تنظیم دادخواست دعاوی بانکی، اولین اقدام برای شکایت از بانک ها می باشد و با توجه به تاثیری که در نتیجه طرح دعوا دارد بسیار حائز اهمیت است. با توجه به اینکه پرونده های بانکی از جمله دعاوی تخصصی به شمار می رود، تنظیم دادخواست و پیگیری آن نیازمند دانش حقوقی بانکی و تجربه و تخصص در این زمینه می باشد.
در وهله اول بهتر است شکایات علیه بانک ها توسط وکیل متخصص انجام شود تا از هرگونه اشتباه و نقص در فرآیند حقوقی جلوگیری شود. در صورتی که شخصی توانایی اخذ وکیل را نداشته باشد، می تواند تنظیم دادخواست را به وکیل بسپارد.
یکی از خدمات تخصصی دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی تنظیم دادخواست های بانکی می باشد که می توانید از طریق تماس با دفتر درخواست خود را در این زمینه مطرح نمائید.
چرا برای تنظیم دادخواست بانکی باید از وکیل استفاده کنیم؟
• تخصص و تجربه: تنظیم دادخواست های بانکی نیازمند تخصص و تجربه در این زمینه می باشد. بنابراین وکلای بانکی می توانند بهترین راه حل ها و استراتژی را برای موفقیت در پرونده شما ارائه نمایند.
• صرفه جویی در زمان و هزینه: با استفاده از وکیل برای تنظیم دادخواست بانکی، می توانید از طولانی شدن فرآیند های قضایی و هزینه های اضافی جلوگیری نمائید.
• اشراف بر قوانین و مقررات: وکلای بانکی به دلیل آشنایی کامل با قوانین و مقررات بانکی، می توانند با استناد به این قوانین در دادخواست دعاوی بانکی، از حقوق شما به بهترین شکل ممکن دفاع نمایند.
تنظیم دادخواست بانکی نیازمند دانش و تخصص ویزه ای است که تنها وکلای حرفه ای و متخصص در این زمینه می توانند ارائه دهند. با استفاده از خدمات یک وکیل بانکی مجرب، اعم از تنظیم دادخواست یا مشاوره حقوقی بانکی می توانید از حقوق خود به بهترین شکل ممکن دفاع نمائید.
نحوه تنظیم دادخواست دعاوی بانکی
عناوین پرونده های بانکی متعدد می باشد و بر همین اساس دادخواست های بانکی نیز متنوع بوده و هر یک دارای شرایط خاص خود می باشد. از جمله پرکاربردترین دعاوی بانکی می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
• دادخواست ابطال اجرائیه ثبتی
• دادخواست ابطال دستور اجرا یا شکایت از اجرا
• دادخواست ابطال قراردادهای بانکی
• دادخواست ابطال شرط نرخ سود مازاد و مغایر بر مصوبات شورای پول و اعتبار
• دادخواست ابطال شرط نرخ وجه التزام تاخیر در تادیه مازاد و مغایر بر مصوبات شورای پول و اعتبار
• دادخواست ابطال مزایده
• دادخواست ابطال سند رهنی
• دادخواست ابطال سند انتقال اجرائی ثبتی
• دادخواست ابطال جانشینی بانک ها
• دادخواست الزام به فک رهن
• دادخواست استرداد مازاد مبالغ دریافتی
• دادخواست الزام به اقاله اموال تملیکی توسط بانک ها
• دادخواست ابطال ضمانت نامه بانکی
• درخواست صدور قرار توقیف عملیات اجرایی
نحوه تنظیم دادخواست های بانکی در هر یک از موارد فوق الذکر متفاوت می باشد. بنابراین در خصوص نحوه تنظیم دادخواست نسبت به هر یک از موارد مذکور به شرح ذیل توضیح خواهیم داد.
نحوه تنظیم دادخواست ابطال اجرائیه بانکی
ابطال اجرائیه به جهات مختلفی مانند مخالفت با سند، مخالفت با قانون، پرداخت دین و ابطال قرارداد بانکی قابل طرح در دادگاه ها می باشد.
- در دادخواست باید جهت طرح دعوا مشخص باشد.
- خواهان، تسهیلات گیرنده یا راهن و یا هر دو با هم می باشد.
- خوانده دعوا نیز بانک تسهیلات دهنده می باشد. اما در صورتی که خواهان راهن یا ضامن باشد باید تسهیلات گیرنده به عنوان خوانده در دادخواست، قرار گیرد.
