الزام سازنده به اخذ پروانه ساختمان--

الزام سازنده به اخذ پروانه ساختمان

مطابق ماده ۱۰۰ قانون شهرداری ها، مالکین اراضی و املاک واقع در محدوده شهر یا حریم آن باید قبل از هر اقدام عمرانی یا تفکیک اراضی و شروع ساختمان از شهرداری، پروانه اخذ نمایند. اخذ پروانه ساختمان اصولا بر عهده مالک قرار دارد اما در قرارداد مشارکت در ساخت ، معمولا این وظیفه بر عهده سازنده قرار می گیرد و در صورت استنکاف او از اجرای تعهد، مالک می تواند الزام سازنده به اخذ پروانه ساختمان را از دادگاه تقاضا نماید.

الزام سازنده به اخذ پروانه ساختمان

الزام سازنده به اخذ پروانه ساختمان

نحوه طرح دعوای الزام سازنده به اخذ پروانه ساختمان

اخذ پروانه ساختمان از شهرداری یکی از اعمال ضروری جهت اجرای قرارداد مشارکت در ساخت است. مرسوم است که این وظیفه در قراردادهای مشارکت بر عهده سازنده قرار می گیرد و سازنده به وکالت از مالک جهت انجام اقدامات لازم به شهرداری مراجعه می نماید. فلذا یکی از مقدمات اخذ پروانه ساختمان، اعطای وکالت از سوی مالک به سازنده است و در صورتی که مالک از تنظیم وکالت نامه امتناع نماید، دعوای الزام به اخذ پروانه ساختمان از جانب او مسموع نخواهد بود. شایسته تذکر است سازنده در چنین مواردی می تواند دعوای الزام مالک به تنظیم وکالتنامه رسمی را اقامه نماید.

همچنین ضروری است مالک، کلیه اسناد و مدارک لازم جهت مراجعه سازنده به شهرداری و اخذ پروانه ساختمان را در اختیار او قرار دهد، در غیر اینصورت دعوای او رد خواهد شد.

زمان طرح دعوای الزام سازنده به اخذ پروانه ساختمان

معمولا در قراردادهای مشارکت در ساخت، مهلتی را برای سازنده در نظر می گیرند و سازنده مکلف است ظرف همین مهلت، پروانه ساختمان را اخذ نماید. قابل استماع بودن دعوای الزام سازنده به اخذ پروانه ساختمان منوط به انقضای این مهلت است و تا پیش از آن نمی توان علیه سازنده طرح دعوا کرد.

تاثیر قوه قاهره بر اخذ پروانه ساختمان

در صورتی که سازنده بتواند وجود قوه قاهره (فورس ماژور) را اثبات نماید، از ایفاء تعهد معاف خواهد شد. یکی از مصادیق مهم قوه قاهره در مورد اخذ پروانه ساختمان تغییر مقررات و قوانین در حوزه شهرداری و شهرسازی است که در برخی موارد مانع صدور پروانه ساختمان است و در چنین مواردی سازنده محکوم به اخذ پروانه نخواهد شد.

اخذ پروانه ساختمان توسط مالک

انعقاد قرارداد مشارکت در ساخت و تفویض اختیار به سازنده جهت اخذ پروانه ساختمان، مانع از مراجعه مالک به شهرداری و تقاضای صدور پروانه ساختمان نیست. مالک می تواند راسا اقدام به دریافت پروانه ساختمان نماید اما لازم به تذکر است در صورتی که مالک بدون حکم دادگاه، پروانه ساختمان را دریافت نماید، حق مطالبه وجوه پرداختی از بابت صدور پروانه را نخواهد داشت. اگر مراجعه مالک به شهرداری و تقاضای صدور پروانه ساختمان بعد از صدور حکم دادگاه و به استناد آن باشد، مالک می تواند مبالغ پرداخت شده را به نسبت سهم سازنده از او مطالبه نماید.

بنا به مراتب فوق، بهتر است مالک پس از طرح دعوای الزام سازنده به اخذ پروانه ساختمان و صدور حکم به نفع خود و در صورتی که سازنده از اجرای حکم امتناع نمود، جهت اخذ پروانه ساختمان اقدام نموده و به استناد حکم دادگاه، وجوه پرداختی را از سازنده دریافت نماید.

طرفین دعوای الزام سازنده به اخذ پروانه ساختمان

این دعوا توسط مالک و به طرفیت سازنده، به استناد قرارداد مشارکت در ساخت اقامه می شود.

مرجع صالح جهت رسیدگی به دعوای الزام سازنده به اخذ پروانه ساختمان

دعوای مالک علیه سازنده به خواسته الزام به اخذ پروانه اسختمان در دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک قابل رسیدگی است.

اجرای رای الزام سازنده به اخذ پروانه ساختمان

در عمل الزام سازنده به اخذ پروانه ساختمان میسر نخواهد شد اما صدور حکم محکومیت سازنده در این دعوا از دو جهت حائز اهمیت می باشد. یکی از جهت مطالبه هزینه های اخذ پروانه ساختمان توسط مالک و دیگری جهت اثبات تخلف سازنده از اجرای تعهدات قراردادی و فسخ قرارداد مشارکت در ساخت.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

‫4 نظر

  • حاتمی

    سلام. سوالی داشتم ممنون میشم پاسخ دهید. یک قطعه زمین دارای سند ۶ دانگ با کاربری مسکونی که پروانه احداث ۵ طبقه از طرف شهرداری صادر شده، اما اکنون به بهانه شیب تند زمین و برابر نامه نگاری انجام شده از طرف اداره مسکن و شهرسازی با شهرداری مانع از ادامه کار یعنی خاکبرداری شده اند. با این وصف راهکار قانونی چیست؟

    مرداد ۲۴, ۱۴۰۱ در ۱۵:۲۵
    • دادپویان حامی

      سلام. باید شکایت نقض دستور صادره از سوی اداره راه و شهرسازی در خصوص ملک، علیه راه و شهرسازی در شعب دیوان عدالت اداری مطرح گردد.همچنین می توان دستور موقت منع اجرای دستور را نیز متقاضی بود.

      مرداد ۲۴, ۱۴۰۱ در ۱۶:۰۸
  • خدایی

    سلام. طبق قرارداد مشارکت در ساخت سازنده متعهد شده بود تا ۵ ماه پس از قرارداد پروانه ساختمان را بگیرد اما در این مدت اقدامی نکرده در قرارداد هم حق فسخ برای ما پیش بینی نشده می خواستم ببینم چه کار می توانم انجام دهم؟

    فروردین ۲۱, ۱۴۰۱ در ۱۷:۰۴
    • دادپویان حامی

      باسلام. شما ابتدا باید دادخواست الزام به ایفای تعهد را علیه سازنده مطرح کنید چنانچه پس از صدور رای ایشان اقدامی نکرد می توانید قرارداد را فسخ نمائید.

      فروردین ۲۲, ۱۴۰۱ در ۱۱:۴۴

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    هفده + نه =