دعوای استرداد لاشه چک زمانی قابلیت طرح پیدا می کند که صادر کننده آن مدعی است که وجه چک را پرداخت کرده است و یا اینکه چک بعنوان ضمانت ویا امانت وغیره در دست دارنده بوده است ولی چک را از دارنده مسترد نکرده است.( یا به طور کلی دارنده مستحق آن نیست).
خواهان دعوای استرداد لاشه چک به کجا باید مراجعه نماید؟
مراجع قضایی صالح جهت رسیدگی به دعوای استرداد لاشه ی چک مانند دعوای استرداد لاشه سفته ، شورای حل اختلاف یا دادگاه عمومی محل اقامت خوانده (یاهمان دارنده لاشه ی چک) می باشد البته باید بیان نمود که چنانچه وجه مندرج در چک یا مبلغ خواسته تا بیست میلیون تومان و یا کم تر از بیست میلیون تومان باشد در راستای اجرای بند الف ماده 9 قانون شورای حل اختلاف، دعوای استرداد لاشه ی چک باید در شورای حل اختلاف محل اقامت خوانده اقامه گردد وچنانچه خواسته، بیش ازمبلغ بیست میلیون تومان باشد درباید دادگاه عمومی محلی که خوانده در آنجا اقامت دارد، اقامه گردد.
استرداد لاشه چک
در چه صورت دعوای استرداد لاشه چک را باید به صورت کیفری مطرح نمود؟
چنانچه شخص دارنده، چک را به شخص دیگری منتقل نماید، یا برخلاف توافق شفاهی یا قراردادی صادر کننده و دارنده، از چک استفاده نماید و آن را مسترد نکند، و به نوعی آن را تصاحب نماید، مرتکب جرم خیانت در امانت شده که امانتی بودن آن باید از سوی صادرکننده که مدعی میباشد، اثبات شود.
خیانت در امانت در قانون مجازات اسلامی جرم بوده و مرتکبین جرم مذکور علاوه بر مجازات حبس به جبران خسارت زیاندیده نیز محکوم می گردند.
مطابق ماده ۶۷۳ قانون مجازات اسلامی (هر کس از سفید مهر یا سفید امضایی که به او سپرده شده یا به هر طریق به دست آورده است، سوء استفاده کند، به یک تا سه سال حبس محکوم خواهد شد).
همچنین مطابق ماده ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی (هر گاه اموال منقول یا غیر منقول یا نوشتههایی از قبیل سفته، چک، قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یا بیاجرت به کسی داده شده و بنا بر این بوده است که اشیای مذکور مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیا نزد او بوده، آنها را به ضرر مالکین یا متصرفین آنها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود کند، به حبس از ۶ ماه تا سه سال محکوم خواهد شد).
در جرم خیانت در امانت، سوءنیت دارنده چک، میبایست احراز گردد که برگشت زدن چک میتواند سوء نیت دارنده را اثبات نماید.
خواهان دعوی استرداد می تواند پیش از طرح دعوای کیفری اظهارنامه ای برای طرف مقابل (خوانده) ارسال نماید تا خوانده نتواند ادعای عدم اطلاع مطرح نماید سپس ادعای خود را در داگاه اثبات نماید. شاکی دعوا یا همان خواهان دعوا باید مطابق ماده 12 و 13 قانون آیین دادرسی مدنی به دادسرای محل اقامت خوانده مراجعه نماید و در آنجا شکایت خود را مطرح نماید. دادسرا بعد از انجام تحقیقات مقدماتی پرونده را به یکی از شعب بازپرسی برای تکمیل تحقیقات ارسال می نماید. ممکن است به جهت تکمیل تحقیقات از طرفین دعوای استرداد لاشه ی چک، دعوت به عمل آید. چنانچه متهم یا همان خوانده ی دعوا از حضور در مراجع قضایی ذی ربط استنکاف نماید با دستور مرجع قضایی به دادسرا جلب می شود و سرانجام با تفهیم اتهام به متهم قرار جلب به دادرسی صادر می شود، و یا اینکه بنا به کیفر خواست صادر شده از سوی دادستان، پرونده برای رسیدگی به داگاه کیفری ارسال می گردد.
مبلغ هزینه دادرسی در دعوای استرداد لاشه چک
استرداد لاشه چک اگر چه در ظاهر دعوایی غیر مالی به نظر می رسد لیکن در عمل ممکن است از لحاظ ماهیتی مورد اعتراض خوانده قرار گیرد بنابراین با صدور حکم به استرداد لاشه چک ، مبلغ مندرج بر روی چک از دارایی های خوانده کسر می گردد بنابراین دعوی مربوطه از جمله دعاوی مالی قلمداد می گردد و از آنجا که دعوای استرداد لاشه چک یک دعوای مالی محسوب می گردد لذا خواهان دعوا، جهت رسیدگی به دعوای وی، باید در دادگاه مطابق دعاوی مالی هزینه دادرسی بپردازد بدین طریق که چنانچه دعوا برای مرحله بدوی باشد و مبلغ خواسته تا بیست میلیون تومان یا کمتر باشد دونیم درصد ارزش خواسته و چنانچه مبلغ خواسته در مرحله بدوی بیش از بیست میلون تومان باشد سه و نیم درصد ارزش خواسته و چنانچه دعوا برای مرحله تجدید نظر و واخوهی باشد چها و نیم درصد محکوم به، و در مرحله فرجام خواهی و اعاده دادرسی و اعتراض ثالث باشد، پنج و نیم در صد محکوم به، باید هزینه دادرسی بپردازد.
مدارک مورد نیاز جهت طرح دعوای استرداد لاشه ی چک
- مدارک هویتی
- ارائه ی اسنادی که بیان کننده ی امانی بودن چک یا شهادت شهود یا قرارداد حاوی تصریح به تضمینی بودن چک بابت انجام تعهد باشد.
- همچنین مدرک انجام تعهد یا انفساخ وبطلان قرارداد حاوی تصریح به تضمینی بودن چک بابت انجام تعهد یا انفساخ وبطلان قرارداد یا رسید پرداخت وجه چک.
- ارائه دلیل و مستندات کافی مبنی بر این امر که استفاده از چک توسط خوانده فاقد وجاهت قانونی است ضروری می باشد .
- تصویر اظهارنامه درخواست استرداد لاشه ی چک .
در صورت نیاز به هرگونه مشاوره در زمینه دعاوی مربوط به چک و چگونگی طرح دادخواست و پیگیری دعوا، می توانید با وکلای پایه یک دادگستری و مشاورین متخصص موسسه حقوقی بین المللی دادپویان حامی در زمینه دعوای استرداد لاشه چک و دعاوی اسناد تجاری تماس حاصل فرمایید.
10 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
سلام اینجانت چند فقره چك، به شخصی صادر کردم كه اکنون ميخواهم وجه آنها را آن را بپردازم اما طرف چكهاي خود را پيدا نميكند اگر رسيدي از او بگيريم مشكلي ايجاد نميشود؟
چون در صورت حامل بودن(صدور در وجه حامل) از نظر قانون تجارت حقوق دارنده چکها محفوظ و لازم الرعایه است لذا علاوه بر دادن رسید توسط طرف، وی باید تعهد کند که پاسخگوی ادعاهای احتمالی بعدی از سوی یابنده و غیره خواهد بود
سلام.بنده دو فقره چک در وجه حامل صادر کردم اما اکنون که قصد پرداخت وجه چک را دارم دارنده چک را پیدا نمی کند و از استرداد چک ها عاجز است برای حفظ حقوقم چه اقدامی را باید انجام بدم؟
از نظر قانون تجارت حقوق شما به عنوان دارنده چک ها محفوظ و لازم الرعایه است لذا شما می توانید با دادن رسیدی مبنی بر پرداخت وجه از سوی صادر کننده، وی تعهد کتبی نماید که پاسخگوی هرگونه ادعاهای احتمالی بعد از سوی یابنده چک خواهد بود.
با سلام
من دو فقره چک نزد شخصی دارم.
یکی از آنها را شکایت کرد و از طریق دادگاه مبلغ را دریافت کرد ولی لاشه چک را تحویل نمیدهد
یکی دیگر را برگشت زده است ولی شکایت و اقدام قانونی انجام نمیدهد و معلق گذاشته است.
برای این دو موضوع باید به چه صورت اقدام کرد؟
با سلام و سپاس از همراهی شما
در مورد چک اول که مبلغ به شخص مقابل پرداخت شده ، می بایست از طریق دادگاه، نامه ای خطاب به بانک گرفته شود که در آن پرداخت مبلغ چک از سوی شما قید شده باشد که بتوانید از طریق آن رفع سوء اثر چک را بگیرید. .
در مورد چک دوم یا صبر کنید که ایشان اقدام نمایند یا اینکه مبلغ چک را به بانک پرداخت نمایید تا در حساب تان ذخیره (بلوکه) شود و بعد نسبت به رفع سوء اثر چک اقدام نمایید.
با سلام و وقت بخیر بنده به عنوان موجر از مستاجر چکی را برای تضمین تخلیه ملک از مستاجر دریافت کردم در چک قید ضمانت شده است آیا چک با این اوصاف ضمانت اجرایی دارد؟
قید ضمانت در چک صرفا وصف کیفری موضوع را زایل می نماید و شما چنانچه بخواهید روی چک اقدامی انجام دهید از طریق کیفری نمی توانید شکایت نماید.در صورت تخلف مستاجر و عدم تخلیه بعد از پایان مدت قرارداد صرفا برای مطالبه وجه چک در دادگاه حقوقی می توانید اقدام نماید.
با سلام بنده 3 فقره چک نزد یکی دارم که مبلغ آنهارو به حسابش واریز کردم مبالغ هم به اندازه مبلغ چک ها هست که به حسابش واریز کردم منتهی بعد چند ماه امروز فردا میکرد برای اوردن چک ها تا یک روز اومد گفت ضرر کردم ی مقدار دیگه بده منم هم دو میلیون دادم بهش ولی رسید ازش گرفتم که مبلغ دو میلیون به فلان شخص داده شده برای تحویل چک های اینجاب امضا هم زده ولی چکارو داده یکی دیگه برگشت زده ازم شکایت کرده ایا ازش شکایت کنم میتونم راحت چکامو ازش بگیرم
بله شما می توانید دادخواست استرداد لاشه چک ها را ارائه نمایید.