ماموریت به معنای این است که کارگری برای انجام عملی حداقل ۵۰ کیلومتر را از محل اصلی (کارگاه) دورتر برود و یا اینکه مجبور شود که یک شب را هم در محل ماموریت بگذراند. و فوق العاده ماموریت نیز به کارگری تعلق می گیرد که به ماموریت می رود.
آیا ماموریت های کاری در زمان انعقاد قرارداد کار با کارگر باید عنوان شود؟
معمولا بدین شکل است که در بدو انعقاد قراردادهای کاری که منعقد می شود، اگر کار مربوطه به گونه ای باشد که در آن نیاز به رفتن به ماموریت باشد این مورد حتما در قرارداد ذکر می شود. چرا که در غیراینصورت کارگر را نمی توان مجبور به رفتن به ماموریت کرد . فذا ذکر ماموریت در بدو قرارداد امر ضروری است .البته پس از انعقاد قرارداد هم امکان ماموریت برای کارگر وجود دارد اما این امر مستلزم آن است که حتما رضایت وی کسب گردد. و کارفرمایی که در قرارداد ابتدایی کار حرفی از ماموریت نزده است ، پس از انعقاد قرارداد با رضایت و میل کارگر می تواند او را به ماموریت بفرستد.
ماموریت و فوق العاده ماموریت کارگر
قانون گذار در ماده ۴۶ قانون کار در این باره چنین مقرر داشته است:
“به کارگرانی که به موجب قرارداد یا موافقت بعدی به ماموریتهای خارج از محل خدمت اعزام میشوند فوقالعاده ماموریت تعلق میگیرد.این فوقالعاده نباید کمتر از مزد ثابت یا مزد مبنای روزانه کارگران باشد همچنین کارفرما مکلف است وسیله یا هزینه رفت و برگشت آنها را تامین نماید.
تبصره – ماموریت به موردی اطلاق میشود که کارگر برای انجام کار حداقل ۵۰ کیلومتر از محل کارگاه اصلی دور شود و یا ناگزیر باشد حداقل یک شب در محل ماموریت توقف نماید.”
نکته قابل توجه این است که….
درصورتی عنوان ماموریت به کار کارگر صدق می نماید که وی حداقل ۵۰ کیلومتر را از محل کارگاه دور شده باشد . هرچند در تبصره ماده ۴۶ ، ۵۰ کیلومتر را عنوان کرده است اما لازم به ذکر است اگر در قرارداد منعقد شده بین کارگر و کارفرما و یا عرف کارگاه کمتر از این میزان را هم جزء ماموریت قلمداد کند ، مشکلی ایجاد نمی شود و حق ماموریت با طی نمودن مسافت های کمتر از ۵۰ کیلومتر هم امکان پذیر می شود.
فوق العاده ماموریت به چه کارگرانی تعلق میگیرد؟
فوق العاده ماموریت حق کارگری است که به ماموریت فرستاده میشود.و این حق بدین جهت است که کارگری که قبول مینماید نسبت به کارگران دیگر شرایط دشوارتری را متحمل شود و به ماموریت خارج از محل کارگاه برود. فلذا باید از حمایت مالی بیشتری نسبت به بقیه کارگران بهره مند گردد .و از این رو با توجه به قرارداد منعقده بین کارگر و کارفرما حق ماموریت که جدای از حقوق کارگر هست به وی در قبال عملی که انجام داده است تعلق می گیرد .
البته ذکر این نکته ضروری است که…
مبلغ پرداختی به کارگر در ماموریت ، در هر حال نباید از مزد ثابت یا مزد مبنای روزانه کارگر کمتر باشد .و همین طور فوق العاده ای که به کارگر تعلق می گیرد به هر کارگری اعم از تمام وقت و پاره وقت به صورت روزانه یعنی ۷ ساعت و ۲۰ دقیقه محاسبه می شود و به کارگر تعلق می گیرد.
تامین وسیله یا هزینه رفت و برگشت کارگر در ماموریت بر عهده چه کسی است؟
قانون گذار کارفرما را مکلف نموده است جهت ماموریت وسیله یا هزینه رفت و برگشت در اختیار کارگر قرار دهد. و از آنجایی که این مورد تکلیفی قانونی بر عهده کارفرماست فلذا کارفرما نمی تواند تهیه وسیله را به شرط پرداخت وجه تهیه کند و یا اینکه هزینه آن را از حقوق کارگر کسر نماید.
متاسفانه در مورد ماموریت و فوق العاده ای ماموریتی که به کارگر تعلق می گیرد به جز ماده ۴۶ قانون کار ، ماده دیگری از این مسئله سخن نگفته است. و بدین صورت سایر شرایط و مقررات در این زمینه به عرف کارگر و قرارداد منعقده بین کارگر و کارفرما برمی گردد که در بدو انعقاد قرارداد و یا پس از آن چگونه با هم توافق نمایند.
مثال:
ماموریت های طولانی مدت (یک ساله ، چند ساله و … شامل ماده ۴۶ قانون کار نمی شود. و در مورد چنین ماموریت های طولانی مدتی از ابتدا، قرارداد است که ما بین کارگر و کارفرما تعیین تکلیف می نماید.
چه ضرورتی به اخذ مشاوره با وکیل اداره کار است؟
اگر چه شاید به ظاهر ساده به نظر بیاید اما گاها دیده می شود افراد در انعقاد قرارداد ماموریت هایی را با مبلغ و مدت مشخص قبول نموده اند چون از شرایط کار اطلاعی نداشته اند.و بعدها مجبور بوده اند که با قرارداد منعقده کنار بیایند. فلذا منطقی ترین راه جهت جلوگیری از انعقاد چنین قراردادهایی که ممکن است با حق و حقوق کارگر در تضاد باشد این است که ، قبل از امضا هر قرارداد کاری و پذیرش هر نوع شرایطی ، با افرادی که تجربه و تبحر لازم را در زمینه کار و مشکلات و اختلافات احتمالی آتی در رابطه با کارگر و کارفرما دارند،مشورت نمایند.گروه وکلای دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی با بیش از ۱۰ سال سابقه فعالیت موفق در زمینه دعاوی کارگر و کارفرما و کادر متخصص در زمینه های فوق همراه شماست. جهت اخذ مشاوره با وکیل اداره کار تماس بگیرید.
4 پاسخ
سلام و وقت بخیر
من و همکارانم در یک شرکت وابسته به راه آهن مشغول بکار هستیم و شغل ما طوری تعریف شده که باید همیشه در ماموریت باشیم،ولی شرکت و راه آهن از این موضوع سرباز زده و هیچ ماموریتی تو قراردادها ذکر نمیشه و هیچحق ماموریت و فوق العاده ماموریتی به پرسنل پرداخت نمیشه،از اینرو با شکایت اداره کار به جایی نرسیدیم و راه آهن میگه اگر ما بخوایم حق ماموریت بدیم بر اساس قانون، ما بیشتر از ۶ماه نمیتونیم حق ماموریت بدیم!
با سلام. بستگی به شغل شما دارد. در برخی موارد امکان تعلق مأموریت حتی با فرض سفر و دور شدن از محل کار نیز وجود ندارد.
سلام من ۵ ماه بعنوان مسئول فروشگاه ۷۰ کیلومتر مسافت هر روز میرفتم و میآمدم هیچ کرایه ای ندادن حتی ماموریت برای چیدمان افتتاحیه هم ندادن ۶۲ روز فول ماندم اضافه کاری هم شرکت نمیده ولی نگه داشتن و دوبار هم بخاطر ۱ ماه فول بدون تصادف شدید کردم که خسارت ۱۲ میلیون شد
الان با این وضعیت چقدر میت آنم بگیرم قراردادی هم ندارم و سنوات هم مونده
قراردادی هم ندارم و سنوات هم مونده
سلام در اداره کار بابت حق ماموریت ها، مابالتفاوت مزد و حقوق قانونی،ذخیره مرخصی،بیمه،اضافه کاری، تعطیل کاری،جمعه کاری،سنوات ،پاداش و عیدی شکایت کنید به نتیجه میرسید