شکایت کیفری دیه

دیه یا خون بها ، از جمله مجازات های مقرر برای جرایم علیه تمامیت جسمانی انسان می باشد که در کنار قصاص و تعزیرات بررسی می شود. دیه به صورت مالی است که به عنوان بدل نفس یا اطراف در جرایم گفته شده به قربانی یا اولیای دم او پرداخت می شود. در ماده 14 قانون مجازات اسلامی در بند پ دیه ذکر شده و در ماده 17 همان قانون به این شکل تعریف شده است: دیه اعم از مقدر و غیرمقدر، مالی است که در شرع مقدس برای ایراد جنایت غیر عمدی بر نفس ، اعضاء و منافع و یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد به موجب قانون مقرر می شود.

انواع دیه

مطابق ماده 448 و 449 قانون مجازات اسلامی دیه بر دو نوع تقسیم می شود:

دیه مقدر و نامقدر که دیه ی مقدر مطابق ماده 448 مال معینی است که در شرع مقدس به سبب جنایت غیرعمدی بر نفس، عضو یا منفعت، یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد مقرر شده است و مطابق ماده 449 قانون مجازات اسلامی دیه نامقدر یا ارش دیه ای است که میزان آن در شرع تعیین نشده است و دادگاه با لحاظ نوع و کیفیت جنایت و تأثیر آن بر سلامت مجنی علیه و میزان خسارت وارده با در نظر گرفتن دیه مقدر و با جلب نظر کارشناس میزان آن را تعیین می کند. مقررات دیه مقدر در مورد ارش نیز جریان دارد مگر اینکه در این قانون ترتیب دیگری مقرر شود.

مطابق ماده 450 قانون مجازات اسلامی در جنایت شبه عمد، خطای محض و جنایت عمدی که قصاص در آن جایز یا ممکن نیست، در صورت درخواست مجنی علیه یا ولی دم دیه پرداخت می شود مگر به نحو دیگری مصالحه شود.

مدارک برای شکایت کیفری دیه

مدارک لازم جهت طرح شکایت کیفری دیه می تواند مدارک پرشکی قانونی مبنی بر قتل یا ضرب و جرح، شهادت شهود و… باشد. در قانون مجازات اسلامی مواد 367 الی 496 به مبحث دیه اختصاص یافته است از قبیل دیه ی اعضا (مثل دیه مو، دیه گردن ، دیه بینی، دیه گوش، دیه لب، دیه زبان، دیه دندان، دیه گردن، دیه فک، دیه دست و پا، دیه ناخن، دیه ستون فقرات، دیه نخاع و….)، دیه جنایتی که بر مرده واقع می شود، دیه سقط جنین و…

مراجع رسیدگی کننده به دیه

شخصی که به او خسارتی وارد شده و قصد شکایت و گرفتن دیه را دارد، می‌تواند برای سهولت کار و تسریع در رسیدگی‌ ابتدا مقدار دیه خود را محاسبه کند، به این پرونده‌ها در دادگاه کیفری یا همان دادسرا رسیدگی می‌شود.

در این مراجع احتیاجی به ارائه دادخواست و پرداخت هزینه جداگانه نیست. اگر شخصی درخواست دیه خود را به اشتباه به دادگاه حقوقی ببرد، باید برای رسیدگی به پرونده، دادخواست تنظیم کند. همچنین باید هزینه‌ای جداگانه برای رسیدگی پرداخت کند. شما می توانید برای راهنمایی بیشتر در محاسبه و شکایت، از وکلای متخصص دعاوی کیفری ما راهنمایی بخواهید.

مجازات های مشمول دیه

  • قتل شبه عمد: هر گاه فردی قصد کشتن شخصی را نداشته باشد ولی باعث کشته شدن او شود. در ادبیات حقوقی و قانون به این نوع قتل، قتل شبه عمد گفته می‌شود و یکی از موارد مشمول دیه است.
  • فوت در جرائم رانندگی: هر گونه حادثه ای که در جرائم رانندگی رخ دهد و باعث فوت شخص یا حتی آسیب دیدن تمام و یا قسمتی از بدن وی می‌شود، طبق قانون مشمول دیه است. مقدار دیه بر اساس میزان صدمه وارد شده به شخص تعیین می‌شود.

به این مقاله چه امتیازی می دهید؟
(رای: 0 امتیاز: 0)

8 پرسش و پاسخ. ارسال پرسش و پاسخ جدید

  • اگر پدربزرگی فرزند خود را بکشد آیا از دیه دادن معاف است ؟

    پاسخ
  • یوسف امانی
    فوریه 3, 2022 1:50 ق.ظ

    با سلام.بنده یک سال پیش در شرکتی که مشغول به کار هستم دچار حادثه شدم ودر همان موقه شکایتی نکردم.اما الان شکایتی بر اینکه بنده در انجام امور محوله باعث بوجود آمدن خسارت شده ام تنظیم وبه دادگاه ارائه کرده و بنده راهم اخراج کرده.آیا میتوانم شکایت حادثه ای پارسال دید ه ام انجام و ادامه دهم.؟مقصر باشم یا نباشم تاثیری در شکایت حادثه ام دارد؟

    پاسخ
  • اگر بچه ۱۲ساله انگشتش یک بچه دیگه بزنه بشکنه از عمد شامل دیه میشه و چند

    پاسخ
  • عابد محمدی
    جولای 16, 2022 2:12 ق.ظ

    سلام . من در یک شرکت کار میکنم و بیمه تامین اجتماعی هستم . در خارج از وقت کاری در سالن فوتبال استخوان پام شکسته . ایا میتوانم از تامین اجتماعی استعلاجی و دیه بگیرم .

    پاسخ

پرسش و پاسختان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست