دادپویان حامی

سنوات کارگر

سنوات کارگر
فهرست مطالب

حق سنوات کارگر به پاداشی گفته می شود که پس از یک سال کاری به کارگر تعلق می گیرد . این مبلغ به جهت کمک هزینه و به میزان پایه حقوق کارگر پس از یک سال محاسبه و به کارگر داده می شود .و میزان حق سنوات برای هریک سال سابقه کارگر ، معادل یک ماه آخرین مزد ثابت دریافتی کارگر می باشد.

نحوه پرداخت سنوات طبق قانون کار

قانون گذاردر ماده ۲۴ قانون کارچنین مقرر داشته است:

“در صورت خاتمه قرارداد کار، کار معین یا مدت موقت ، کارفرما مکلف است به کارگری که مطابق قرارداد، یک سال یا بیشتر به کار اشتغال داشته باشد برای هر سال سابقه اعم از متوالی یا متناوب براساس آخرین حقوق مبلغی معادل یک ماه حقوق به عنوان مزایای پایان کار به وی پرداخت نماید.”

قانون گذار در ماده ۳۶ قانون کار به عنوان قانون جدید پرداخت سنوات چنین مقرر داشته است:

“مزد ثابت ،عبارت است از مجموع مزد شغل و مزایای ثابت پرداختی به تبع شغل”

با توجه به ماده فوق ذکر محاسبه سنوات کارگر بدین صورت می باشد که که میزان حق سنوات کارگران معادل یک ماه آخرین پایه حقوق وی به علاوه مزایای ثابت پرداختی وی ضرب در سابقه کاری وی در محل کار مزبور

سنوات کارگر
سنوات کارگر

محاسبه حق سنوات بر اساس فیش حقوقی

بیان شد که پاداش پایان کار بر اساس سابقه فعالییت نزد کارفرما و بر مبنای آخرین مزد دریافتی محاسبه شد. اگر برای شما این سوال پیش آمده که کدام یک از مزایای مندرج در فیش حقوقی برای محاسبه حق سنوات لحاظ می شود در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

مبنای محاسبه حق سنوات حقوق پایه و مزایای ثابت پرداختی است. منظور از مزایای ثابت پرداختی به تبع شغل ، مزایایی است که بر حسب ماهیت شغل یا محیط کار و برای ترمیم مزد در ساعات عادی کار پرداختمی گردد از قبی مزایای سختی کار ، مزایای سرپرستی فوق العاده و…. لازم به ذکر است علاوه بر موارد مذکور برخی مزایای ثابتی نیز در فیش حقوقی کارگران وجود دارد که در محاسبه حق سنوات لحاظ نمی شود. مطابق تبصره ۳ ماده ۳۶ مزایای رفاهی و انگیزه ای از قبیل کمک هزینه مسکن ، خواربار و کمک عائله مندی ، پاداش افزایش تولید و سود سالانه جزو مزد ثابت و مزد مبنا محاسبه نمی شود

زمان پرداخت سنوات

پس از آن که قرارداد کاری بین کارگر و کارفرما بنا به هر دلیلی از جمله اخراج کارگر یا استعفای کارگر پایان یافت کارفرما مکلف است میزان حق سنوات کارفرما را بر اساس آخرین حقوق دریافتی وی در سریع ترین مهلت ممکن محاسبه و پرداخت نماید در غیر این صورت این امکان برای کارگر وجود دارد که با مراجعه به اداره کار پاداش پایان کار یا حق سنوات خود را مطالبه نماید.

حق سنوات بعد از چند ماه کار گردن به کارگر تعلق میگیرد؟

مطابق ماده ۲۴ قانون کار سنوات به افرادی تعلق می گیرد که حداقل یک سال سابقه کار داشته باشند.اگر چه از ماده مزبور چنین برداشت می شود که برای سابقه کاری کمتر از یکسال حق سنوات تعلق نمی گیرد ولی مطابق تبصره ۴ ماده ۷ قانون کار که در سال ۹۴ الحاق شده   چنانچه میزان فعالیت کارگر در یک شرکت کمتر از یکسال باشد نیز کارفرما مکلف است با درخواست سنوات کاری از سوی کارگر اقدام به پرداخت سنوات وی به ماخذ هر سال یک ماه آخرین مزد پرداخت نماید.

نحوه تسویه حق سنوات کارگران

پرداخت سنوات طبق قانون کار به دو صورت انجام می پذیرد:

  • تسویه سنوات در زمان قطع همکاری
  • تسویه سنوات در پایان هرسال یا هر چند یک بار

در گذشته حق سنوات کارگر در طول دوران خدمت پرداخت نمی شد و تنها به قطع همکاری برمی گشت .اما در حال حاضر به دلیل موقت بودن اکثر مشاغل ، پس از پایان هرسال حق سنوات واریز می گردد.

آنچه مسلم است سنوات حق مسلم و قانونی هر کارگری است که میزان و نحوه پرداخت آن هم مشخص است .فلذا اگر کارفرمایی بخواهد از پرداخت آن خودداری نماید .قانون با وی برخورد جدی می نماید. چه بسا دعاوی که مطرح می شود و کارفرما در طی سالیان سال حق سنوات کارگر را نپرداخته است .و حتی در پایان همکاری هم به بهانه های مختلف قصد شانه خالی کردن از این امر را دارد .که البته با دارا بودن اسناد و مدارک صحیح و طی نمودن روند اصولی دعوا می توان نتیجه مطلوب را از چنین دعاوی از آن خود نمود

ذکر این نکات لازم است که….

  • چه کارگران تسویه حساب کرده و چه نکرده باشند مشمول حق سنوات در قانون کار می گردند.
  • تفاوتی بین سنوات کارگران رسمی و غیر رسمی وجود ندارد .
  • مطابق قانون پرداخت سنوات شامل کارگران فصلی نیز می شود و نمی توان فصلی بودن کار آن هارا دلیل بر عدم استفاده از حق مزبور نمودو در این خصوص اتمام فصل کار از موارد خاتمه قرارداد کار تلقی می شود

پرداخت سنوات قانون کار در پایان هر سال

بسیاری از کارفرماها با این دیدگاه که مطابق قانون تسویه سنوات متعلق به هر سال می باشد اقدام به پرداخت حق سنوات کارگران در پایان هر سال معادل حقوق دریافتی آن ها می نماید. اما همان طور که از نام دیگر حق سنوات روشن است این حق به عنوان پاداش پایان کار در نظر گرفته شده و در صورتی که در پایان هر سال مبلغ حق سنوات اداره کار به کارگران پرداخت شود این پرداختی به صورت علی الحساب محسوب می شود.

لذا حتی در صورتی که که کارفرما در پایان هر سال اقدام به تسویه حق سنوات کارگران می نماید زمانی که قرارداد کاری کارگری به پایان برسد کارفرما مکلف است مطابق قانون ، سنوات کارگران را بر اساس آخرین حقوق زمان قطع همکاری محاسبه و پرداخت نمایند. در این حالت برای مثال اگر پاداش پایان کار کارگر با توجه به حقوق او و سابقه کاری او دویست میلیون تومان باشد مبالغی که سابقا به عنوان حق سنوات پایان کار پرداخت شده از مبلغ مذکور کسر می شود و بقیه مبلغ به کارگر پرداخت می شود.

حق سنوات کارگران خارجی

چنانچه فرد خارجی دارای پروانه کار در ایران باشد و رابطه استخدامی وی با کارفرما به دلیل انقضای مدت اعتبار پروانه کار ، یا هر دلیل دیگری قطع شود ، این کارگران نیز به اعتبار انجام کار و سوابق ایجاد شده ، مشمول اخذ حق سنوات یا پاداش پایان کار به میزان مقرر در ماده ۲۴ خواهند بود.

پایه سنوات چیست و چه تفاوتی با حق سنوات دارد؟

بر خلاف تصور بسیاری از کارگران که بین حق سنوات و پایه سنوات، فرقی قائل نیستند . این دو موضوع با یکدیگر متفاوت میباشند.
در ابتدای سال ۱۳۷۰ قانون سنوات در مجلس مطرح شد و براساس جدولی که وزارت کار منتشر می نماید و طبق گروه بندی مشاغل کارگران به شرط یک سال کار می توانند از این مورد استفاده نمایند. پایه سنوات به کارگرانی تعلق می گیرد که در کارگاه هایی مشغول می باشند که آن  کارگاه ها دارای دسته بندی مشاغل هستند .که البته در این مورد میزان سنوات بسته به این است که کارگر در کدام دسته از مشاغل قرار گیرد.

