صدور اسناد مالکیت معارض یکی از اشتباهات می باشد که در اداره ثبت اسناد و املاک رخ می دهد , هیات نظارت ثبت وظیفه رسیدگی در مورد تعارض یا عدم تعارض را بر عهده دارد .
اسناد مالکیت معارض
شرح موضوع
صدور اسناد مالکیت معارض یکی از اشتباهات می باشد که در اداره ثبت اسناد و املاک رخ می دهد , هیات نظارت ثبت وظیفه رسیدگی در مورد تعارض یا عدم تعارض را بر عهده دارد .

اسناد مالکیت معارض در قانون ثبت
چنان چه نسبت به یک ملک , سند مالکیت برای دویا چند نفر در دفتر اسناد و املاک صادر گردد که به لحاظ تاریخ نسبت به یکدیگر مقدم و موخر باشند , سند دوم که تاریخش موخر است , سند مالکیت معارض نامیده می شود . چنان چه اسناد در یک روز ثبت گشته باشند سند مالکیتی که شماره ثبت آن بیشتر می باشد , سند معارض خواهد بود .
نحوه بروز تعارض در اسناد مالکیت معارض
براساس ماده 3 لایحه قانونی اشتباهات ثبتی : تعارض نسبت به اسناد مالکیت ممکن است کلا یا جزئا نسبت به اصل ملک یا حدود ارتفافی آن اتفاق بیفتد . نکته حائز اهمیت این می باشد که , تعارض بین سند عادی و رسمی که اعتبار آن در مرجع قضایی قابل رسیدگی است , قابل تصور نمی باشد .
مرجع صالح احراز تعارض اسناد
ادارات و واحدهای ثبتی مکلفند به محض اطلاع از صدور اسناد معارض , مشخصات سند معارض و سند مقدم را به دفاتر اسناد رسمی حوزه خود اطلاع دهند همچنین اداره ثبت موظف به ارسال گزارش به هیات نظارت می باشد , چنان چه هیات نظارت وقوع تعارض را محرز بداند , مراتب کتبا توسط اداره ثبت به دارنده ابلاغ می شود تا اقدامات قانونی را به عمل آورد .
نحوه طرح دعوا توسط دارنده سند موخر بعد از احراز تعارض
دارنده سند مالکیت معارض می بایست ظرف دوماه از تاریخ ابلاغ اداره ثبت به دادگاه محل وقوع ملک مراجعه و دادخواست ابطال سند مالکیت مقدم الصدور تقدیم نماید و گواهی تقدیم دادخواست را به اداره ثبتی که سند مالکیت در آن صادر شده است تسلیم و رسید دریافت نمایند .
حقوق دارنده سند مقدم الصدور در صورت عدم طرح دعوا توسط دارنده موخر
در صورتی که دارنده سند موخر الصدور ظرف 2 ماه از تاریخ ابلاغ به دادگاه مراجعه نکند و گواهی طرح دعوا به دادگاه ارائه ننماید , دارنده سند مقدم الصدور می تواند با مراجعه به دادگاه , گواهی عدم طرح دعوا را دریافت و تسلیم اداره ثبت نماید . پس از ارسال گواهی عدم طرح دعوا , اداره ثبت موظف می باشد که سند مالکیت معارض را ابطال نماید .
معامله نسبت به سند معارض
دارنده سند مالکیت معارض تا زمان صدور حکم نهایی برابطال سند مالکیت مقدم الصدور باید ازمعامله نسبت به سند متعارض اجتناب نماید و در صورت معامله و صدور حکم نهایی بر بطلان آن , دارنده سند مالکیت متعارض به جریمه نقدی معادل یک برابر بهای ملک مورد معامله محکوم خواهد شد .
افراز ملک مشاعی دارای سند معارض
چنان چه در خصوص املاک مشاعی, سند مالکیت معارض صادر شده باشد تا زمانی که از ملک رفع تعارض نگشته است , شرکاء نمی توانند تقاضای افراز ملک مشاعی را نمایند و در صورت درخواست نسبت به افراز ملک مشاعی اقدام نخواهد شد .
وظایف دفاتر اسناد رسمی در رابطه با سند مالکیت معارض
پس از آن که دفاتر اسناد رسمی از صدور سند مالکیت معارض مطلع گشتند , اجازه ثبت معاملات مربوط به آن سند را ندارند و در صورت تخلف و ثبت این معاملات به انفصال ابد از شغل سردفتری محکوم خواهند شد اما قانون گذار به دفاتر اسناد رسمی اجازه ثبت معاملات مربوط به اسناد مقدم الصدور را داده است و دفاتر اسناد رسمی مکلفند در متن سند قید نمایند که نسبت به معامله سند معارض صادر شده است .
نقل و انتقال ملک دارای سند معارض
تا زمانی که تکلیف نهایی سند مزبور در دادگاه معلوم نشده باشد , دارنده سند معارض نمی تواند نسبت به معامله با آن سند اقدام نماید اما اجازه انتقال حقوق قابل تصور خود به دیگری را دارد .
2 پرسش و پاسخ. ارسال پرسش و پاسخ جدید
باسلام.طرف بنده سندش معارض با سند بنده در شورای عالی ثبت کشور شناخته شد و متعاقب ان اقدام به طرح دعوی در دادگاه نمود ولی هزینه کارشناسی را پرداخت ننمود و بنده نیز گواهی رد دعوی از دادگاه گرفته و تحویل ثبت اسناد دادم و به علت اتمام دوماهه،سند وی ابطال گردید و بهش ابلاغ شد.ولی بعد از ابطال و ابلاغ به او،وی دوباره در دادگاه طرح دعوی کرد و دادگاه نیز دوساله داره رسیدگی میکنه.ایا با توجه به اتمام دوره دوماهه دادگاه میتواند رسیدگی کند یاخیر؟
خیر دادگاه نمیتواند رسیدگی کند