دادپویان حامی

اجرای رای داوری ( درخواست صدور اجرائیه )

اجرای رای داور
فهرست مطالب

پس از رسیدگی و صدور رای توسط داور ، ممکن است محکوم علیه، راسا مبادرت به اجرای مفاد رای نماید. اجرای رای داور به صورت داوطلبانه و با توجه به توافق پیشین مبنی بر ارجاع امر به داوری، امری محتمل است؛ اما در صورتی که محکوم علیه از اجرای رای داور امتناع نماید، محکوم له می تواند به دادگستری متوسل شود.

اجرای رای داور
اجرای رای داور

اجرای رای داور توسط دادگاه

مطابق ماده ۴۸۸ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی در صورتی که محکوم علیه ظرف ۲۰ روز پس از ابلاغ، مفاد رای داور را به اجرا نگذارد، محکوم له می تواند با مراجعه به دادگاه تقاضای صدور اجرائیه نماید.

در صورتی که رجوع به داوری به موجب قرارداد داوری میان طرفین بوده، ذی نفع برای تقاضای صدور اجرائیه ملزم به تقدیم دادخواست می باشد اما اگر دادگاه، رسیدگی به اختلاف را به داوری ارجاع کرده باشد نیازی به تقدیم دادخواست نمی باشد و درخواست صدور اجرائیه کافی است.

دادگاه صالح جهت صدور اجرائیه

چنانچه مبنای صلاحیت داور جهت رسیدگی و صدور رای، قرارداد داوری باشد، محکوم له برای تقاضای صدور اجرائیه، باید دادخواست خود را به دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به اصل دعوا را دارد تقدیم نماید. در صورتی که دادگاه، خود را صالح به صدور اجرائیه در موضوع دعوا نداند، ضمن صدور قرار عدم صلاحیت، پرونده را به مرجع صالح می فرستد.

اگر رسیدگی به اختلاف، ابتدا در دادگاه جریان داشته و توسط دادگاه به داوری ارجاع شده باشد، ذی نفع باید درخواست خود مبنی بر صدور اجرائیه را به همان دادگاه تقدیم نماید.

تعیین داور توسط دادگاه در موارد مذکور در قانون، به معنای رسیدگی به دعوا نمی باشد و در این مورد نیز محکوم له باید دادخواست صدور اجرائیه را به دادگاه صالح به رسیدگی به اصل دعوا تقدیم نماید.

امکان طرح دعوای متقابل در برابر دادخواست صدور اجرائیه

از آنجا که تقاضای صدور اجرائیه، دعوا به معنای واقعی کلمه محسوب نمی شود، امکان طرح دعوای متقابل منتفی است. در صورتی که محکوم علیه رای داوری مبادرت به طرح دعوای متقابل نماید، به دادخواست او به صورت جداگانه و مطابق مقررات رسیدگی خواهد شد.

پس از وصول تقاضای صدور اجرائیه، دادگاه صالح پس از بررسی شرایط صحت قرارداد داوری، قابلیت ارجاع دعوا به داوری، شرایط صحت رای داور و … اقدام به صدور اجرائیه می نماید. بنابراین در صورتی که رای داور به جهت مغایرت با نظم عمومی و قوانین آمره، عدم قابلیت رسیدگی به اختلاف توسط داور و … از اساس باطل باشد، صدور اجرائیه منتفی است و در چنین مواردی نیازی به درخواست ذی نفع یا طرح دعوای ابطال رای داوری نمی باشد.

در صورتی که طرفین در قرارداد داوری، در مورد اجرای رای نیز توافق کرده باشند، باید به آن توافقات پایبند باشند؛ در غیر اینصورت اجرای رای داور نیز تابع تشریفات اجرای حکم دادگاه خواهد بود.

اجرای رای داور در صورت وصول اعتراض

مطابق ماده ۴۹۳ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی اعتراض به رأی داور مانع اجرای آن نیست، مگر آنکه دلایل اعتراض قوی باشد. در این‌ صورت دادگاه، قرار توقف  اجرای آن را تا ‌پایان رسیدگی به اعتراض و صدور حکم قطعی صادر می‌نماید و در صورت اقتضاء، تأمین مناسب نیز از معترض اخذ خواهد شد.

