مجازات حامل کالای قاچاق

مجازات حامل کالای قاچاق

حامل کالا ی قاچاق بسته به اینکه خود آگاهانه و مستقلا اقدام به ارتکاب جرم قاچاق نماید یا اینکه ضمن آگاهی از قصد و نیت مباشر قاچاق، وسیله نقلیه خود را در اختیار او قرار دهد دو ماهیت کیفری متفاوت دارد. مجازات حامل کالای قاچاق که فاقد علم و اطلاع از وجود اشیای مذکور نزد خود می باشد فاقد وجاهت قانونی است. زیرا حامل نیز همانند مباشر قاچاق باید عالم بر رفتار خود مبنی بر حمل کالای قاچاق باشد.

وسیله نقلیه حامل کالای قاچاق

بر اساس لایحه اصلاحی قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز وسایل نقلیه مورد استفاده در حمل کالا یا ارز قاچاق اعم از آبی زمینی و هوایی توقیف و علاوه بر مجازات‌های مقرر در ماده مذکور، معادل ارزش وسیله نقلیه به جریمه نقدی حامل کالا اضافه می‌شود. اگر ارزش وسیله نقلیه بیش از ارزش کالای قاچاق باشد، به جای معادل ارزش وسیله نقلیه، معادل ارزش کالا ی قاچاق به جریمه نقدی حامل اضافه می گردد.

در صورتی که محکوم علیه ظرف ۱۰ روز از تاریخ ابلاغ احضاریه اجرای احکام، جریمه نقدی مورد حکم موضوع این قانون را نپردازد، وسیله نقلیه ضبط و جریمه نقدی از محل فروش وسیله نقلیه برداشت و مابقی به مالک مسترد می‌شود. اما چنانچه متهم پس از توقیف خودروی موضوع این ماده، وثیقه نقدی معادل حداکثر جزای نقدی این قانون را تودیع نماید، از وسیله نقلیه رفع توقیف می‌شود.

عدم تعلق وسیله نقلیه حامل کالای قاچاق به فرد مرتکب

در صورتی که وسیله نقلیه، متعلق به شخصی غیر از مرتکب حمل کالای قاچاق باشد و از قرائنی از قبیل سابقه مرتکب یا جاسازی ثابت شود با علم و اطلاع مالک، وسیله نقلیه برای ارتکاب حمل کالای قاچاق در اختیار حامل قرار گرفته است یا مالک پس از علم و اطلاع اقدام بازدارنده به عمل نیاورده باشد، مالک به عنوان معاون در حمل محسوب و جریمه نقدی موضوع این ماده به جریمه نقدی مالک نیز اضافه می‌شود.

به این ترتیب که علاوه بر حداقل مجازات های مقرر برای مرتکب، وسیله نقلیه با رعایت ماده ۲۰ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز ضبط می گردد. در صورتی که محکوم علیه ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ احضاریه اجرای احکام، جزای نقدی مورد حکم را نپردازد، از محل فروش وسیله نقلیه برداشت و ما بقی به مالک مسترد می گردد.

عدم اطلاع حامل کالا از قاچاق بودن محموله

به نظر می رسد مجازات حامل کالا و ارز قاچاق که فاقد علم و اطلاع از وجود اشیا مذکور نزد خود می باشد اساسا وجاهت قانونی ندارد. روشن است که فرض قانونگذار برای مجازات مرتکب تخلف حمل، اطلاع افراد از رفتار خود در شرایط متعارف است. بنابراین اصل بر اطلاع از قاچاق بودن کالا است و عدم اطلاع حامل از قاچاق بودن محموله نیاز به اثبات دارد. چنانچه خلاف این فرض با قراین و ادله موجود در پرونده به اثبات برسد برائت حامل کالا ی قاچاق منطقی تر است .

تغییر وسیله نقلیه به منظور حمل کالای قاچاق

تغییر وسیله نقلیه جهت حمل کالای ‌قاچاق به صورت نامتعارف مانند افزایش ارتفاع یا تعبیه جا ساز و یا استفاده و نگهداری وسایل نقلیه مذکور به هر نحو صرف نظر از اینکه در در زمان نگهداری حاوی کالای قاچاق باشد یا نه،  جریمه نقدی خواهد داشت.  علاوه بر آن مرتکب در مرتبه اول به اصلاح وسیله نقلیه و در صورت تکرار به ضبط وسیله نقلیه محکوم خواهد شد.

در صورتی که وسیله نقلیه متعلق به شخصی غیر از مرتکب بوده و عدم علم و اطلاع مالک و یا اقدام بازدارنده وی پس از علم و اطلاع احراز شود وسیله پس از اصلاح توسط مرتکب به مالک مسترد و در موارد تکرار علاوه بر محکومیت مرتکب به اصلاح وسیله نقلیه و استرداد به مالک معادل قیمت آن به جزای نقدی مرتکب اضافه می شود.

استفاده از وسیله نقلیه عمومی برای حمل کالای قاچاق

مدارک راننده و وسیله نقلیه عمومی حامل مسافر که برای حمل کالا ی قاچاق مورد استفاده قرار گرفته است، پـس از کشف قاچاق و توقیف کالای قاچاق، أخذ و سپس به آن اجازه ادامه مسـیر داده مـی‌شـود. وسـیله نقلیـه پـس از رسیدن به مقصد توقیف می‌شود.

رفع توقیف خودرو در قاچاق کالا و ارز

در صورتی که ارزش وسیله نقلیه بیش از ارزش کالای قاچاق باشد به جای ارزش وسیله نقلیه، معادل ارزش کالای قاچاق به جریمه نقدی حامل اضافه می شود. چنانچه حامل کالای قاچاق، ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ احضاریه اجرای احکام جریمه نقدی را پرداخت نماید، رفع توقیف خودرو صادر می گردد. در غیر اینصورت وسیله نقلیه ضبط می گردد و جریمه نقدی از محل فروش وسیله نقلیه برداشت و مابقی به مالک مسترد می شود. همچنین می توان با تودیع وثیقه نقدی معادل حداکثر جزای نقدی نیز درخواست رفع توقیف خودرو را نمود.

در صورت برائت حامل قاچاق کالا نیز دستور رفع توقیف از خودرو صادر می گردد.

مجازات حمل کالای قاچاق

مجازات حمل کالای قاچاق

مجازات حمل کالای قاچاق

مجازات حمل کالای قاچاق در ماده ۲۰ قانون اصلاح مبارزه با قاچاق کالا و ارز تعیین گردیده است. طبق این ماده وسیله نقلیه حامل کالای قاچاق ضبط و علاوه بر مجازات های مقرر در ماده مذکور، معادل ارزش وسیله نقلیه به جریمه نقدی اضافه می شود.

در صورتی که وسیله نقلیه برای حمل کالای ممنوع مورد استفاده قرار گیرد در شرایط ذیل ضبط می شود:

  • وسیله نقلیه مورد استفاده متعلق به شخص مرتکب قاچاق باشد.
  • اثبات گردد مالک وسیله نقلیه عامدا آن را جهت استفاده برای حمل کالای قاچاق در اختیار مرتکب قرار داده است.

در غیر از موارد فوق الذکر وسیله نقلیه به مالک مسترد و معادل ارزش آن به جریمه نقدی مرتکب اضافه می شود.

دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی با بیش از ده سال سابقه و با بهره گیری از وکلای متخصص امور گمرکی آماده ارائه خدمات در خصوص مشکلات و دعاوی گمرکی می باشد.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

‫59 نظر

  • رضا

    با سلام بنده ازیکی ازآشناها یک موتور سیکلتی بصورت امانت گرفتم که موتور سیکلت در طی مسیر توقیف شدوصاحب موتور گردن نمیگیرن واز آنجایی که موتور قاچاق بوده اداره تعزیرات منو جریمه نقدی کردن.میخواستم بدونم اگه از صاحب وسیله شکایت کنم میتونم ثابت کنم که موتور سیکلت ماله من نبوده؟ممنون میشم پاسخ بدید

    بهمن ۷, ۱۴۰۲ در ۲۳:۰۳
    • وکیل متخصص

      سلام. بله.

      بهمن ۲۳, ۱۴۰۲ در ۱۶:۱۴
  • وکیل متخصص

    سلام و عرض ادب. سوالتان را مجددا مطرح بفرمائید تا در اسرع وقت پاسخ حقوقی ارائه شود. یا شماره تماس بفرمائید تا با شما جهت مشاوره حقوقی تماس گرفته شود.

    دی ۱۳, ۱۴۰۲ در ۱۱:۳۴
  • اشکان

    سلام خسته نباشید،ببخشید حمل تنباکو از یکی از شهرهای ایران به یکی دیگر از شهرهای ایران ممنوع است؟

    دی ۱۱, ۱۴۰۲ در ۲۲:۴۳
    • وکیل متخصص

      سلام و درود. مطابق دستورالعمل ضوابط خرید، فروش، حمل و نگهداری محصولات دخانی مصوب ۱۳۹۸ مستلزم رعایت ضوابط تعیینی دولت از جمله ثبت در ساماته مربوطه می باشد که در صورت عدم رعایت مقررات قانونی و عدم ثبت در سامانه موضوع در حکم قاچاق محسوب و مطابق تبصره ۴ ذیل ماده قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز با متخلف برخورد خواهد شد.

      دی ۱۸, ۱۴۰۲ در ۱۸:۵۸
    • وکیل متخصص

      سلام و درود . مطابق دستورالعمل ضوابط خرید،فروش، حمل و نگهداری محصولات دخانی مصوب ۱۳۹۸ مستلزم رعایت ضوابط تعیینی دولت از جمله ثبت در سامانه مربوطه می باشد که در صورت عدم رعایت مقررات قانونی و عدم ثبت در سامانه موضوع در حکم قاچاق محسوب و مطابق تبصره ۴ ذیل ماده ۱۸ اصلاحی قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز با متخلف برخورد خواهد شد.

      دی ۲۵, ۱۴۰۲ در ۱۵:۰۹
    • وکیل متخصص

      سلام و درود . مطابق دستورالعمل ضوابط خرید، فروش، حمل و نگهداری محصولات دخانی مصوب ۱۳۹۸ مستلزم رعایت ضوابط تعیینی دولت از جمله ثبت در سامانه مربوطه می باشد که در صورت عدم رعایت مقررات قانونی و عدم ثبت در سامانه موضوع در حکم قاچاق محسوب و مطابق تبصره ۴ ذیل ماده ۱۸ اصلاحی قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز با متخلف برخورد خواهد شد.

      دی ۲۵, ۱۴۰۲ در ۱۵:۰۹

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    18 − 18 =