با توجه به این که در رابطه کارگر و کارفرما، کارگر در موضع پایین تر قرار دارد، قانون گذار با تصویب قانون کار سعی در حمایت از کارگر در برابر کارفرما داشته است. با این وجود صرف حمایت قانون گذار مانع از این نشده که در رابطه کارگر و کارفرما با اختلاف مواجه نشود. وکیل اداره کار با تکیه بر دانش حقوقی خود،کارگر و کارفرما را از حمایت های قانون آگاه می کند. چون ریشه اختلافات میان کارگر و کارفرما، نا آگاهی از قوانین و مقررات است.
وکیل متخصص اداره کار با توجه به سابقه وکالتی خود می تواند با ارائه مشاوره به کارگر و کارفرما از بروز این اختلافات جلوگیری کرده و در موارد بروز اختلاف نیز این وکیل قانون کار است که می تواند در احقاق حق شما موثر باشد. از همین رو در این مقاله سعی می شود با بهره گیری از تجارب وکیل کارگر و کارفرما اهم موارد مربوطه خدمت شما ارائه شود.
در صورت درخواست مشاوره با وکیل متخصص فرم زیر را تکمیل نموده و از خدمات مشاوره حقوقی رایگان بهرهمند شوید. وکلای متخصص دادپویان حامی بعد از دریافت اطلاعات در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.
ضرورت مشاوره با وکیل اداره کار چیست؟
بررسی مسائل مربوط به كار و كارگر و ارتباط كارگر و كارفرما، امروزه از مسائل مهم و پرکاربرد می باشد. ضرورت این موضوع امروزه بیش از هر زمان دیگری احساس می شود. این احساس نیاز با توجه به صنعتی شدن جوامع و دستیابی آنها به پیشرفت های اقتصادی در سالهای اخیر افزایش یافته است.
علت این امر افزایش حجم كارهای تولیدی و همچنین ازدیاد جمعیت و نیروی كار می باشد. بدیهی است كه با افزونی این تعاملات، برخوردها و اختلافاتی نیز در محیط های كاری به وجود می آید. البته در موارد بسیاری مشورت با یک متخصص مانند وکیل یا مشاور اداره کار قطعا سازنده خواهد بود. در ادامه به بررسی مشکلات احتمالی روابط کار از نگاه وکیل دعاوی اداره کار می پردازیم.
بهترین وکیل اداره کار
بهترین وکیل دعاوی کارگر و کارفرما، وکیلی است که علاوه بر تسلط و تخصص در قوانین مربوط به روابط کارگر و کارفرمایی، تجربه کافی در پرونده های مطرح در اداره کارداشته باشد و موفق به اخذ رای بر اساس استدلال و دفاع حرفه ای شده باشد. دفاع کارگر در اداره کار از آن جایی که کارگر تسلطی بر قوانین ندارد شاید چندان منطقی نباشد به همین دلیل پیشنهاد می شود حداقل با اخذ مشاوره آنلاین اداره کار از وکیل دعاوی کار به کلیات موضوع اشراف پیدا کنند.
هزینه وکیل اداره کار
در بسیاری موارد سوال از کارشناس اداره کار دفتر حقوقی دادپویان حامی در خصوص هزینه و تعرفههای وکیل اداره کار می باشد. در این خصوص باید توجه داشت که حق الوکاله وکیل بر اساس خواسته موکل تعیین می شود. چنان چه خواسته جزو خواسته های مالی باشد حق الوکاله بر اساس تعرفه اعلامی از سوی قوه قضاییه تعیین می گردد ولی در مواردی مثل دعوای بازگشت به کار به دلیل اخراج شدن کارگر توسط کارفرما میزان حق الوکاله بر اساس توافق طرفین مشخص می شود.
مطالعه بیشتر: سه شرط برای اخراج کارگر توسط کارفرما
وکیل متخصص اداره کار چه توصیه ای برای کارگران و کارفرمایان دارد؟
گاها دیده می شود افرادی به دلیل برخی جاذبه های فرعی مشاغل از اصلی ترین ضوابط کاری و حقوق حقه خود صرف نظر می نمایند. این افراد زمانی به فکر احقاق حق خود می افتند که فرصت را از دست داده اند یا اینکه اصلا بنا به دلایلی محق شناخته نمی شوند.
از این رو بهتر است قبل از ورود به هر کاری با ضوابط و مقررات آن امر، آشنایی داشته باشید. چرا که قانون کار درصورتی از افراد حمایت میکند که واجد شرایط باشند. از این رو دانستن قانون کار و ضوابط و مقررات آن تضمین کننده امنیت فرد است.
اولین و اصولی ترین ضابطه ای که در کار ملاک است داشتن قرارداد کاری است. قرارداد به معنای توافقی است که به صورت کتبی یا شفاهی بین دو یا چند نفر بسته می شود .
در مورد قرارداد های کاری، ماده ۱۰قانون کار چنین بیان می دارد. قرارداد کار علاوه بر مشخصات دقیق طرفین، باید حاوی موارد ذیل باشد:
- نوع کار یا حرفه یا وظیفه ای که کارگر باید به آن اشتغال یابد.
- حقوق یا مزد مبنا و لواحق آن.
- ساعات کار، تعطیلات کارگران و مرخصی های کارگران
- محل انجام کار.
- تاریخ انعقاد قرارداد.
- مدت قرارداد چنانچه کار برای مدت معین باشد.
- موارد دیگری که عرف و عادت شغل یا محل، ایجاب نماید.
بیشتر بخوانید: مرخصی ماهانه طبق قانون کار
در صدر ماده به ذکر مشخصات دقیق طرفین اشاره شده است. چرا که باید مشخص شود قرارداد بین چه فرد یا افرادی منعقد میگردد و آیا افراد مذکور توانایی انعقاد قرارداد را دارند.
هر قراردادی که منعقد می شود طبق ماده ۱۹۰ قانون مدنی باید دارای شروطی باشد که لحاظ کردن این شروط درهمه قراردادها ضروری است. البته که قرارداد کار هم از آن مستثنی نیست. از جمله:
- قصد و رضای طرفین
- اهلیت طرفین .
- موضوع معین که مورد معامله باشد .
- مشروعیت جهت معامله.
البته در قرارداد کار به جز شروط فوق شرط دیگری هم نیازاست و آن این است که طرفین ممنوعیت شرعی و قانونی در تصرف اموال یا انجام کار مورد نظر نداشته باشند.
با جمع شرایط فوق قرارداد کاری که منعقد میشود در۴ نسخه تنظیم می گردد. یک نسخه از این قرارداد به اداره کار، یک نسخه نزد کارگر و یک نسخه نزد کارفرما و نسخه دیگر نزد شورای اسلامی کار قرار می گیرد . البته اگر چنین شورایی درکارگاه نباشد در اختیار نماینده کارگر قرار می گیرد. در صورتی که از هرکدام از مفاد قرارداد تخطی شود، هریک از کارگر و کارفرما میتوانند با استناد به مفاد قرارداد از طرف دیگر شکایت کنند.
برای مشاوره حقوقی به صورت (آنلاین، تلفنی، حضوری) با وکیل متخصص اداره کار از طریق واتساپ، یا تماس تلفنی با شمارههای زیر با ما در ارتباط باشید.
سوالات رایج از وکیل متخصص در اداره کار
اشخاص مشمول قانون کار چه کسانی هستند؟
طبق ماده ۱ قانون کار، کلیه کارفرمایان، کارگران، موسسات تولیدی، صنعتی، خدماتی و کشاورزی مکلف به تبعیت از این قانون می باشند.
قانون گذار چه کسانی را کارگر یا کارفرما می شناسند؟
طبق قانون کار، کارگر فردی است که در مقابل دریافت حق السعی اعم از مزد، سهم ویا غیره به درخواست کارفرما کار میکند.
در ماده ۳ قانون کار، قانونگذار به تعریف کارفرما هم اشاره کرده است، کارفرما شخصی است حقیقی یا حقوقی که کارگر به درخواست و به حساب او در مقابل دریافت حق السعی کار می کند. مدیران و مسئولان و به طور عموم کلیه کسانی که عهده دار کارگاه هستند نماینده کارفرما محسوب می شوند و کارفرما مسئول کلیه تعهداتی است که نمایندگان مذکور در قبال کارگر به عهده می گیرند.
نکته حائز اهمیت دیگر اینکه به جز کارفرما در ماده به موسسات هم اشاره کرده است. این سوال به ذهن متبادر می شود که با وجود بردن نام کارفرما چه لزومی به بیان نام کارگاه یا موسسه بوده است؟ چرا که کارفرماست که موسسات و کارگاه را اداره می کند.
بعضی از مقررات قانون کار، همچون حفاظت فنی و بهداشت و ضوابط مربوط به تاسیسات منحصرا مربوط به کارگاه می باشد و فقط کارگاه است که مشمول چنین مقرراتی است. البته ماده ۴ قانون کار هم، مستقلا کارگاه را تعریف کرده است. و مصادیق عمده کارگاه را هم احصاء نموده است و برای کارگاه هم جدای از کارگر ارزش ویژه ای قرارداده است.
آیا برای دوره آزمایشی پیش از شروع کار حقوق تعلق می گیرد؟
کارگر و کارفرما می توانند با توافق، مدتی را با نام دوره آزمایشی در نظر بگیرند. این مدت جهت آموزش دیدن کارگر و آشنایی با محیط کار است. قانون این حق را به هر دو طرف اعطا کرده است.
به موجب این حق طرفین حتی بدون اخطار قبلی و بدون اینکه الزام به پرداخت خسارتی موجود باشد، از توافق کاری بین خودشان صرف نظر می نمایند. البته نباید چنین پنداشت که به دلیل آموزشی بودن ،حقوقی به کارگر تعلق نمی گیرد. قانون در این باره دربندآخر ماده ۱ قانون کارصحبت کرده است .
درصورتی که دردوره آزمایشی قطع رابطه کاری از طرف کارفرما باشد کارفرما موظف است، حقوق تمام دوره آزمایشی راپرداخت نماید. در حالیکه اگر تمایل به قطع همکاری ازطرف کارگر باشد، کارگر فقط مستحق دریافت حقوق کار انجام شده می باشد.
برای شکایت علیه کارفرما به کدام یک از مراجع اداره کار رجوع کنیم؟
اداره كاری صلاحیت رسیدگی به اختلاف میان كارگر و كارفرما را دارد كه كارگاه در حوزه آن اداره واقع شده باشد. كارگر پس از احراز هویت در یکی از دفاتر پیشخوان دولت می تواند شکایت خود را در سامانه وزارت تعاون، کار و امور اجتماعی به نشانی parkar. mcls. gov. ir ثبت نماید.
نحوه وکالت در اداره کار چگونه است؟
چنانچه كارگر شخصاً امكان طرح دعوا را نداشته باشد می تواند یک وکیل متخصص اداره کار باتجربه را به عنوان نماینده خود معرفی نماید تا به جای او اقدام به طرح دعوا نماید. به این منظور مدعی باید به دفاتر اسناد رسمی مراجعه نماید و نسبت به دادن وكالت به فرد مورد نظر خود اقدام كند. بدیهی است كه
شکایت کیفری کارگر و کارفرما در چه مواردی انجام می شود؟
چنانچه توهین یا فحاشی میان كارگر و كارفرما شكل گرفته باشد، دادسرا صالح به رسیدگی خواهد بود. این موارد در شمار قوانین عمومی است. دایره اجرای احكام دادگستری آرای صادر شده از سوی دادگاه های دادگستری را اجرا می كند. همچنین آن دسته از آرای مراجع حل اختلاف كه قطعی شده اند را نیز اجرا می نماید. اجرائیه در اداره دادگستری صادر و به كارگر یا كارفرما ابلاغ می شود. چنانچه در رأی حكم به بازگشت كارگر به كارگاه و از سرگیری فعالیت های او داده شده باشد یا کارفرما ملزم به پرداخت حقوق كارگر شده باشد، كارفرما باید ظرف۱۰روز پس ازدریافت برگه اجراییه، مبادرت به اجرای این رأی كند.
مواردی دیگر مانند جریمه عدم اعلام ترک کار نیز جزو مواردی هست که ممکن است برای کارگر پیش بیاید و حتما باید قبل از طرح دعاوی کارگری این مورد را بخوانید.
چگونه می توان به رای اداره کار اعتراض کرد؟
پس از صدور رأی از سوی هیئت تشخیص، طرفین ظرف مدت ۱۵ روز می توانند اعتراض خود را به صورت كتبی تحویل دهند. هیئت حل اختلاف نیز پس از بررسی موضوع، اقدام به صدور رأی می كند.
این رأی قطعی بوده، اما قابل اعتراض در دیوان عدالت اداری است. اعتراض به رأی صادر شده مانع از اجرای آن نیست. مگر این كه دیوان عدالت اداری دستوری دایر بر توقف عملیات اجرایی صادر و اعلام نماید. در مواردی مانند حوادث ناشی از تقصیر و كوتاهی كارفرما كه بحث دیه و خسارت مطرح می شود، این مراجع و محاكم دادگستری هستند كه صلاحیت رسیدگی به موضوع را دارند.
ادله اثبات در دعاوی کارگر و کارفرما
قبل از مطالبه هر حق و حقوقی از کارفرما نیاز است که رابطه ی آن دو احراز شود. چرا که در برخی از قراردادهای کار که به صورت شفاهی منعقد می شوند گاها دیده می شود که کارگر یا کارفرما منکر رابطه کارگری و کارفرمایی می شوند. البته بیشتر در مورد کار فرما مصداق دارد که رابطه کارگر با خود را انکار می کند تا حق و حقوق وی را نپردازد.
قانون گذار در ماده ۸۲ قانون آئین دادرسی کار ادله اثبات در مراجع حل اختلاف را بیان نموده است. ادله اثبات دعوا در مراجع حل اختلاف کار به ترتیب شامل اقرار، اسناد و مدارک می باشد. گواهی گواهان می تواند با رعایت شرایط اماره محسوب شود.
اقرار
اولین ادله اثبات را قانون گذار اقرار اعلام کرده است. اقرار به سید الادله معروف است. درصورتی که هر یک از طرفین با اقرار امری را به سود دیگری و به ضررخود بیان کند، از او پذیرفته است. در این بحث هم اگر کارفرما خود، اقرار به رابطه مذکور کند، رابطه کارگری و کارفرمایی برقرار است.
اسناد و مدارک
مورد بعدی که قانون گذار در ماده بدان اشاره کرده است، اسناد و مدارک است. در این ماده اسناد و مدارک به صورت عام بیان شده است و بدین جهت هر سند و مدرکی که دال بر رابطه کارگر و کارفرمایی باشد را شامل می شود. این مورد را به دلیل اهم بودن با نظر وکیل اداره کار ادامه می دهیم.
وکیل متخصص اداره کار، در این باره بیان می کند، هرگاه چنین اختلافی بین کارگر و کارفرما ایجاد شود برای اثبات باید به دنبال اسناد و مدارک بود. البته این اسناد و مدارک می تواند به نفع یا ضرر هرکدام از طرفین مورد استفاده قرار گیرد. اما در مورد فرضی که کارفرما منکر رابطه کارگر و کارفرمایی باشد می توان اسناد و مدارک را ذیل را جهت اثبات ارائه نمود:
- سابقه بیمه: بیمه شدن کارگر توسط کارفرما یکی از وظایفی است که قانون بر دوش کارفرما قرارداده است. حق بیمه ای که هر ماه برای کارگر پرداخت می شود سند و مدرکی دال بر رابطه کارگر و کارفرمایی بین این دو است.
- فیش حقوقی یا واریزی های حقوق: از دیگر مدارک و مستنداتی که می توان به آن استناد کرد،فیش حقوقی یا واریزی کارگر است. زمانیکه هر ماه در تاریخ مشخصی مبلغی به حساب کارگر واریز می شود، و یا او دارای فیش حقوقی است، این موارد نشان دهنده رابطه کارگر و کارفرمایی است.
مطالعه بیشتر: شرایط بیمه شدن کارگر توسط کارفرما
گواهی گواهان
مورد دیگری که در ماده بدان اشاره شده است گواهی گواهان است. زمانی که فرد بر عرایض خود گواه و شاهدی دارد می تواند از این مورد هم برای اثبات حق خویش استفاده کند. این مورد در رویه عملی دادگاه ها بسیار پرکاربرد است.