بنابراین اعتراض محکوم علیه نمی تواند اجرای رای داور را متوقف نماید؛ مگر آنکه معترض، دلایلی ارائه نماید که موجب اقناع دادرس جهت صدور قرار توقف اجرای رای شود. اخذ تامین از محکوم علیه جهت صدور قرار توقف اجرا، موکول به صلاحدید دادرس می باشد.

در صورت اقامه دعوای ابطال رای داور توسط محکوم علیه، به تصریح صدر ماده ۴۸۹ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی، رای صادره قابلیت اجرائی ندارد و تا زمان تعیین تکلیف نهایی در خصوص دعوای ابطال رای داور، جریان اجرا متوقف خواهد ماند.

امکان بازداشت محکوم علیه در راستای اجرای رای داوری

اجرای رای داوری، در صورت رعایت شرایط قانونی، تابع مقررات اجرای احکام صادره از دادگاه ها خواهد بود، بنابراین در صورتی که رای داور مبنی بر محکومیت مالی باشد و الزام به تادیه توسط دادگاه ممکن نباشد و محکوم به از محل اموال محکوم له نیز قابل استیفا نباشد، بازداشت محکوم علیه طبق شرایط قانونی میسر خواهد بود. لازم به تذکر است اجرای حکم حبس علیه محکوم علیه منوط به معسر نبودن وی می باشد.

رعایت قوانین مربوط به مستثنیات دین در اجرای رای داور

به سبب تبعیت اجرای رای داور از مقررات اجرای آراء صادره از دادگاه ها، رعایت مقررات مربوط به مستثنیات دین در جریان اجرای رای داور نیز ضروری است؛ بنابراین اجرای رای داور از محل این اموال ممنوع است.

اموال ذیل مصادیق مستثنیات دین می باشند:

  • منزل مسکونی که عرفا در شأن محکوم علیه در حالت اعسار او باشد
  • اثاثیه مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری محکوم علیه و افراد تحت تکفل وی لازم است.
  • آذوقه موجود به قدر احتیاج محکوم علیه و افراد تحت تکفل وی برای مدتی که عرفا آذوقه ذخیره می شود.
  • کتب و ابزار علمی تحقیق و تحقیقاتی برای اهل علم و تحقیق متناسب با شأن آنها.
  • وسایل و ابزار کار کسبه ، پیشه وران ، کشاورزان و سایر اشخاص که برای امرار معاش ضروری آنها و افراد تحت تکفلشان لازم است.
  • تلفن مورد نیاز مدیون.
  • مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت می شود ، مشروط بر اینکه پرداخت اجاره بها بدون آن موجب عسر و حرج گردد و عین مستاجره مورد نیاز مدیون بوده و بالاتر از شأن او نباشد.
۵/۵ - (۱ امتیاز)
Picture of امینه محمودی

امینه محمودی

این مقاله توسط امینه محمودی و تیم متخصص دفتر حقوقی بین‌المللی دادپویان حامی تهیه شده است. ما با تکیه بر دانش عمیق حقوقی، تجربه گسترده و رویکردی تخصصی در حوزه حقوق بین‌الملل، تجاری و بانکی، همواره در تلاش هستیم تا اطلاعات کاربردی، مشاوره حرفه‌ای و راهکارهای مؤثر را در اختیار مخاطبان خود قرار دهیم.
Picture of امینه محمودی

امینه محمودی

این مقاله توسط امینه محمودی و تیم متخصص دفتر حقوقی بین‌المللی دادپویان حامی تهیه شده است. ما با تکیه بر دانش عمیق حقوقی، تجربه گسترده و رویکردی تخصصی در حوزه حقوق بین‌الملل، تجاری و بانکی، همواره در تلاش هستیم تا اطلاعات کاربردی، مشاوره حرفه‌ای و راهکارهای مؤثر را در اختیار مخاطبان خود قرار دهیم.

پر بازدید ترین مقالات

30 پاسخ

  1. سلام
    داور قرارداد مشارکت ساخت، رای بر بطلان مبایعه نامه پیش فروش( آپارتمانی که سازنده پیش فروش نموده بود) و ابطال وکالتنامه (مالک به سازنده داده) و خلع ید سازنده و پیش خریدار از ملک و آپارتمان را ابلاغ نمود. پس از مهلت مقرر(۲۲ روز) درخواست صدور رای از طریق دفتر خدمات قضایی ارائه شده است.
    1) چه مدت زمان پس از درخواست اجرای رای، پیامک ارجاع و صدور اجراییه ارسال می شود؟
    2) در اجراییه چه دستور و برگه ای صادر و برای چه سازمان و اداره ای صادر می شود؟

    1. درود بر شما. اولاً داور طبق دکترین حقوقی، عمومات آئین دادرسی مدنی و رویه قضایی امکان صدور رأی مبنی بر اعلام بطلان یا ابطال یا فسخ یا انفساخ قرارداد را ندارد. دوماً در فرض سئوال اول، بستگی به شعبه اجرای احکام دارد و حدوداً بین یک هفته تا بیست روز زمان می برد و در اجرائیه مفاد رأی داوری خطاب به محکوم علیه صادر می گردد.

  2. سلام
    من از یک سایت کلاهبردار به اینماد شکایت کردم و داوری رای رو به نفع من صادر کرد و سایت رو هم تعلیق کردن اما مبلغی رو که باید پرداخت کنه نداد و توی رای گفته شده در صورت عدم اجرای رای توسط کسب و کار شما می‌توانید ۲۰ روز بعد از ابلاغ رأی، نسبت به درخواست صدور اجرائیه از طریق سامانه ثنا اقدام نماید.
    من سامانه ثنا ثبت نام کردم الان نمیدونم چطور باید درخواست صدور اجرائیه بدم..لطفا راهنمایی کنید من چطور باید اقدام کنم

    1. سلام. شما باید درخواست اجرای رای داور را از طریق دفتر خدمات الکترونیک قضایی به مجتمع قضایی مربوطه ارسال نمائید تا تعیین شعبه شود و پس از صدور اجرائیه و تشکیل پرونده اجرایی بتوانید نسبت به توقیف اموال یا سایر اقدامات قانونی اقدام نمائید.

    2. سلام. با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی درخواست صدور اجرائیه را مطرح کنید، پس از آن پرونده به اجرای احکام یکی از شعبات دادگاه ارجاع و پس از تشکیل پرونده اجرایی، امکان پیگیری و وصول مطالبات خود را خواهید داشت.

  3. سلام
    با تشکر فراوان از گروه دادپویان
    من ملکی را درسال ۹۸ اقدام به قرارداد مشارکت در ساخت نمودم .‌‌مالک قبل از من در سال ۹۵ با شخص ثالثی مشارکت نموده که نامبرده پس از تخریب ساختمان به دلایلی متعدد ..ساخت پروژه رو انجام نمیده که نهایتا در نیمه اول سال ۹۸ خاعیت سازنده اولیه طبق نظر داور صادر .نامبرده محکوم . اجراییه صادر . ‌‌‌‌ملک مورد نظر تحویل مالک میگردد .. همزمان نامبرده فوت می نماید .. پس از گذشت دو ماه از صدور اجراییه .وارثین با اینجانب قرارداد بستن .‌‌برابر مفاد قرارداد تعهداتی داشتن که عمل ننمودن . اینجانب طبق تعهدات عمل نموده و اصاح پروانه ساختمان درفروردین ماه ۹۹ صادر لیکن سازنده اولیه مجددا طرح دعوا نموده و به دستور قضایی ملک پلمپ میگردد و عملا عملیات ساختمانی مقدور نبوده .. خلاصه مطلب ..
    دعوایی سازه ه و پیش خریدارانی که از سازنده اولیه قرارداد داشتند اعلام شکایت نهایت بعد سه سال در ۰فرپردین ۴۰۱ارا قطعی شده و مجددا مالک خاک میشود پس از آن اینجانب شروع به عملیات ساختمانی نمودم که با مزاحمت و ممناعت وارثین مواجه و ابطال وکالت اینجانب در شهرداری نموده .. که از صدور اصلاح پروانه ساختمان جلوگیری نمود . با توجه به پیش بینی داور در قرارداد داور پس از مراجعه به نفع اینجانب رای صادر نمود مبنی بر سازش طرفین . اینجانب تقاضای اجراییه دادم .‌‌همزمان ناهبردکان تقاضای ابطلال رای داد دادن .نهایتا قاضی قبول نکرد و رای خود مبنی بر اینکه رای داور قابلیت اجرا نداشته و رای داور مبنی سازش بوده نه اطلال رای داور پذیرفت نه اجراییه من. .‌‌و اعلام داشت شاکی باید مجددا از داور تقاضای صدور رای نماید. .‌‌‌‌ای کن مجددا دارد پس از برگزاری جلسه رای مجددا به میزان خسارت به نفع من رای صادر کرد… وکیل میگه چون داور یک نوبت رای صادر کرده .. این رای هم قابل اجرا نخواهد راهنمایی بفرمایید من چکار باید بکنم ‌‌ ‌‌… ممنون از تون انشا… به امید حق جامعه ای قانونمند ..در اجرای عدالت داشته باشیم ..
    ضمنا من دو طبقه از ساختمان را بتن ریزی نمودم
    مشهد دهقان

    1. سلام خیر. باتوجه به اینکه داور در رأی داوری خود وارد ماهیت نشده می تواند مجددا تشکیل جلسه داوری داده و نسبت به ماهیت رأی صادر نماید.

  4. با سلام بنده از تعاونی مسکن که عضو بودم طبق قرارداد یک واحد ابتیاع نمودم و بعد از ۱۸سال با توجه به مصوبه مجمع براساس اساسنامه تعاونی پروزه برای محاسبه بهای تمام شده به هیات کارشناسان دادگستری ارجاع شد و توسط آنها با افزایش ۳۰درصد بر قیمت هر متر بهای تمام شده محاسبه و با ارسال دعوت نامه از طرف تعاونی مبلغ مابتفاوت مطالبه و با اخذ بهای نهایی واحدها طی صورتجلسه در سال ۹۹تحویل اعضا شد و بعد تحویل هرسال تعاونی با تشکیل مجمع و در نوبت دوم با حداقل افراد بی اصلاع مصوبه تصویب و اعلام بدهی می کند و از صاحبان واحدها با ارعاب وصول می کند و بنده طبق ماده ۵۹ اساسنامه که بعد تحویل عضویت اعضا خود بخود لغو می شود به مجمع نرفته و وجوه را پرداخت نکردم و تعاونی به اتاق تعاون شکایت کرده و با اعمال نفوذ رای گرفته و به اجرا گذاشته این در حالی است که طبق ماده ۴۸۹ چون بنده طبق قرارداد تمام ثمن معامله را پرداخت نموده و تحویل گرفته ام دادخواست ابطال رای داوری داده ام و دادخواست توقف عملیات و دادگاه برای تامین ۴۰ میلیون قرارصادر کرده که من ندارم چکار کنم و آیا امکان ابطال رای داوری با وجود صورتجلسه تحویل و تسویه بهای نهایی وجود دارد؟ ممنون

    1. سلام. رای داوری لازم الاجرا می باشد. مگر اینکه جهات ابطال رای داور وجود داشته باشد و اظهارنظر در خصوص سوال شما مستلزم بررسی اسناد و مدارک می باشد و اظهارنظر در خصوص سوال شما مستلزم بررسی اسناد و مدارک می باشد لذا در صورت تمایل جهت اخذ وقت مشاوره با دفتر تماس حاصل فرمائید.

  5. سلام ۱۰۸ واحد برای تعاونی مسکن در دزفول ساخته ام همه واحدها را تحویل داده ام و۲واحد که مشکل داشتند تحویل نشده حال مالک او ۲واحد رفته حکم داوری از اتاق تعاون گرفته و دادگاه از تعاونی خواسته ۲واحد را تحویل مالک بدهند در صورتی که واحدها در اختیار من هستند تا مالک و تعاونی بدهی خود را پرداخت کنند ولی دادگاه با اینکه در رای خود نوشته تعاونی تحویل مالک بدهد میگوید باید به مالک تحوبل بدهی و شکایت اعتراض ثالث نمودم و درخواست توقف فوری شکایت را رد کرده است؟

    1. سلام. با توجه به اینکه رای داوری لازم الاجراست شما باید رای را اجرا نمائید و در صورتیکه از تعاونی یا مالک طلبی دارید طی دعوای جداگانه اقدام نمائید.

  6. با سلام و عرض ادب
    اینجانب عضو یک تعاونی مسکن بوده ام و الان متوجه شدم که حق و حقو ق م را (قدرالسهم)به طور کامل پرداخت ننموده اند و طلب دارم، به نظر شما از طریق دادگاه اقدام نمایم یا از طریق اتاق داوری(تعاون)؟ با تشکر

    1. سلام، طبق اساسنامه شرکتهای تعاونی مرجع صالح رسیدگی به هرگونه اختلاف بین تعاونی و اعضای ان داوری اتاق تعاون می باشد.

  7. سلام خسته نباشید تو رای داوری که برای من صادر شده داور تعیین کرده که حکم رو فقط ظرف یک ماه میتونیم اجرا کنیم و اگه تو همین زمان اجرا نشه اعتبار نداره باید دوباره رسیدگی بشه. داور حق داره همچین کاری بکنه؟

  8. سلام خدمت شما من میخواستم یدونم ایا با رای داور میشه کسی رو زندان انداخت چون که نمیتونه مبلغ رای رو پرداخت کنه؟

  9. باسلام من یه ملکی دارم که مالک قبلی چون قیمت ملک رفته بالا میخواد ملک رو به من تحویل نده و پول رو پس بده اما من قبول نکردم و ذفتیم پیش شخصی به عنوان داور که اصلا به حرف من گوش ندادن وو من همه مد ارکمم تکمیله ولی فقط گفتن نه فسخ شده و باید ملک رو پس بدی و پولتو بگیری الان مالک قبلی داره به حساب همون رای دارو من رو از ملک بیرون میکنه ولی من اعتراض دارم و گفتن تا اون موقع که رسیدگی بشه شاید ملک رو از من بگیرن. حالا من تا به اعتراضم رسیدگی بشه چطور مانع این اشخاص بشم؟

    1. باسلام؛ ضمن اعتراض به رای داور، ادله خود را به دادگاه ارائه دهید و توقف اجرای رای داور را بخواهید. اگر دلایل اعتراض در نظر دادگاه قوی باشد قرار توقف اجرای رای را صادر خواهد نمود. ممکن است دادگاه برای صدور چنین قراری از شما تامین نیز بخواهد.

  10. من و بدهکارم رفتیم پیش داور و خودشون هم قبول کرده بودن که هرچی داور گفت انجام بدن تا من دیگه دادگاه نرم و شکایت نکنم ولی الان که رای داور هم به نفع من بوده میگن کاری نمیتونی بکنی چون رای داور اجرا نمیشه و دادگاهم دیگه نمیتونی بری چون قبلا رفتی پیش داور پس من چطور این طلب رو پس بگیرم؟ حکم اور هم به نفع من بوده کاملا

  11. سلام ما یه قرارداد داوری داشتیم ک طبق همون رفتیم پیش داور و رای صادر شد الان که من رفتم اجرای احکام اجرائیه بگیرم میگن باید دادگاه دستور بده و ما نمیتونیم اینجوری اجرائیه بدیم. موضوع دعوا هم ضرر و زیان بوده

      1. با سلام، در صورتیکه متشاکی پس از صدور رای داور مبنی بر توقیف ماشین و تایید توسط قاضی . توقیف توسط اجرای احکام ماشین را مخفی نموده ومستر. ننماید ،قانونگذار چه راهکاری ارایه میدهد.

        1. سلام وقت بخیر
          مستحضر باشید اعتراض به رای داور(دادخواست ابطال رای داور) مانع اجرای آن نیست و محکوم له همواره میتواند از دادگاه تقاضا صدور اجراییه کند . محکوم علیه حتما باید با دادگاه و دادرس صحت کرده و وی را قانع کند که اجراییه صادر نکند و الا دادگاه موظف به صدور اجراییه برابر رای داور میباشد . لذا رای داور حتی با اعتراض نسبت به آن نیز اجرا خواهد شد .

  12. باسلام من با کسی دعوایی داشتم که رفت داوری اما کسی که رسیدگی کرد اون کسی نبود که من تایید کردم و راضی بودم و رای هم که الان اومده به ضرر منه در حالی که من مطمئنم حق با منه. الان طرف مقابل میخواد رای رو اجرا کنه من میتونم اعتراض کنم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *