خسارت تاخیر تادیه سفته

مطالبه خسارت تاخیر تادیه سفته

سفته از جمله اسناد تجاری می باشد که به موجب آن صادرکننده متعهد می شود مبلغ مشخصی را در زمان معین یا عندالمطالبه به دارنده پرداخت نماید. مطالبه خسارت تاخیر تادیه سفته از جمله دعاوی اسناد تجاری می باشد که دارنده سفته به جهت تاخیر در پرداخت مبلغ سفته علیه صادرکننده مطرح می نماید. با توجه به قانون جدید آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی که جایگزین قانون سابق شده است، امکان مطالبه خسارت تاخیر تادیه سفته منوط به احراز شرایطی است که در ماده ۵۲۲ قانون اخیرالذکر احصا شده است.

شرایط مطالبه خسارت تاخیر تادیه سفته

وفق ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی در صورت وجود شرایط ذیل، خسارت تاخیر تادیه قابل مطالبه می باشد :

  • موضوع دعوا دین باشد: چنانچه خواسته دعوا راجع به اعیان و یا الزام به انجام کار معین باشد، مطالبه خسارت تاخیر تادیه در دادگاه قابل استماع نیست.
  • موضوع دعوا، وجه نقد رایج کشور باشد: ارزهای خارجی به جهت رایج نبودن مشمول این ماده نمی شوند.
  • از سوی طلبکار مطالبه شده باشد: برابر ماده ۲۲۶ قانون مدنی، صرف اثبات انقضای مدت در قرارداد برای مطالبه خسارت کافی است، اما در خصوص خسارت تادیه این قاعده با استثنا مواجه شده و لزوم مطالبه دائن به صراحت در ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی آمده است.
  • مدیون با وجود تمکن از پرداخت خودداری نماید: در خصوص خسارت تادیه، چنانچه مدیون اثبات نماید که پرداخت نکردن وی عمدی نبوده، بلکه علت خارجی مانع از پرداخت بدهی گردیده است، از مسئولیت جبران خسارت تادیه معاف خواهد شد.
  • تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه: این شاخص موسوم به شاخص تورمی از سوی بانک مرکزی اعلام می شود.

مبدا محاسبه خسارت تاخیر تادیه سفته

بنا به ماده ۳۰۴ قانون تجارت در برات، خسارت تأخیر تأدیه مبلغ اصلی برات که به واسطه عدم تأدیه اعتراض شده است از روز اعتراض محسوب می شود. حکم این ماده به موجب ماده ۳۰۹ قانون تجارت درباره محاسبه خسارت تاخیر تادیه وجه سفته نیز لازم الاتباع می باشد و خسارت تاخیر از روزی حساب می شود که اعتراض عدم تادیه به عمل آمده باشد. و اولین روز، روزی است که واخواست نامه در دفتر دادگاه ثبت می گردد. بنابراین هرگاه سفته در سال ۱۳۹۹ صادر شده باشد اما دارنده سفته، در سال ۱۴۰۳ اعتراض و طرح دعوا نماید، خسارت تاخیر تادیه به این ۴ سال تعلق نمی گیرد بلکه از تاریخ تقدیم دادخواست (مطالبه) محاسبه می شود.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه نیز در این زمینه اظهار میدارد طبق مادتین ۳۰۴ و ۳۰۹ قانون تجارت، خسارت تاخیر تادیه به مبلغ اصلی برات یا سفته که به واسطه عدم تادیه اعتراض شده است، از روز اعتراض محسوب می شود و مقصود از عبارت از روز اعتراض، تاریخ ثبت واخواست نامه در دفتر دادگاه است نه تاریخ ابلاغ واخواست.

محاسبه تاخیر در تادیه سفته

محاسبه تاخیر در تادیه سفته

محاسبه تاخیر در تادیه سفته

خسارت تاخیر در تادیه سفته بستگی به این دارد که سفته واخواست شده باشد یا خیر. عدم واخواست سفته مانع از ارائه دادخواست مطالبه وجه سفته نمی شود. اما واخواست نمودن سفته مزایایی را برای دارنده آن دارد. از جمله این مزایا می توان به درخواست تامین خواسته بدون سپردن خسارت احتمالی و مطالبه خسارت تاخیر در تادیه از تاریخ واخواست سفته اشاره نمود . بنابراین خسارت تاخیر در تادیه سفته واخواست نشده از تاریخ تقدیم دادخواست یا ارائه اظهارنامه رسمی جهت مطالبه وجه سفته محاسبه می گردد.

نحوه مطالبه خسارت تاخیر تادیه سفته

مطالبه خسارت تاخیر در تادیه سفته را می توان همزمان با دعوای مطالبه وجه سفته مطرح نمود یا به صورت جداگانه پس از صدور رای نسبت به مطالبه وجه سفته مطالبه نمود. رسیدگی و صدور حکم در دادگاه نسبت به خسارت تاخیر تادیه سفته منوط به تقدیم دادخواست از سوی دارنده می باشد. دادگاه رسیدگی کننده در صورت احراز شرایط قانونی، صادر کننده را محکوم به پرداخت خسارت تاخیر تادیه از زمان ثبت اعتراض عدم تادیه می نماید. البته در صورتی که سفته واخواست شده باشد می توان خسارت تاخیر در تادیه را از زمان واخواست مطالبه نمود.

مرجع صالح جهت رسیدگی به دعوای مطالبه خسارت تاخیر تادیه سفته

مرجع صالح جهت رسیدگی به دعوای مطالبه خسارت تاخیر در تادیه سفته، دادگاه محل اقامت خوانده می باشد. اگر میزان خواسته مندرج در دادخواست، کمتر از یک میلیارد ریال باشد رسیگی به دعوا در صلاحیت دادگاه صلح محل اقامت خوانده قرار داشته و اگر خواسته بیش از یک میلیارد ریال باشد، دادگاه عمومی حقوقی محل اقامت خوانده صالح به رسیدگی است.

خسارت تاخیر در تادیه سفته ماهانه است یا سالانه؟

در خصوص اینکه خسارت تاخیر در تادیه سفته سالانه است یا ماهانه، اختلاف نظر وجود دارد. در بسیاری از مواقع مشاهده می شود واحد اجرای احکام خسارت تاخیر تادیه سفته را به صورت ماهانه محاسبه می نمایند و برخی دیگر از واحد های اجرای احکام خسارت تاخیر در تادیه سفته را سالانه محاسبه می کنند. در ماده ۵۲۲ قانون آئین دادرسی مدنی مقرر گردیده، در صورت تغییر فاحش قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار، دادگاه با رعایت تناسب قیمت سالانه که توسط بانک مرکزی تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد. بنابراین محاسبه خسارت تاخیر در تادیه به صورت ماهانه مستند قانونی ندارد و در صورت محاسبه خسارت تاخیر در تادیه به صورت ماهانه می توان نسبت به آن اعتراض نمود.

رای وحدت هیات عمومی دیوان عالی کشور

رای وحدت هیات عمومی دیوان عالی کشور

رای وحدت رویه ۸۱۲ هیات عمومی دیوان عالی کشور در تاخیر تادیه سفته

طبق رای وحدت رویه ۸۱۲ هیات عمومی دیوان عالی کشور خسارت تاخیر در تادیه در مورد چک از تاریخ سررسید محاسبه می شود. در این رای وحدت رویه به صراحت ذکر گردیده رای وحدت رویه ۸۱۲ صرفا در خصوص خسارت تاخیر در تادیه چک می باشد و نمی توان رای وحدت رویه مذکور را به خسارت تاخیر در تادیه سفته تسری داد. بنابراین مستند قانونی  خسارت تاخیر در تادیه سفته همان ماده ۵۲۲ قانون آئین دادرسی مدنی می باشد.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

‫42 نظر

  • حمید

    با سلام بنده سال ۹۷ یک. سفته بدهکار بودم محکوم شدم به پرداختش بعد پول رو به دادگاه واریز کردم دیگه نمیدونستم که باید بهش خبر بدم اون طرفم نرفت سراغش تا ۳ سال الان رفته حکم برام امده پرداخت خسارت باید چکار کنم مبلغ دو میلیون بود چقد میشه ایا حکم جلبم رو میدن

    بهمن ۱۹, ۱۴۰۰ در ۰۹:۱۹
    • دادپویان حامی

      سلام خیر بعد از واریز مبلغ به سپرده دادگستری خسارت تاخیربه شما تعلق نمیگیرد و اجرای احکام می بایست مراتب رو به محکوم له اعلام می‌نمود

      بهمن ۲۳, ۱۴۰۰ در ۱۰:۴۳
  • محمد

    سلام من از شخصی ابتدای سال ۹۷ سفته گرفتم روی سفته تاریخ سرسید پرداخت سال ۹۸ بوده اما عملی نشده تا امسالم با وعده ووعید طولش داده الان رفتم شکایت کردم تاخیر از کی محاسبه میکنن. ممنون

    دی ۵, ۱۴۰۰ در ۱۴:۲۲
    • مدیریت

      از زمان تقدیم دادخواست مطالبه سفته

      دی ۱۱, ۱۴۰۰ در ۱۰:۲۸
  • آرتین

    سلام. خسته نباشید. با شخصی یک کار شریکی راه انداختیم. پول از من کار از اون بود و مبلغ ۵۰ میلیون تومان سفته ازش گرفتم. طرف کلاهبردار از آب درآمد. سفته را اجرا گذاشتم. سال ۹۸ بود ک اجرا گذاشتم. میخواستم بدونم سود ۵۰ میلیون تمان توی این ۲ سال چقدر میشه. تشکر