در خصوص اینکه آیا اداره ثبت اسناد و املاک محل یا واحد اجرای ثبت محل نیز باید خوانده قرار گیرد یا خیر، اختلاف نظر وجود دارد. طبق نظریه مشورتی شماره ۳۹۵۱/۷ مورخ ۲۵/۸/۱۳۹۰ اداره حقوقی قوه قضائیه، لزومی ندارد در دعوای ابطال اجراییه بانکی، اداره ثبت یا واحد اجرای ثبت خوانده قرار گیرد.
هزینه دادخواست ابطال اجرائیه
ابطال اجرائیه بانکی دعوایی مالی است که می توان آن را مقوم نمود.
برای دادخواست ابطال اجرائیه چه مدارکی مورد نیاز است؟
از جمله مدارکی که باید پیوست دادخواست این نوع ابطال باشد به شرح ذیل می باشد:
- کپی مصدق اجرائیه
- کپی مصدق دستور اجرا
- کپی مصدق قرارداد بانکی
- کپی مصدق سند رهنی.
نکته: می توان خواسته های دیگری از جمله ابطال یا شکایت از دستور اجرا و ابطال شرط نرخ سود مازاد بر مصوبات شورای پول و اعتبار و ابطال شرط نرخ وجه التزام تاخیر در تادیه مازاد بر مصوبات شورای پول و اعتبار و ابطال قرارداد های بانکی و ابطال مزایده و ابطال سند انتقال اجرایی را به صورت همزمان و در یک دادخواست مطرح نمود.
از دیگر خواسته های رایج که در این نوع از دادخواست ها مطرح می شود، تقاضای صدور قرار توقیف عملیات اجرایی می باشد که در صورت موافقت قاضی رسیدگی کننده و سپردن خسارت احتمالی، عملیات اجرا تا زمان صدور رای قطعی متوقف می گردد.
نحوه تنظیم دادخواست ابطال شروط ضمن عقد در قراردادهای بانکی
از جمله پرونده های رایج در حوزه بانکی می توان به ابطال شرط نرخ سود مازاد و مغایر بر مصوبات شورای پول و اعتبار و ابطال شرط نرخ وجه التزام تاخیر در تادیه مازاد بر مصوبات شورای پول و اعتبار اشاره نمود.
طبق رای وحدت رویه شماره ۷۹۴ هیات عمومی دیوان عالی کشور مورخ ۲۱/۵/۱۳۹۹ در صورتی که بانک ها شرط سود یا شرط وجه التزام تاخیر در تادیه را در قراردادهای بانکی بیش از مصوبات شورای پول و اعتبار تعیین نموده باشند می توان ابطال آنها را درخواست نمود.
در دادخواست ابطال شروط ضمن عقد در قراردادهای بانکی، تسهیلات گیرنده یا راهن و ضامن به عنوان خواهان می باشند.
دعوای ابطال شروط ضمن عقد در قراردادهای بانکی، دعوای مالی می باشد که قابل تقویم کردن است.
مهمترین ادله ای که در این دعوا می توان ارائه نمود، تقاضای ارجاع به کارشناس رسمی دادگستری در رشته بانکی می باشد. البته کارشناسی در سایر دعاوی بانکی نیز از اهمیت خاصی برخوردار است اما در دعوای ابطال شروط ضمن عقد در قراردادهای بانکی، بدون نظریه کارشناسی امکان اظهارنظر و صدور حکم وجود ندارد.
نحوه تنظیم دادخواست ابطال قرارداد بانکی
دادخواست ابطال قرارداد بانکی از مهمترین دادخواست های مطرح در حوزه بانکی می باشد. با توجه به اهمیت این دعوا باید در نحوه تنظیم دادخواست ابطال قرارداد بانکی بسیار دقت نمود. چرا که رویه حاکم بر مراجع قضایی عدم پذیرش این دعوا است مگر اینکه در دادخواست ابطال قرارداد بانکی جهات و دلایل ارائه شده بتواند قاضی را اقناع نماید.
جهات طرح دعوا بسته به نوع قرارداد متفاوت می باشد. خواهان در این دادخواست، تسهیلات گیرنده یا راهن وضامن یا هر دو می باشند. خوانده دعوا نیز بانک اعطا کننده تسهیلات می باشد.
هزینه دادخواست طبق دعاوی مالی محاسبه می شود که می توان آن را تقویم نمود.
نحوه تنظیم دادخواست ابطال جانشینی بانک
جانشین شدن بانک ها در واحدهای صنعتی واقع در شرکت شهرک ها مستلزم وجود شرایطی است. چنانچه این شرایط وجود نداشته باشد و یا مقررات و تشریفات قانونی رعایت نشود، می توان دادخواست ابطال جانشینی بانک ها را مطرح نمود.
- این دادخواست از سوی تسهیلات گیرنده به عنوان خواهان علیه بانک و شرکت شهرک های صنعتی قابل طرح است.
- در دادخواست می بایست به جهاتی که خواهان خود را محق در طرح دعوا می داند اشاره و مستندات قانونی آن ذکر شود.
- دادخواست ابطال جانشینی بانک ها را می توان با خواسته های ابطال شرط نرخ سود مازاد بر مصوبات شورای پول و اعتبار و ابطال شرط نرخ وجه التزام مازاد بر مصوبات شورای پول و اعتبار و یا ابطال قرارداد تنظیم نمود.
- هزینه دادخواست مذکور طبق دعاوی غیر مالی محاسبه و اخذ می گردد. چنانچه دعاوی دیگری نیز به این خواسته اضافه گردد هزینه آنها طبق موضوع محاسبه می شود.
نحوه تنظیم دادخواست الزام بانک به اقاله ملک تملیکی
دادخواست الزام بانک به اقاله ملک تملیکی یکی دیگر از دادخواست های مطروحه در حوزه بانکی می باشد.
- با استناد به تبصره ۲ ماده ۸ آئین نامه نحوه واگذاری دارایی های غیر ضرور و اماکن رفاهی بانک ها موضوع تصویب نامه شماره ۱۷۵۰۴۳/ت۴۳۶ ه مورخ ۳۰/۱۰/۱۳۸۶ و دستورالعمل نحوه ی واگذاری اموال مازاد بر موسسات اعتباری مورخ ۲۷/۳/۱۳۹۹ و دستورالعمل تعیین تکلیف دارایی های واحد تولیدی در جریان تملک یا تملک شده توسط موسسات اعتباری مصوب ۱۵/۱۱/۱۴۰۰ توسط شورای پول و اعتبار می توان این دادخواست را ارئه نمود.
- چنانچه راهن و تسهیلات گیرنده یک نفر باشد شخص ایشان خواهان می باشد. چنانچه راهن شخصی غیر از تسهیلات گیرنده باشد، خواهان دعوا راهن می باشد.
- خوانده در دادخواست الزام بانک به اقاله ملک تملیکی، بانک مربوطه می باشد.
- مدارکی که حکایت از اقدام خواهان نسبت به اقاله ملک تملیکی می باشد باید به پیوست دادخواست ارائه شود.
- هزینه دادخواست، طبق دعاوی غیر مالی محاسبه و اخذ می گردد.
نحوه تنظیم دادخواست ابطال ضمانت نامه بانکی
دادخواست ابطال ضمانت نامه بانکی یکی دیگر از دادخواست های بانکی می باشد که در تنظیم آن باید موارد ذیل را رعایت نمود:
- دادخواست ابطال ضمانت نامه بانکی از سوی ضمانت خواه به عنوان خواهان علیه ذینفع ضمانت نامه و بانک صادر کننده ضمانت نامه به عنوان خوانده مطرح می شود.
- یکی از رایج ترین جهات طرح این دعوا، ابطال قرارداد پایه می باشد.
- مدارکی که باید پیوست دادخواست گردد عبارتست از: کپی مصدق ضمانت نامه بانکی، کپی مصدق قرارداد پایه، مدارک مربوط به فسخ قرارداد یا ابطال قرارداد
- هزینه دادخواست طبق دعاوی مالی می باشد که قابل تقویم نمودن می باشد.
نحوه تنظیم دادخواست ابطال سند رهنی و الزام به فک رهن
یکی دیگر از دادخواست های بانکی، دادخواست ابطال سند رهنی و الزام به فک رهن می باشد که به نحو ذیل تنظیم می شود:
- این دادخواست به جهت عدم وجود شرایط صحت عقد رهن مطرح می شود.
- دادخواست الزام به فک رهن را نیز می توان با خواسته ابطال سند رهنی همزمان مطرح نمود. و یا در صورتی که خواهان مدعی باشد بدهی خود را تسویه نموده و بانک از فک رهن امتناع می نماید، می تواند دادخواست را به تنهایی مطرح کند.
- در دادخواست مذکور، خواهان راهن یا تسهیلات گیرنده می باشد و بانک تسهیلات دهنده نیز به عنوان خوانده در دادخواست قرار می گیرد.
- هزینه دادخواست طبق ارزش منطقه ای ملک مورد رهن محاسبه می شود.
بخش های مختلف دادخواست دعاوی بانکی
بخش های مختلف دادخواست های بانکی عبارتست از خواهان دعوا، خواندگان، خواسته دعوا، دلایل و منضمات و شرح دادخواست.
در تنظیم دادخواست بانکی می بایست به هریک از این بخش ها توجه نمود چرا که هرگونه اشتباهی منجر به اقدام خوانده یا خواندگان نسبت به ایراد شکلی و در نهایت صدور قرار رد دعوا یا قرار عدم استماع دعوا می گردد.
البته با توجه به تخصصی بودن این دعاوی، تنظیم دادخواست دعاوی بانکی توسط وکیل متخصص می تواند از بروز چنین مشکلاتی پیشگیری نماید.
نکات مهم در تنظیم دادخواست دعاوی بانکی
تنظیم دادخواست دعاوی بانکی از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. چرا که پس از ارائه دادخواست، امکان اصلاح خواندگان و یا افزودن خواهان نمی باشد. در خصوص تغییر خواسته ها تا قبل از جلسه اول رسیدگی امکان پذیر می باشد که موجب تجدید جلسه رسیدگی می گردد و همین باعث طولانی شدن روند رسیدگی می شود، پس بهتر این است که دادخواست از ابتدا به نحو صحیح تنظیم و ارائه گردد.
از جمله نکات مهم در تدوین دادخواست دعاوی بانکی، دقت در تعیین خواندگان و تعیین خواسته ها می باشد. برای مثال در بسیاری از مواقع، افراد به علت عدم آگاهی خواسته ابطال اجرائیه را با عنوان ابطال عملیات اجرایی مطرح می نمایند، بدون توجه به این نکته که مرجع صالح رسیدگی به دعوای ابطال عملیات اجرایی اداره ثبت محل می باشد و مرجع صالح رسیدگی به دعوای ابطال اجرائیه دادگاه عمومی حقوقی می باشد و همین اشتباه باعث رد دعوا می گردد.
دادخواست های بانکی به جهت تخصصی بودن نیازمند اشراف و تسلط بر قوانین و مقررات بانکی و رویه های قضایی می باشد و از این نظر مستلزم تنظیم دادخواست دعاوی بانکی توسط وکیلی که در این زمینه تخصص دارد می باشد.
نمونه دادخواست دعاوی بانکی
دادخواست های بانکی از تنوع بالایی برخوردار است و موضوعات مطروحه از سوی اشخاص متفاوت می باشد بنابراین نمی توان یک نمونه دادخواست را برای همه موضوعات به کار برد.
بهتر این است در صورتی که قصد طرح دعوا در حوزه بانکی را دارید ابتدا با وکیل متخصص مشورت نموده و پس از بررسی مدارک و مستندات توسط ایشان، تنظیم دادخواست بانکی را به ایشان بسپارید.
تنظیم دادخواست دعاوی بانکی توسط دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی
تنظیم دادخواست دعاوی بانکی یکی از خدماتی است که وکلای دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی ارائه می نمایند. چنانچه درخواست تنظیم دادخواست بانکی را دارید می توانید مدارک و مستندات خود را از طریق شبکه های اجتماعی ارسال نمائید تا توسط وکلای متخصص بررسی و مطالعه شود.
در صورت تمایل می توانید مدارک و مستندات خود را به صورت حضوری ارائه دهید و طی جلسه ای توضیحات لازم را ارائه نمائید. پس از مطالعه پرونده، وکیل دادخواست مورد نظر را با رعایت شرایط قانونی و به نحو صحیح تنظیم نموده و به شما ارائه می دهند.
تنظیم دادخواست در دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی توسط وکلای متبحر و با تجربه بر حسب دانش حقوق بانکی و تجربیات سالها فعالیت در حوزه بانکی صورت می گیرد و می تواند شما را در رسیدن به نتیجه مطلوب یاری نماید.