مجازات حامل کالای قاچاق

مجازات حامل کالای قاچاق

حامل کالا ی قاچاق بسته به اینکه خود آگاهانه و مستقلا اقدام به ارتکاب جرم قاچاق نماید یا اینکه ضمن آگاهی از قصد و نیت مباشر قاچاق، وسیله نقلیه خود را در اختیار او قرار دهد دو ماهیت کیفری متفاوت دارد. مجازات حامل کالای قاچاق که فاقد علم و اطلاع از وجود اشیای مذکور نزد خود می باشد فاقد وجاهت قانونی است. زیرا حامل نیز همانند مباشر قاچاق باید عالم بر رفتار خود مبنی بر حمل کالای قاچاق باشد.

وسیله نقلیه حامل کالای قاچاق

بر اساس لایحه اصلاحی قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز وسایل نقلیه مورد استفاده در حمل کالا یا ارز قاچاق اعم از آبی زمینی و هوایی توقیف و علاوه بر مجازات‌های مقرر در ماده مذکور، معادل ارزش وسیله نقلیه به جریمه نقدی حامل کالا اضافه می‌شود. اگر ارزش وسیله نقلیه بیش از ارزش کالای قاچاق باشد، به جای معادل ارزش وسیله نقلیه، معادل ارزش کالا ی قاچاق به جریمه نقدی حامل اضافه می گردد.

در صورتی که محکوم علیه ظرف ۱۰ روز از تاریخ ابلاغ احضاریه اجرای احکام، جریمه نقدی مورد حکم موضوع این قانون را نپردازد، وسیله نقلیه ضبط و جریمه نقدی از محل فروش وسیله نقلیه برداشت و مابقی به مالک مسترد می‌شود. اما چنانچه متهم پس از توقیف خودروی موضوع این ماده، وثیقه نقدی معادل حداکثر جزای نقدی این قانون را تودیع نماید، از وسیله نقلیه رفع توقیف می‌شود.

عدم تعلق وسیله نقلیه حامل کالای قاچاق به فرد مرتکب

در صورتی که وسیله نقلیه، متعلق به شخصی غیر از مرتکب حمل کالای قاچاق باشد و از قرائنی از قبیل سابقه مرتکب یا جاسازی ثابت شود با علم و اطلاع مالک، وسیله نقلیه برای ارتکاب حمل کالای قاچاق در اختیار حامل قرار گرفته است یا مالک پس از علم و اطلاع اقدام بازدارنده به عمل نیاورده باشد، مالک به عنوان معاون در حمل محسوب و جریمه نقدی موضوع این ماده به جریمه نقدی مالک نیز اضافه می‌شود.

به این ترتیب که علاوه بر حداقل مجازات های مقرر برای مرتکب، وسیله نقلیه با رعایت ماده ۲۰ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز ضبط می گردد. در صورتی که محکوم علیه ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ احضاریه اجرای احکام، جزای نقدی مورد حکم را نپردازد، از محل فروش وسیله نقلیه برداشت و ما بقی به مالک مسترد می گردد.

عدم اطلاع حامل کالا از قاچاق بودن محموله

به نظر می رسد مجازات حامل کالا و ارز قاچاق که فاقد علم و اطلاع از وجود اشیا مذکور نزد خود می باشد اساسا وجاهت قانونی ندارد. روشن است که فرض قانونگذار برای مجازات مرتکب تخلف حمل، اطلاع افراد از رفتار خود در شرایط متعارف است. بنابراین اصل بر اطلاع از قاچاق بودن کالا است و عدم اطلاع حامل از قاچاق بودن محموله نیاز به اثبات دارد. چنانچه خلاف این فرض با قراین و ادله موجود در پرونده به اثبات برسد برائت حامل کالا ی قاچاق منطقی تر است .

تغییر وسیله نقلیه به منظور حمل کالای قاچاق

تغییر وسیله نقلیه جهت حمل کالای ‌قاچاق به صورت نامتعارف مانند افزایش ارتفاع یا تعبیه جا ساز و یا استفاده و نگهداری وسایل نقلیه مذکور به هر نحو صرف نظر از اینکه در در زمان نگهداری حاوی کالای قاچاق باشد یا نه،  جریمه نقدی خواهد داشت.  علاوه بر آن مرتکب در مرتبه اول به اصلاح وسیله نقلیه و در صورت تکرار به ضبط وسیله نقلیه محکوم خواهد شد.

در صورتی که وسیله نقلیه متعلق به شخصی غیر از مرتکب بوده و عدم علم و اطلاع مالک و یا اقدام بازدارنده وی پس از علم و اطلاع احراز شود وسیله پس از اصلاح توسط مرتکب به مالک مسترد و در موارد تکرار علاوه بر محکومیت مرتکب به اصلاح وسیله نقلیه و استرداد به مالک معادل قیمت آن به جزای نقدی مرتکب اضافه می شود.

استفاده از وسیله نقلیه عمومی برای حمل کالای قاچاق

مدارک راننده و وسیله نقلیه عمومی حامل مسافر که برای حمل کالا ی قاچاق مورد استفاده قرار گرفته است، پـس از کشف قاچاق و توقیف کالای قاچاق، أخذ و سپس به آن اجازه ادامه مسـیر داده مـی‌شـود. وسـیله نقلیـه پـس از رسیدن به مقصد توقیف می‌شود.

رفع توقیف خودرو در قاچاق کالا و ارز

در صورتی که ارزش وسیله نقلیه بیش از ارزش کالای قاچاق باشد به جای ارزش وسیله نقلیه، معادل ارزش کالای قاچاق به جریمه نقدی حامل اضافه می شود. چنانچه حامل کالای قاچاق، ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ احضاریه اجرای احکام جریمه نقدی را پرداخت نماید، رفع توقیف خودرو صادر می گردد. در غیر اینصورت وسیله نقلیه ضبط می گردد و جریمه نقدی از محل فروش وسیله نقلیه برداشت و مابقی به مالک مسترد می شود. همچنین می توان با تودیع وثیقه نقدی معادل حداکثر جزای نقدی نیز درخواست رفع توقیف خودرو را نمود.

در صورت برائت حامل قاچاق کالا نیز دستور رفع توقیف از خودرو صادر می گردد.

مجازات حمل کالای قاچاق

مجازات حمل کالای قاچاق

مجازات حمل کالای قاچاق

مجازات حمل کالای قاچاق در ماده ۲۰ قانون اصلاح مبارزه با قاچاق کالا و ارز تعیین گردیده است. طبق این ماده وسیله نقلیه حامل کالای قاچاق ضبط و علاوه بر مجازات های مقرر در ماده مذکور، معادل ارزش وسیله نقلیه به جریمه نقدی اضافه می شود.

در صورتی که وسیله نقلیه برای حمل کالای ممنوع مورد استفاده قرار گیرد در شرایط ذیل ضبط می شود:

  • وسیله نقلیه مورد استفاده متعلق به شخص مرتکب قاچاق باشد.
  • اثبات گردد مالک وسیله نقلیه عامدا آن را جهت استفاده برای حمل کالای قاچاق در اختیار مرتکب قرار داده است.

در غیر از موارد فوق الذکر وسیله نقلیه به مالک مسترد و معادل ارزش آن به جریمه نقدی مرتکب اضافه می شود.

دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی با بیش از ده سال سابقه و با بهره گیری از وکلای متخصص امور گمرکی آماده ارائه خدمات در خصوص مشکلات و دعاوی گمرکی می باشد.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

‫59 نظر

  • رسول

    سلام و خسته نباشید من بار زده بودم لوازم آرایشی من را ماموران هنگ مرزی گرفتن گفتن بارت قاچاقه هنگ مرزی قیمت کالا رو۱۱۵میلیون زده بعد من رفتم صاحب بار رو پیدا کردم اومد تو تعزیرات گردن گرفت که بار ها برای من هست و قاضی برای اون نوشت صاحب کالا برای من حمل کالا منم گفتم که نمی‌دونستم این بار ها قاچاق هست و رزق روزی خودم و خانواده ام رو با این ماشین در میارم خودمم بار اولمه نمی‌دونستم این کار ها یعنی چی به نظرتون اون طرفی که بار رو به گردن گرفته سند بزاره تکلیف من و ماشین من چی میشه با تشکر از پاسخگویی شما.

