دعوای الزام خریدار به تخلیه و استرداد ملک

الزام به تخلیه ملک و استرداد ملک پس از ابطال یا فسخ قرارداد

به محض وقوع بیع، مالکیت مبیع به خریدار و مالکیت ثمن به فروشنده منتقل میشود و عموما مبیع، تسلیم خریدار میشود. اما عواملی وجود دارند که ممکن است بعدا به اساس عقد لطمه بزنند و آن را از اعتبار ساقط کنند .انحلال عقد به هر دلیلی باشد، موجب بازگشت ملکیت مبیع به فروشنده است؛ فروشنده نیز مکلف است ثمن را بازگرداند. در صورتی که خریدار پس از انحلال، به وظیفه خود مبنی بر تحویل مبیع عمل نکند، بایع میتواند ضمن تقدیم دادخواست الزام خریدار به تخلیه و استرداد ملک ، الزام او را از دادگاه بخواهد.

نحوه اقامه دعوای الزام خریدار به تخلیه و استرداد ملک

فروشنده و خریدار به ترتیب خواهان و خوانده این دعوا میباشند.  همچنین لازم است این دعوا پس از اثبات بی‌اعتباری بیع مقدم مطرح شود؛ زیرا تا زمانی که بیع مذکور، معتبر شمرده شود، موجبی برای استرداد ملک وجود ندارد.

دعوای الزام خریدار به تخلیه و استرداد ملک

دعوای الزام خریدار به تخلیه و استرداد ملک

بنابراین خواهان باید ابتدا انحلال بیع را اثبات کند و سپس اقدام به طرح دعوای الزام خریدار به تخلیه و استرداد ملک نماید. اقامه هردو دعوا ذیل یک دادخواست بلااشکال است.

ضمنا بهتر است خواهان، پیش از اقامه دعوا، از طریق ارسال اظهارنامه رسمی، استرداد ملک را مطالبه کند و در صورت لزوم، بعدا اقدام به تقدیم دادخواست نماید.

برای آن که فروشنده بتواند دادخواست الزام خریدار به تخلیه و استرداد ملک را طرح نماید، باید مالک رسمی ملک باشد. در صورتی که حکم قطعی الزام به تنظیم سند رسمی به نفع فروشنده صادر شده باشد نیز اقدام فروشنده نسبت به طرح دعوا بلا مانع است. ذکر هردو خواسته ضمن یک دادخواست نیز با اشکال قانونی مواجه نمیباشد.

مرجع صالح به رسیدگی به دعوای الزام خریدار به تخلیه و استرداد ملک

این دعوا مانند سایر دعاوی غیرمنقول، در صلاحیت دادگاه محل وقوع ملک است.

نحوه اجرای رای الزام خریدار به تخلیه و استرداد ملک

پس از قطعیت رای صادره و تقاضای محکوم‌له برای صدور اجرائیه، واحد اجرای احکام دادگاه، اقدام به تخلیه و تسلیم ملک مینمایند.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

‫4 نظر

  • مجتهدی

    سلام. بنده ملکی را حدود دو سال پیش فروختم اما خریدار، تعهد خود برای پرداخت ثمن معامله اقدام نکرد من هم چون حق فسخ را داشتم از طریق دادگاه معامله را فسخ کردم اما ایشان ملک را تصرف کرده و تحویل نمی دهد من باید چه اقدامی کنم؟

    بهمن ۲۴, ۱۴۰۰ در ۱۴:۵۰
    • دادپویان حامی

      باسلام. از زمان فسخ و قطعی شدن رای صادره تصرف ایشان غیر قانونی بوده و می توانید دعوای رفع تصرف و اجرت المثل ایام تصرف را علیه ایشان مطرح نمائید.

      بهمن ۲۴, ۱۴۰۰ در ۱۵:۵۷
  • امیری

    سلام. شخصی ملک بنده را بدون اجازه من فروخته و ملک را تحویل خریدار داده است من از ایشان شکایت کردم و معامله را باطل کردم الان ملک در تصرف خریدار هست می خواستم ببینم چه کاری می توانم بکنم؟

    بهمن ۲۱, ۱۴۰۰ در ۱۲:۵۴
    • دادپویان حامی

      سلام. شما باید علیه خریدار طرح دعوا کنید و تخلیه ملک را از طریق دادگاه بخواهید.

      بهمن ۲۱, ۱۴۰۰ در ۱۳:۰۲

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    13 − 8 =