    دی ۵, ۱۴۰۰ در ۱۲:۳۷
    • مدیریت

      بر اساس فرمول خسارت تاخیر تادیه اجرای احکام محاسبه می‌کند

      دی ۱۱, ۱۴۰۰ در ۱۰:۲۸
  • علی

    سلام در شهرداری از بنده خواستند پشت چک بنویسم « این چک در تاریخ سر رسید در حکم وجه نقد است» میخواستم بدانم این عبارت بار حقوقی خاصی داره؟ تشکر

    شهریور ۳, ۱۴۰۰ در ۲۳:۴۸
    • مدیریت

      سلام این عبارت و امثالهم تاثیری در حقوق دارنده سند تجاری ندارد

      شهریور ۶, ۱۴۰۰ در ۱۶:۵۸
  • امیر

    سلام
    ۵۰ میلیون چک داشتم، برگشت زدم و از بدهکار شکایت کردم، تاریخ وصول چک سال ۹۸ بوده و درخواست تاخیر تادیه از دادگاه کردم، خواستم بپرسم که بدهکار میتونه موضوع قوه قهریه رو در خصوص تاخیر تادیه مطرح کنه؟

    مرداد ۲۵, ۱۴۰۰ در ۲۳:۱۳
    • مدیریت

      سلام بله اگر اثبات نماید تاخیر در پرداخت چک ناشی از فورس ماژور بوده خسارت تاخیر تادیه به‌ ایشان تعلق نمی گیرد

      مرداد ۲۹, ۱۴۰۰ در ۱۰:۴۲
  • شاهین

    سلام
    ۵۰میلیون سفته داشتم که سال ۹۸ واخواست دادم و تو دادگاه بدوی رای گرفتم ولی قاضی به اشتباه تاریخ خسارت تاخیر رو از زمان دادخواست لحاظ کرد.وقتی مراجعه کردم گفت برگه های واخواست رو ندیدم.اعتراض کن درست میشه. اعتراض کردم ولی بعده دوماه دادگاه تجدید نظر همون رای بدوی رو تایید کردن و حکم قطعی دادن و گفتن دادن واخواست دلیلی نمیشه که خسارت از همون تاریخ محاسبه بشه. الان چیکار میتونم بکنم؟ تقریبا ۹ ماه از زمان واخواستم تا طرح شکایت فاصله بوده که حدود ۲۵ میلیون خسارت تاخیرش میشه

    تیر ۳۱, ۱۴۰۰ در ۰۸:۱۵
    • مدیریت

      مجددا طرح دعوای مطالبه خسارت تاخیر در تادیه بر حسب شاخص اعلامی بانک مرکزی کنید از تاریخ واخواست تا تاریخ تقدیم دادخواست

      مرداد ۲, ۱۴۰۰ در ۱۶:۳۱
  • مسعود

    با سلام
    از سال۷۲تا۹۷بمدت۲۵سال حق بیمه سهم کارفرما(۲۳%)را به تامین اجتماعی پرداختم درحالیکه قانونا مشمول معافیت از پرداخت این مبلغ تا سقف ۵کارگر بودم.پس از طرح شکایت در دیوان عدالت اداری در دو شعبه بدوی و تجدید نظر ،رای به ورود شکایت اینجانب و استرداد مبلغ۲۵ساله پرداختی به اینجانب دادند.حالا رای به شعبه اجرای احکام دیوان عدالت ارجاع شده؛میخواهم بدانم چطور میشود مطابق با”تغییرشاخص سالانه-ارزش روز”این مبلغ رو دریافت کنم.چطور وبه کجاباید تقاضا بدم که معادل رقمی که امروز تامین اجتماعی بعنوان حق بیمه سهم کارفرما دریافت میکنه رو مبنای محاسبه مبلغ پرداختی قرار بدند لطفا راهنمایی کنید.۰۹۱۱۹۳۳۱۰۸۳

    تیر ۱۶, ۱۴۰۰ در ۱۸:۳۵
    • مدیریت

      سلام شما نمی‌توانید این مبلغ را به نرخ روز بگیرید و همان مبلغی که در رای دیوان مشخص گردید قابل وصول هست

      تیر ۱۹, ۱۴۰۰ در ۰۹:۲۴
    • اسماعیل

      سلام
      من سال ۹۶ یک سفته ۱۵ میلیون تومانی ب یکی دادم و نتونستم مبلغ بدهیمو پرداخت کنم طلبکارم هم هنوز اقدامی علیه سفته انجام نداده امسال ۱۴۰۰خواستم برم برای تصفیه حساب طلبکارم میگ نرخ روز ازت میبرم آیا اگ از من شکایت کنه میتونه از طریق قانون نرخ روز از من بگیره؟

      بهمن ۲۳, ۱۴۰۰ در ۰۲:۱۵
      • دادپویان حامی

        سلام خیر از زمان واخواست یا تقدیم دادخواست میتواند خسارت تاخیر مطالبه کند
        شما دعوای استرداد سفته را مطرح کنید

        بهمن ۲۴, ۱۴۰۰ در ۱۴:۳۷
  • قادرپناه

    سلام وقت شما بخیر: وکیل پدر بنده به مبلغ ۸۰ میلیون تومان سفته از جانب پدرم امضا کرده است آیا مسولیت با پدرم است؟یا با وکیل او؟

    اردیبهشت ۷, ۱۴۰۰ در ۱۰:۰۹
    • مدیریت

      بنا به ماده ۶۴۷ قانون مدنی و با توجه به رای شماه ۲۰۱۶مورخ ۱۳/۹/۱۳۱۷ شعبه ۹ دیوان عالی کشور چنانچه وکیل در حدود اختیارات خود از جانب پدر شما سفته را امضا کرده باشد مسئول و متعهد اصلی در سفته پدر شما می باشد

      اردیبهشت ۷, ۱۴۰۰ در ۱۰:۴۷
  • امیر

    با عرض سلام من یه سفته سفید ۱۰ ملیونی در سال ۹۰ گرفتم و میخوام امسال وصولش کنم ایا میشه تو این ۹ سال درخواست تاخیر تادیه بدم؟

    بهمن ۲۱, ۱۳۹۹ در ۲۳:۱۰
    • مدیریت

      اگر تاریخ می زدین و ظرف ده روز از تاریخ سررسید برای واخواست سفته اقدام می کردید از تاریخ واخواست سفته یا دادخواست مطالبه وجه سفته خسارت تاخیر به سفته شما تعلق می گرفت. چنانچه واخواست نشده از تاریخ ثبت واخواست یا از تاریخ مراجعه به اجرای ثبت ، خسارت تاخیر برای شما محاسبه می گردد.

      بهمن ۲۵, ۱۳۹۹ در ۱۰:۱۴
      • علی

        سلام خسارات تاخیر و تادیه ۸۰ میلیون ماهی چند تومان هست ؟

        بهمن ۲۹, ۱۴۰۰ در ۱۰:۵۹
        • دادپویان حامی

          سلام سال سررسید و سال مطالبه رو مشخص کنید

          اسفند ۷, ۱۴۰۰ در ۱۰:۲۶
  • صانعی

    سلام. من یک سفته از شخصی گرفتم مبلغش رو نپرداخته شکایت کردم اما طرف وضع مالی خوبی نداره و دادخواست اعسار داده قاضی هم برای او حکم به تقسیط داده اما او هیچ کدام از قسطاشو پرداخت نکرده اگه برای تاخیر تادیه اقدام کنم از چه تاریخی تا چه تاریخی محاسبه میشه برای من؟ ممنون از خدمات ارزشمندتون.

    دی ۷, ۱۳۹۹ در ۱۱:۰۹
    • مدیریت

      از تاریخ واخواست سفته تا تاریخ اجراییه وصول مبلغ سفته، برای شما محاسبه می گردد.

      دی ۷, ۱۳۹۹ در ۱۱:۱۱
      • فاران

        سلام. من یک سفته از شخصی گرفتم مبلغش رو نپرداخته شکایت کردم اما طرف محکوم شد با تاخیر و تادیه بعد از دوسال از زندان دادخواست اعسار و مورد قبول قرار گرفت چگونه میتوانم تاخیر و تادیه خود را مطالبه کنم؟

        تیر ۱۶, ۱۴۰۰ در ۱۴:۴۳
        • مدیریت

          سلام چون رای اعسار ایشان صادر شده شما میتوانید همان مبلغ پیش پرداخت تعیین شده در رای و اقساط را مطالبه نمایید و یا به محض یافتن مال از ایشان نسبت به معرفی آن به دادور ز اقدام نمایید

          تیر ۲۰, ۱۴۰۰ در ۰۹:۲۹
    • مصطفی طارمی

      دادگاه هیچ جوابی نداده وطرف طرف مقابلو میگیره من سفته طرف مقابلم دارم چکارکنم لطف راهنماییم کنید

      اردیبهشت ۱۰, ۱۴۰۱ در ۲۲:۳۸
      • دادپویان حامی

        سلام با دفتر تماس بگیرید

        اردیبهشت ۱۷, ۱۴۰۱ در ۱۶:۴۴

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    16 + 13 =