    آذر ۱۵, ۱۴۰۲ در ۲۰:۵۱
    • وکیل متخصص

      سلام. چنانچه بتوانید ثابت کنید که شما به عنوان حامل کالا، از قاچاق بودن کالاها مطلع نبوده اید مسئولیت و مجازاتی متوجه شما نمی باشد. لیکن با فرض اینکه شما به عنوان متصدی حمل قلمداد شوید، عدم اخذ بارنامه قانونی، شما را در مظن اتهام حمل کالای قاچاق قرار می دهد.

      دی ۱۶, ۱۴۰۲ در ۱۴:۴۹
  • سینا

    سلام من با ماشین خودم از مرز یک لباسشویی و یک ظرف شویی میگیرم میبرم تهران میفروشم. اگه بگیرنم حکمش چیه؟
    ایا شرعا پولم حرام است؟

    آذر ۳, ۱۴۰۲ در ۰۱:۰۵
    • وکیل متخصص

      سلام. پاسخ به مسائل شرعی از توان و تخصص ما خارج است. لیکن از لحاظ قانونی، قاچاق کالا محسوب می شود و علاوه بر ضبط کالا به جریمه طبق تعداد دفعات ارتکاب تخلف (جرم) و طبق نوع کالا، محکوم خواهید شد.

      بهمن ۱۵, ۱۴۰۲ در ۱۴:۴۶
  • اکبر خضر

    سلام وقت بخیر‌‌ من تاکسی گمرک هستم مسافر را از پارک آوردم.و ایستگاه تاکسی پیاده کردم، طرف فرار کرد منو فرستادن انتظامات گمرک اونجا باز کردن داروی قلب بود،ماشینم رو نگه داشتند پرونده رو به دادگاه ایفای فرستاده شد،و ارزش دارو ۳۹میلیون بود،بعدش با دوربین شناسایی شد،ممنون میشم راهنمایی کنید؟

    دی ۹, ۱۴۰۱ در ۱۶:۵۸
    • دادپویان حامی

      سلام. چنانچه بتوانید اثبات نمائید از شما رفع اتهام خواهد شد که با توجه به اظهارات شما که دوربین ها ایشان را شناسایی کرده اند مشکلی برای شما ایجاد نمی شود.

      خرداد ۶, ۱۴۰۲ در ۱۶:۰۲
  • فرشید

    بنده برج ۱۰ پارسال از سمت بند گناوه دو عدد تلویزیون خریدم یکی واسه خودم یکی هم باجناقم به سمت اصفهان میومدم که بعد از گچساران شهر باشت پلیس متوقفم کرد بنده را به عنوان قاچاقچی به تعزیرات معرفی کردند و هم تلویزیونها و هم ماشینم رو توقیف کردند.
    قاضی تعزیرات گچساران مبلغ یک برابر قیمت کالا ۲۷ میلیون جریمم کرد که ۴۵% تخفیف بهش دادن شد ۱۶میلیون بهم گفتن ماشینتو قیمت گذاری نمیکنیم که جریمت بیشتر نشه شما مبلغ ۱۶ میلیون رو واریز کن بحساب تا نامه آزادی ماشین رو برات بزنیم
    ما ۱۶ میلیون رو همون موقع واریز کردیم ولی تا الان نه تنها ماشینمو آزاد نکردن بلکه ماشینمو فرستادن کارشناسی قیمتگذاری کرد
    من یه راننده تاکسی تلفنی هستم و رزق زن و بچم رو از این ماشین درمیاوردم خواستم بدونم باید از کجا و چجوری اقدام کنم
    هرروز زنگ میزنم هی میگن خبری نشده

    تیر ۲۹, ۱۴۰۱ در ۱۱:۱۵
    • دادپویان حامی

      سلام. با توجه به اینکه ماشین حمل کالای قاچاق متعلق به خود شماست در صورت تقاضای شما جهت رفع توقیف باید ارزیابی گردد و مبلغ آن به تعزیرات پرداخت شود. و توافقات شفاهی شما الزامی برای تعزیرات جهت اجرای آن به وجود نمی آورد.

      خرداد ۶, ۱۴۰۲ در ۱۶:۰۱
  • رضا

    سلام مقداری لوازم تحریر از گناوه خریده بودم در بندر دیلم کالای قاچاق ماشین گرفت و ماشین توقیف شد حالا چه میشود؟درضمن ماشین به نام من نیست

    تیر ۱, ۱۴۰۱ در ۱۳:۲۹
    • دادپویان حامی

      سلام بستگی به ارزش کالا دارد لطفا با دفتر تماس بگیرید

      تیر ۱۰, ۱۴۰۱ در ۱۰:۵۹
      • رئوف

        سلام سال نو مبارک !چند وقت پیش برادر بنده به عنوان راننده سواری پژو۴۰۵ از نیشابور به زاهدان ۲۰۰لیتر گازویل می‌میبرده…در واقع نه ماشین مال خودش بوده و نه بار قاچاق فقط یه مبلغی می‌گرفته و بار رو میبرده تحویل می‌میداده که مطلع شدم چند وقت پیش تو جاده گرفتنش خواستم بدونم شخصی که به عنوان راننده گرفتنش هم مجازات میشه یا فقط صاحب بار و صاحب ماشین جرم مرتکب شدن؟!

        فروردین ۴, ۱۴۰۲ در ۱۶:۲۳
        • دادپویان حامی

          سلام. برادر شما هم به عنوان مشارکت در جرم قاچاق محکوم می شود.

          خرداد ۶, ۱۴۰۲ در ۱۶:۰۳
  • مهری فراهانی

    سلام وقت بخیر
    آیا قاضی میتواند از قبول پته بار از راننده خودداری کند ؟به استناد کدام ماده قانونی

    فروردین ۱, ۱۴۰۱ در ۲۱:۳۱
    • دادپویان حامی

      سلام خیر

      فروردین ۲۷, ۱۴۰۱ در ۱۰:۵۱
  • فراهانی

    سلام
    راننده باری رو حمل کرده که تعزیرات ظن قاچاق داده و گرفتنش توی تحقیقات گفته صاحب بار نیست به خاطر همین پته ها رو قاضی قبول نکرده از راننده حکم بدوی صادر شده و برای راننده و ماشین جریمه بریدن و ضبط بار .اگر راننده اقرار کنه صاحب بار هست پته ها رو در این مرحله ازش میپذیرنٕٕ.؟وچون پته ها اصالت دارن ممکنه تبرئه بشه

    اسفند ۲۹, ۱۴۰۰ در ۱۰:۰۶
    • دادپویان حامی

      سلام خیر
      باید ظرف ده روز پته ها را ارائه مینمود

      فروردین ۲۷, ۱۴۰۱ در ۱۰:۴۹
  • حسن حق پرست

    سلام ایا اگرصاحب بارکالای قاچاق گردن بگیرد ازراننده رفع اتهام میشود؟.خودروحمل کالا که مال خودراننده نیست تکلیفش چی میشود؟

    اسفند ۱۸, ۱۴۰۰ در ۰۰:۱۳
    • دادپویان حامی

      سلا، بله و خودرو آزاد می شود

      فروردین ۱۴, ۱۴۰۱ در ۱۰:۵۱
  • غلامحسن حق پرست

    سلام کالای قاچاق ازماشین یکی ازاقوام گرفته شده به ارزش ششصدمیلیون که گمرک قیمت گذاری کرده یک سوم کالامربوط به شرکت تیپاکس بوده ودوسومش روباری بین راه توسط شخص دیگرکه گردن نمیگیره مجرم هم راننده است وماشین مال خودش نیست لطفا راهنمایی کنید

    اسفند ۱۷, ۱۴۰۰ در ۲۳:۳۴
    • دادپویان حامی

      سلام خودرو و کالای روباری ضبط و معادل ارزش کالای روباری جریمه میشوند

      فروردین ۱۴, ۱۴۰۱ در ۱۰:۵۲
  • علی

    با سلام ماشین من نیسان هستش بارمو گرفتن انرژی زا ماشینم بنام خودم هست صاحب بارم جلو نمیاد بنظر شما اگه یک شخص دیگرو ببرم بگم بار مال این بوده البته با رضایت طرف تکلیف من و اون شخص چیه؟ممنون میشم راهنمایی بفرمایید

    بهمن ۳۰, ۱۴۰۰ در ۰۰:۳۳
    • دادپویان حامی

      سلام ایشان باید علاوه بر جریمه ،جریمه ای معادل ارزش خودروی شما را نیز بدهد

      اسفند ۷, ۱۴۰۰ در ۱۰:۲۸

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    هفده − شش =