دادپویان حامی

شب کاری در قانون کار

شب کاری
فهرست مطالب

شب کاری در قانون کار همان طور که از نامش پیداست کاری است که در شب انجام می گیرد طبق ماده ۵۳ ، کار شب ، کاری است که زمان انجام آن بین ساعت ۲۲ تا ۶ بامداد باشد. البته این بدان معنا نیست که چنین کارهایی را نمی توان در روز انجام داد بلکه ماهیت برخی از کارها بدین شکل است که اقتضا می نماید در طول شبانه روز فعالیت در آن حیطه متوقف نشود. شب کاری در قانون کار دارای ضوابط و مقرراتی است که نیاز است تا کارگران شب کار برای رعایت حقوق خود از آن مطلع باشند. در این مقاله ضمن بیان مصادیق شغل های شب کار در خصوص قوانین شب کاری بحث خواهیم نمود تا به اطلاعات کلی در این باره دست پیدا کنیم.

چه مشاغلی در دسته بندی مشاغل شب کار قرار میگیرند؟

کارهای شبانه، را حسب علل آنها می توان به سه دسته تقسیم کرد:

  • کارهایی که به علل فنی شب کاری دارند: برخی فرآیندهای صنعتی مثل صنایع فولادسازی نیازمند کار مداومند و نمیتوان در طول روز کار را تعطیل کرد.
  • کارهایی که به دلایل اقتصادی شب کاری دارند: در برخی صنایع و مشاغل جهت بهره برداری بهتر از ماشین آلات گران قیمت، استفاده بیشتر از سرمایه گذاری یا ازدیاد تقاضای مصرف کننده ها باعث می شود تا کار شبانه در برخی واحدها و کارگاه ها وجود داشته باشد.
  • دلایل اجتماعی: مهم ترین دلیل وجود کار، شب کاری دلایل اجتماعی هستند واحدهایی مثل بیمارستان ها یا آتش نشانی و پلیس و… جز اموراتی هستند که نمیتوان در طول روز آن ها را تعطیل کرد.

قانون گذار در ماده ۵۳ قانون کار زمان کاری ، کار در شب را مشخص نموده است و چنین مقرر داشته است : کار شب ، کارهایی است که زمان انجام آن ها بین ۲۲ تا ۶ بامداد قرار دارد . بنابراین اشخاصی که شغلشان در دسته بندی مشاغل بالا قرار می گیرد و ساعت کاری آن ها از ۲۲ تا ۶ بامداد می باشد می توانند از مزایی مقرر برای شب کاری استفاده نمایند.

حقوق و مزایای کارگر در شب کاری

از نظر ساعت کاری، شب کاری تفاوتی با روز کاری نداشته و هر کارگر حداکثر ۴۴ ساعت در هفته کار می کند و مازاد بر آن اضافه کاری محسوب می شود. اما از نظر حقوق و مزد دریافتی مطابق ماده ۵۸ قانون کار هر ساعت کار در شب علاوه بر مزد عادی، ۳۵% اضافه بر مزد تعلق می گیرد. البته این اضافه بر مزد (۳۵%) صرفا برای کارگران شب کار می باشد و به کارگران نوبتی تعلق نمی گیرد. البته این مزایا تنها به شرط انجام کار در شب قابل پرداخت است، بنابراین در ایام مرخصی (اعم از استحقاقی یا استعلاجی) و تعطیلات هفتگی و تعطیلات رسمی و سایر مواقعی که کارگر در کارگاه حاضر نیست پرداخت فوق العاده شب کاری موضوعیت ندارد.

منظور از کارگر نوبتی ، کاری است که در طول ماه گردش دارد به نحوی که نوبت های آن در صبح یا عصر یا شب واقع شود. اضافه مزد کارگران نوبت کاری طبق ضوابط ماده ۵۶ قانون کار محاسبه می شود.

نجوه محاسبه مزد شب کاری
محاسبه مزد شب کاری

نحوه محاسبه مزد شب کاری

همانطور که بیان شد میزان حقوق شب کاری ۳۵ درصد بیشتر از حقوق عادی است. با توجه به تبصره یک ماده ۳۶ قانون کار، مزایایی از قبیل سختی کار، مزایای سرپرستی و فوق العاده شغل که به تبع شغل و برای ترمیم مزد در ساعات عادی گار پرداخت می شود جزء مزد ثابت محسوب شده و مبنای محاسبه شب کاری نیز قرار می گیرد. اما کمک هزینه خوار و بار کمک عائله مندی و بن کارگری در زمره مزایای ثابت پرداختی به تبع شغل قرار نمی گیرد.

