مطالبه وجه بابت سهم مالک از هزینه تخلفات ساختمانی

مالکین املاک واقع در محدوده شهرها برای انجام هرگونه عملیات عمرانی و ساخت و ساز، نیازمند اخذ پروانه ساختمان از شهرداری هستند و طبق تبصره 2 ماده 100 قانون شهرداری ها در صورتی که سازنده از مفاد پروانه ساختمان تخلف کند موضوع در کمیسیون ماده 100 شهرداری ها مطرح می شود. کمیسیون مزبور حسب مورد اقدام به صدور رای نسبت به اخذ جریمه یا قلع و قمع بنا صادر می نماید. در صورتی که مالک در قرارداد مشارکت در ساخت متعهد به پرداخت جریمه های ملک شده اما از پرداخت امتناع نماید، سازنده می تواند اقدام به طرح دعوا به…

شرح موضوع

مالکین املاک واقع در محدوده شهرها برای انجام هرگونه عملیات عمرانی و ساخت و ساز، نیازمند اخذ پروانه ساختمان از شهرداری هستند و طبق تبصره 2 ماده 100 قانون شهرداری ها در صورتی که سازنده از مفاد پروانه ساختمان تخلف کند موضوع در کمیسیون ماده 100 شهرداری ها مطرح می شود. کمیسیون مزبور حسب مورد اقدام به صدور رای نسبت به اخذ جریمه یا قلع و قمع بنا صادر می نماید. در صورتی که مالک در قرارداد مشارکت در ساخت متعهد به پرداخت جریمه های ملک شده اما از پرداخت امتناع نماید، سازنده می تواند اقدام به طرح دعوا به خواسته مطالبه وجه بابت سهم مالک از هزینه تخلفات ساختمانی نماید.

موارد طرح دعوای مطالبه وجه بابت سهم مالک از هزینه تخلفات ساختمانی

اصولا پرداخت جریمه های ناشی از تخلف از مفاد پروانه ساختمان بر عهده سازنده است، چراکه عملیات ساخت و ساز توسط سازنده انجام شده و تخلفات، مستند به عمل اوست.

در مواردی ممکن است طرفین توافق کنند که مالک نیز مسئول پرداخت بخشی از جریمه های ناشی از تخلفات ساختمانی باشد، در چنین مواردی اگر مالک از پرداخت سهم خود امتناع کند، سازنده می تواند علیه او اقامه دعوا نماید.

به موجب ماده 100 قانون شهرداری ها پرداخت جریمه های تعیین شده در کمیسیون ماده 100 بر عهده ذی نفع است و ذی نفع ممکن است مالک یا قائم مقام او، مستاجر یا سازنده باشد.

پرداخت سهم مالک از هزینه تخلفات ساختمانی توسط سازنده

در صورتی که جریمه تعیین شده در رای کمیسیون ماده 100 توسط ذی نفع پرداخت نشود، شهرداری می تواند پرونده را مجددا به این کمیسیون ارسال نموده و تقاضای صدور حکم تخریب نماید. به همین دلیل ممکن است سازنده به منظور جلوگیری از صدور رای تخریب، اقدام به پرداخت کل جریمه، از جمله سهم مالک نماید. لازم به تذکر است در صورتی که سازنده بدون موافقت مالک، راسا سهم او را پرداخت کند، حق رجوع به مالک را نخواهد داشت.

طرح دعوای مطالبه وجه بابت سهم مالک از هزینه تخلفات ساختمانی از این جهت حائز اهمیت است که پس از صدور حکم قطعی محکومیت مالک و عدم اجرای آن از سوی محکوم علیه، سازنده می تواند سهم مالک را به شهرداری پرداخته و از تخریب ملک جلوگیری نماید و بعدا بابت استرداد وجه پرداخت شده به مالک رجوع نماید. مشکلی که در این مسیر گریبانگیر سازنده می شود، طولانی بودن روند رسیدگی در محاکم دادگستری است و ممکن است تا زمان صدور حکم قطعی علیه مالک، مهلت پرداخت جریمه منقضی شود.

بنا به مراتب فوق بهتر است سازنده پیش از وقوع اختلاف و ضمن قرارداد مشارکت در ساخت، اذن مالک جهت پرداخت سهم او از جریمه ها را دریافت نماید تا در زمان صدور رای مبنی بر پرداخت جریمه بتواند بدون نیاز به طرح دعوا، سهم مالک را پرداخته و برای استرداد وجه پرداخت شده به وی مراجعه نماید.

اعتبار شرط سهیم شدن مالک در پرداخت جریمه ها

همانطور که گفته شد اصولا مالک نسبت به پرداخت جریمه های ناشی از تخلفات ساختمانی مسئولیتی ندارد اما می توان ذیل قرارداد، خلاف این امر را شرط کرد.

شایان ذکر است اگر شرط مذکور به نحوی باشد که مجاز بودن سازنده در انجام تخلفات ساختمانی از آن برداشت شود، شرط نامشروع و باطل است؛ اما اگر صرفا ناظر بر تسهیم مالک در پرداخت جریمه های احتمالی باشد فاقد اشکال قانونی است.

طرفین دعوای مطالبه وجه بابت سهم مالک از هزینه تخلفات ساختمانی

دعوای مطالبه وجه بابت سهم مالک از هزینه تخلفات ساختمانی توسط سازنده علیه مالک مطرح می شود که از اجرای تعهدات قراردادی خود استنکاف ورزیده است.

مرجع صالح جهت رسیدگی به دعوای مطالبه وجه بابت سهم مالک از هزینه تخلفات ساختمانی

سازنده می تواند دعوای خود را در هر یک از دادگاه های عمومی حقوقی محل انعقاد قرارداد یا اجرای آن یا محل اقامت خوانده اقامه نماید.

نحوه اجرای رای

اگر مالک پس از صدور حکم قطعی و ابلاغ اجرائیه نیز، مبلغ جریمه را نپردازد، اجرای حکم از محل اموال محکوم علیه امکانپذیر است.

به این مقاله چه امتیازی می دهید؟
(رای: 2 امتیاز: 4)

پرسش و پاسخ

پرسش و پاسختان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

آرا قضایی

متولی اوقاف کیست؟

تولیت به معنی اداره کردن امور موقوفه می باشد. تولیت منصبی است که از طرف…

قرارداد کنسرسیوم

قرارداد کنسرسیوم یکی از انواع قراردادهای سرمایه گذاری مشترک است. برای انجام یک پروژه صنعنتی…

نظریات مشورتی

رر

رر به این مقاله چه امتیازی می دهید؟ (رای: 0 امتیاز: 0)

قرارداد لیزینگ

قرارداد لیزینگ ، نوعی اجاره  اعتباری است که بین چند شخص حقیقی یا حقوقی منعقد…
نمونه وکالتنامه فروش ملک

وکالت فروش ملک

یکی از شایع ترین اسنادی که در دفاتر اسناد رسمی تنظیم می گردد ، سند…

مقالات مرتبط