تحقیق محلی
طبق ماده ۸۹ قانون آئین دادرسی کار: مرجع رسیدگی کننده می تواند به تشخیص خود یا به درخواست هریک از طرفین دعوا قرار تحقیق محلی صادر کند.
بدین ترتیب هریک از کارگر و کارفرما می توانند چنین قراری را درخواست کنند. مقام رسیدگی کنند به تقاضای آنها به محل مورد نظر مراجعه کرده و تحقیقات را آغاز می کند. این اقدام بدین جهت است تا احراز کند که آیا چنین رابطه ای واقعا وجود دارد یا خیر.
مراجع صالح رسیدگی به حل اختلاف میان کارگر و کارفرما
در قانون كار، مراجع حل اختلاف به دو دسته هیات های تشخیص و هیات های حل اختلاف تقسیم شده است.
هیات های تشخیص، مرجع بدوی و هیات های حل اختلاف به عنوان مرجع تجدیدنظر می باشد. در هر استان چندین هیات تشخیص و حل اختلاف به تناسب وسعت آن استان پیش بینی گردیده است. درصورت بروز اختلاف در روابط كارگر و كارفرما اعم از اخراج کارگر بدون دلیل موجه، عدم پرداخت حقوق و مزایای کارگر و مسائلی از این قبیل.
كارگر می تواند چنانچه موضوع مورد اختلاف از طریق سازش مستقیم میان وی وكارفرما حل نشود، از طریق انجمن صنفی كارگران و یا نماینده قانونی كارگران و كارفرما به اداره كار مربوطه برای طرح دعوا مراجعه كند.
خدمات حقوقی وکیل اداره کار دفتر حقوقی دادپویان حامی
دفتر حقوقی دادپویان حامی با بهرهگیری از وکلای مجرب و متخصص در زمینه حقوق کار، آماده ارائه خدمات حقوقی به شما عزیزان است. ما با درک عمیق از قوانین و مقررات کار، به شما کمک میکنیم تا حقوق خود را به بهترین شکل ممکن حفظ کنید.
چرا دفتر حقوقی دادپویان حامی؟
- تجربه و تخصص: وکلای ما با سال ها تجربه در زمینه حقوق کار، آمادهاند تا شما را در هر مرحله از مشکلات حقوقی کار یاری دهند.
- مشاوره حرفهای: ما با ارائه مشاوره های دقیق و بهروز، به شما کمک میکنیم تا بهترین تصمیمات را در مواجهه با مسائل کارگری و کارفرمایی بگیرید.
- پشتیبانی کامل: از تنظیم قراردادها تا حل اختلافات کارگری، ما در کنار شما هستیم تا از حقوق شما دفاع کنیم.
خدمات حقوقی ما شامل:
- مشاوره حقوقی در زمینه قراردادهای کار
- پیگیری دعاوی کارگری و کارفرمایی
- تنظیم و بررسی قراردادهای کار
- مشاوره در زمینه حقوق و دستمزد
- حل اختلافات کارگری و کارفرمایی
برای دریافت مشاوره و بهره مندی از خدمات حقوقی ما، با دفتر حقوقی دادپویان حامی تماس بگیرید. وکلای ما آمادهاند تا به سوالات شما پاسخ دهند و شما را در مسیر حقوقیتان یاری کنند.
54 پاسخ
سلام.بعد از طرح شکایت در اداره کار چه قدر زمان میبرد تا نوبت رسیدگی به پرونده تعیین شود و پیامک برای کارگر و کارفرما جهت تعیبن روز رسیدگی ابلاغ شود ؟ با تشکر.
با سلام. بستگی به شعبه اداره کار دارد. اما حداکثر تا یک ماه وقت رسیدگی تعیین و ابلاغ می شود.
با عرض سلام. تفاوت بین شکایت کارگر از کارفرما حین کار و شکایت بعد از ترک کار چیست؟ باتشکر.
سلام. سوال شما بسیار مبهم می باشد و متوجه نشدم منظور شما از تفاوت چیست؟ در صورت تمایل می توانید با دفتر تماس حاصل نمائید.