خاتمه ارادی قرارداد کار

خاتمه قرارداد کار

[us_post_title tag=”h1″ link=”post” css=”%7B%22default%22%3A%7B%22color%22%3A%22%23f24822%22%7D%7D”]

خاتمه قرارداد کار به معنای پایان یافتن همکاری کارگر و کارفرما می باشد. در واقع هرقراردادی که منعقد می شود تاریخ شروع و پایان همکاری درآن قید می شود. بدین صورت که درقراردادهای موقت یا کارمعین پس ازپایان مدت وعدم تمدید مجدد قرارداد ویا انجام کارمورد نظر، قرارداد خاتمه پیدا میکند. علل دیگری نیزمیتواند سبب خاتمه یافتن قرارداد کار شود،که ممکن است با اراده طرفین یا یکی ازآنها و یا خارج از اراده آنها باشد.

قرارداد کار در چه مواقعی به صورت ارادی خاتمه می یابد؟

استعفا کارگر

گاهی ممکن است خاتمه قرارداد کار به صورت ارادی و به علت استعفای کارگر باشد .استعفا کارگر،امری ارادی و در اختیار خود کارگر میباشد. کارگر به هر دلیلی می تواند از کار خود خارج شود.
فسخ قراردادکار

اما مورد شایعی که درخاتمه قراردادکار بسیار دیده می شود،زمانی است که درمتن قرارداد شروطی برای کارگردرنظرگرفته می شود.در صورت تخطی از این شروط کارفرما مجاز میشودکه قرارداد را فسخ نماید.

معمولا این مورد،حق فسخی است که کارفرمایان درقراردادها برای خود قائل می شوند تا از تخطی کارگران جلوگیری نمایند. اینگونه کارفرمایان میتوانند به صورت قانونی قرارداد را خاتمه بدهند . البته در این مورد هم اگر چه قرارداد کار با کارگر خاتمه پیدا می کند اما حقوق مدت اشتغال وی به او داده می شود.

خاتمه قرارداد کار

خاتمه قرارداد کار

بازنشستگی کارگر

از دیگر اموری که باعث خاتمه یافتن قرارداد کار می گردد، بازنشستگی کارگر میباشد. ،هر کارگری که به کار مشغول است با توجه به نوع حرفه ،شرایط کاری، منطقه خدمت و… پس از مدتی بازنشته تلقی می شود. مدت اشتغال به کار هر فردی تا زمان بازنشستگی وی به شرایط فوق الذکر برمیگردد .البته بازنشستگی شرایط خاص خود را نیز دارد.

آنچه مسلم است….
چنانچه به دلایل فوق الذکر قراردادکارخاتمه یابد،تخطی صورت نگرفته است. چراکه این موارد در قانون پیش بینی شده است وکارگروکارفرما ملزم به جبران خسارت به طرف مقابل نیستند.اما اگر موردی خارج از موارد مزبور رخ دهد کارگر و گاها کارفرما می توانند به قطع همکاری طرف مقابل معترض شوند. این اعتراض را میتوانند در مراجع صالح واقع در اداره کار طرح نمایند.

قرارداد کار در چه مواقعی به صورت غیر ارادی خاتمه می یابد؟

فوت کارگر

از جمله موارد خاتمه قرارداد کار می توان به فوت کارگر اشاره نمود.زمانیکه قراردادی بین کارگر و کارفرما بسته می شود اما در اثنای همکاری کارگر فوت می کند. در این صورت قرارداد به طور قهری منفسخ می گردد.این مورد خارج ازاراده کارگر و کارفرما بوده است، فلذا کارفرما نمیتواند بدین دلیل که فوت کارگرسبب تعلیق درکاراو شده است،مطالبه خسارت از وراث کارگرنماید.لازم به ذکراست که اگرکارگرقبل ازفوت،خساراتی را وارد آورده باشد،بعد ازفوت ودرصورت اثبات خسارات امکان مطالبه آن ازاموال وی وجود دارد.این موضوع کاملا قانونی است ومنع قانونی در این بین نیست.

برعهده کارفرماست که کلیه مطالبات ناشی ازکار کارگر را که درقرارداد ومربوط به دوره اشتغال اوبوده است،پس ازفوت اوبه وراثش پرداخت نماید.

از کار افتادگی کارگر

از دیگر مواردی که در واقع اراده کارگرمعمولا در آن دخیل نیست از کارافتادگی کارگر میباشد.ممکن است براثر وقوع تصادف یا هر حادثه ای، کارگر توان خود را از دست بدهد. از این روادامه همکاری برای وی مقدور نباشد .گاهی هم پیری میتواند دلیل از کارافتادگی کارگر گردد، کما اینکه هنوز سن بازنشتگی وی هم نرسیده باشد.
عوامل از کار افتادگی می تواند ناشی از کار ویا اتفاقات غیر مرتبط با کار باشد.
در این صورت نیز، کارفرما موظف است براساس سطر آخر ماده ۲۴ قانون کار عمل نماید. ماده مزبور چنین مقرر داشته است:

“… براساس آخرین مزد کارگر به نسبت هرسال سابقه خدمت حقوقی به میزان ۳۰ روز مزد به وی پرداخت نماید.”

چنانچه از کارافتادگی کلی ناشی از کار یا بیماری ناشی از حرفه کارگر باشد به استناد سطر آخر ماده ۷۲ قانون تامین اجتماعی:

” بدون در نظر گرفتن مدت پرداخت حق بیمه، استحقاق دریافت مستمری از کارافتادگی کلی ناشی از کار خواهد داشت.”

گروه وکلای دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی با دارا بودن کادر متخصص و بیش از ده سال سابقه فعالیت موفق در زمینه دعاوی کارگر وکارفرما در کلیه اختلافات کارگر و کارفرمایی در خدمت شما می باشد.چنانچه به مشاوره تخصصی با وکیل متخصص اداره کار نیاز دارید میتوانید ضمن اخذ مشاوره رایگان با وکلای موسسه در صورت تمایل دعاوی خود را به وکلای موسسه بسپارید و حتم داشته باشید که تمام سعی و اهتمام خود را در به نتیجه رسیدن دعوای شما خواهند نمود. باما درتماس باشید تا ضمن مشاوره تلفنی رایگان درصورت تمایل ازمشاوره حضوری وکلای با تجربه در این مجموعه بهره مند گردید.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

‫46 نظر

  • جابری

    شغلم جوشکار هستم قرارداد کاری را بستم حلا صاحب کار پشیمان شده ومن نصف کارراانجام دادم

    خرداد ۳۱, ۱۴۰۲ در ۱۵:۱۲
    • دادپویان حامی

      چنانچه در قراردادتان حق فسخ پیش بینی شده باشد میتوانند فسخ نمایند در مقابل چنانچه در قرارداد درج گردیده باشد که به میزان انجام کارتان دستمزد دریافت خواهید نمود، میتوانید دستمزدتان را دریافت کنید

      خرداد ۳۱, ۱۴۰۲ در ۱۶:۱۵
  • مریم آرمده

    سلام من قرار داد داشتم برج ۱۱قرار داد بستم الان ۴ماه گذشته و فسخ کردم قرار داد رو چون شرایط پیش اومده که بتونم برای خودم کار بزنم و کارفرکا خودم باشم یک ماه قبل رفتن و فسخ اطلاع دادم ولی الان بعد یک ماه که اومدم بیرون بهم هیچ حقوقی ندادن چون میگن بهم عیدی دادن

    خرداد ۱۷, ۱۴۰۲ در ۱۷:۲۳
    • دادپویان حامی

      با سلام. خیر حقوق شما باید پرداخت شود. به اداره کار مراجعه نمایید.

      تیر ۲۵, ۱۴۰۲ در ۱۰:۴۲
  • امیدوار

    سلام. بنده ۱۴ سال در یک شرکت خصوصی کار کرده ام و هر سال قرارداد یکساله امضا کرده ایم. امسال شرکت اعلام کرده که پس از اتمام قرارداد فعلی، سال جدید قرارداد را با من تمدید نخواهد کرد.
    آیا میتوانم‌ دادخواست بازگشت به کار بدهم؟

    بهمن ۸, ۱۴۰۱ در ۱۴:۳۴
    • دادپویان حامی

      با سلام. خیر.

      تیر ۲۵, ۱۴۰۲ در ۱۰:۴۱
  • علی

    با سلام.من تازه بازنشست شدم..به صورت قراردادی بودم طی مدت خدمت ۲بار سنوات گرفتم آیا متوانم تفاوت سنواتم را بگیرم .یا نه

    دی ۱۵, ۱۴۰۱ در ۰۱:۱۷
    • دادپویان حامی

      با سلام. بله حق سنوات به نرخ روز به شما تعلق می گیرد.

      تیر ۲۵, ۱۴۰۲ در ۱۰:۴۱
  • میلاد

    سلام وقت بخیر من بیش از یکساله دارم تو یه شرکتی کار میکنم الان با توجه به اتمام قرارداد دیگه نمیخوام قرار دادمو تمدید کنم
    فقط میخواستم بدونم چه حقوق و مزایایی را باید به من بدن
    حقوق و مزایای قانون کار
    سنوات
    پایان کار
    عیدی
    این موارد رو باید بگیرم و چقدر میشه

    دی ۴, ۱۴۰۱ در ۱۴:۱۴
    • دادپویان حامی

      با سلام تمام حقوق مزایای قانونی برای مدت یک سال باید پرداخت شود.

      دی ۱۱, ۱۴۰۱ در ۱۴:۳۰
  • میلاد

    سلام بنده کارگر قراردادی ام به صورت ماهیانه جمعه به علت بیماری نرفتم سر کارم و برگه مرخصی ام ازطرف پزشک عمومی دارم و شرکت عذرمو خواست پنج سال هم سابقه کار دارم داخل همین شرکت میشه راهنمایی کنید ممنون از لطفتون

    دی ۳, ۱۴۰۱ در ۱۲:۴۷
    • دادپویان حامی

      با سلام می توانید با مراجعه به اداره کار در خواست بازگشت به کار مطرح کنید

      دی ۱۱, ۱۴۰۱ در ۱۴:۴۵
  • زهرا

    سلام اگه ۳ ماه مونده به عید قرار داد تموم شود میشه به اداره کار شکایت کرد

    آذر ۱۹, ۱۴۰۱ در ۱۴:۱۱
    • دادپویان حامی

      خیر پس از اتمام مدت قرارداد شکایتی قابل طرح نیست ولی برای حقوق و مزایای مدت کار در صورت عدم پرداخت می توان شکایت کرد

      آذر ۲۲, ۱۴۰۱ در ۱۴:۰۹
  • علی‌اکبر‌خوش‌نام

    باسلام‌بنده‌بازنشسته‌سیستم‌بانکی میباشم‌‌درسال۱۳۸۷‌درشرکت‌صرافی‌به‌عنوان‌مسول‌مالی‌مشغول گردیدم‌.باتوجه‌به‌آخرین‌قرارداد‌از۱۴۰۱/۰۱/۰۱به‌خدمت‌ادامه‌داده‌درتاریخ‌۱۴۰۱/۰۷/۰۱حسب‌دستور‌احدی‌ازسهامداران‌به‌خدمت‌بنده وتعدادی‌ازهمکاران‌بازنشسته‌همچون‌بنده‌خاتمه‌داده‌شد‌باتوجه‌به‌تسویه‌حساب‌حقوق‌وسنوات از‌پرداخت‌عیدی‌سال‌جاری‌ودیگر‌موارد‌خوداری‌نمودند‌وطبق قول‌داده‌شده قرار‌براین‌بودنسبت‌به‌پرداخت‌حقوق‌تاپایان‌سال‌اقدام‌گردد‌لیکن باتوجه‌به‌ماده۲۵‌هیچگونه‌دلیل‌موجه‌ایی‌‌برای خاتمه‌وجود‌ندارد‌وعینا‌درنامه‌خاتمه کار‌نیز‌علت‌را‌درخواست‌سهامدار‌عنوان نموده‌راهنمایی‌فرمایید‌چه‌گونه باید‌اقدام‌کرد.متشکرم

    آذر ۶, ۱۴۰۱ در ۱۷:۱۶
    • دادپویان حامی

      با سلام. به اداره کار مراجعه نمایید.

      تیر ۲۵, ۱۴۰۲ در ۱۰:۴۱
  • مهرداد

    باسلام ما ۵۰نفرسال ۸۱و ۸۲برای شرکتی کار میکردیم و پایان کار از ما امضا گرفتند وتهدید که یا سنوات یا برگشت به کار وتا امسال خودشون بازنشته شدن نمیتونستیم شکایت کنیم وطبق شرایط مفاد از اداره کار پرسیدیم گفتن میتونید شکایت کنید ولی سنوات ومبلغ سال ۸۱و ۸۲ رو پرداخت کنند مگه سنوات به روز وسال جدید نیست ممنون اگه راهنمایی کنید که ما به حق وحقوقمان نسبت به سنوات سال۱۴۰۱ دریافت کنیم..

    آبان ۲۶, ۱۴۰۱ در ۱۳:۱۲
    • دادپویان حامی

      سلام. اگرهمچنان در همان شرکت مشغول به کار هستید می توانید به نرخ روز سنوات دو سال را مطالبه کنید در غیر اینصورت به نرخ همان سال ۸۱ و ۸۲ حق سنوات به شما پرداخت می شود.

      تیر ۲۵, ۱۴۰۲ در ۱۰:۴۱

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    سه × پنج =