تغییر عمده شرایط کار

تغییر عمده شرایط کار

[us_post_title tag=”h1″ link=”post” css=”%7B%22default%22%3A%7B%22color%22%3A%22%23f24822%22%7D%7D”]

تغییر عمده در شرایط کار به هر گونه تغییرات اساسی در ارکان اصلی یک قرارداد کار گفته می شود .اما از آنجایی که قانون کار جنبه آمره دارد.جنبه آمره داشتن مانع تغییر در شرایط کار می گردد و توافق برخلاف قواعد آمره امکان پذیر نمی باشد.قانونگذار در ماده ۲۶ قانون کار در باب تغییرات عمده شرایط کار سخن گفته است و تغییر در شرایط کار را با شرایطی مجاز اعلام نموده است.

تغییر عمده شرایط کار از منظر قانون کار

قانونگذار در ماده ۲۶ قانون کار  چنین مقرر داشته است :

“هرنوع تغییر عمده در شرایط کار که برخلاف عرف معمول کارگاه و یا محل کار باشد پس از اعلام موافقت کتبی اداره کار و امور اجتماعی محل ، قابل اجراست. در صورت بروز اختلاف ، رای هیات حل اختلاف قطعی و لازم الاجراست.”

ماده فوق نیز در وهله اول بیان گر این است که تغییر در شرایط کارگاه امکان ندارد اما اگر بنا بر تغییر هم باشد با توجه به شرایط  ایجاد شده بایستی پس از موافقت کتبی اداره کار و امور اجتماعی صورت بگیرد.

منظور از تغییرات عمده کار در کارگاه چیست؟

ماد ۱۰ قانون کار مواردی را که یک قرارداد باید حاوی آن باشد را از جمله نوع کار و حرفه ، ساعات کار ، محل انجام کار ، تاریخ انعقاد قرارداد و … را بیان نموده است. و منظور از تغییرات عمده هم ، هرگونه تغییرات اساسی در ارکان اصلی یک قرارداد کار است .که در صورتی که بنا باشد چنین تغییراتی صورت گیرد در رابطه کارگر و کارفرما هم مسلما اثر گذار خواهد بود و چنین تغییراتی  بایستی پس از اعلام موافقت کتبی اداره کار و امور اجتماعی محل صورت گیرد  .

تغییراتی که عنوان شد باید برخلاف عرف معمول کارگاه و محل کار باشد .و تشخیص این مورد هم با اداره کار و امور اجتماعی محل وقوع کارگاه است. و در صورتی که در این بین اختلافی ایجاد شود با حل اختلاف «هیات حل اختلاف» می باشد.

تغییر عمده شرایط کار

تغییر عمده شرایط کار

آیا امکان شکایت کارگر به تغییرات عمده در شرایط کار وجود دارد؟

گاهی ممکن است کارفرما برخلاف عرف معمول کار یا کارگاه در شرایط آن ها تغییرات عمده ای را ایجاد کند. به طوری که کارگر قادر نباشد که با وضعیت جدید هماهنگ شود و در نتیجه به دلیل تغییر یاد شده به مراجع صالح اداره کار شکایت می نماید تا به وضعیت وی رسیدگی شود .

پس از مراجعه کارگر به مراجع صالح به رسیدگی در اداره کار ، مراجع مذبور وارد رسیدگی می شوند. و واضح است که در مدت زمان رسیدگی ، کار کارگر به حالت تعلیق در می آید .

در این موارد  مراجع صالح بررسی های لازم را انجام می دهند و اگر احراز شود که تعلیق کارگر به کارفرما منصوب می گردد باید خسارات ناشی  از تعلیق به کارگر پرداخت شود. و همچنین کارفرما را اجبار به بازگرداندن کارگر به شغل سابق می نمایند.

تغییر در شرایط کارگاه در چه صورتی مجاز است؟

ماده ۲۶ قانون کار ، تغییر عمده در شرایط کار را مورد بررسی قرار داده است اما برخی تغییرات در کار و کارگاه مصداق ماده ۲۶ قانون کار قرار نمی گیرد و بیشتر به توافق کارگر و کارفرما برمی گردد .همچون قراردادن یک روز تعطیلی به جای جمعه که اگر توافق طرفین را در برداشته باشد مانعی ندارد و مجاز است .و همچنین در برخی موارد دیگر مثل تغییر ساعات کاری از صبح به شب یا از شب به صبح و یا صبح به عصر در صورت توافق کارگر و کارفرما مجاز اعلام شده است .و در غیر اینصورت فقط در صورتی امکان دارد که کارفرما توجیه کافی برای تغییر ساعت کار در کارگاه را داشته باشد و آن زمان است که می تواند مشمول ماده ۲۶ قانون کار قرار بگیرد .

مطمئنا مصادیق بی شماری به ذهن خطور می نماید که تمییز اینکه آیا شامل تغییر عمده شرایط کار می شود یا خیر به سهولت امکان پذیر نیست و این نگرانی اغلب کارگران است که در صورت تغییر شرایط کار ، وضعیت آن ها به چه شکلی خواهد بود و آیا حق شکایت در این باره را دارند یا خیر ؟ و اینکه کارفرما در برابر آن ها مسئولیتی را عهده دار می شود یا کاملا مبری است؟

جای بسی خوشحالی است که در این موارد هم قانون حامی و حمایت گر کارگران هست. فقط کافی است که از راه صحیح وارد دعوی شد. لذا در صورتی  که با چنین مواردی رو به رو هستید ، بهتر است قبل از هر اقدامی با وکیل اداره کار صاجب تجربه صحبت نمایید تا در وهله اول از تغییر عمده بودن یا نبودن شرایط کار مطلع شوید. و سپس پرونده را دنبال نمایید. گروه وکلای دادپویان حامی با بیش از ۱۰ سال سابقه موفق در دعاوی کارگر و کارفرما آماده پاسخ گویی به شما می باشد.با ما در تماس باشید.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

‫6 نظر

  • جلال

    باسلام.درشرکتهای خصولتی(نیروگاه حرارتی) آیا تغییر سیکل شیفت کاری از ۵شیفت به ۴شیفت(علی رغم مخالفت شدید پرسنل) چه توجیه و راه قانونی دارد؟

    اسفند ۱۳, ۱۴۰۱ در ۱۴:۴۲
    • دادپویان حامی

      با سلام اگر خسارتی وارد شده باشد بله میتوانند شکایت کنند منوط به اینکه شما نتوانید ثابت کنید که با توافق ایشان از کار استعفا داده اید.

      اسفند ۲۱, ۱۴۰۱ در ۱۵:۰۴
  • محمد

    در کارگاهی ساعات کاری ۸صبح تا ۵بعد ظهر میباشد که یک ربع وقت صبحانه و یک ساعت تایم استراحت ناهار و یک رب هم وقت استراحت بعد ظهر بوده آیا کار فرما میتواند با توجه ب نارضایتی اکثر کارگران ساعت کاری را از ۷صبح تا ۴ بعد ظهر و تایم استراحت نهار را ۴۵ دقیقه و تایم استراحت بعد ظهر را حذف کند؟؟؟

    مرداد ۱۱, ۱۴۰۰ در ۱۳:۴۷
    • مدیریت

      سلام کارفرما میتواند ساعت کاری را عوض کند ولی میبایست رعایت قانون و شب کاری و تعطیل کاری را مد نظر قرار دهد
      وساعت استراحت میبایست طبق قانون کار رعایت شود

      مرداد ۱۳, ۱۴۰۰ در ۱۴:۵۹
    • علی رضا جهانی

      آیا کارفرما می‌تواند اضافه کاری را که چند ماه قبل پرداخت نموده کسر نماید البته این اضافه کاریهای پرداخت شده طی چندین سال عرف بوده

      آبان ۲۹, ۱۴۰۰ در ۲۲:۴۱
      • مدیریت

        سلام بله

        آذر ۱, ۱۴۰۰ در ۰۹:۴۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    یک × یک =