دعاوی پیمانکار علیه کارفرما

دعاوی پیمانکار علیه کارفرما

دعاوی پیمانکار علیه کارفرما زمانی به وقوع میپیوندد که ، فی ما بین طرفین قرارداد ( پیمانکار و کارفرما) درباره هر یک از علل تأثیرگذار درتغییرات و تحولات قراردادی تراضی نشود. و اختلاف وجود داشته باشد.از اینرو این اختلاف ملاک طرح دعوی از جانب پیمانکاران و یا مناقصه گران می شود.قراردادهای پیمانکاری اصولاً در هنگام انجام موضوع عملیات پروژه،به تجدیدنظر و اصلاح و اصدار متمم احتیاج پیدا میکنند.

اختلافات پیمانکاری در چه مراجعی مطرح میشوند؟

ممکن است درباره محدوده کارهای جدید،هزینه های آن،سایر شروط،شرایط بین اطراف قرارداد،توافق و تراضی صورت پذیرد .و الحاقیه و متمم تبادل شود.در این صورت عملاً مشکل خاصی به وقوع نمی پیوندد.در بسیاری موارد و در عمل،طرح ادعا از سوی پیمانکاران،نزد هیأت مدیره شرکت کارفرما مطرح می شود. و راه حل های گوناگون ارائه و بررسی می شوند.لیکن اگراین خواسته ها دراین سطح مذاکرات به نتیجه نرسد به ناچار مدعی به مراجع قضایی سوق پیدا خواهد نمود.

ادعاها،دعاوی،خواسته ها،درخواستها،شکایات،اعتراضات(claims)در قراردادهای پیمانی به اشکال و سیاق مختلف است. که از منظر حقوقی،مهندسی،بازرگانی،حسابداری و سایر امور دخیل در آن دارای پیچیدگی ها و مسائل تخصصصی بسیار گوناگونی است. لذا کسب مشاوره های لازم و در زمان مقتضی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

بر اساس تجربیات وکلای دعاوی پیمانکاری غالبا پیمانکار علیه کارفرما در دادگاه اقامه دعوا می کنند.

پیمانکاران علیه کارفرمایان چه دعاوی را میتوانند مطرح نمایند؟

دعوای الزام کارفرما به پرداخت مطالبات
دعوای الزام کارفرما به پرداخت مطالبات می تواند ناشی از موارد زیر باشد:

  • مطالبات ناشی از صورت وضعیت موقت.
  • مطالبات ناشی از صورت وضعیت قطعی یا دائم
  • مطالبات ناشی از وضعیت تعدیل.
  • مطالبات ناشی از صورت کارهای اضافی انجام شده
  • مطالبات ناشی از تغییر مقادیر و سفارشات.
  • مطالبات ناشی از هزینه های دوران توقف کار
  • مطالبات ناشی از هزینه های بالاسری.
  • مطالبات ناشی از حقوق و دستمزد نیروی انسانی
  • مطالبات ناشی از سود پیمانکار.
  • مطالبات ناشی از تمدید ضمانت نامه های بانکی
  • مطالبات ناشی از کرایه حمل بار، خاکبرداری و سنگ و…
دعوای اعلام بطلان فسخ پیمان

دعوای اعلام بطلان فسخ پیمان در دعاوی پیمانکاری

دعوای اعلام بطلان فسخ پیمان

کارفرما ممکن است پیمان را مشمول فسخ تشخیص دهد.در اینصورت نظر خود را با ذکر مواردی که به استناد آنها پیمانکار را مشمول فسخ میداند به پیمانکار ابلاغ میکند. و قبل از آن فاقد آثار حقوقی است.طبق ماده ۴۷ شرایط عمومی پیمان:

“پیمانکار مکلف است که در مدت۱۰روز از تاریخ ابلاغ کارفرما چنانچه دلایلی حاکی از عدم انطباق نظر کارفرما با موارد اعلام شده داشته باشد مراتب را به اطلاع کارفرما برساند. و چنانچه دلایل موجه و مقرون به حقیقت باشد قطعاً کارفرما را از فسخ پیمان منصرف خواهد کرد .”

حال اگر کارفرما دلایل پیمانکار را مردود بداند طبق بند الف ماده ۷۴فسخ پیمان را به پیمانکار ابلاغ میکند. و بدون احتیاج به انجام دادن تشریفات قضایی به ترتیب مفاد این ماده عمل می نماید.پیمانکار میتواند چنانچه اقدام کارفرما را برای فسخ پیمان ناصواب میداند ،به مراجع حل اختلاف (داور یا دادگاه) مراجعه کند.دعوای اعلام بطلان فسخ قرارداد درصورتی است که فسخ از لحاظ مقررات قانونی و شکلی و ماهوی حسب مواد ۴۶و۴۷به درستی انجام نشده باشد.

دعوای الزام کارفرما به ابلاغ خاتمه پیمان حسب ماده ۴۸ شرایط عمومی پیمان

در مواردی پیمانکار می تواند به استناد ماده ۴۸ شرایط عمومی پیمان به خاتمه پیمان مبادرت ورزد.در این صورت ناگزیر است از کارفرما تقاضای اعلام خاتمه پیمان نماید.خاتمه پیمان باید توسط کارفرما به پیمانکار ابلاغ شود.ممکن است کارفرما علیرغم تحقق شرایط خاتمه پیمان از ابلاغ آن امتناع نماید.

در این صورت پیمانکار می تواند از دادگاه تقاضای الزام کارفرما را به ابلاغ خاتمه پیمان نماید.

دعوای الزام کارفرما به آزادسازی ضمانت نامه بانکی یا هر نوع تضمین

ماده های ۳۴ و ۳۵ شرایط عمومی پیمان اختیاراتی را به کارفرما داده است.از جمله ضبط و برداشت ضمانت نامه ها در صورت عدم ایفای تعهدات از سوی پیمانکار.

وجه التزام مربوط به انجام تعهدات پیمان به صورت ضمانت نامه بانکی یا وثیقه ملکی یا اسناد تجاری میباشد.که از سوی پیمانکار به کارفرما تحویل و تسلیم شده است.

پیمانکار حسب مورد در هر یک از سه مرحله زیرمی تواند آنها را مسترد نماید:
الف) پس از تهیه آخرین صورت وضعیت موقت
ب) پس از تهیه صورت وضعیت قطعی
ج) پس از تهیه صورت حساب نهایی
چنانچه پیمانکار بدهکار نباشد کارفرما باید تضمین آزاد نشده مربوط به هر یک از مراحل یاد شده را آزاد کند. اما ممکن است کارفرما ادعا نماید که پیمانکار،بدهکاراست.پیمانکار مکلف است، از تاریخ امضای صورت مجلس نهایی یا اعلام کارفرما طلب کارفرما را بپردازد.درغیر اینصورت کارفرما میتواند بدون تشریفات قضایی طلب خود را از محل سپرده ها و تضمینهای پیمانکار وصول نماید.

چنانچه پیمانکار نسبت به ضبط ضمانت نامه خویش اعتراض داشته باشد میتواند از طریق مراجع ذیصلاح (داور یا دادگاه)اعتراض نماید. و ازطریق تقاضای تعیین کارشناسی و ارائه مدارک و دلایل کافی به آن مرجع ادعای خویش را اثبات نماید. و در این صورت ضمانت نامه یا تضمین های پیمانکار آزاد می گردد.

دعوای الزام کارفرما به استرداد وجوه سپرده حسن انجام کار

این دعوا درصورتی تحقق پیدا میکند که کارفرما علیرغم تحویل موقت و قطعی پیمان از استرداد و اعاده وجوه سپرده حسن انجام کار استنکاف می ورزد.

دعوای الزام کارفرما به استرداد سپرده حسن انجام کار

دعوای الزام کارفرما به استرداد سپرده حسن انجام کار

دعوای الزام کارفرما به استرداد ماشین آلات،ادوات و مصالح پای کار

یکی از اقدامات کارفرما پس از فسخ پیمان دراختیار گرفتن ماشین آلات،ابزار و وسایل متعلقه به پیمانکار به مدت محدود است.ممکن است که مدت مذکور در قانون سپری شود و کارفرما نسبت به استرداد ماشین آلات اقدام ننماید .و یا بی اعتباری فسخ قرارداد اثبات شود .در این صورت پیمانکار می تواند دعوای الزام کارفرما به استرداد ماشین آلات و مصالح پای کار را مطرح نماید.

دعوای الزام کارفرما به تحویل موقت و قطعی موضوع پیمان

با تحویل موقت و تحویل قطعی، تعهد اصلی پیمانکار طبق شرایط عمومی پیمان ساقط می شود.وکارفرما موظف است با پیمانکار تسویه حساب نماید.درصورتی که کارفرما از تحویل موقت و قطعی موضوع پیمان خودداری نماید، تحویل قطعی فرض میشود.و باید اقدامات پس از تحویل قطعی در مورد آن انجام شود.چنانچه کارفرما از تحویل موقت و قطعی امتناع نماید می توان دعوای الزام کارفرما به تحویل موقت و قطعی را مطرح نمود.

دعوای اعلام بطلان پیمان

هر قراردادی که شرایط صحت معامله را نداشته باشد یا مغایر و مخالف هریک از قوانین کشور باشد باطل است.اسباب بطلان پیمان دو مورد به شرح ذیل می باشد:
۱-پیمانکار مشمول قانون منع مداخله گردد.
۲-خاتمه پیمان به عنوان خیار شرط تلقی شود.
در صورت احراز هر یک از موارد فوق می توان دعوای اعلام بطلان پیمان را طرح نمود.

با برخی از دعاوی که پیمانکاران علیه کارفرمایان اقامه می نمایند ،آشنا شدید.اما باز هم دعاوی دیگری وجود دارند که پیمانکاران میتوانند بر علیه کارفرمایان مطرح نمایند که البته برای جلوگیری از اطاله کلام از توضیح آنها خودداری مینماییم و به ذکر عناوین این دعاوی بسنده می کنیم.این موارد عبارتند از :

  • دعوای الزام کارفرما به پرداخت مالیات تکلیفی و ارزش افزوده و حق بیمه و جرائم ناشی از آن
  • دعوای الزام کارفرما به پرداخت ما به التفاوت مطالبات ناشی از افزایش ارز و حامل های انرژی
  • دعوای الزام کارفرما به پرداخت خسارت ناشی از عدم انجام تعهدات از سوی کارفرما
  • دعوای مطالبه خسارت ناشی از عدم انجام تعهدات از سوی کارفرما
  • دعوای مطالبه خسارت ناشی از تاخیر در انجام تعهدات از سوی کارفرما
  • دعوای الزام کارفرما به پرداخت خسارت تاخیر در تادیه ناشی از مطالبات پیمانکار از تاریخ مطالبه تا وصول آن در زمان اجرای حکم
  • دعوای الزام کارفرما به انجام تعهدات
  • دعوای الزام کارفرما به تسویه حساب
  • دعوای اعتراض به ضبط و تملک ماشین آلات
  • دعوای الزام کارفرما به تحویل موضوع پروژه
  • دعاوی ناشی از واگذاری ییمان به غیر

تقاضای صدور دستور موقت مبنی بر جلوگیری از ضبط و وصول ضمانتنامه بانکی

کارفرما می تواند با فسخ پیمان ، ضمانت نامه های بانکی را ضبط و وصول نماید.در قانون آیین دادرسی مدنی مبحثی تحت عنوان دستور موقت وجود دارد.در دستورموقت دادگاه ممکن است قراری مبنی بر توقیف مال یا انجام عمل و یا منع از امری صادر نماید.در آن صورت اقدامات یکی از اصحاب دعوا که باعث خسارتهای غیرقابل جبران به طرف مقابل میشود متوقف میگردد.پیمانکار میتواند هنگام فسخ قرارداد از سوی کارفرما برای جلوگیری از ورود خسارت در اثر ضبط ضمانتنامه بانکی تقاضای صدور دستور موقت نماید.

همراهی و کسب مشاوره از حقوقدانان،مشاوران و وکلای مجرب و متخصص در زمینه امور قراردادهای پیمانکاری و قراردادهای مهندسی و عمرانی و ایراد هر گونه ادعا و اعتراض از سوی وکیل پیمانکاری و دفاع و پاسخگویی نسبت به ادعاهای احتمالی کارفرما در زمان مناسب،در پیشبرد اهداف اقتصادی و حتی آینده فعالیت شرکت ها، نقش به سزایی ایفاء خواهد نمود. دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی با همراهی حقوقدانان و وکلای مجرب و متخصص در قراردادهای پیمانکاری و مهندسی و کارشناسی در حوزه های تخصصی مربوط به مهندسی آماده ارائه خدمات حقوقی به فعالان عمرانی و پیمانکاری می باشد. ارائه مشاوره های لازم، به پیمانکاران و کارفرمایان و دست اندرکاران فعالیت های عمرانی و پیمانکاری سبب میشود تا افراد مذبور،اطلاعات جامع را دریافت نمایند و در اسناد مناقصه و قراردادها و سایر اسناد و مکاتبات،روش ها و اصول کاهش وقایع مشکل ساز در طول اجرای پروژه را پیش بینی و به کمترین ریسک ممکن دسترسی یابند.
جهت مشاوره تخصصی هم اکنون تماس بگیرید.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

‫98 نظر

  • رفیعی

    با سلام ،
    پروژه های بنده تحویل قطعی شده ، کارفرما به دلیل اختلاس و دست بردن در مبالغ پرداختی صورت وضعیت ها ۱۸ ماه مفاساحساب تأمین اجتماعی عقب انداخت ، حال مفاسای هردو پروژه صادر شده است. اما کارفرما از پرداخت ۵ درصد آخر امتناع میکند. و به صراحت میگه یا باید با تاریخ ۱۸ ماه قبل برگه رو مهروامضاء کنید یا پرداخت نمیشه. بنظر شما تکلیف چیه؟ چه راه حلی دارد؟ اگر راهنمایی بفرمایید ممنون میشم

    اردیبهشت ۱۲, ۱۴۰۲ در ۰۱:۲۳
    • دادپویان حامی

      با سلام. چنانچه تاخیر در پرداخت مفاصای بیمه تامین اجتماعی از ناحیه کارفرما باشد، ایشان مکلف به پرداخت جرائم متعلقه خواهد بود و حسب مواد ۵۱ و ۵۲ شرایط عمومی پیمان می بایست مورد محاسبه و تسویه گردد. در غیر اینصورت می توانید در دادگاه نسبت به الزام به تسویه حساب و مطالبه مبلغ مفاصا حساب تامین اجتماعی اقدام نمائید.

      اردیبهشت ۲۷, ۱۴۰۲ در ۱۳:۰۰
  • جواد

    با سلام
    من پیمانکار هستم در یک پروژه
    کارفرما بعد از ارایه صورت وضعیت قطعی و تایید آن توسط کارفرما در مرحله پرداخت اقدام به کسور مبلغ های از صورت وضعیت من نموده است در یکی از این موارد بدون اینکه با من مکاتبه ای کرده باشد هزینه استفاده از سرویس را برای من گذاشته است.در صورتی که من از سرویس های آن ها استفاده نکرده ام . و هیچ گونه مکاتبه ای دال بر اینکه من در طول پروژه از این امکانات استفاده کرده ام و هزیتنه ای اعلام کند وجود ندارد. من در شرایط عمومی پیمان چنین موضوع مطرح شده است یا خیر . من الان باید چکار کنم؟

    آذر ۲۷, ۱۴۰۱ در ۰۷:۲۰
    • دادپویان حامی

      سلام. شما می توانید نسبت به این قسمت اعتراض نمائید.

      اردیبهشت ۲۷, ۱۴۰۲ در ۱۳:۰۳
  • مرتضی علیمحمدی

    سلام
    کارفرما پروژه را تصرف ونگهبان ونیروی انسانی بنده راازپروژه بیرون کرده. پس از شکایت رفع تصرف عدوانی ازدادگاه پس از یکسال دادگاه رای به نفع بنده داد وپروژه تحویل بنده شد. ولیکن ادامه کاربنده توسط کارفرماانجام شده. حال بنده چه کنم؟

    آذر ۱۱, ۱۴۰۱ در ۱۶:۰۰
    • دادپویان حامی

      سلام. شما می توانید خسارات خود را مطالبه نمائید.

      اردیبهشت ۲۷, ۱۴۰۲ در ۱۳:۰۲
  • نظری

    سلام خداقوت . من کارفرما هستم . بعلت عدم رعایت و ایفای تعهد پیمانکار ، قرارداد فسخ شد و باوجود ایجاد خسارات گزاف به کارفرما ، صرفا به جهت همکاری با پیمانکار ضمن رعایت ملاحظات ، هیچ اقدام حقوقی اعم از ضبط وثیقه و سایر انجام نشد. لیکن پیمانکاراصلی درخواست پرداخت مطالبات پیمانکاران جزء از محل مانده مطالبات دارد . در حالیکه در قرارداد فی مابین اشاره مستقیمی به این موضوع نشده است و از ابتدای تنظیم قرارداد هیچ یک از اشخاص حقیقی و حقوقی و کارکنان پیمانکار بصورت مکتوب به کارفرما جهت اخذ تاییدیه و سایر موضوعات ارائه نشده است. الاایحال امکان پرداخت به پیمانکار جزء وجود دارد یا خیر؟ و ارجحیت با شرایط عمومی پیمان می باشد یا شرایط قرارداد تنظیم شده فی مابین؟

    آذر ۷, ۱۴۰۱ در ۱۶:۰۵
    • دادپویان حامی

      سلام. جهت پاسخ به سوال شما نیاز به بررسی قرارداد می باشد.

      اردیبهشت ۲۷, ۱۴۰۲ در ۱۳:۰۲
  • جلال بقایری

    با سلام
    به استناد بند و ماده ۱۱ پیمان سرجمع از کارفرما درخواست خاتمه پیمان شده و همچنین از سازمان مدیریت نیز استعلام گرفته شده و پیوست تقاضا خاتمه شده و لیکن کارفرما از تشکیل کمیسیون خودداری می کند
    در هنگامی که کارفرما از تحویل موقت پروژه خودداری می نماید چه اقدامی میتوان انجام داد؟
    با تشکر فراوان

    آبان ۲, ۱۴۰۱ در ۱۳:۰۰
    • دادپویان حامی

      با سلام. می توانید الزام کارفرما را به خاتمه پیمان از طریق مراجع حل اختلاف مشخص شده در قرارداد پیمان بخواهید.
      و می توانید از طریق مهندس مشاور آمادگی خود را جهت تحویل موقت اعلام نمائید مهندس مشاور به کارفرما اعلام می نماید و بعد از انقضای ۱۰ روز تحویل موقت صورت می گیرد.

      اردیبهشت ۲۷, ۱۴۰۲ در ۱۳:۰۲
  • امید حیدری

    با سلام. بنده ناظر پروژه هستم و یک پروژه اجرایی ساختمان را به همراه پیمانکار با کارفرما قرارداد رسمی بسته ام و کارفرما واگذاری پیمان را به یکی از عوامل پیمانکار محول نموده است. تکلیف در مورد قرارداد و رسیدگی به این مورد چگونه است؟ (واگذاری پیمان به صورت دست به یکی شدن پیمانکار غیر و کارفرما می باشد). در صورتی که کارفرما اعلام فسخ و ابطال قرارداد ننموده است.

    مهر ۱۹, ۱۴۰۱ در ۰۴:۲۸
    • دادپویان حامی

      با سلام. تا زمانیکه قرارداد پیمان از سوی کارفرما فسخ یا خاتمه نیابد نمی تواند موضوع پیمان را به پیمانکار دیگر واگذار نماید.

      اردیبهشت ۲۷, ۱۴۰۲ در ۱۳:۰۱
  • مهرزاد

    با سلام من در دادگاه فسخ کارفرما را تبدیل به خاتمه کردم آیا سود پیمانکار در اجرای عملیات بدون وقفه قابل پیگیری و ادعا در مراجع قضایی می باشد اگر جواب مثبت هست مستند به کدام از بند قانونی

    شهریور ۶, ۱۴۰۱ در ۲۳:۴۴
    • دادپویان حامی

      با سلام. سوال شما بسیار مبهم می باشد جهت پاسخگویی نیاز به توضیح شما در خصوص سوال مطرح شده می باشد.

      اردیبهشت ۲۷, ۱۴۰۲ در ۱۳:۰۱
  • قاسمی

    سلام. سوالی از خدمتتان داشتم. بنده کارفرما هستم که به علت انجام ندادن تعهد توسط پیمانکار در مهلت تعیین شده، تامین دلیل کردم و خودم موضوع قرارداد را تکمیل کردم. با توجه به اینکه در قرارداد فیمابین برای تاخیر در انجام تعهد در مهلت مقرر، خسارت روزانه مبلغ معینی تعیین شده است، من برای مطالبه خسارت تاخیر انجام تعهد تا چه زمانی استحقاق دارم؟ ممنون از پاسخگویی شما.

    شهریور ۱, ۱۴۰۱ در ۱۰:۳۱
    • دادپویان حامی

      سلام. در صورتی که به علت عدم انجام تعهد در مهلت تعیین شده توسط پیمانکار، با رعایت شرایط عمومی و اختصاصی پیمان، شیوه جبران خسارت ناشی از مسئولیت های قرارداد پیمانکار تعیین و مطرح شده باشد و یا کارفرما مقررات مدلول ماده ۲۲۲ قانون مدنی را اعمال کرده باشد در فرض سؤال کارفرما اثبات کند که انجام تعهد را مطالبه کرده تا تاریخ تأمین دادرسی مستحق مطالبه خسارت ناشی از تأخیر در انجام تعهد به مأخذ روزانه خواهد بود و بعد از تکمیل یا انجام مورد تعهد، کارفرما می تواند حسب مورد استرداد وجوهی را که پیمانکار بیش از استحقاق و به طورغیر عادلانه دارا شده است مطالبه کند یا اینکه با رعایت ماده ۲۲۲ قانون مدنی، تقاضای محکومیت طرف خود را به تأدیه مخارج بنماید.

      شهریور ۱, ۱۴۰۱ در ۱۱:۰۲
  • امیر

    با سلام
    شرکت پیمانکاری برای اجرای پروژه ای برای کارفرمایی بدون انعقاد قرارداد و صرفا بر اساس اعتماد فی مابین در پروژ ه های دیگر و اینکه کارفرما فقط با نامه ای این شرکت را به اداره برق به عنوان پیمانکار برای راه اندازی دوربینهای نظارتی معرفی نموده است ،اقدام به اجرای این پروژه نموده است . حال با وجود بیش از سیزده سال با توجه به اینکه صورت وضعیتهای قطعی را نماینده کارفرما و دستگاه نظارت وقت تایید نموده اند(ناظر ضریب تجهیز کارگاه و ضریب بالاسری ۱.۵ رو بدون قرارداد در صورت وضعیت قطعی اعمال نموده و تصحیحات خود را لحاظ کرده و مبلغ نهایی را اعلام نموده است ضمن اینکه صورت جلسه انجام کار هم با امضای طرفین وجود ندارد چون قراردادی وجود ندارد.فقط صورتجلسه ای فی مابین وجود دارد که در بندی از صورت جلسه عنوان شده با توجه به تایید کارکرد توسط کارشناسان وقت کارفرما مقرر گردید پس از بررسی کارکرد نسبت به پرداخت اقدام شود) کارفرما حاضر به پرداخت نمی باشد . شرکت پیمانکار تقاضای مطالبه خسارت و تاخیر و تادیه نموده است . در چنین موردی که قرارداد وجود ندارد تقاضای مطالبه خسارت و تاخیر و تادیه چگونه محاسبه می شود.

    تیر ۱۲, ۱۴۰۱ در ۲۲:۱۴
    • دادپویان حامی

      سلام تحت شرایطی امکان دارد
      مدارک باید بررسی شود با دفتر تماس حاصل فرمایید

      تیر ۲۵, ۱۴۰۱ در ۱۰:۱۶
  • عبدالرسول حسینی

    با سلام و عرض ادب
    قراردادی با شهرداری شیراز داشتم که به صورت دستمزدی بود و با توجه به شرایط کار، تغییراتی ایجاد شد و بخشی از کارهای انجام شده در قرارداد نبود. طی مکاتبه با کارفرما قیمت اجرای کار جدید اعلام و کارفرما هیچگونه اظهار نظری نکرد ولی پس از تکمیل کار، به درخواست این پیمانکار توجهی نمی کنند. آیا با توجه به درخواست مکتوب که قیمت پیشنهادی ارائه شده بود میتوانم از طریق دادگاه پیگیری کنم؟ ایا صرف درخواست پیمانکار و عدم پاسخگویی کارفرما، میتواند دلیلی بر پذیرش پیشنهاد پیمانکار باشد؟سپاس بابت پاسخ

    خرداد ۱۹, ۱۴۰۱ در ۰۰:۱۹
    • دادپویان حامی

      سلام بله میشود لیکن مدارک و نامه های ارسالی باید بررسی شود

      خرداد ۲۷, ۱۴۰۱ در ۲۲:۲۱

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نه + ده =