ابطال رای داوری به جهت خروج شریک از شرکت

موضوع رای: ابطال رای داوری به جهت خروج شریک از شرکت

شرکت سهامی خاص الف در اساسنامه خود، حل و فصل اختلافات میان شرکا و شرکت را که ناشی از حضور در شرکت بوده در صلاحیت هیات داوران قرار داده است. دو نفر از سهامداران پس از قطع رابطه عضویت با شرکت به اختلاف خوردند و با تقدیم دادخواست، رسیدگی به موضوع را از هیات داوران تقاضا نمودند. هیات داوران نیز با تشکیل جلسه، اقدام به رسیدگی و صدور رای داوری مشعر بر محکومیت شرکت نموده است.

پس از صدور رای توسط هیات داوری، شرکت اقدام به طرح دعوای ابطال رای داوری به جهت مخالفت با قوانین موجد حق نموده است. خواهان توضیح می دهد شرط داوری ناظر به اختلافات حاصله میان شرکا و شرکت در زمان عضویت شرکا در شرکت است؛ در حالی که خواندگان دو سال پس از قطع رابطه عضویت خود به هیات داوران مراجعه و تقاضای رسیدگی نموده اند. بنابراین هیات داوران صلاحیت رسیدگی به چنین دعوایی را نداشته اند و رای بر خلاف قوانین موجد حق صادر شده است.

دادگاه در مقام رسیدگی عنوان نموده منشا اختلاف مطروح نزد هیات داوران مربوط به زمان عضویت شرکا در شرکت بوده، پس این دعوا از جمله دعاوی قابل رسیدگی توسط هیات داوران بوده است. از طرف دیگر هیچ مخالفتی با قوانین موجد حق در رای داوران مشاهده نمی شود؛ فلذا دعوای خواهان ثابت تشخیص داده نشده و قرار رد آن صادر می شود.

رای دادگاه بدوی از سوی شرکت، مورد تجدیدنظر خواهی قرار گرفته است. دادگاه تجدیدنظر اعلام می دارد اصل بر صلاحیت عام محاکم دادگستری جهت رسیدگی به دعاوی و اختلافات است و رسیدگی توسط داور امری خلاف اصل و محدود به موارد متقن می باشد. با این توضیح، شرط داوری مذکور در اساسنامه تنها ناظر به اختلافاتی است که در زمان عضویت شرکا در شرکت ایجاد شده باشد؛ چراکه اساسنامه نمی تواند موجد حق یا تکلیف برای اشخاص ثالث شود. در ما نحن فیه طرف دعوای شرکت در زمان حدوث اختلاف رابطه ی عضویت خود را با شرکت قطع کرده و نسبت به اساسنامه، ثالث محسوب می شود؛ هر چند پیشتر سهامدار شرکت بوده است. در واقع پس از خروج سهامداران از شرکت، دیگر اطلاق عنوان سهامدار بر آنان صحیح نمی باشد و آنچه که به موجب اساسنامه به داوری ارجاع شده رسیدگی به اختلافات میان سهامداران و شرکت است.

دادگاه تجدیدنظر بنا به مراتب فوق رای صادره از سوی دادگاه بدوی را واجد ایراد قضائی و مستحق نقض دانسته و ضمن نقض دادنامه، حکم به ابطال رای داوری صادر نموده است.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

18 + پنج =