دادپویان حامی

دعاوی مربوط به شرکت های تجاری

دعاوی مربوط به شرکت های تجاری
فهرست مطالب

شرکت های تجاری

شرکت های داخلی

از آنجایی که شرکت های تجاری دارای شخصیت حقوقی هستند، مانند هر فرد دیگری می توانند طرف حق و تکلیف قرار گیرند. با این وجود از آنجایی که این شخصیت برای شرکت ها به صورت فرضی است، این مدیران و مدیرعامل ها هستند که مسئولیت پاسخگویی به دعاوی علیه شرکت را دارند.

این دعاوی، طبق ماده ی ۲۲ قانون آیین دارسی مدنی، در موضوعات ورشکستگی، اصل شرکت های تجاری، دعاوی بین شرکت و شرکاء و اختلافات حاصله ی بین شرکاء و دعاوی اشخاص ثالث علیه شرکت، در مرکز اصلی شرکت اقامه می شوند. این ماده شامل شرکتهای خارجی نیست، چرا که در آن به شرکت هایی اشاره شده که مرکز اصلی شرکت اقامه می شوند. این ماده شامل شرکتهای است و به عبارتی تابعیت ایرانی دارند.

دعاوی ناشی از تعهدات شرکت در مقابل اشخاص خارج از شرکت نیز در محلی که تعهد باید در آنجا واقع شود و یا محلی که کالا باید در آنجا تسلیم شود و همچنین در جایی که پول باید پرداخت شود قابل اقامه هستند.

حال اگر مدیران یا مدیرعامل شرکت های تجاری از مقررات قانونی و یا اساسنامه ی شرکت و یا مصوبات مجمع عمومی تخلف کنند، باید در این مورد بین شرکت های سهامی و غیرسهامی تفکیک قائل شد چرا که قوانین متفاوتی بر آنها حاکم است. همچنین در لایحه ی قانون تجارت، در مورد دعاوی علیه مدیران و مدیرعامل نیز تفکیک قائل شده و حتی اگر مدیرعامل عضو هیأت مدیره نیز باشد باید در جایگاه تعریف شده ی قانونی از مدیرعامل مورد توجه قرار گیرد.

اینکه چه کسی دعوای علیه مدیران را اقامه می کند بستگی به این دارد که زیان دیده خود شخص شرکت، اشخاص سهامدار در شرکت و یا ثالث باشد.

اگر شرکت بخواهد علیه مدیران طرح دعوا کند مدیران و صاحبان امضاء و نمایندگان قانونی شرکت، دادخواست ضرر و زیان به دادگاه تقدیم می کنند و یا عده ای از سهام داران شرکت از طرف شرکت طرح دعوای خسارت می کند که به آن دعوای مشتق گفته می شود و طبق ماده ۲۷۶ لایحه قانون تجارت، باید از سوی اشخاصی که مجموع سهام آنها حداقل یک پنجم مجموع سهام شرکت است باشد اما سهامداران همانند اشخاص ثالث، با ارائه ی دادخواست به طرح دعوا علیه مدیون می پردازند.

شرکت های بین المللی

شرکت های خارجی و شاکیان علیه آنها در ایران نیز ناگزیر از توسل به محاکم دادگستری ایران جهت احقاق حق خود نیستند اما برای اجتناب از ریسک دادرسی ناعادلانه برای طرف خارجی، به انتخاب مراجع بین المللی و یا داوری برای حل اختلافات خود دست می زنند.

طبق اصول اولیه اشخاص خارجی از حقوق مدنی جز در موارد استثنایی بهره مند هستند که حق مراجعه به محاکم دادگستری از این دسته از حقوق است.

باید گفت از آنجایی که قانون مدنی دعاوی را از حیث صلاحیت محاکم و قوانین راجع اصول محاکمات تابع قانون محل اقامه ی  دعوا می داند، این دسته از دعاوی نیز مشمول اصول آئین دادرسی مدنی در خصوص صلاحیت محاکم برای دعاوی مربوط به اشخاص حقوقی هستند.


 

موسسه حقوقی بین المللی دادپویان حامی با بهره گیری از وکلای پایه یک دادگستری که همگی متبحر در زمینه دعاوی مربوط به شرکت های تجاری می باشند آماده ی ارائه خدمات حقوقی تخصصی خویش اعم از مشاوره و وکالت دعاوی می باشد. جهت بهره مندی از این خدمات می توانید با موسسه تماس حاصل فرمائید.

امتیاز دهید

پر بازدید ترین مقالات