پایه سنوات بخش حمایتی پایه حقوق، برای جبران حداقل دستمزد کارگران می باشد که توسط شورای عالی کار تصویب و ابلاغ می گردد.و در واقع پایه سنوات از حقوق پایه است که با حداقل دستمزد کارگر جمع و محاسبه می گردد و به عنوان یکی از مزایای ثابت همیشه در فیش حقوقی کارگر قید شده و ماهانه به وی پرداخت می شود.

محاسبه پایه سنوات بایستی براساس جدول ارائه شده و به صورت ماهانه محاسبه شود که در صورت یکساله بودن قرارداد کار از آن استفاده میشود.نحوه محاسبه پایه سنوات بدین صورت می باشد که سالانه مبلغی از سوی شورای عالی اداره کار تعیین می شود(این مبلغ در حال حاضر ۲۹۰ هزار تومن می باشد) مبلغ مذکور ضرب در سابقه سابقه کاری شخص در محل کار وی شده و به حقوق وی افزوده می شود.

۵/۵ - (۱ امتیاز)
Picture of امینه محمودی
امینه محمودی
این مقاله توسط امینه محمودی و تیم متخصص دفتر حقوقی بین‌المللی دادپویان حامی تهیه شده است. ما با تکیه بر دانش عمیق حقوقی، تجربه گسترده و رویکردی تخصصی در حوزه حقوق بین‌الملل، تجاری و بانکی، همواره در تلاش هستیم تا اطلاعات کاربردی، مشاوره حرفه‌ای و راهکارهای مؤثر را در اختیار مخاطبان خود قرار دهیم.
Picture of امینه محمودی
امینه محمودی
این مقاله توسط امینه محمودی و تیم متخصص دفتر حقوقی بین‌المللی دادپویان حامی تهیه شده است. ما با تکیه بر دانش عمیق حقوقی، تجربه گسترده و رویکردی تخصصی در حوزه حقوق بین‌الملل، تجاری و بانکی، همواره در تلاش هستیم تا اطلاعات کاربردی، مشاوره حرفه‌ای و راهکارهای مؤثر را در اختیار مخاطبان خود قرار دهیم.

پر بازدید ترین مقالات

293 پاسخ

  1. سلام من سه سال تو یه کارگاه کار میکنم. یک سال ونیم بدون بیمه بودم چون جواز نداشت برای اون مدت هم سنوات به من تعلق میگیره؟
    و اینکه عیدی رو هر سال کمتر میداد بابت اون میتونم شکایت کنم؟قراداد کتبی هم بینمون نیست

    1. سلام. چنانچه ثابت کنید در کارگاه کار می کرده اید می توانید هم حق بیمه این سالها و هم سنوات را مطالبه نمائید. بابت کسری عیدی نیز می توانید اقدام نمائید. چنانچه قرارداد کتبی ندارید می توانید از طریق واریزی هایی که صورت گرفته و یا ادله دیگر رابطه کارگر و کارفرمایی را اثبات کنید.

  2. سلام و وقت بخیر
    اگر هر سال پایه سنوات را در پایان سال پرداخت کنیم و فرد مثلا ۵ سال با ما همکاری داشته و بعد همکاری قطع شود باید سال آخر ب اساس حقوق روز مابتفاوت اون ۵ سال پرداخت شود یا فقط سال آخر که پرداخت نشده است؟

  3. سلام و سپاس از مطالب مفید شما
    اگر کارفرما هر سال سنوات را پرداخت کند، نیروی کار در انتهای خاتمه کار (پس از چند سال همکاری) می تواند مطالبه ما به التفاوت به نرخ آخرین حقوق بکند؟

    1. سلام و درود. سپاسگزارم. بله، مبالغ پرداختی علی الحساب بوده و مبنای پرداخت حق سنوات آخرین حقوق دریافتی می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *