شکایت کیفری دیه

[us_post_title tag=”h1″ link=”post” css=”%7B%22default%22%3A%7B%22color%22%3A%22%23f24822%22%7D%7D”]

دیه یا خون بها ، از جمله مجازات های مقرر برای جرایم علیه تمامیت جسمانی انسان می باشد که در کنار قصاص و تعزیرات بررسی می شود. دیه به صورت مالی است که به عنوان بدل نفس یا اطراف در جرایم گفته شده به قربانی یا اولیای دم او پرداخت می شود. در ماده ۱۴ قانون مجازات اسلامی در بند پ دیه ذکر شده و در ماده ۱۷ همان قانون به این شکل تعریف شده است: دیه اعم از مقدر و غیرمقدر، مالی است که در شرع مقدس برای ایراد جنایت غیر عمدی بر نفس ، اعضاء و منافع و یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد به موجب قانون مقرر می شود.

انواع دیه

مطابق ماده ۴۴۸ و ۴۴۹ قانون مجازات اسلامی دیه بر دو نوع تقسیم می شود:

دیه مقدر و نامقدر که دیه ی مقدر مطابق ماده ۴۴۸ مال معینی است که در شرع مقدس به سبب جنایت غیرعمدی بر نفس، عضو یا منفعت، یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد مقرر شده است و مطابق ماده ۴۴۹ قانون مجازات اسلامی دیه نامقدر یا ارش دیه ای است که میزان آن در شرع تعیین نشده است و دادگاه با لحاظ نوع و کیفیت جنایت و تأثیر آن بر سلامت مجنی علیه و میزان خسارت وارده با در نظر گرفتن دیه مقدر و با جلب نظر کارشناس میزان آن را تعیین می کند. مقررات دیه مقدر در مورد ارش نیز جریان دارد مگر اینکه در این قانون ترتیب دیگری مقرر شود.

مطابق ماده ۴۵۰ قانون مجازات اسلامی در جنایت شبه عمد، خطای محض و جنایت عمدی که قصاص در آن جایز یا ممکن نیست، در صورت درخواست مجنی علیه یا ولی دم دیه پرداخت می شود مگر به نحو دیگری مصالحه شود.

مدارک برای شکایت کیفری دیه

مدارک لازم جهت طرح شکایت کیفری دیه می تواند مدارک پرشکی قانونی مبنی بر قتل یا ضرب و جرح، شهادت شهود و… باشد. در قانون مجازات اسلامی مواد ۳۶۷ الی ۴۹۶ به مبحث دیه اختصاص یافته است از قبیل دیه ی اعضا (مثل دیه مو، دیه گردن ، دیه بینی، دیه گوش، دیه لب، دیه زبان، دیه دندان، دیه گردن، دیه فک، دیه دست و پا، دیه ناخن، دیه ستون فقرات، دیه نخاع و….)، دیه جنایتی که بر مرده واقع می شود، دیه سقط جنین و…

مراجع رسیدگی کننده به دیه

شخصی که به او خسارتی وارد شده و قصد شکایت و گرفتن دیه را دارد، می‌تواند برای سهولت کار و تسریع در رسیدگی‌ ابتدا مقدار دیه خود را محاسبه کند، به این پرونده‌ها در دادگاه کیفری یا همان دادسرا رسیدگی می‌شود.

در این مراجع احتیاجی به ارائه دادخواست و پرداخت هزینه جداگانه نیست. اگر شخصی درخواست دیه خود را به اشتباه به دادگاه حقوقی ببرد، باید برای رسیدگی به پرونده، دادخواست تنظیم کند. همچنین باید هزینه‌ای جداگانه برای رسیدگی پرداخت کند. شما می توانید برای راهنمایی بیشتر در محاسبه و شکایت، از وکلای متخصص دعاوی کیفری ما راهنمایی بخواهید.

مجازات های مشمول دیه

  • قتل شبه عمد: هر گاه فردی قصد کشتن شخصی را نداشته باشد ولی باعث کشته شدن او شود. در ادبیات حقوقی و قانون به این نوع قتل، قتل شبه عمد گفته می‌شود و یکی از موارد مشمول دیه است.
  • فوت در جرائم رانندگی: هر گونه حادثه ای که در جرائم رانندگی رخ دهد و باعث فوت شخص یا حتی آسیب دیدن تمام و یا قسمتی از بدن وی می‌شود، طبق قانون مشمول دیه است. مقدار دیه بر اساس میزان صدمه وارد شده به شخص تعیین می‌شود.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

‫64 نظر

  • لاری

    من ۲۲ ساله با همسرم زندگی میکنم. همسرم هر دفعه دعوا میشه من کتک میزنه. اما اثری نمیمونه. بعضی وقتا ک کبودی داشتم پزشک قانونی رفتم ثبت شده اما ادامه ندادم
    دوسال پیش زد توی چشمم کاسه چشمم شکست بیمارستان برام نوشتن که همسرم زده تاریخ گذاشتن برم شکایت اما همسرم اجازه نداد و گفت گذشت کن منم گذشت کردم اما باز ادامه داد خواستم ببینم میتونم شکایت کنم برای چشمم که عمل هم شده؟ و اینکه خیانت هم میکنه یه سری مدارک دارم حتی میدونم رابطه هم داشتن میتونم شکایت کنم؟

    تیر ۱۳, ۱۴۰۲ در ۱۶:۳۷
    • دادپویان حامی

      در خصوص آسیب وارده اگر رابطه سببیت را بتوانید اثبات کنید موضوع قابلیت پیگیری خواهد داشت.

      تیر ۲۱, ۱۴۰۲ در ۱۶:۰۵
  • دمیرچی

    من عمل ابدومینوپلاستی داشتم ۶ماه پیش الان تمام قسمتهای بدنم جای زخم وبخیه هست وقادر به راه رفتن صحیح نیستم انگشتان پاهام تکون نمیخوره دیه داره؟

    تیر ۱۳, ۱۴۰۲ در ۱۶:۳۶
    • دادپویان حامی

      برای مطالبه دیه، قصور پزشک یا وجود رابطه سببیت بین فعل او و عوارض بوجود آمده را باید اثبات نمایید.

      تیر ۲۱, ۱۴۰۲ در ۱۶:۰۶
  • درزی

    دعواکردم، طرف بامشت به صورت وگوش راستم زد، گوشم کمی شنوای‌‌اش را ازداد، پزشکی قانونی رفتم گفتند پرده گوشت پاره شده و مقداری از شنوای گوش راستت نیز کم شده، بنابراین چقدر دیه دارد؟

    تیر ۱۳, ۱۴۰۲ در ۱۶:۳۵
    • دادپویان حامی

      طبق قانون دیه پارگی گوش موجب ارش است ارش ب زبان ساده به دیه‌‌ای گفته میشه که توسط قاضی و با توجه ب نظریه پزشکی قانونی مقدارش تعیین میشه.

      تیر ۲۱, ۱۴۰۲ در ۱۶:۰۶
  • یحیوی

    ۱ خراشیدگی حارصه کنار لب پایینی
    ۲ کبودی بازوی راست۳سرخ شدگی سمت راست گردن و پشت گردن در اثر اصابت جسم سخت
    در ماه حرام
    و آیا زندانی هم دارد؟

    تیر ۱۳, ۱۴۰۲ در ۱۶:۳۴
    • دادپویان حامی

      اگر جراحات وارده عمدی باشند علاوه بر دیه، محکوم علیه به حبس نیز محکوم خواهد شد.

      تیر ۲۱, ۱۴۰۲ در ۱۶:۰۸
  • یادگاری

    میزان دیه کبودی در ران پا که به وسعت یک کف دست است چقدر میشه بر اثر هول دادن و افتادن رو زمین.

    تیر ۱۳, ۱۴۰۲ در ۱۶:۳۳
    • دادپویان حامی

      تعیین این امر در صلاحیت پزشکی قانونی می‌باشد لذا در این خصوص می‌بایست از آن طریق اقدام نمایید.

      تیر ۲۱, ۱۴۰۲ در ۱۶:۰۸
  • چلبی

    بنده سوال داشتم که ما یه درگیری داشتیم که ایشون فقط کبودی و خراشیدگی داشتن حتی نامه پزشک قانونی هم گرفته بودیم ولی وقتی رفتیم دادگاه گفتن که نامه آوردن که دندان ایشون شکسته حتی شب دعواهم ایشون نه دهن و لب هیچ آسیبی ندیده بود میشه راهنمایی کنید ما چیکار کنیم؟

    تیر ۱۳, ۱۴۰۲ در ۱۶:۳۳
    • دادپویان حامی

      اگر قاضی به هر طریق متوجه خودزنی بشود ولو اینکه شاکی نامه پزشکی قانونی و شاهد داشته باشد به دلیل عدم اقناع وجدانی حکم محکومیت تان راصادرنمیکند.

      تیر ۲۱, ۱۴۰۲ در ۱۶:۰۹
  • یاسر

    پارسال برج۸بخاطر ضرب وشتم و… شاکی شوهرم شدم تا شورا ادامه دادم بخاطر پزشک قانونی دستم واقعا خالی بود نداشتم هزینه کنم ولی مدارک پزشکی بیمارستانم هست خلاصه پرونده بیمارستانم هم دستمه الان میتونم پرونده امو ادامه بدم به نتیجه‌‌ای میرسم؟

    تیر ۱۳, ۱۴۰۲ در ۱۶:۳۲
    • دادپویان حامی

      باتوجه به اینکه درحال حاضر آثار جراحت از بین رفته است و برگه پزشکی قانونی در دست ندارید اثبات ایراد ضرب و جرح از ناحیه زوج مشکل خواهد بود.

      تیر ۲۱, ۱۴۰۲ در ۱۶:۱۰
  • یاسمی

    میخوام بدونم بدون برگه پزشک قانونی فقط مدرک بیمارستان داشته باشی دیه کبودی زیر چشم وضربه به پرده گوش وپارگیه زیاد لب دیه‌‌اش چقدر میشه؟

    تیر ۱۲, ۱۴۰۲ در ۱۷:۰۰
    • دادپویان حامی

      برای احتساب دیه و یا ارش متعلق به جراحات و یا کبودی نیاز به معاینه پزشکی قانونی است چرا که ممکن است برای تعیین میزان دقیق جراحات طول درمان درنظر گرفته شود.

      تیر ۲۱, ۱۴۰۲ در ۱۶:۱۰
  • یوسفی

    من پارسال برج ۱۲سرکارازارتفاع افتادم مچ دست چپم شکسته ازدوجا۴۰روزبه گچ بودالانم هنوز خوب نشده تازه کارهای بیمه تمام شده چنددرصدبهم تعلق میگیردوجزئ ماه‌های حرام حساب میشه یانه بیمه آسیا.

    تیر ۱۲, ۱۴۰۲ در ۱۷:۰۰
    • دادپویان حامی

      کارفرما مسول پرداخت دیه شما خواهد بود وتا زمانیکه پزشکی قانونی درصد صدمات وارده به عضو مجروح را معین ننماید میران دیه مشخص نخواهد شد مضافا اینکه جراحت عضو در ماه حرام اتفاق افتاده باشد یا غیر حرام موثر نیست ودیه همان است که قانون امده.

      تیر ۲۱, ۱۴۰۲ در ۱۶:۱۰
  • یعقوبی

    پدرم با بچه‌‌ای تصادف کرده. پای بچه اسیب دیده. بعد از عکسبرداری مشخص شده چیزی نشده. و پدر بچه رضایت میخوان بدن. آیا لازمه حتما در دادگاه پیگیر شویم؟ یا همین رضایت در کلانتری کافی است؟ میخواهم بدانم بعدا پدر بچه میتواند ادعا کند که پای بچهٔ من مشکل دار شده و درخواست دیه کند؟

    تیر ۱۲, ۱۴۰۲ در ۱۶:۵۹
    • دادپویان حامی

      رضایت در کلانتری کفایت میکند ورضایتی که پدر طفل میدهد باید بی‌قید وشرط رضایت خودرا اعلام نماید.

      تیر ۲۱, ۱۴۰۲ در ۱۶:۱۱

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    18 − 12 =