دادپویان حامی

درصد حق مالک در فروش سرقفلی

درصد حق مالک در فروش سرقفلی
فهرست مطالب

شرایط انتقال و فروش سر قفلی در قانون روابط موجر و مستاجر سال ۵۶ با قانون موجر و مستاجر سال ۷۶ متفاوت می باشد. در قانون روابط موجر و مستاجر سال ۵۶ مستاجر حق انتقال سر قفلی را نداشت مگر اینکه این حق به وی داده می شد. در حالی که در قانون موجر و مستاجر سال ۷۶ اصل بر قابل انتقال بودن منافع عین مستاجره و سر قفلی می باشد مگر اینکه این حق از مستاجر سلب شده باشد. درصد حق مالک در فروش سرقفلی از جمله مواردی است که هنگام انتقال سر قفلی باعث بروز اختلافاتی فی مابین موجر و مستاجر ایجاد می گردد.

در ادامه در خصوص اینکه مقصود از درصد حق مالکانه در زمان فروش سرقفلی چیست؟ و اینکه آیا مالک حق دارد چنین مبلغی را از مستاجر بگیرد؟ و اینکه در صورت عدم توافق مالک و مستاجر، تکلیف مستاجر چیست؟ توضیحاتی را ارائه می نمائیم.

تعریف درصد حق مالک در فروش سرقفلی

درصد حق مالک در فروش سرقفلی اصطلاحی است که بین افراد جامعه برای انتقال حق سرقفلی مرسوم است و بدین معنا است که مالک درصدی از قیمت سرقفلی را تحت عنوان حق مالکانه از مستاجر اخذ می نماید تا نسبت به انتقال سرقفلی به غیر رضایت دهد. طبق قانون روابط موجر و مستاجر سال ۵۶، مستاجر حق انتقال و فروش سرقفلی را نداشت اما در قانون سال ۷۶ اصل بر قابل انتقال بودن سرقفلی است. مگر اینکه این حق از وی سلب شده باشد. بنابراین در صورتی که در اجاره نامه های مشمول قانون سال ۵۶ حق انتقال به مستاجر داده شده باشد و یا در اجاره نامه های مشمول قانون ۷۶ حق انتقال از مستاجر سلب نشده باشد مشکلی در انتقال سرقفلی به وجود نمی آید.

حق مالکانه سرقفلی حقی است که در عرف بین مردم رایج گردیده است. بدین صورت که مستاجری که حق انتقال ندارد چنانچه بخواهد سرقفلی را منتقل نماید مالک برای موافقت با این انتقال مبلغی را از مستاجر مطالبه می نماید. به این حق، حق مالکانه گفته می شود. البته در قانون این حق تعریف نشده و برای موجر این حق قائل نشده است. در حقوق، حق مالکانه به حقی گفته می شود که از زمین یا هر مال منقول یا غیر منقول برای صاحب آن ایجاد شده باشد.

آیا اخذ حق مالکانه از سوی مالک قانونی است؟

همانگونه که گفته شد این حق (حق مالکانه در انتقال سرقفلی) در قانون پیش بینی نشده است و اصطلاحی است که در عرف بین مردم رواج یافته است. در اکثر مواقع مشاهده می شود زمانی که مستاجر قصد انتقال و فروش سرقفلی را دارد مالک با مطالبه مبالغ بالایی تحت عنوان حق مالکانه مانع از انتقال سرقفلی می شود و یا اینکه اشخاص به جهت عدم آگاهی از قوانین و مقررات تن به خواسته مالکین می دهند. و مبلغ درخواستی مالک را پرداخت می نمایند تا بتوانند نسبت به فروش سرقفلی اقدام نمایند. اینکه حق مالکانه قانونی است یا غیر قانونی، لازم به ذکر می باشد حق مالکانه ناشی از عرف می باشد و در موارد سکوت، اجمال و تناقض قوانین و … به عنوان قاعده ای حقوقی پذیرفته است.

نحوه محاسبه درصد حق مالک در فروش سرقفلی

با توجه به موارد فوق الذکر و اینکه قانونی در این خصوص وجود ندارد لذا در محاسبه و تعیین درصد حق مالک می بایست به عرف مراجعه نمائیم. در عرف میزان درصد حق مالکانه بستگی به ارزش محل کسب دارد. این مبلغ و درصد حق مالک مستلزم توافق بین مالک و مستاجر می باشد.

همچنین با توجه به اینکه انتقال به صورت دائمی باشد یعنی فروش سرقفلی مغازه یا موقت یعنی اجاره سرقفلی، درصد حق مالک متفاوت می باشد. انتقال دائمی به این معنی است که مستاجر قصد فروش سرقفلی را طبق عقد بیع، صلح، هبه، وقف و غیره دارد و از این طریق به طور کلی حق سرقفلی را منتقل می نماید. انتقال موقت به این معنی است که مستاجر قصد اجاره دادن سرقفلی و یا مشارکت و مضاربه را دارد و انتقال حق سرقفلی برای مدت معینی صورت می گیرد. رضایت مالک در اجاره سرقفلی و رضایت مالک در انتقال سرقفلی از جمله الزاماتی است که عدم رعایت آن موجب ایجاد حق جهت تخلیه سرقفلی از ناحیه مالک می گردد.

چنانچه مستاجر بخواهد تغییر شغل دهد در این صورت نیز دو حالت متصور است. یا اینکه تغییر شغل مستاجر به شغل مشابه مندرج در قرارداد اجاره می باشد که در این صورت حق مالکانه ای پرداخت نمی شود و یا اینکه به شغل دیگری است که برای اخذ رضایت مالک مبلغی را تحت عنوان حق مالکانه می پردازد.

راهکار مستاجر در صورت عدم توافق با مالک
درصد حق مالک در فروش سرقفلی

راهکار مستاجر در صورت عدم توافق با مالک نسبت به درصد حق مالکانه

فروش سرقفلی بدون رضایت مالک، امکان تخلیه سرقفلی را برای مالک فراهم می آورد. و همین امر باعث ایجاد هراس مستاجر و قبول هر گونه پیشنهادی از سوی مالک می گردد. در بسیاری از مواقع به جهت عدم اطلاع و آگاهی افراد جامعه از قوانین و مقررات باعث گردیده نتوانند از حقوق قانونی خویش استفاده نمایند. اکثر افراد فکر می کنند چنانچه با مبلغ درخواستی مالک تحت عنوان حق مالکانه توافق ننمایند امکان انتقال سرقفلی برای آنها وجود ندارد. در حالی که این فکر کاملا اشتباه است. چنانچه مالک برای انتقال سرقفلی رضایت نداشته باشد می توان از طریق مراجع قضایی اقدام نمود.

بدین صورت که دعوای تجویز انتقال منافع را علیه مالک مطرح نمود. یکی از راههای انتقال سرقفلی با مجوز قانونی می باشد. مجوز قانونی هم از طریق رای دادگاه حاصل می شود. در ماده ۱۹ قانون روابط موجر و مستاجر سال ۵۶ به صراحت به این مورد اشاره گردیده است. و این حق برای مستاجر پیش بینی شده است. در خصوص قراردادهای اجاره مشمول سال ۷۶ نیز که انتقال منافع از مستاجر سلب گردید، در صورت مخالفت موجر با انتقال سرقفلی، می توان با تنقیح مناط از ماده ۱۹ قانون مذکور و برای تجویز انتقال منافع به غیر در مراجع دادگستری اقامه دعوا نمود. در این صورت چنانچه دادگاه مستاجر را محق بداند رای بر تجویز انتقال منافع صادر می نماید. در این حالت انتقال منافع بدون پرداخت درصد حق مالکانه صورت می گیرد.

تبدیل سرقفلی به مالکیت

تبدیل سند سرقفلی به مالکیت عبارتی است که بین افراد جامعه مصطلح و مرسوم است و از منظر حقوقی  به این معناست که  مستاجر دارنده حق سرقفلی درصدد این باشد که با بر هم زدن قرارداد اجاره و خریداری حق مالکانه موجر، نسبت به کلیه ی اعیان و منافع و حقوق ملک، مالکیت داشته باشد. که مسلما می بایست این امر با توافق مالک ملکیت صورت پذیرد. و چنانچه مالک ملکیت نسبت به این موضوع و مبلغ آن با مستاجر توافق بکند اصطلاحا مستاجر سند سرقفلی خود را به سند مالکیت عرصه و اعیان تبدیل کرده است. و طرفین با مراجعه به دفتر اسناد رسمی تنظیم کننده قرارداد اجاره و سند صلح سرقفلی، ابتدا نسبت به اقاله اسناد مزبور اقدام و سپس سند مالکیت قطعی غیرمنقول در خصوص مغازه یا واحد تجاری تنظیم خواهد شد.

تبدیل سرقفلی به مالکیت
تبدیل سرقفلی به مالکیت

مواردی که مالک نمی تواند حق مالکانه نسبت به انتقال سرقفلی مطالبه کند؟

در برخی موارد مالک نمی تواند برای انتقال سرقفلی حق مالکانه مطالبه نماید که به شرح ذیل می باشد:

  • در صورتی که با توافق مالک و مستاجر حق سرقفلی به مالک منتقل شود.
  • در حالتی که مستاجر نسبت به خریداری مالکیت ملک از مالک اقدام کند.
  • در حالتی که مستاجر حق انتقال به غیر را در قرارداد نداشته باشد و مالک اجازه انتقال به شخصی دیگری را ندهد چنانچه مستاجر از طریق طرح دعوای تجویز انتقال مناقع به غیر در دادگاه اقدام کند، حق مالکانه به مالک تعلق نمی گیرد.
  • در صورتی که در قرارداد اجاره مستاجر حق انتقال به غیر داشته باشد و یا اینکه مالک در سابق طی سند عادی یا رسمی حق انتقال به غیر را به مستاجر داده باشد.

 

۱.۵/۵ - (۲ امتیاز)
Picture of امینه محمودی

امینه محمودی

این مقاله توسط امینه محمودی و تیم متخصص دفتر حقوقی بین‌المللی دادپویان حامی تهیه شده است. ما با تکیه بر دانش عمیق حقوقی، تجربه گسترده و رویکردی تخصصی در حوزه حقوق بین‌الملل، تجاری و بانکی، همواره در تلاش هستیم تا اطلاعات کاربردی، مشاوره حرفه‌ای و راهکارهای مؤثر را در اختیار مخاطبان خود قرار دهیم.
Picture of امینه محمودی

امینه محمودی

این مقاله توسط امینه محمودی و تیم متخصص دفتر حقوقی بین‌المللی دادپویان حامی تهیه شده است. ما با تکیه بر دانش عمیق حقوقی، تجربه گسترده و رویکردی تخصصی در حوزه حقوق بین‌الملل، تجاری و بانکی، همواره در تلاش هستیم تا اطلاعات کاربردی، مشاوره حرفه‌ای و راهکارهای مؤثر را در اختیار مخاطبان خود قرار دهیم.

پر بازدید ترین مقالات

154 پاسخ

  1. با سلام
    بنده دو مغازه را به صورت شراکتی یکی سال ۹۳ به صورت دو دانگ بنده و ۴ دانگ شریک بنده و سال ۹۴ مغازه دومی به صورت دو دانگ بنده دو دانگ همان شریک مغازه اولی و دو دانگ خواهر بنده که هر دو مغازه هم سرقفلی هستن و در یک پاساژ قرار دارن و مالک یه نفره میباشد خریداری کردیم
    و حق مالکانه ماهانه را هم تا برج ۱۲ سال ۱۴۰۳هم تمام کمال پرداخت کردم
    و در زمان خرید مغازه ها هم ۱۰ درصد طبق توافق آن زمان هزینه سرقفلی رو مالک بردن
    الان در برج ۸ سال ۱۴۰۳ شریک بنده قصد فروش سهم خود از مغازه اولی که ۴دانگ رو دارن و مغازه دومی که دو دانگ رو دارن داره و خریدار هم خود بنده و خواهرم هستند
    به این صورت که مغازه اولی که ۲دانگ بنده بوده و شریکم ۴دانگ الان ۶دانگ به اسم بنده بشه
    و مغازه دومی که ۲ دانگ بنده ۲ دانگ همان شریک ۲ دانگ خواهر بنده به صورت ۳دانگ بنده ۳دانگ خواهر بنده بشود
    سوال اصلیم اینه که ما قولنامه رو در بنگاه نوشتیم آیا باید باز باید حق سرقفلی رو به مالک پرداخت کنیم؟با توجه به این که از اول هم همان شریک ها بودیم و فقط سهم ها تغییر کرده؟؟چون باز میخواد از ما ۱۰ درصد رو بگیره
    سوال دوم هم ایا باز باید مالیات سرقفلی که ۲ درصد میباشد رو هم باید به اداره مالیات پرداخت کنم؟
    ببخشید طولانی شد ممنون میشم کمک کنید

    1. درود بر شما. انتقال حق سرقفلی یا حق کسب و پیشه حسب مورد، چنانچه میان شرکا و داخل در شرکا باشد نیازی به اجازه مالک ندارد. در صورت تنظیم سند رسمی انتقال حق سرقفلی بله می بایست مالیات متعلقه را فروشنده پرداخت کند.

  2. سلام و عرض ادب ،پدر من مغازه ای دارد که ۳ دانگ ملکیت اون مغازه را قبلا زمان خرید به نام من کرده و سه دانگ برادرم ،من سه دانگ برادرم رو خریدم و الان در واقع سرقفلی به اسم پدرم و ملکیت به نام من هست میخواستم بدونم آیابعد از پدرم ،خواهر و برادرانم در رابطه با واگذاری چه اجاره چه فروش باید رضایت بنده رو جلب کنند؟اگر بله،درصد عرفی و شرعی درخواست من چقدر باید باشه،ممنون میشم لطف بفرمایید پاسخ دهید

    1. با سلام. با توجه به اینکه پدر شما مالک سرقفلی است، پس از فوت ایشان سرقفلی مغازه به ورثه منتقل می شود که خود شما هم جزء آنها می باشید. چنانچه ورثه بخواهند سرقفلی را به شخص دیگری منتقل نمایند باید با رضایت شما باشد و در صورت عدم رضایت شما می توانند دعوای الزام به تجویز انتقال منافع را در دادگاه مطرح کنند. حق مالکانه که مدنظر شماست صرفاً در صورت توافق به شما پرداخت می شود و در قانون چنین حقی و درصد آن مشخص نگردیده است.

  3. سلام
    حق کسب و پیشه مغازه ای رو داریم که از پدرمان به ما ارث رسیده و در ان مشغول کار هستیم قرارداد اجاره مربوط به قبل ۱۳۵۶ میباشد
    سوال اول اینکه برای به ارث رسیدن حق کسب و پیشه باید به مالک مبلغی را بدهیم؟
    و ملک این مغازه برای سه نفر میباشد که دو نفر از انها ۵ دانگ و مالک دیگر یک دنگ دارد
    دو نفر از مالکین که ۵ دانگ را دارند حاضر به فروش مقدار ۵ دانگ از ملک مغازه شده اند
    البته این دو نفر بنچاق دارند و چون مغازه مشکل تجاری بودن با شهرداری را دارد شهرداری جواب ثبت اسناد را نداده است و سند تنظیم نشده است
    برای خرید این مقدار ملک با بنچاق به مشاور املاک رفتیم و مبایعه نامه امضا شد
    سوال دوم اینکه ایا نوشتن مبایعه نامه کافیست یا کار دیگری هم باید انجام داد؟
    سوال سوم اینکه حالا که ما حق کسب و پیشه و ملکیت ۵ دانگ مغازه را داریم ایا برای فروش یا تغییر شغل باید از مالک دیگر که یک دانگ را دارد اجازه بگیریم؟
    ببخشید طولانی شد
    ممنون میشم پاسخ دهید

    1. سلام. در صورت انتقال قهری و به ارث، سرقفلی از مستأجر به ورثه اش، ورثه مبلغی به مالک بابت حق مالکانه پرداخت نخواهند کرد. هر چند خرید ملکیت مغازه موصوف ممکن است شما را در آینده با مسائل حقوقی مواجه کند ولی با توجه به فرض سئوال فعلاً چاره ای جز انتقال از طریق مبایعه نامه عادی وجود ندارذ.
      و در خصوص سوال آخر، بله بابت انتقال به غیر و تغییر شغل حتماً می بایست از همان مالک یک دانگ نیز اجازه بگیرید.

  4. سلام خسته نباشید
    بنده سال ۹۶:سرقفلی مغازه ای رو خریدم که از شخصی که خریدم تا امسال نتونسته بود مقاصا مالیاتش رابگیره و ما هنوز نتونسته بودیم به محضر بریم و مالک سرقفلی بنام بزنه ، امسال مفاصا رو گرفتن و حالا مالک میگن اجاره سرقفلی طبق توافق قبلی نیست وباید این چند سال رو به نرخ روز بدین در صورتی که اصلا به خاطر جریان مفاصا ما قرارداد قبلی باهاشون ندارم ، چجوری باید حساب بشه ؟ در ضمن این مغازه ۴ متری سندش مال سال ۱۳۲۰ با چند تا ملک دیگه داخل یه سنده که داخل سندم اینجا اطاق قید شده و تجاری ننوشته ، چه باید کنم اصلا اجاره سرقفلی تعلق میگیره بهش ؟ آیا معامله مشکلی نداره که تجاری قید نشده

    1. سلام. مالک نمی تواند ادعای مطالبه اجاره بها به نرخ روز را داشته باشد و صرفاً می تواند اجاره مندرج در اجاره نامه را مطالبه کند و یا نهایتاً دعوای تعدیل اجاره بها را مطرح نماید. لیکن می تواند با انتقال مورد اجاره به غیر مخالفت کند، که بهتر است با ایشان توافق کنید. در غیر اینصورت دعوای تجویز انتقال منافع به غیر در دادگاه مطرح شود. و شایان توجه آنکه، ملک شما در هر صورت طبق قانون روابط موجر و مستأجر سال ۱۳۵۶ مشمول سرقفلی نمی باشد.

  5. درود برای خرید سرقفلی یک مغازه اقدام کرده ایم
    مالک تقاضای ۲۰ درصد حق مالکیت و همینطور ۱۰ درصد حق تغییر شغل داده است مغازه به مدت سالیان زیاد کار دیگری میکرده و من بعد از خرید میخوام کار دیگری شروع کنم تقاضای مالک منطقی است؟ تقریبا یک سوم مبلغ مغازه رو خواستارند راهی قانونی وجود نداره؟

    1. سلام. می بایست به عرف محل و منطقه و نوع کسب مراجعه کنید.
      در فرض سئوال، به نظر، مطالبه مالک، منطقی می باشد.

  6. درود بر شما عذر میخوام پدر بنده سر قفلی یک مغازه را که زمینش متعلق به اوقاف هست خریده سال ۱۳۴۵ حالا مالک میخواد ملکیت را واگذار کنه به خودمون سؤال اول آیا با توجه به اینکه زمین مغازه اوقافی هست مالک میتونه و دوم چه قیمت میتونه بگیره؟ ممنونم

    1. سلام. در فرضی که موقوفه و مالک (مستأجر موقوفه) و صاحب حق (دارنده حق سرقفلی) وجود داشته باشند و این حق سرقفلی به طریق صحیح قانونی و با مجوز موقوفه یا اداره اوقاف به پدر شما منتقل شده باشد، اکنون مالک (یعنی مستأجر موقوفه) می تواند ملکیت عرفی خود را با رعایت اخذ مجوز و طبق کارشناسی و عقد قرارداد اجاره اوقاف یا موقوفه به شما، منتقل نماید.

  7. سلام بنده سرقفلی یک مغازه رو خریدم سرقفلی دار قبلی گفتند همه هزینه های انتقال مالکیت و غیره گردن شما و وکالتنامه دادن که به جای ایشون کارهارو انجام بدم من مبلغ سرقفلی را پرداخت کردم و مالک تقاضای ۲۰ درصد حق انتقال سرقفلی دارند سوال من اینه که مبلغ مالکیت عرفش چند درصد هست و مثلا ۲۰ درصد مبلغ سرقفلی هست که من پرداخت کردم یا ۲۰ درصد قیمت کل ملک سرقفلی با مالکیت؟

    1. سلام. درصد حق مالک در فروش سرقفلی بر اساس قیمت مبلغ سرقفلی محاسبه می شود. البته این حق در قانون پیش بینی نشده و عرف رایج بین عموم مردم می باشد. درصد آن هم طبق عرف تعیین می گردد.

  8. سلام و خسته نباشید
    پدر بنده سال ۶۸ سرقفلی مغازه ای و خریداری کرده سال ۹۴ متاسفانه مریض میشه و دیگه نمیتونه کار کنه مغازه دست شاگرد که ۲۰ ساله اونجا شاگرده جواز کسب ،سر در و حتی کارتخوان ها به نام پدرم است آیا مالک می تواند به عنوان اینکه مغازه اجاره داده شده از ما شکایتی بکند؟

    1. سلام. تخلیه ملک تجاری به جهت انتقال به غیر در صورتی امکان پذیر است که منافع ملک به ثالث واگذار شده باشد حال از طریق اجاره یا صلح یا مشارکت یا وکالت فرقی نمی کند. اگر فرد مزبور صرفاً شاگرد و کارگر مغازه باشد نمی توان عنوان انتقال منافع را داد.

  9. سلام قربان. قبل از هر چیز از شما تشکر میکنم بابت وقتی که میذارین و اطلاعاتتون رو در اختیار بقیه میذارین. واقعا ممنونم.
    من به تازگی مغازه ای رو بصورت سرقفلی خریداری کردم و کل وجه اون رو پرداخت کردم. توی قولنامه قید شده که رضایت مالک با خریدار (یعنی من) هستش. به مالک مراجعه کردم میگه باید ۲۰ درصد پرداخت کنی تا بیام قولنامه رو امضا کنم. من به پرداخت ۱۰ درصد راضی هستم ولی ایشون میگه ۲۰ درصد… به نظرتون باید چیکار کنم؟
    ممنونم

    1. سلام درصورتی که با مالک به توافق نرسید می توانید از طریق دادگاه دعوای تجویز انتقال منافع را مطرح نمایید.

      1. ممنونم از بزرگواریتون. در اینصورت دادگاه چه حکمی صادر خواهد کرد و من باید چه درصدی پرداخت کنم؟

        1. سلام. درصد حق مالکانه در قانون مشخص نگردیده و در واقع قانونی نمی باشد و این موضوع طبق عرف رایج بین مردم مطرح است. اگر از طریق دادگاه اقدام به طرح دعوای الزام به تجویز انتقال منافع نموده باشید و دادگاه رای به نفع شما صادر نماید می توانید بدون پرداخت حق مالکانه سرقفلی مغازه را انتقال دهید.

    2. سلام وقت بخير . من چند سال پيش سرقفلي يك مغازه خريداري كردم و پولش را تمام پرداخت كردم و حالا قصد فروش سرقفلي را دارم ، من با ٢٠ درصد پول راضي هستم كه به مالك پرداخت كنم ولي مالك ميگه كه عرف و قانوني وجود نداره توي اين موضوع و نصف پول مغازه و پرداخت كنيد تا اجازه فروش بدم .
      ممنون ميشم راهنماييم كنيد

      1. سلام. در فرض لجاجت مالک و توقعات غیر عرفی و غیر منطقی ایشان، بهتر است دعوای تجویز انتقال منافع به غیر را در دادگاه مطرح کنید.

    3. سلام ودرود به شما
      مغازه ای هست که ملکیت مغازه بنام پدرم ۵دانگ ومادرم یک دانگ است ودرسال ۵۰ اجاره نامه رسمی سرقفلی نوشته میشه بنام ۲نفرمستاجرین ودران قیدشده حق انتقال بغیر کلاوجزئا ندارد.درسال ۷۳ یکی ازمستاحرین فوت میکندوپدرومادرم طبق اجاره نامه قبلی اجاره نامه جدیدتنظیم میکنندبنام یک نفرمیتاجر باقی مانده.تا سال ۸۶ که این مستاجربا دادن وکالت سرقفلی رو به ۲نفر دیگر میفروشه وقرارداد دستی با پدرم بابت انتقال سرقفلی بایه مبلغی مینویسند. ازان سال با این نفرات حدید به مشکل خوردیم ..پدرم فوت کرده اند .و دراون قرارداد مادرم بعنوان بک مالک امضا نکرده..حالا خریداران دادخواست تنظیم اجاره نامه رسمی داده اند
      متراژ مغازه ۶۵ متر هست درصورتیکه درقرارداد دستی نوشتن حدود ۵۰متر
      ایا مامیتونیم ادعاکنیم یکی ازمالکین مادرم امضا نکرده وسهم خود رو واگذارنکرده واحازه انتقال نداده ؟ وبایت سهم خود واون متراز اصافه مالک سرقفلی هست ؟
      ایا میتوان تقاضای رد دادخواست اونها رو کرد؟ و نسبت به سهم مادرم واون متراژ اصافه مغازه دادخواست خلع ید داد ؟
      ببخشید طولانی شد .ممنون ازشما

      1. سلام. با توجه به اینکه مالکیت ملک تجاری به صورت مشاعی بوده و صرفاً یکی از شرکا اجازه انتقال به غیر را امضا نموده است، چنانچه پدر شما صرفاً نسبت به سهم خود اذن داده باشد ایرادی نمی توانید وارد نمائید اما در صورتیکه نسبت به سهم مادر شما هم اذن داده باشد فضولی بوده و قابل ابطال است که در مقاله ابطال معامله فضولی توضیحات لازم داده شده است.

  10. سلام ، با توجه به عرف که در صورت فروش سرقفلی حق مالکانه ۱۰ تا ۲۰ درصد فروش سرقفلی را باید خریدار جدید به مالک ملک بدهد . اگر مالک سرقفلی ، سرقفلی را بدون اطلاع مالک ملک بدلیل ورثه ای بودنشان و اختلافات آنها بدون اطلاعشان بفروشد پیگرد قانونی برای فروشنده سرقفلی که از آنجا می‌رود دارد ؟ ضمنا عرفا و قانونا هم هیچ پولی بابت حق مالکانه فروشنده سرقفلی نباید می‌پرداخته ؟

    1. با سلام. برای انتقال سرقفلی نیاز به اخذ رضایت مالک می باشد. در صورتیکه مالک رضایت ندهد می توان از طریق دادگاه الزام به تجویز انتقال منافع را درخواست نمود. در غیر اینصورت مالک می تواند تخلیه سرقفلی را به جهت انتقال به غیر درخواست نماید.

  11. درود بر شما
    دوست عزیز ، مرحوم پدرم سال ۵۹ سرقفلی یک باب مغازه داخل یه گاراژ رو از مستاجر اول خریداری کرده ( در واقع خودش مستاجر دوم میشود) تمام مستندات و رضایت نامه ها هم موجود میباشد. بعد از فوت پدرم و مستاجر اول و همچنین مالک کل گاراژ !!
    حال سئوال بنده اینه : ما ورثه قصد فروش ۳ دانگ از ۶ دانگ سرقفلی را به غیر داریم، آیا حقوق مالکانه فقط باید به مالک ( ورثه مالک) پرداخت شود یا شخص اولی که از ایشان خرید شده ( مستاجر اول) هم منفعت مالی میبرند؟! و اگر چنین هست هر کدام به چه میزان؟؟؟

    سپاسگزارم

    1. با سلام. حق مالکانه صرفاً به مالک ملک تعلق می گیرد نه مستاجر اول. در خصوص سوال دوم شما باید گفت درصد حق مالکانه در قانون مشخص نشده و در عرف بین مردم رایج می باشد و مبلغ آن هم به صورت توافقی تعیین می شود.

  12. سلام. مستاجر سرقفلی مغازه اش را می فروشد. ولی برای اینکه حق مالکانه کمتری به مالک بدهد، در قولنامه قیمت را پایین می‌زنند. تکلیف چیست.
    با تشکر

    1. با سلام. ملاک مبلغی است که در مبایعه نامه درج شده است مگر اینکه ثابت نمائید مبلغ مورد توافق بیشتر بوده است.

  13. سلام من سرقفلی مغازه ای ک از یک گاراژ بزرگ هست را خریداری کردم ک صاحب آن فوت کرده و ورثه مالیات بر ارث را نداده اند،و معامله بعد از فوت مالک و رضایت کتبی وراث انجام شده،بنابر این برگه محضری به من نمیدهند
    آیا من میتوانم درخواست انتقال رسمی داشته باشم و راهکارش چیست؟
    سوال دوم اینکه میتونم درخواست تبدیل سرقفلی به ملکیت کنم و ۲۰درصد عرصه و اعیان را پرداخت کنم درصورتی ک مالکین تمایل نداشته باشند و من الزام کنم؟!

    1. با سلام. شما می توانید دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی اجاره و تنظیم سند صلح رسمی سرقفلی را علیه ورثه مطرح کنید. الزام مالک به تبدیل سرقفلی به ملکیت وجود ندارد.

  14. سلام
    پدرم سال ۸۹ سرقفلی مغازه ای رو خرید و حال ایشان فوت شده و حالا مالک میگه بیاید تا سند سرقفلی رو بنام شما منتقل کنم و درصد خودش را بگیرد
    سوالم اینه ایا اصلا نیاز به تنظیم سند جدید داریم و اگر مالک بدون گرفتن پول راضی نشه به سند زدن میشه اینکار رو از طریق دادگاه جلو برد
    ممنون

    1. با سلام. حق مالکانه در هنگام نقل و انتقال سرقفلی در قانون پیش بینی نشده و طبق عرف بین مردم رایج می باشد. در عرف هم با توجه به اینکه شما ورثه مالک سرقفلی می باشید مالک نمی تواند برای تنظیم سند رسمی صلح سرقفلی از شما حق مالکانه مطالبه نماید.

  15. با سلام و احترام اینجانب مالک ملکیت و سرقفلی مغازه تجاری بودم که سال گذشته ملکیت را به شخص خریدار واگذار کردم آیا هم اکنون اینجانب می توانم برای انتقال سرقفلی به ایشان طلب بهاء سرقفلی را بنمایم؟

    1. باسلام. شما فقط ملکیت را به ایشان فروخته اید. اگر می خواهید سرقفلی را نیز به ایشان منتقل نمائید می توانید قیمت آن را از ایشان دریافت کنید.

  16. سلام پدرم سرقفلی مغازه ای را در سال ۶۴ خریده که بعداً در سال ۷۰ اجاره نامه رسمی برای شغل فروشندگی لوازم ساختمانی که حق انتقال به غیر را هم دارد تنظیم نموده که در آن مشخص شده ملک مذکور بین ۲ نفر مشاع میباشد و قید گردیده که مال الاجاره را به هر یک از مالکین به صورت جداگانه پرداخت نماید، و ما تا به حال به دلیل عدم اطلاع از موضوع، اجاره سرقفلی رو که مبلغ ناچیزی هست، فقط به یکی از مالکین که سهم بیشتری دارد(۶۶ شعیر از ۹۶ شعیر) پرداخت کردیم. حالا هم پدر من فوت شده و هم یکی از مالکین(۶۶شعیر) فوت شده و مالک دیگر(۳۰شعیر) سهمشو به مالک جدید فروخته است. سوالم اینه که:
    1- آیا مالک دوم میتواند ادعای تخلیه و یا اجاره به مبلغ به روز نماید؟
    2- مغازه رو سالها به یک شخص دیگری اجاره داده بودیم که امسال تخلیه کرد، آیا مالکین میتوانند به دلیل اجاره به شخص دیگر ادعایی بکنند؟
    3- آیا من به عنوان وراث مستاجر با کسب اجازه از وراث مستاجر (خواهران و برادرانم) میتونم شغل دیگری در اون مغازه داشته باشم؟
    ممنون میشم که جواب میدین

    1. باسلام. در خصوص سوال اول باید گفت با توجه به اینکه مبلغ اجاره سرقفلی را پرداخت نموده اید نمی تواند درخواست تخلیه نماید و اگر بخواهد مبلغ اجاره را افزایش دهد باید با شما توافق نماید و یا از دادگاه درخواست تعدیل اجاره بها را بنماید. در خصوص سوال دوم شما فرمودید حق انتقال به غیر را داشته اید. بنابراین اجاره به شخص دیگر مانعی ندارد. برای تغییر شغل باید رضایت مالک وجود داشته باشد.

  17. سلام خسته نباشی من سال ۹۰ مغازه قول نامه کردم ۴۰ برگ چک دادم تا چک ها پاس بشه مالک اول ملک واگذار کرد من هم رفتم مالک اول قول نامه را امضا کرد و حق خودشو گرفت حالا سال ۱۴۰۱ شده مال جدید که ملک خریده میگه چرا رفتید پیش مالک قبلی سوال دارم ما باید رضایت کدوم مالک را برای قول نامه باید داشته باشیم ممنون میشم راهنمایی کنید
    باید در ادامه بگم زمانی که من رفتم پیش مالک اول شش تا هشت ماهی بود ملک را تحویل داده بود.

    1. با سلام. با توجه به اینکه مالک ملکیت را به شخص دیگری منتقل نموده بود باید جهت انتقال مغازه به مالک دوم مراجعه می کردید. البته طبق توضیحات اینطور متوجه شدم که پیش از انتقال مالکیت قولنامه نوشته شده اما امضاء آن بعد از انتقال صورت گرفته. در چنین حالتی ایرادی ندارد.

  18. سلام
    من مالک ملک هستم که سرقفلی آن واگذار شده وماهانه ۳۰ هزار تومان اجاره دریافت میکنم حالا نیاز به ارسال اظهار نامه مالیاتی هست اگر هست دست دوم یا دست اول محسوب می‌شود؟

  19. سلام؛ پدر من مغازه سرقفلی که برای پدرش بود رو از وارثان خرید و سرقفلی مغازه درحال حاظر برای پدرم هستش ودر سال هزینه ای رو به مالک پرداخت میکنن میخواستم بدونم الان پدرم خانه نشین شده ما میتونیم مغازه رو اجاره بدیم یا اجازه این کار فقط با مالک هستش؟

    1. سلام. مستاجر سرقفلی مغازه اش را می فروشد. ولی برای اینکه حق مالکانه کمتری به مالک بدهد، در قولنامه قیمت را پایین می‌زنند. تکلیف چیست.
      با تشکر

      1. سلام. طبق قانون روابط موجر و مستاجر حق مالکانه قانونی نبوده و صرفاً بر اساس عرف رایج بین مردم پرداخت می شود. بنابراین در چنین حالتی مستاجر تخلفی نکرده است.

  20. سلام
    عرض ادب
    روزتون بخیر

    ببخشید من چند تا سوال از حضور محترمتون داشتم:
    اول اینکه میخواستم بدونم برای فروش مغازه ای که داخل پاساژ هست و سرقفلی هست به صورت قانونی و عرفی چند در صد به بقیه مالکین میرسه؟از املاک پرسیدیم گفتن ۳۰٪ میخوام بدونم قانونیش چقدر هست؟

    دوم اینکه میخواستم بدونم حق وکاله وکیل دادگستری بیشتر هست یا وکیل مدنی و اینکه هزینه هر کدوم به چه صورت هست ؟

  21. پدرم سرقفلی مغاره ای را دارد اکنون بابام فوت کرده من و بقیه وراث با هم توافق بر فروش آن داریم دقیقا باید چکار کنیم

    1. سلام خیر در صورت شرط عدم واگذاری در قرارداد اجاره شما به‌ عنوان ورثه و قائم مقام متوفی حق فروش بدون اجازه مالک را ندارید

  22. سلام
    سرقفلی مغازهایی از طریق ارث پدری به من و برادرم و خواهرم رسیده است من سهم برادرم را چند سال پیش خریداری کرده ام و سهم خواهرم را امسال خریداری کرده ام مالک عنوان می کند باید کل سهم خریداری شده را با قیمت روز برای حق مالکانه محاسبه و پرداخت نمایم تکلیف چیست؟

    1. سلام انتقال قهری از طریق ارث و خرید سهم سایر وارثین موجبی برای پرداخت حق مالکانه به بعضی از مالکین طماع نمی باشد.

      1. سلام خسته نباشین
        مایه مغازه سرقفلی داریم واجاره میدیم ومالک سرقفلی میگه باید یک ماه کرایه ده درصدکرایه هرماه را باید بدین میخواستم بدونم حق بامالک یانه

          1. سلام تشکرازپاسختون
            یه سوال دارم
            صاحب ملک میتونه نذاره اجاره بدیم مغازه رو؟
            توقراردادمون فقط موقعه فروش به صاحب ملک باید درصدبدیم.

          2. باسلام. طبق قانون روابط موجر و مستاجر سال ۵۶، اجاره نیز انتقال به غیر محسوب می شود و باید با رضایت مالک باشد.

  23. سلام
    ما یه مغازه داشتیم که ۳ دانگ آن مال من و ۳ دانگ دیگر به نام شریکم بود این مغازه ۲۰ سال دارای جواز کسب می باشد حال شریکم سهم خود را به صاحب ملک فروخته است آیا صاحب ملک می تواند اختلالی در کار این مغازه داشته باشد چه در زمینه تغیر شغل و یا بستن مغازه

  24. سلام من مغازه ای دارم که ملکیت اش ۱۰۰ برای خودم از سر قفلی ان ۹۶ درصد هم برای من است ۴در صد ان برای کس دیگر است این ۴ در قیمت اش چگونه تعیین میشود

  25. سلام ممنون ازمطالب خوبتون
    متاسفانه یک موضوع توی مطالب ندیدم
    درصورت فوت فردی که سرقفلی به نامش هست ورثه میتونن بین خودشون سرقفلی رو به نام یکی ازورثه بزنن؟؟
    آیااحتیاج به پرداخت مبلغی به مالک وجودداره؟؟ باتوجه به اینکه هیچ خرید وفروشی صورت نگرفته وصرفا سرقفلی به نام یکی ازورثه زده بشه ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.
    درضمن من شنیدم که یک تبصره درقانون سرقفلی ومالکیت وجود داره که درصورت فوت فردی که سرقفلی به نامش هست ورثه میتونن بین خودشون سرقفلی روبه یکی ازورثه منتقل کنن ونیازی به جلب رضایت مالک نیست این موضوع درست هست؟؟؟

    1. سلام در فرض سوال اول بله مشکلی نیست.
      سوال دوم خیر.
      سوال سوم خیر وجود ندارد،ساخته ذهن بشر هست.

  26. سلام.۲ دانگ سر قفلی را از مادرم خریدم بدون اجازه مالک به صورت قولنمه ای۴دونگ دیگر مال دو برادر دیگرم است ایا بعد از مادرم دیگر خواهر وبرادران می‌توانند ادعای ارث بکنند مادرم حاضران هر نامه یا وکالت یا هر چیز دیگر که لازم باشد را امضا کند از ۱۰ فرزندی که هستیم شاید دوتا از آنها الان مخالفت داشته باشند بقیه الان حاضر به هر نامهٔ هستند با تشکر

  27. با سلام ما سرقفلی یک مغازه رو در سال ۵۴ از مستاجر قبلی زیر نظر مالک با مدارک رسمی خریداری کردیم و آغاز به کار کردیم و سالها مشغول بودیم چند سال پیش فردی ملک را از مالک قبلی خریداری کرده و بعد درخواست تخلیه مغازه رو داد و دادگاه برای ما صرفا از واژه حق کسب و پیشه و تجارت برای حکم تخلیه استفاده کرد و مبلغی بسیار ناچیز تر از نرخ روز تقریبا یک دهم نرخ روز را به ما پرداخت کردند ! سوالم اینه که اولا چگونه میتوان نرخ سرقفلی رو به روز تعیین نکرد آیا تاریخ قرار داد موجب این اتفاق شده و در ثانی مالک جدید با چه استدلال منطقی توانسته بدون پرداخت حق واقعی سرقفلی یک شبه مالک کل ملک تجاری شود ؟ با تشکر

    1. سلام مورد اجاره شما مشمول قانون روابط موجر ومستاجر سال ۵۶ هست .
      اگر مدرک رسمی منظورتان سند صلح سرقفلی هست باید به نرخ روز به شما پرداخت شود.
      در غیر اینصورت حق کسب و پیشه طبق نظر کارشناس به شما تعلق میگیرد که احتمالا کارشناس مبلغ را کم زده هست.
      شما باید دادنامه را بخوانید تا متوجه شوید مالک با کدام جهت قانونی توانسته قرارداد شما را فسخ و حق کسب وپیشه بدهد.

  28. باسلام . من مغازه ای را در سال ۹۳بصورت سرقفلی خریده ام .این مغازه ۱۵متری از سال ۵۷که بابت دستمزد به معمار ملک داده شده است سرقفلی آن دست به دست چرخیده تا به من رسیده .صاحب خود ملک فوت شده والان وراث تصمیم به فروش ملک را دارند. باوجودیکه در مبایعه نامه هیچ اشاره ای مبنی بر حق واگذاری سرقفلی به شخص جدید چه از طرف من چه مالک نشده آیا وراث میتوانند مرا مجبور به فروش سرقفلی طبق مبلغ پیشنهادی خودشان کنندو مرا از ملک بیرون کنند؟ واینکه هرساله قرار شده من مبلغی را به صاحب ملک بابت اجاره سرقفلی پرداخت کنم امابعد از فوت مالک هنوز انحصار وراثت انجام نشده و من نمیدانم این اجاره را چطور پرداخت کنم که بعدا برایم مشکل ساز نشود. ملک کلا سند ندارد من میتوانم جدا برای مغازه سند بگیرم؟

    1. سلام خیر وراث نمی توانند شما را ملزم به فروش سرقفلی کنند.
      اگر دفتر خانه در قرارداد سرقفلی مشخص شده به دفترخانه تودیع کنيد.
      خیر مستقلا نمی توانید سند مالکیت بگیرید ،دعوای الزام به تنظیم سند صلح سرقفلی علیه ورثه مطرح کنید.

  29. در مورد ملک خریداری شده سرقفلی شده پدرم که سرقفلی سال۷۵خریداری کرده و من فرزندش سال ۹۶ملک مذکور را خریداری نمودم از پدرم با تنظیم مبایعه نامه بدون امضا مالک و پشیمانی پدرم بعداز گذشت چهار سال بعلت تورم و گران شدن ملک و آیا اگه خدایی نکرده پدر در قید حیات نبود تکلیف من با برادران و خواهران و صاحب ملک سرقفلی چی بود آیا احتیاج به وکالتنامه ای از پدرم به غیر از مبایعه نامه هست من را راهنمایی کنید مچکرم از محضر شما اساتید گرامی

  30. سلام وخسته نباشید سال ۹۶پدرم قصد فروش مغازه سرقفلی داشتند که سال ۷۵ خریداری کرده ون بعنوان فرزندش خریداری کردم و در بنگاه معاملات ملکی مبایعه نامه ای تنظیم کردیم دونفر بعنوان شاهدغیر از افراد درجه یک خانواده و سه نفر برادران و یک خواهرم و مادرم به عنوان شاهد امضا کردند و چون من هیچ گونه اطلاعی از امضاء ورثه سرقفلی در مبایعه نامه نداشتم بدون اجازه ورثه سرقفلی واگذار شده به پدرم خریداری نمودم و هزینه کامل که در مبایعه نامه بود پرداخت نمودم با پرداخت فیش واریزی به پدرم و من داخل مغازه را کامل به روز بازسازی کرده و با گذشت ۴سال و رشد اقتصادی و تورم کشور پدرم احساس پشیمانی کرده چون مغازه گران شده آیا من از محضر شما استاد گرامی با توجه به شرایط الان خودم باید چکار کنم و اگر خدایی نکرده پدرم در قید حیات نبود تکلیف من با برادران و خواهران و صاحب سرقفلی تکلیف من چه میشه من را راهنمایی کنید مچکرم

    1. سلام اگر منظور شما در سوال این است که سرقفلی را از پدرتان بدون اجازه مالک خریداری کردید اولا ارتباطی به ورثه پدرتان ندارد دوما باید رضایت مالک را حتما اخذ کنید.

  31. سلام خسته نباشین پدر بزرگ من سرقفلی داره خواسته بفروشه مشتری داشته مالک گفته خودم خریداری میکنم ولی با قیمت کارشناس اصولا قیمت کارشناس پایینتره راهی نیست ما به همون مشتری بفروشیم که قیمتش بالاتره نه به مالک با تشکر

    1. سلام نه بهتر هست به خود مالک بفروشید و البته این تصور اشتباه وجود دارد که کارشناس قیمت را پایین تر می زند ،کارشناس مکلف هست طبق قیمت منطقه با استعلام از چندین مشاور املاک قیمت واقعی سرقفلی را تعیین کند.

  32. سلام ما مغازه ای داریم از پدر به ارث رسیده بالای ۶۰ سال حق پیشه داره و سندش سر قفلیه میخوایم به اجاره بدیم ارباب ۱ ماه از اجاره ۱۲ ماه ومیخواد . میخوام بدونم ایا خود وراث اگه خودشان استفاده کنن باز هم باید به ارباب اجاره بدهند . ارباب به من میگه من اجازه ندم نمیتونی اینجا کار کنی ایا درسته ؟ یعنی من تو مغازه ۶۰ساله پدرم نمیتونم کار کنم ؟؟؟؟لطفا توضیح بدین این چه قانون مسخره ای است .به اجاره بدم از اون پول چند به ارباب میرسه ؟ مگه بعد فوت پدر مغازه به پسر نمیرسه ارباب این وسعت چی میگه من اجازه ندم نمیتونی اینجا کار کنی ؟

    1. سلام در صورت استفاده خود ورثه نیازی به دادن حق مالکانه به ارباب نیست.
      ارباب حرف غیر قانونی می‌زند.

  33. سلام سرقفلی دارم با حق واگذاری برای واگذاری دائمی یا موقطی باید حق مالکانه بپردازم؟

  34. سلام ما یه مغازه سرقفلی خریدیم مالک فوت شده وراث چه مدارکی باید تحویل دفتر خونه بدن

  35. با سلام
    بنده سال۹۸معامله نصف مغازه سرقفلی رو انجام دادم (نصف دیگه اش از سال۷۵ماله خودم بوده)الان توی سال۱۴۰۰رفتم که حق مالکانه رو بدم و ایشون قیمت اون تاریخو قبول نکردن و میگن قیمت نصف مغازه که معامله شده ۴ برابر شده و الان شماهم بایدمالکانه رو با قیمت الان پرداخت کنین،به نظر شما حق مالکانه باید با نرخ روز پرداخت بشه؟ یا اگه شکایت کنم دادگاه مالکانه ۹۸ رو حساب میکنه برام؟

    1. سلام با توجه به اینکه مالک مشاعی ۳ دانگ سرقفلی بودید عملا با انتقال ۳ دانگ دیگر به شما نیازی به پرداخت حق مالکانه نیست.

  36. سلام با تشکر از مطالب مفیدتون
    اگر ما بخواهیم سرقفلی را به خود مالک بفروشیم، ( که ملک را از شخص دیگری خریده) آیا حق مالکانه بازهم باید به ایشان پرداخت شود؟

  37. سلام و سپاس از اطلاعات مفیدی که ارائه فرمودید. پدر من از حدود سالهای ۱۳۴۰ شمسی، در مغازه ای که از سالهای قبلترش هم دست برادرش بوده، کسب و کار کرده و همواره اجاره مغازه را به مالکین آن پرداخت کرده و قبض آن را در اختیار دارد.ولی هیچ قولنامه ای یا سندی غیر از این دستخط های دریافت اجاره ندارد، لطفاً راهنمایی بفرمایید در صورتی که بخواهد مغازه را بفروشد، این مغازه برای وی حکم سرقفلی را دارد ؟

  38. سلام،پدرم مغازه ای دارد که سرقفلی به طور کامل به صورت مهزری به نامش هست،مدتی است به فکر این افتادیم که ملکیت هم از مالک خریداری کنیم و مالک خارج از کشور تشریف دارن و موافقت کردن،خواستم بدانم قیمت ملکی که سرقفلی رو کامل خریداری کردیم قبلا به چه شکلی محاسبه میشود؟ ممنون میشم راهنمایی کنید

  39. سلام آقای x از آقای y که مالک اصلی میباشد مغازه سرقفلی خریده سال ۸۳وسال ۹۷ بنده این مغازه رو از آقای xخریدم بصورت سرقفلی الان آقای yکه مالک اصلی میباشد می‌گوید باید حق معامله به من بدهید آیا این حق معامله برعهده بنده هست یا کسی که مغازه رو به من فروخته که همان آقای xمیباشد وچقدر میباشد این حق معامله وآیا مالک می‌تواند حکم تخلیه برای بنده بگیرد؟با تشکر

    1. سلام فروشنده ماقبل شما یعنی x باید حق مالکانه را پرداخت کند و حق مالکانه طبق عرف منطقه میباشد

  40. سلام با تشکر و درود فراوان به شما
    من یک ملک تجاری مسکونی دارم به متراژ ۶۵۰ متر که از این متراژ ، ۳۳ متر شامل ملک تجاری سرقفلی دار با مستجر میباشد که اقدام به فروش ملک کردم ،
    سعوال من اینکه : نحوه محسابه ۳۳ متر تجاریه من با خریدار جدید کل بنا به چه صورت می باشد، یعنی چند درصد مبلغ کل تجاری به من تعلق میگیرد ؟

  41. درود بر شما بنده مغازه ای در داخل پاساژ راخریداری کردم و با کلی هزینه باز سازی نمودم مالک که ۵ سهم از مالکیت کل پاساژ را دارد جهت فروش مالکیت تمایل دارد ولی به دلیل نداشتن نقشه تفکیکی از نظر دفتر خانه نمیتواند مالکیت مغازه ها را در دفتر خانه انتقال دهد اکنون گویا سرقفل دار مغازه بغل دستی بنده با مراجعه به مالک تقاضای خرید مالکیت ملک خودشان و ملک بنده را به مالک داده
    حالیه ایا در صورت خرید مالکیت مغازه من میتواند در اینده به نفع خودش حکم تخلیه سرقفلی مغازه من را صادر کند ؟ یا خیر حکم تخلیه شرایط خاصی دارد؟ ممنون میشوم راهنمایی بفرمایید?

  42. سلام و درود فراوان، ما نزدیک ۶۰۰ متر زمین داریم که بالای ۵۰ سال هست که سرقفلیش دست چندین مستاجر مغازه دار میباشد، سوال بنده این هست چند در صد ملک (زمین ) قیمت سرقفلی میباشد؟ یعنی اگه ما قصد فروش زمین را داشته باشیم مثلا به قیمت ۱۰۰ میلیون چقدر گیر ما میاد؟ و چقدرش میره برای صاحب سرقفلی؟ با تشکر فراوان.

  43. با سلام صاحب سرقفلی یک باب مغازه هستیم. ۲ سال پیش اقدام به تعویض ورودی مغازه کرده و ورودی را سکوریت کردیم مالک در همه چیز رضایت شفاهی داره ولی رضایت کتبی نمیده الان باید بنا به دلایلی و با دستور مراجع اجرایی شیشه مغازه تغییر پیدا کنه به حالت اول برگرده و یک روشنایی زیرش باز بشه ولی مالک کتبی رضایت نمیده ولی میگه من راضی هستم ایا اختیاری دارد و ایا اگر ما اقدام به تعویض کنیم برای ما تخلفی محسوب میشود و خطری دارد؟

  44. خیلی ممنون از وقف علم و دانش تان که باعث آگاهی و رفع مشکل خیلی ها میشوید . از مطالعه این بخش لذت بردم .

  45. سلام با عرض معذرت پدرم در سال ۵۷ مغازه ای گرفته که بعد ازفوت پدرم ما مغازه راتعمیر اساسی کردیم(مغازه سر قفلی است) الان هم سالهاست مالک را پیدا نکرده ایم که احتالا فوت شده با دستور قضایی به روزنامه هم زدیم مشخصات مالک را که باز هم پیدا نشد الان هم میخواهیم سند مالکیت بگیریم چکار باید بکنیم. ممنون

  46. سلام وقتتون بخیر
    من سال ۹۷ سرقفلی مغازه رو به مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان قولنامه کردم و به فردی فروختم .
    از ایشان نارضایتی دارم بابت کسب و کارشون .
    آیا این حق رو دارم که ۱۰۰ میلیونشون رو هروقت بخوام برگردونم و سرقفلی به نام خودم برگرده ؟

  47. من ملکی دارم که چند مغازه در آن سرقفلیش واگذار شده. من میخواهم ملک را بفروشم و خریدار میخواهد ملک را خراب و از نو بسازد. حق و حقوق مغازهداران به چه صورت هست و آیا میتوانند مخالفت کنند؟ آیا میتوانند با قیمت مغازه را که کارشناس مشخص کرده مخالفت کنند؟

    1. سلام در صورت عدم توافق باید پروانه ساخت از شهرداری گرفته سپس دعوای تخلیه و فسخ اجاره با پرداخت سرقفلی حسب نطر کارشناس منصوب دادگاه مطرح کنید

      1. سلام . پدر من صاحب ٣ دانگ از سرقفلي يك مغازه است و ٣ دانگ ديگر به نام عموي من هست و پدرم از عموم ٣ دانگ ديگر رو خريداري كرده آيا براي به نام زدن ٣ دانگ ديگه نياز به رضايت مالك و پرداخت حق مالكانه است با توجه به اينكه واگذاري بين دو برادر و شريك بوده ؟

  48. با سلام چنانکه در قانون چنین چیزی تعریف نشده است پس قاضی با چه روشی محاسبه‌ می‌کند که طرفین راضی باشند

  49. باسلام سرقفلی مغازه ای را خریدیم واجاره دادیم بارضایت مالک وسالی ۱ماه ازاجاره رو میدیم بهشون جدا از حق مالکیت سالانشون میخوام امسال خودم بایکی مشارکت بازکنم ایا باید ب مالک بازم چیزی بدم بابت مشارکت یا نه فقط همون حق مالکیت سالانشو باید بدم

    1. منظور شما از مشارکت مشخص نمی‌باشد
      اگر در مورد اجاره میخواهید با کسی شریک شوید از موجبات ایجاد حق فسخ و تخلیه برای مالک هست

      1. سلام میخواهم مغازه ای ک حق سر قفلی بنامم هست را با کسه دیگر شریکی شغلی بزنم یعنی ملک از من کار از اون ایا دراین صورت باید مثل زمانی ک ملک در اجاره ی شخص دیگ بجز مالک سرقفل هست ک ۱ماه از اجاره ی هرسال ب مالکیت تعلق میگیره رو باید بدم یا نه وقتی خودم صاحب سرقفلم و شریکی دارم کار میکنم فقط باید همون حق مالکیت سالانرو بدم دیگ نیاز ب پرداخت حق اجاره ب مالک نیست

  50. سلام
    پدرم یه مغازه رو به عنوان سرقفلی گرفته ولی حالا هیچ مدرکی نداریم که به عنوان سرقفلی اون مغازه رو گرفته
    و من بیشتر از ۴۰ ساله توی اون مغازه هستم
    حالا میخوام مغازه رو بفروشم باید چیکار کنم؟
    حق فروش سرقفلی به من تعلق میگیره؟

    1. اگر قرارداد اجاره و تصرفات استیجاری شما قبل از سال ۵۶ باشد میتوانید تقاضای مطالبه حق کسب و پیشه مطرح نمایید

  51. با درود.
    چرا مالک سرقفلی اگر قصد فروش داشته باشد باید با اجازه مالک بوده درصورتی که قبلا سرقفلی در ازای مبلغی خریداری شده ولی الان مالک میگه رضایت برای فروش سرقفلی نمیدهم؟ آیا این حق را دارد و باید مبلغی دریافت کند؟؟
    و اگر مالک قصد فروش مالکیت داشته باشد بدون اطلاع مستاجر (که مالک سرقفلی است) میتواند به غیر انتقال دهد یا باید با اطلاع و رضایت سرقفلی دار، مالکیت را انتقال دهد؟

    1. سلام طبق قانون هرگونه نقل و انتقال سرقفلی منوط به کسب مجوز مالک میباشد.
      در فرض سوال دوم مالک در صورت فروش ملکیت نیازی به کسب رضایت مالک سرقفلی و مستاجر ندارد

      1. درود بر شما ۶ دانگ سرقفل مغازه ای داخل پاساژ را با اطلاع مالک و پرداخت حق مالکیت خریداری کردم مالک اصلی خواهر و برادری هستند ساکن سوئد خواهر ۵ دانگ مالکیت و برادر ۱ دانگ مالکیت خواهر در سوئد فوت میکند و پس از طی مراحل قانونی همسر ایشان بعنوان وارث ۵ دانگ مالکیت را با دریافت مبلغی بالا برای من امضا کردند حالیه سوال بنده این است که تکلیف ان ۱ دانگ مالکیت که در ایران حضور ندارد چه میشود و بنده هم به ایشان دسترسی ندارم
        دوم اینکه مالک ۵ دانگ مالکیت قصد فروش ۵ سهم خودش را دارد اما چون کل پاساز نقشه تفکیکی ندارد از نظر دفتر خانه نمیتواند مالکیت را در دفترخانه انتقال درد حال سوال من این است که ایا میتوانم حق ۵ دانگ مالکیت را با خط عادی خریداری کنم ممنون میشوم راهنمایی کنید ???

        1. سلام صرفا میتوانید به صورت عادی خریداری کنید و یک اقرانامه رسمی از ایشان بگیرید .
          نسبت به یک دانگ نیز میتوانید دستور فروش از دادگاه بگیرید.

    2. با سلام من یک مغازه دارم که سر قفلی هستش و سرقفلی را کرایه دادم باید چه مقدار بابت رضایت مالک به مالک پرداخت کنم و اینکه هر ساله باید به مالک پرداخت کنم ؟

  52. سلام پدرم سالها پیش سرقفلی یه مغازه رو خریده مالک فوت کرده و ورثه ملک را کوبیدن و ساختن و اولا مقدار مغازه ۲۵ متر بود ۱۸ متر پس دادن.حالا ۳۰ ساله پدرم خونه نشین شده مالک می گه از فروش سرقفلی سهم دارم .نه خودش بقیمت روز می خره نه قبول می کنه به دیگری بفروشیم و سهم بالا می خواد.آیا مالک از فروش سرقفلی که قبلا فروخته شده سهم می بره و چند درصد؟حق مالکیت رو چطوری می شه ازش خرید می گه به قیمت آپارتمان های اون منطقه می فروشم .درست می گه؟

    1. سلام در عرف معمول هست مالک برای رضایت جهت انتقال سرقفلی حق مالکانه اخذ می نماید که بین ۱۰ الی ۲۰ درصد می باشد چنانچه توافق حاصل نشود می توانید الزام به تحویز انتقال منافع رو در محاکم قضایی مطرح نمایید

  53. سلام. سرقفلی مغازه ای را سال های پیش خزیدم .البته همزمان سه دانگ از مالک و سه دانگ از مستاجر. الان مالک فوت شده و الان که قصد فروش سرقفلی را دارم وراث اذیت میکنند. گاهی میگن بفروش ، وقتی مشتری میاد میگن خودمان خریداریم و کمتر از ۱۵درصد برای فروش راضی نمیشوند، اگر شکایت کنم حق بامن میدهند؟و چقدر زمان میبره

    1. با سلام و سپاس از همراهی شما
      بله حق را به شما خواهند داد.
      ممکن است حدود یکسال به طول انجامد

  54. سلام در صورتی که مالک فوت کرده و ورثه نداشته باشد و مستاجر ( صاحب سرقفلی) بخواهد مغازه رو بفروشد و باید اجازه مالک رو داشته باشد( تجویز منافع به غیر) ولی چون خوانده ایی وجود ندارد چگونه پیگیری قانونی میتوان کرد و اجازه فروش سرقفلی را گرفت

    1. با سلام
      میتوانید از طبقات دیگر وراث جهت کسب اجازه فروش استفاده کنید . جهت دریافت توضیحات کامل تر با شماره های ۰۹۱۲۳۰۳۴۳۹۳ یا ۰۲۱۲۲۷۴۰۱۰۴ تماس بگیرید

      1. سلام. از شش دانگ مالکیت مغازه ام ۳ دانگ مربوط به یک نفر و۳ دانگ متعلق به ۵ نفر می باشد
        درصورت کرایه مغازه به غیر ۱ نفر از ۵ نفر یاد شده به تنهایی می تونه شکایت کنه و مغازه رو ببنده
        در صورت مثبت بودن جواب عواقب بعدی آن چیست؟ ممنون می شم توضیح بفرمایید.

        1. با سلام. با توجه به اینکه ملک مشاع است یکی از شرکاء می تواند سهم خود را بفروشد اما دخل و تصرف باید با اذن تمامی شرکا باشد. در صورتی که یکی از شرکا تمامی ۶ دانگ را اجاره داده، فضولی می باشد و می توانید ابطال آن را درخواست نمائید.

  55. سلام
    من یک واحد تجاری سرقفلی دارم که قرار است مالک، سند ملکیتش را به نامم واگذار کند
    چند درصد از قیمت مغازه را باید به ایشان پرداخت کنم؟

    1. با سلام و سپاس از همراهی شما

      در املاک تجاری علاوه بر ملکیت حق دیگری به نام سرقفلی مطرح است و سرقفلی در حقیقت قیمتی است که در صورت خرید ملکی تجاری علاوه بر عرصه و اعیان برای آن نیز پول پرداخت می شود .که براساس عرف اکنون تنها ۲۰ درصد ارزش ملک را عرصه و اعیان تشکیل و ۸۰ درصد الباقی ارزش سرقفلی آن است.

      1. با سلام یه مغازه داریم که مالک میخواد بکوبه و بسازه در مدتی که مغازه در اختیار مالک هست تا تحویل مغازه اجاره مغازه چه جوری محاسبه میشه و بعداز تحویل مغازه و انتقال ملک به ما چقدر میتونه مطالبه کنه؟

        1. سلام
          بنده سال ۹۷ با توافق وراث مالک مغازه ای با پرداخت ۱۰٪ حق مالکانه سرقفلی و اجاره نامه به نامم در دفترخانه تنظیم و امضاء کردیم… الان مغازه رو با اطلاع مالک به مبلغ واقعی عینه قولنامه فروختم، آیا باید به مالک ۱۰ درصد فروش را بدم؟ یا ۱۰درصد منهای ۱۰٪ معامله سال ۹۷ باید باشه؟
          یعنی ۱۰٪ سود در فروش مغازه رو می بایست بپردازم؟
          آیا قانونی هست برای این موضوع…
          ممنون میشم اگر راهنمایی بفرمایید ?

          1. درود بر شما
            بنده ملکی رو دارم که سرقفلی آن واگذار گردیده با حق فروش و تغییر شغل و تعمیرات ضروری با رعایت قوانین و مقررات..آیا مالک سرقفلی میتواند بدون اذن بنده و بدون پرداخت حق مالکیت ملک رو واگذار کند و قرارداد بنده به نفر جدید به عنوان قائم مقام نفرقبلی هم منتقل میگردد؟در عمل بنده هیچ جلوگیری از خرید و فروش و تغییرات شغلی نمیتوانم کنم دیگر؟

          2. سلام با حق فروشی که داده اید نیازی دیگر به اجازه شما جهت انتقال نمی باشد

    2. سلام
      من با پدرم سرقفلی راشریک بودم که پدرم فوت کردم من سهم ورثه رو پس از کسر سهم الارث خریدم وسندصلح زدم آیا حق انتقال سرقفلی طبق ماده ۱۹ که درسند شراکت باپدرم داشتم ازبین میرود؟

      1. با سلام. در حال حاضر شما مالک تمام سرقفلی می باشید. اگر مالکیت ملک متعلق به شخص دیگری باشد در صورت انتقال سرقفلی باید رضایت ایشان اخذ شود.

    3. با سلام . ممنون،عالی بود.
      یک سوال کاملآ فنی داشتم.
      بنده از وراث،مرحومی که در سال ۶۸ قرارداد اجاره سرقفلی یه مغازه رو واگذار کرده یه ملک خریداری کردم که داخله قرارداد شغل قید شده و اجاره بها هم دارد واینکه تاریخ اتمام اجاره هم دارد ولی هیچ اقدامی نسبت به تمدید یا دریافت اجاره نشده ومستاجر هم تغییر شغل داده بدونه اجازه از مالکین حالا سوال اینجاست که بنده اقدام به تخلیه مستاجر کردم،توسط دادگستری ومقالات قضایی که قاضی شعبه قرار کارشناسی دستور دادن که قیمت سرقفلی تعیین بشه در حالتی که بنده تخلیه به دلیله تخلف های متعدد رو خواستار بودم واینکه بدونه هیچ توجهی به خواسته بنده تا کارشناسی۵نفره هم رفته حتی کارشناسان تغییر شغل رو هم تائید کردن اما قاضی مبلغ بسیار بالایی رو که از کارشناسان خواسته بود برایه ارزش مغازه در حق مستاجر صادر کرده بنده اعتراض کردام و تجدید نظرخواهی شد باز هم همون رای بدون هیچ تغییری برگشته آیا میتونم فرجام خواهی کنم و از دیوان عالی رای بگیرم ممنون میشم اگر راهنمایی کنید

      1. با سلام. چنانچه مستاجر بدون داشتن حق تغییر شغل اقدام به تغییر شغل نماید موجر می تواند بدون پرداخت حق کسب و پیشه و تجارت اقدام به تخلیه نماید و با توجه به مواردی که فرمودید رای دادگاه کاملا اشتباه می باشد البته جهت ارائه پاسخ دقیق تر نیاز به مطالعه آراء صادره می باشد.

    4. ملکی سر قفلی مبلغ ۶۶۰میلیون تومان خریداری کردم در قولنامه حق سرقفلی به عهده من است چه مبلغی رابه صاحب زمین باید پرداخت کنم؟

      1. سلام. اگر منظور شما از پرداخت حق سرقفلی به صاحب زمین، حق مالکانه می باشد باید گفت درصد حق مالک در فروش سرقفلی قانون خاصی ندارد و به طور معمول طبق عرف منطقه و موقعیت ملک تجاری تعیین می شود.

      2. سلام. عرفاً و معمولاً بین ۵ تا ۲۵ درصد قیمت سرقفلی را به مالک زمین می بایست پرداخت کنید.

  56. سلام .من سوال دارم .
    چرا صاخب سرقفلی اگر قصد فروش داشته باشد باید با اجازه مالک بوده و اول مالک حق خرید دارد و در صورت عدم‌تمایل مالک به خرید مستاجر میتواند واگدارنماید .اما اگر مالک قصد فروش مالکیت داشته باشد بدون اطلاع مستاجر میتواند به عیر بفروشد این تخلف نیست ؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *