اختلافات گمرکی ناشی از ارزش کالا

از مهم ترین اختلافاتی که بین صاحب کالا و گمرک رخ می دهد , اختلافات گمرکی ناشی از ارزش کالا می باشد .این اختلاف زمانی اتفاق می افتد که :  اسناد ارائه شده صاحب کالا مورد قبول گمرک نباشد ،یا گمرک متوجه شود ارزش کالای اظهار شده کمتر از ارزش واقعی آن می باشد یا وجوهی که وصول آن بر عهده گمرک می باشد , به میزان واقعی دریافت نگردیده است .

اختلافات گمرکی ناشی از ارزش کالا

اختلافات گمرکی ناشی از ارزش کالا

مصادیق اختلافات گمرکی ناشی از ارزش کالا

  • نزول ارزش در وادرات قبل از ترخیص

این اختلاف زمانی رخ می دهد که صاحب کالا , اسنادی را به گمرک در زمینه ارزش کالا ارائه می دهد اما گمرک این اسناد را نمی پذیرد .

  • نزول ارزش در واردات بعد از ترخیص

این اختلاف زمانی رخ می دهد که  بعد از ترخیص کالا از گمرک معلوم گردد , وجوهی که باید توسط گمرک از صاحب کالا وصول شده باشد کمتر از مقدار مقرر است یا اصلا وجوهی دریافت نشده است .

گمرک می تواند ظرف ۶ ماه از تاریخ امضاء پروانه یا پته گمرکی , مبلغ کسر شده را از صاحب کالا دریافت کند .

آیا صاحب کالا حق اعتراض دارد ؟

بله . در صورتی که صاحب کالا نظر گمرک را در رابطه با ارزش کالای تعیین نشده نپذیرد , میتواند اعتراض خود را به گمرک اعلام کند .

اگر اعتراض صاحب کالا در گمرک قبول نشود , پرونده از طرف رئیس گمرک ایران به کمسیون رسیدگی به حل اختلاف گمرکی فرستاده می شود .

آیا در صورت بقاء اختلاف صاحب کالا ,می تواند کالا را ترخیص کند ؟

بله. صاحب کالا میتواند در صورتی که به موضوع اعتراض دارد و در عین حال قصد ترخیص کالا را دارد با رعایت شرایط ذیل کالا را ترخیص کند :

۱-پرداخت حقوق ورودی به صورت به صورت نقدی و به طور قطعی بنا بر اظهار صاحب کالا

۲- تودیع تفاوت و جریمه احتمالی به صورت نقدی یا ضمانت نامه بانکی .

  • اضافه پرداختی

زمانی که گمرک,مبلغی بیشتر از آن چه که مقرر بوده است , از صاحب کالا دریافت کرده باشد و ادعای صاحب کالا  مستند به ادله قانونی باشد می تواند نسبت به این موضوع اعتراض کند .

شرایط رسیدگی به درخواست های اضافه پرداختی

۱-هر درخواست رد اضافه پرداختی باید فقط مربوط به یک پروانه گمرکی باشد و مبلغ و علت تقاضای استرداد در آن قید شود .

۲-ارائه اصل پروانه یا پته گمرکی برای اضافه پرداختی الزامی است .

  • بیش بود ارزش در  واردات

گاهی صاحبان کالا, زمانی که متوجه تفاوت نرخ ارز مبادله ای و ارز آزاد می شود , ممکن است اقدام به بیش اظهاری کالای وارداتی نماید که در این صورت گمرک , مطابق مقررات ارزش کالا را تعیین می نماید .

اختلاف در بیش اظهاری ارزش کالای وارداتی

این بحث ذیل دو عنوان قابل بررسی می باشد :

۱-قبل از ترخیص کالا :

صاحب کالا موظف است ظرف سی روز ار تعیین ارزش در گمرک یا ابلاغ کتبی توسط گمرک ایران , به موضوع اعتراض نماید . در صورتی که صاحب کالا در این مدت اعتراض ننماید می تواند حداکثر ظرف شش ماه در کمیسیون رسیدگی به اختلافات گمرکی اعتراض خود را مطرح کند .

۲-بعد از ترخیص کالا :

گمرک در این مورد مهلتی را در نظر نگرفته است و هر زمانی که متوجه این مسئله شود نسبت به آن اقدام می نماید و مراتب را به بانک اعلام می کند .

درصورتی که صاحب کالا از دستور گمرک  تبعیت نکند , اعتراض او قابل رسیدگی در کمیسیون خواهد بود . اگر رای قطعی بر بیش بودن ارزش کالا صادر شود مراتب به بانک منعکس و در صورت عدم تمکین با شکایت بانک جهت رسیدگی  از حیث تخلفات ارزی به سازمان تعزیرات حکومتی احاله می شود .

  • نزول ارزش صادرات

گاهی صاحبان کالا اقدام به اظهار ارزش کم کالای خود می نمایند تا بدین وسیله با پرداخت حقوق کمتر به گمرک سود بیشتری دریافت کنند .

در صورتی که اختلاف بین صاحب کالا و گمرک در مرحله اداری حل نشود , این موضوع قابل طرح در کمیسیون رسیدگی به اختلافات گمرکی می باشد .

  • بیش اظهاری در صادرات

زمانی که گمرک ارزش کالای صادراتی را بیش از آن چه که صاحب کالا اظهار کرده است, تشخیص دهد , ممکن است موجب بروز اختلاف بین آن ها شود .

در این صورت صاحب کالا می تواند اعتراض خود را  ظرف ۳۰ روز از تعیین ارزش گمرک اجرایی یا ابلاغ کتبی توسط گمرک در کیمسیون حل اختلاف گمرکی مطرح نماید .

  • ارزش کالای قاچاق

مبنای تعیین کالای قاچاق  ورودی, ارزش سیف کالا است و واحد کاشف زمانی که کالای قاچاقی را پیدا می کند , وظیفه دارد موضوع را به مرجع رسیدگی کننده اطلاع دهد .

در صورت اعتراض متهم به ارزش تعیین شده کالا , پرونده از طرف رییس گمرک یا شخصی که به حکم وی به طور کتبی تعیین می گردد به کمیسیون رسیدگی به اختلافات گمرکی ارسال می شود .

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

‫2 نظر

  • سهیل

    درصورت نامتناسب بودن ارزش کالای صادراتی در گمرک، ادامه مراحل صادرات به چه صورت امکان پذیر خواهد بود؟
    .

    بهمن ۲۹, ۱۳۹۹ در ۱۴:۴۷
    • مدیریت

      تشخیص نامتناسب بودن ارزش گمرکی مانع از صدور کالا نیست و گمرک می تواند با اخذ تعهد، رسیدگی به ارزش را به بعد از صدور موکول نماید مگر در مواردی که صادرات کالا منوط به پرداخت عوارض صادراتی بر مبنای ارزش کالا باشد.

      بهمن ۲۹, ۱۳۹۹ در ۱۵:۵۶

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    پنج × سه =