دعوای الزام تنظیم یا تجدید سند رسمی اجاره ملک وقفی

دعوای الزام به تنظیم یا تجدید سند رسمی اجاره ملک وقفی،با توجه به اینکه ، مستاجر ملک وقفی را به صورت مسکونی و یا تجاری، اجاره نموده باشد، متفاوت است. در این مقاله هر دو مورد را مورد بررسی قرار میدهیم.

الزام به تنظیم یا تجدید اجاره اماکن وقفی تجاری

در نظام کنونی و فعلی اگر مستأجر نسبت به مورد اجاره ،حق کسب و پیشه داشت ،برابر قانون روابط موجر و مستأجر مصوب ۱۳۶۵تجدید قرارداد موقوفه قطعی و الزامی است. و فی الواقع قرارداد استمرار داشته و غیر از موارد استثنایی مندرج در قانون ،موقوفه حق فسخ اجاره یا درخواست تخلیه ملک تجاری را ندارد.

مدیر وقف تنها با حصول شرایط مقرر موقوفه می تواند از ملک مورد اجاره که مشمول حق کسب و پیشه می باشند تخلیه مستأجر را بخواهد بنابراین در چنین املاکی مزایده نخواهد بود لیکن می توان با درخواست تعدیل اجاره بها برابر نظر کارشناس خبره، از تضییع حقوق موقوفه جلوگیری نمود.

الزام به تجدید اجاره اماکن وقفی مسکونی

موقوفاتی که عرصه و اعیان آن وقف می باشد، اعطای حق تملک اعیان به مستأجر ممنوع است. البته در بعضی موارد استثنایی تملک اعیان مستحدثه به وسیله مستأجر با تصویب سرپرست سازمان مجاز است و این موضوع در مورد باغ های موقوفه و همچنین در مورد موقوفات خاص نیز جاری است.
برابر ماده ۸ آئین نامه قانون ابطال اسناد و فروش رقبات، آب و اراضی موقوفه مصوب ۷/۹/۶۳ احداث هر گونه اعیانی بدون مجوز قانونی در اراضی نسق زراعتی زارعین ممنوع بوده و در صورت تخلف، اعیانی احداثی متعلق به موقوفه خواهد بود.
در مواردی استثنایی قانونگذار تملک اعیان را ولو در صورت عدم اخذ مجوز از سازمان اوقاف به رسمیت شناخته است.
مانند: باغ های موقوفه و موقوفات خاص، و یا کلیه املاک مزروعی که در اجرای قانون اجاره تبدیل به احسن و واگذاری دهات و مزارع موقوفات عام مصوب ۲/۲/۵۰ :

با زارعین صاحب نسق با رعایت حقوق اکتسابی آنان اجاره نامه تنظیم می شود در این حالت موقوفه ضمن رعایت حقوق مکتسبه افراد ،منجمله به رسمیت شناختن مالکیت اعیان، ملزم به تنظیم رابطه استیجاری با متصرف می باشد. رعایت حقوق مکتسبه من جمله اعیان احداثی به عنوان یک الزام برای موقوفه بوده و موقوفه مکلف به رعایت آن حقوق می باشد.

الزام به تمدید قرارداد اجاره بدون دریافت پذیره

پذیره، وجهی است که به هنگام ایجاد اراضی موقوفه با اعطای حق تملک اعیان به مستأجر به عنوان پذیره ابتدایی و یا به هنگام انتقال رقبات به عنوان پذیره انتقالی حسب مورد به نفع موقوفه با رعایت آئین نامه مربوط دریافت خواهد شد.
برابر نظریه ۳۳۰۱/۷ مورخ ۴/۱۰/۷۶ اداره حقوقی قوه قضائیه با توجه به ماده ۱و۲ آئین نامه نحوه وصول پذیره و مفاد تبصره ۲ ذیل ماده واحده قانون ابطال اسناد موقوفه و آئین نامه اجرایی آن مصوب سال ۱۳۷۴ و شناخت مالکیت اعیان برای زارع صاحب و متصرف ،هنگام تنظیم سند اجاره موضوع تبصره ۲ ذیل ماده منتفی است و اداره اوقاف حق دریافت چنین وجهی را ندارد.لذا در صورتی که اجاره موقوفه مشمول آئین نامه های فوق باشد و اداره اوقاف نسبت به تمدید قرارداد اجاره اقدام ننماید می توان دعوای الزام به تمدید قرارداد اجاره بدون دریافت پذیره را مطرح نمود.

هنگام طرح دعوا می بایست دلایل و مدارکی که مثبت ادعای خواهان باشد را ارائه نمایند. دعوای الزام موقوفه به تمدید قرارداد اجاره ،بدون دریافت پذیره به طرفیت سازمان اوقاف مطرح می شود. پس از ارائه دادخواست و ارجاع به شعبه مربوطه قاضی رسیدگی کننده با استناد به تبصره یک ماده واحده قانون ابطال اسناد و فروش رقبات، آب و اراضی موقوفه مصوب ۱۳۷۱و مطابق بند ۳ ماده ۱آئین نامه اجرائی آن حکم بر الزام خوانده به تجدید قرارداد اجاره بدون پرداخت پذیره صادر می نماید.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

‫2 نظر

  • کماچی

    سلام
    ملک وقفی دارم که اجاره نامه اوقاف به نام خودم هست، میخوام سند اعیان ملکی بگیرم از ثبت اسناد، میخواستم بدونم هزینش چجوری محاسبه میشه؟ حدودا چقدر درمیاد؟ و چقدر زمان میبره دریافت سند.
    ممنون میشم راهنمایی کنید.

    خرداد ۳۱, ۱۴۰۲ در ۱۴:۱۱
    • دادپویان حامی

      این قبیل موارد چون دارای نواحی متفاوته و ارزش منطقه ای متفاوتن باید به اداره اوقاف مراجعه نمایید.

      خرداد ۳۱, ۱۴۰۲ در ۱۶:۰۱

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    19 + 5 =