره ثبت یا دادگاه رسیدگی کننده به صورت قطعی غیر قابل افراز محسوب شود، گواهی عدم افراز صادر خواهد شد که به استناد این گواهی، هر یک از مالکین مشاعی می تواند صدور دستور فروش ملک مشاع را از دادگاه بخواهد. بدین ترتیب و پس از صدور دستور فروش، ملک از طریق واحد اجرای احکام به فروش می رسد. در فرض اعتراض به تصمیم اداره ثبت در مورد افراز ملک مشاع، صدور این دستور پس از رسیدگی به اعتراض امکانپذیر است.

ضمنا درخواست صدور دستور مبنی بر فروش ملک مشاع در مورد املاک مشاع در رهن یا بازداشت شده قابلیت استماع ندارد.

اجرای دستور فروش ملک مشاع

دستور فروش ملک مشاع پس از صدور به واحد اجرای احکام ارجاع می شود. پس از ارزش گزاری ملک توسط کارشناس رسمی دادگستری و قطعی شدن نظر کارشناس به جهت عدم وصول اعتراض یا رد اعتراض واصله، آگهی مزایده ملک منتشر خواهد شد. حاصل فروش ملک مشاع به تناسب قدرالسهم شرکا میان آنها تقسیم می شود.

پس از صدور دستور فروش ملک مشاع، اصولا هریک از مالکین می تواند اجرای دستور را تقاضا کند. برخی محاکم بر این نظرند که درخواست اجرای دستور فروش ملک مشاع تنها از متقاضی درخواست قابل پذیرش است.

اعتراض به دستور فروش ملک مشاع

دستور فروش ملک مشاع در قالب یک دستور اداری صادر می شود و مشمول هیچ یک از عناوین حکم یا قرار نخواهد شد. به همین جهت این دستور قابل اعتراض، تجدیدنظرخواهی، فرجام خواهی، اعاده دادرسی و … نمی باشد. همچنین این درخواست مشمول اعتبار امر مختومه نیز نخواهد شد. فلذا در صورت رد درخواست متقاضی مبنی بر صدور دستور فروش ملک مشاع، وی می تواند مجددا چنین درخواستی را مطرح کند.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

‫2 نظر

  • پرتو

    سلام. ملکی از پدر بنده به ارث رسیده که ورثه برای فروش آن توافق نمی کنند البته هنوز گواهی انحصار وراثت صادرنشده می خواستم ببینم آیا می توانیم دستور فروش را از دادگاه بگیریم؟

    فروردین ۲۱, ۱۴۰۱ در ۱۷:۰۱
    • دادپویان حامی

      باسلام. خیر ابتدا باید گواهی انحصار وراثت بگیرید سپس اقدام به درخواست دستور فروش از طریق دادگاه نمائید.

      فروردین ۲۲, ۱۴۰۱ در ۱۱:۳۹

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    15 − چهار =