استراحت در شیفت شب

در شغل شیفت شب کارگران باید مانند شیفت روز به فعالیت بپردازند و این عقیده که مطابق قانون، استراحت در شیفت شب حق کارگر است درست نمی باشد مگر آن که با کارفرما به توافق رسیده باشند در غیر این صورت استراحت و تعطیلات و مرخصی این دسته از کارگران مانند کارگران شیفت روز محاسبه می شود.

اضافه کار در شب کاری

مطابق ماده ۵۹ قانون کار ارجاع اضافه کاری به کارگر در صورت موافقت وی مجاز است مشروط به اینکه اولا به ازای هر ساعت اضافه کاری ۱۴۰% مزد ساعات عادی پرداخت شود و ثانیا میزان ساعات اضافه کاری حتی با موافقت کارگر از ۴ ساعت در روز بیشتر نگردد. اما بحث اضافه کاری در کار شبانه با محدودیت مواجه است که در ادامه به آن می پردازیم.

اضافه کار در شب کاری
اضافه کار در شب کاری

آیا کارفرما میتواند کارگران شب کار را به اضافه کاری الزام نماید؟

امروزه اهمیت خواب در شب بر کسی پوشیده نیست و بدیهی است که افرادی که در شب استراحت کافی داشته باشند نسبت به افرادی که خواب شبانه ندارند از انرژی بالاتری برخوردار هستند. از این رو قانون گذار نیز تدبیری اندیشیده است و تحمل اضافه کار را بر کارگرانی که به شب کاری اشتغال دارند ممنوع کرده است.

قانون صراحتا در ماده ۶۱ قانون کار عنوان کرده است که کارفرما حق ارجاع کار اضافی را به کارگران شب کار حتی در مواقع اضطراری را ندارد . گاهی ممکن است حوادث غیرمترقبه ای همچون سیل، طوفان، زلزله رخ دهد و کارفرما با ارجاع کار به کارگران با احتساب اضافه کاری در امر مزبور از کارگران استفاده نماید. اما حتی در چنین مواقعی هم ارجاع کار اضافی به کارگران شب کار ممنوع است و نمی توان شرایط اضطراری پیش آمده را توجیهی برای اضافه کاری کارگران شبانه قلمداد کرد.

در چه صورتی امکان استفاده از کارگران شب کار جهت اضافه کاری مجاز است؟

برخی از کارها هستند که بخشی از آن ها در روز و بخشی دیگر در شب انجام می شود که اصلاحا به آن ها کارهای مختلط می گویند. در این صورت ، این مشاغل کار شبانه صرف نیستند و کارگر اگر تمایل داشته باشد می تواند به اضافه کاری بپردازد و ممنوعیتی بر وی در چنین مواردی نیست.

اما کارگران که مطلق کار آن ها از ۲۲ تا ۶ صبح است به طور کامل از ممنوعیت جهت اضافه کاری برخوردار هستند.

 ضمانت اجرای الزام کارگران شب کار به اضافه کاری

قانون گذار ارجاع کار اضافه به کارگران شب کار را منع نموده است و در صورتی که کارفرمایی به کارگران شب کار، کارمازادی را ارجاع دهد متخلف محسوب می شود.

مجازات این عمل کارفرما:

  • در بار نخست مجازات کارفرما جزای نقدی می باشد و میزان آن بر اساس تعداد کارگرانی که الزام به اضافه کاری شده اند تعیین می گردد. بدین صورت که برای الزام یک تا ده نفر ۲۰۰ تا ۵۰۰ برابر حداقل مزد روزانه یک کارگر ، برای الزام یازده تا صد نفر کارگر ۲۰ تا ۵۰ برابر حداقل مزد روزانه یک کارگر و برای بالاتر از صد نفر نسبت به مازاد آن صد نفر کارگر، ۱۰ تا ۲۰ برابر حداقل مزد روزانه یک کارگر.
  • در صورت تکرار به مجازات حبس از ۹۱ روز تا ۱۸۰ روز محکوم خواهد شد.

قانون گذار شرایط ویژه ای را برای شغل شب کار در نظر گرفته است واضافه کاری را هم ازاین مشاغل حذف نموده است. فلذا اگر کارفرمایی بر چنین کارگرانی اضافه کاری محول نماید، متخلف محسوب می گردد و کارگر مجاز به شکایت از وی می باشد.

سخن پایانی

اصلی ترین عامل تضییع حقوق کارگران، عدم آشنایی این افراد با حق و حقوق خودشان است. از آن جایی که مبنای تصویب قانون کار حمایت از کارگر بوده، قانون گذار مزایای بسیاری برای حمایت از این قشر آسیب پذیر در قانون مذکور پیش بینی کرده است ولیکن متاسفانه به دلیل عدم آگاهی از این حق و حقوق باعث تضییع آن می شود. چنانچه در این باره با سوال و ابهامی رو به رو شده اید، دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی با بیش از ۱۰ سال سابقه فعالیت موفق در زمینه دعاوی کار و کارگر در کنار شما و برای احقاق حقوق شما با تمام توان و تجربه خود خواهد بود . جهت اخذ مشاوره با وکیل اداره کار با ما در تماس باشید.

۱/۵ - (۱ امتیاز)

پر بازدید ترین مقالات

38 پاسخ

  1. سلام
    در شیفت شب نگهبانی که ۱۲ ساعت کار و ۲۴ساعت استراحت است چقد در شیفت شب حق استراحت مجاز است؟

  2. سلام بنده به مدت ۶ سال صبها سر کار حاضر میشدم ساعت ۷ صبح تا سه بعداظهر بنا به نیاز کار و تایید کارفرما شبها هم از ساعت ۲۲ الی ۷ صبح اضافه کار میماندم نوبت کار هم نبودم کارفرما فقط ۴۰ درصد اضافه کاری را به بنده داده است و ۳۵ درصد حق شبکاری را نداده ساعت اضافه کاری شبم در ماه حدود صد ساعت بوده است ..چگونه و طبق چه ماده میتونم ۳۵ درصدما طلب کنم و ایا اصلا قانونی است پرداخت ۳۵ درصد شبکاری به بنده یا خیر ..ممنون از پاسختون

    1. با سلام. بله طبق قانون کار شما می توانید حق الزحمه شب کاری را نیز از کارفرما مطالبه نمائید. صرفاً نیاز به اثبات شب کاری است.

  3. سلام خدا قوت
    آیا قانون شب کاری برای کارمندان دولت که به صورت شیفت ۱۲ساعت خدمت ۲۴ساعت استراحت کار میکنند شامل میشه یا نه؟
    با تشکر

  4. با سلام ایا در قانون راجع به مدت زمان استراحت در شیفت شب و یا شب کاری تک نفره که ملزم به بیداری کامل در طول شیفت شب باشد چیزی امده؟

    1. باسلام ؛من نگهبان شرکتی هستم که در طول هفته سه تا ۱۶ ساعت ودر طول ماه دو تا ۲۴ ساعت که جمعا می شود درماه(۲۴۰)ساعت آیا درطول نگهبانی میشود ۱ ساعت خوابید یاحداقل ۲۰ دقیقه خوابید یانه ممنونم از راهنماییتان

  5. سلام
    عزیزان شیفت کاری من ۱۲ساعت کار و ۲۴استراحت هست.اما در مواقعی که نفرات مرخصی اخذ کنند باید از نفرات شیفت قبل یا بعد جایگزین او شوند که ساعت شیفت به ۲۴ساعت کار و ۱۲استراحت تبدیل میشود،حال سوال این هست که در طول ۲۴ساعت کار چقدر استراحت در حین کار در قانون الزام شده است.ممنون

  6. سلام شیفت کاری من یکروز ۱۲ ساعت روز وروز بعد۱۲ ساعت شب وروز بعداستراحت هستیم حق شیفت چند درصد هست. یعنی یکروز صبح یک روزشب وروز سوم استراحت. باتشکر

    1. سلام وقت بخیر من یجا مشغول بکار بودم۲۴ساعت کار داشتیم و ۴۸ساعت در اختیار و استراحت الان کارفرما توی ۲۴ساعت کار ۴ساعت تایم استراحت و خواب داشتیم که داره از حقوقمون کم میکنه و میگه جزو قانون کار هست میخوام ببینم درسته این ۴ ساعت استراحت رو از حقوقمون باید کم کنه!؟ یعنی در ماه ۴۰ ساعت از اضافه کاریمون کم کرده

  7. سلام چقت بخیر ، آیا حین شب کاری با توجه به شرایط( یک هفته شب دو هفته روز) امکان اشتراحت وجود داره؟

  8. با سلام من نگهبان هستم قبلا ۳ شيفت ۸ساعت كارميكىديم صبح بعدظهر شب الان كارفرما بامن لج كرده ۴ماه من يكسىره گذاسته شيفت شب ايا مي تونم شكايت بكنم؟؟

  9. با سلام. من در کارگاهی هر شب به صورت شیفت شب از ساعت ۷ شب تا ۷ صبح به مدت ۱۲ ساعت مشغول به کار هستم، و با ۱ ساعت تایم استراحت . و گفتن که حقوقتون دو برابر حساب میشه. آیا چنین تایم استراحتی و چنین حقوقی با این ساعت کاری طولانی جور در میاد؟ تایم استراحت برای افرادی که شب کار هستن چند ساعت لحاظ شده ؟

  10. سلام شغل من نگهداری از تاسیسات بیمارستان هست و شیفتم ۲۴ ساعت سرکار ۴۸ ساعت خونه کارفرما هم توی روز کار میده هم توی شیفت شب و حق استراحتم نداریم شکایتی میشه کرد یا نه

  11. سلام.وقت بخیر.
    آیا نگهبانانی که ۲۴ ساعت کار و ۲۴ ساعت استراحت دارند در زمان کاری شبها استراحت یا خواب هم دارند؟

  12. با سلام من شاغل در فرودگاه هستم شیفت کاری نرمال ما شامل ۱۲ ساعت روزکار و ۲۴ ساعت استراحت برای آن و ۱۲ ساعت شبکار و ۴۸ ساعت استراحت بعد از آن می باشد که البته اخیرا به ۱۲ ساعت کار و ۲۴ ساعت استراحت برای روزکار ۱۲ ساعت کار و ۲۴ ساعت استراحت برای شبکار تغییر داده شده با توجه به فشار کارفرما مبنی بر تغییر شیفت آیا این نوع شیفت قانونی است؟ و آیا اعتراض به شیفت ۱۲-۲۴ با توجه اینکه هر ماه بصورت خودکار ۴۸ ساعت اضافه کار بوجود می آید ممکن است؟ همچنین با توجه اینکه شغل ما عملا در فضای باز اطراف هواپیماها انجام می شود و در معرض سرما و گرما و آلودگی های صوتی و دود موتور هواپیما و ماشین آلات زمینی هستیم آیا شامل مشاغل سخت و زیان آور می باشیم؟

    1. سلام بله تغییر شیفت بر فرض سوال غیر قانونی هست
      و البته شغل شما مشمول مشاغل سخت و زیان و آور نیست.

  13. سلام…من نگهبان هستم ،۱۲ ساعت شیفت کاری و ۲۴ ساعت استراحت(صبح کار،شب کار،استراحت) آیا در ۱۲ ساعت شیفت شب حق استراحت داریم با وجود اینکه برای ما لحاظ نشده است؟

      1. سلام خسته نباشید. من در کارگاهی کار میکنم ک ساعت کاری ۷تا۷است. و شب کار هستم ک حتی. حق شب هم ۳۵درصد هست را پرداخت نمیکنند. راهنمایی میکنید

      1. سلام ..من نگهبان هستم کارم ۱۲ به ۱۲ است در شب حق استراحت نداریم
        یک هفته شب یک هفته صبح آیا ما حق اعتراض قانونی داریم که یا استراحت بهمون بدن یا ساعت ماریو کمتر کنن.

          1. سلام ببخشید من ی جا خوندم در مشاغل پر خطر نباید کارگر را قبل از ۳ماه سابقه در شیفت شب بگذارند
            حقیقت داره؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *