مراجع صالح رسیدگی به دعاوی کارگر و کارفرما

مراجع صالح رسیدگی به دعاوی کارگر و کارفرما ،مراجعی هستند که در اداره کار ، جهت رسیدگی به شکایات کارگران و کارفرمایان در نظر گرفته شده اند.و چنانچه اختلافی بین کارگر و کارفرما وجود داشته باشد، افراد فوق می توانند جهت احقاق حق خود به مراجع  صالح که بدین منظور تدارک دیده شده اند ، مراجعه و اختلاف خود را مطرح نمایند .

مراجع صالح رسیدگی به دعاوی کارگر و کارفرما از منظر قانون

قانونگذار در ماده ۱۵۷ قانون کار درباره مراجع صالح رسیدگی به دعاوی کارگر و کارفرما چنین مقرر داشته است :

“هرگونه اختلاف فردی بین کارفرما و کارگر یا کارآموز که ناشی از اجرای این قانون و سایر مقررات کار ، قرارداد کاراموزی ، موافقت نامه های کار گاهی یا پیمان های دسته جمعی کار باشد ، در مرحله اول از طریق سازش مستقیم بین کارفرما و کارگر یا کارآموز و یا نمایندگان آن ها در شورای اسلامی کار و در صورتی که شورای اسلامی کار در کارگاهی نباشد از طریق انجمن صنفی کارگران و یا نماینده قانونی کارگران و کارفرما حل و فصل خواهد شد و در صورت عدم سازش از طریق هیات های تشخیص و حل اختلاف به ترتیب آتی رسیدگی و حل و فصل خواهد شد.”

با توجه به ماده فوق محرز است که دعاوی بین کارگر و کارفرما قابل رسیدگی در مرجع بدوی و تجدیدنظر می باشد

البته در کارگاه هایی که دارای شورای اسلامی کار می باشند حدالامکان سعی بر این است که اختلاف پیش آمده را از طریق صلح و سازش و در همین شورا فیصله دهند. اما چنانچه اختلاف بدین شکل ختم نشود به اداره کار جهت مراتب بعدی کشیده می شود.

 

مرجع صالح رسیدگی به دعاوی کارگر و کارفرما
مرجع صالح رسیدگی به دعاوی کارگر و کارفرما

مراحل رسیدگی به دعاوی کارگر و کارفرما در مراجع حل اختلاف

اولین قدم در رسیدگی به هر دعوایی تقدیم دادخواست است رسیدگی در مراجع حل اختلاف کار نیز مستلزم تقدیم دادخواست از سوی فرد مشتکی (کارگر ، کارفرما ، کارآموز و … ) می باشد. که بایستی دادخواست مزبور را به اداره تعاون ، کار ، رفاه اجتماعی محل تقدیم نمایند.

دادخواست بعد از تسلیم به اداره و پس از وصول فوری ثبت می شود و رسید به تقدیم کننده دادخواست اعطا می شود.

دادخواست باید کامل نگاشته شود تا جهت ابلاغ مشکلی ایجاد نگردد.پس از ثبت دادخواست وقت رسیدگی بر اساس تاریخ تقدیم دادخواست تعیین می شود .و حتی در مواردی هم که فوریت اقتضا کند با تشخیص رئیس اداره کار ، تعاون و رفاه اجتماعی و البته با ذکر دلیل به پرونده خارج از نوبت رسیدگی می شود .

پس از اینکه دادخواستی تقدیم می گردد، بدین معناست که فردی از دیگری شکایتی را مطرح نموده است که شاید حتی طرف مقابل از آن اطلاع نداشته باشد . در هر صورت چه در صورت مطلع بودن و یا نبودن طرف مقابل باید دادخواست به وی ابلاغ گردد تا در موعد مقرر در محل حاضر شود .

 

بدین صورت ،وقت رسیدگی به هر دو طرف دعوی چه خواهان و چه خوانده ابلاغ می گردد که حدالامکان بایستی به صورت حضوری و کتبی صورت گیرد . در غیر این صورت ابلاغ دادخواست و وقت رسیدگی به وسیله مامور ابلاغ و از طریق اخطاریه برای طرفین فرستاده می شود.

رسیدگی به اختلاف کارگر و کارفرما در هیات تشخیص

پس از طی شدن مراتب فوق نوبت به جلسه رسیدگی می رسد که اولین جلسه رسیدگی در هیات تشخیص تشکیل می شود.

هیات تشخیص مرحله بدوی در اداره کار می باشد که با سه عضو تشکیل می گردد .

ریاست جلسه هیات تشخیص در مرحله بدوی با نماینده وزارت تعاون ، کار و رفاه اجتماعی می باشدو تصمیمات با اکثریت آراء ملاک است.

رسیدگی به اختلاف کارگر و کارفرما در هیات حل اختلاف

چنانچه در مرحله بدوی (هیات تشخیص) اختلاف کارگر و کارفرما حل نگردد،اختلاف مذبور به مرحله تجدیدنظر که هیات حل اختلاف نام دارد، کشیده می شود.

هیات حل اختلاف با حضور ۷ نفر از اعضا رسمیت می یابد.

 تصمیمات هیات حل اختلاف با رای موافق حداقل ۵ نفر از حاضرین اتخاذ می گردد. ریاست جلسه در هیئت حل اختلاف با مدیر کل تعاون کار و رفاه اجتماعی و در صورت نبود وی با نماینده اش می باشد.

اگر چه مراحل شروع تا خاتمه رسیدگی را به تفصیل بیان نمودیم اما لازم است بدانید که در هر کدام از این مراحل مشکلاتی ممکن است عارض شود که شاید حتی به ذهنتان هم خطور ننماید. از جمله ایراداتی که ممکن است خوانده به دعوا وارد کند و یا ادله ای که به دادگاه ارائه نماید و بدین سان روند بررسی را با مشکل مواجه نماید . از این رو احتیاط حکم می کند که قبل از ورود به دعوی حتما همه جوانب را سنجیده و از کمک وکیل اداره کار که با چنین دعاوی سر و کار داشته اند بهره مند شوید. چرا که این افراد به دلیل تجربه این گونه دعاوی می توانند مشکلات احتمالی در روند رسیدگی را پیش بینی نموده و قبل از اینکه مشکل جدیدی عارض شود آن را حل و برای آن چاره بیندیشند.

به این مقاله چه امتیازی می دهید؟
(رای: 3 امتیاز: 4.7)

10 پرسش و پاسخ. ارسال پرسش و پاسخ جدید

  • سلام وخسته نباشید
    سوالی از خدمتتان داشتم.من چندسال پیش در شرکت یکی از آشنایان به مدت 4سال حسابدار بودم اما پس از 4سال به دلایلی شخصی قصد تغییر شغل خویش گرفتم و جهت تسویه حساب تقاضا دادم اما به دلیل مشکلات مالی شرکت تسویه حساب بنده انجام نشد وبنده نیز از آن جهت که با مدیرعامل شرکت رابطه آشنایی قبلی نیز داشتم،جهت طلب خویش اقدام ننمودم اما متاسفانه با عدم پیگیری بنده هیچ تسویه حسابی با بنده صورت نگرفت،در حال حاضر قصد دارم شکایت نمایم لطفا راهنمایی نمایید که با گذشت این مدت زمان آیا امکان شکایت برای بنده وجود دارد؟

    پاسخ
    • با سلام . مشکلی وجود ندارد ، چرا که مرور زمان در دعاوی کارگر و کارفرما موثر نمی باشد و شما حتی با گذر زمان نیز می توانید شکایت خویش را مطرح نمایید و حق و حقوق خود را از راه قانونی اخذ نمایید .چنانچه به وکیل متخصص در این زمینه نیاز دارید و یا اینکه با مراتب دادرسی در اداره کار آشنایی ندارید گروه وکلای متخصص دادپویان حامی معد همکاری با شما می باشد.

      پاسخ
  • سلام عرض ادب
    بنده و تعدادی از دوستان سال ۸۶ با اگهی منتشره ازمون بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در خصوص نظارت ساختمان های روستایی شرکت کردیم وفعالیت به نحوی بود که مجبر بودیم یه قرار داد با مالک ببندیم و طی پنج مرحله پایانکار صادر کنیم.و ابتدای کار هیچ مهر و پروانه نداشته و با دستور بنیاد یک کد و اسم پرسنلی محیا کردیم و سال ۹۳ با مسکن و شهر سازی هماهنگ شد که یک پروانه موقت یک ساله تحویل و فعالیت ادامه گردد.وبعد از ان فعالیت قابل تمدید نشد.بعد از دوسال بدونی هیچ مجوزی فعالیت داشتیم وسال ۹۸ الزام به پروانه نظام مهندسی یا عدم همکاری صادر شد.اقدام به ابطال یا رابطه استخدامی در دیوان اداری انجام شد و رای صادره مردود شد ولی در متن ان قید شده که مطالبات مازاد با دادگستری شهرستان میسر میباشد.سوال اینجا که بنده و دوستان دارای چه رابطه کاری هستیم و ایا احقاق مطالبات اعم از بیمه و … میسر میباشد یا خیر و اولین قدم در این زمینه کدام راه است.سپاسگذارم

    پاسخ
    • دادپویان حامی
      ژانویه 28, 2022 8:06 ب.ظ

      سلام در فرض سوال شما مشمول قوانین اداره کار نیستید و لاید برای مطالبه حق و حقوقتان در دادگستری اقامه دعوا کنید.

      پاسخ
  • سلام محل اقامه ی دعوی باید کجا باشه؟من و کارفرما در حال حاضر تهران سکونت داریم ولی کارگاه یه بیمارستان تو زنجان بوده.ممنون از راهنماییتون

    پاسخ
    • دادپویان حامی
      فوریه 7, 2022 3:50 ب.ظ

      با سلام
      میتوانید به دادگاه محل انعقاد قرارداد ، یا دادگاه محل اجرای قرارداد (محل کار) یا اقامتگاه خوانده مراجعه نمایید.

      پاسخ
  • باسلام . ما دریک شرکت شخصی مشغول کار هستیم 2سال و اندی هست که مشغولم از اول سنوات که ندادن عیدی حقوق یک ماه میدن و تعطیلات رسمی کشور هم برامون کاری زده اند امسالم که فقط باتعطیلات عید کلا 9روز بهمون تعطیلی اعلام کردن سنوات هم حذف کردن 400تومن هم که سهم بیمه کم میکنن مشکل ما سنوات و عیدی درست و تعطیلی هاست که بهمون نمیدن چیکار کنیم کجا بریم به کی بگیم ما ازینجا بیایم بیرون کاری هم نیست لطفا رسیدگی کنین

    پاسخ
  • سلام من در کارگاه یخچال سازی مشغول یود در اونجا انگشت اشاره ام رفت زیر گیوتین و له شد ولی قطع نشد کارفرما برای این که،شکایت نکنم با وعده من رو منصرف کرد و وقتی زخم درمان شد بنده رو اخراج کرد..من عکس دارم از روزه،اول،عکس وایشون برای بستن زخم با من به درمانگاه آمده بود میخواستم بدونم میتونم شکایت کنم

    پاسخ

پرسش و پاسختان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید