قانون سرقفلی سال 56 – قوانین سرقفلی سال 56

دعاوی سرقفلی
قوانین سرقفلی سال 56

شرح موضوع

سرقفلی مبلغی است که مستأجر به مالک می دهد و آن مبلغ متعلق به مالک می شود در مورد سرقفلی مالک مغازه، ملک خود را واگذار نمی کند بلکه سرقفلی مغازه (حق کسب و کار در ملک) را به صورت نامحدود و با اجاره ماهیانه که مبلغی اندک می باشد به مستأجر واگذار می کند. در خصوص اجاره اماکن تجاری قانون روابط موجر و مستأجر سال 56 و قانون روابط موجر و مستأجر سال 76 حاکم می باشد. در صورتی که سرقفلی قبل از سال 76 باشد مشمول قانون سرقفلی سال 56 و در صورتی که بعد از سال 76 باشد مشمول قانون سرقفلی سال 76 هم می گردد. حال نکات و مواردی که در قانون سرقفلی سال 56 آمده و مهم می باشد توضیحاتی را به شرح ذیل خواهیم داد:

قانون سرقفلی سال 56
قانون سرقفلی سال 56

قوانین سرقفلی سال 56

در قانون سرقفلی سال 56 مالک را در خصوص تخلیه ملک تجاری محدود نموده و اصل را بر این گذاشته که مالک حق تخلیه ملک تجاری را ندارد مگر اینکه دلیلی داشته باشد و دلایلی که طبق آن مالک می تواند مستأجر را بیرون کند نیز مشخص نموده است. طبق قانون سرقفلی سال 56 مالک در صورتی می تواند ملک تجاری را تخلیه نماید که: اول مستأجر حق انتقال به غیر را نداشته باشد و ملک مورد اجاره را منتقل نماید دوم مستأجر شغلی را در هنگام اجاره در مورد آن توافق شده را در هنگام اجاره در مورد آن توافق شده را تغییر دهد، سوم اگر مستأجر اجاره بهای ملک را به مالک نپردازد چهارم اگر مالک نیاز شخصی به ملک مورد اجاره داشته باشد پنجم اگر ملک مورد اجاره در شرف خرابی باشد و مالک اقدامات لازم جهت نوسازی ملک را انجام دهد ششم مالک از مستأجر تقاضای تنظیم سند رسمی کند و مستأجر از انجام این کار استنکاف ورزد. هفتم در صورت تعدی و تفریط مستأجر در ملک تجاری در قانون سرقفلی سال 56 در صورتی که دلیل مالک برای تخلیه ملک تجاری احداث بنای جدید و نیاز شخصی و یا تعدی و یا تفریط مستأجر باشد باید تمام سرقفلی را به وی بپردازد و در صورتی که دلیل مالک عدم پرداخت اجاره بها و یا تغییر شغل باشد نیازی به پرداخت سرقفلی به مستأجر نیست و در صورت انتقال ملک تجاری به غیر مستأجر مستحق نیمی از سرقفلی می باشد.

قانون سرقفلی سال 1356

طبق قانون سرقفلی سال 56 در صورتی که مستأجر حق انتقال به غیر را نداشته باشد و به دلایلی ادامه کار در آن ملک برای وی مقدور نباشد، می تواند از دادگاه درخواست تجویز انتقال منافع به فرد دیگری را بنماید. قانون سرقفلی سال 56 از سال 72 به بعد تغییراتی کرد مانند اینکه در قانون سرقفلی سال 56 برای اجاره اماکن تجاری چه سرقفلی گرفته می شد چه گرفته نمی شد، سرقفلی به ملک تعلق می گرفت در حالی که در قانون سال 76 اگر این حق در قرارداد سرقفلی نوشته شود مستأجر حق سرقفلی داشت و اگر در قرارداد نوشته نمی شد سرقفلی به فرد تعلق نمی گرفت. در صورتی که قرارداد اجاره ای قبل از سال 76 تنظیم گردد مشمول قانون سرقفلی سال 56 می شود و اگر پس از سال 76 تنظیم گردد مشمول قانون سرقفلی سال 76 می گردد.


وکیل سرقفلی دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی خدمات حقوقی ویژه وکالت تخصصی دعاوی سرقفلی را به شرح مندرج در بخش اجاره و سرقفلی ارائه می نماید. همچنین می توانید با وکیل سرقفلی به صورت تلفنی و یا حضوری و یا آنلاین مشاوره نموده و سوالات خود را مطرح نموده و بهترین و حقوقی ترین پاسخ ها را از وکیل امور سرقفلی دریافت نمائید.

به این مقاله چه امتیازی می دهید؟
(رای: 30 امتیاز: 3.5)

مقالات مرتبط

مطالب پربازدید

پرسش و پاسخ

26 پرسش و پاسخ. ارسال پرسش و پاسخ جدید

  • سلام سرقفلی دارم که قبل از سال ۴۷ می باشد وملک داخل طرح هست ومالک های ما خیلی زیاد هستن وهیچ گونه مالک ها با هم نیستن ومن می خواهم تغییر شغل بدهم باید چکار کنم لطفا منو راهنمایی کنید

    پاسخ
  • سلام. پدرم سال ۶۰ سرقفلی مغازه ای رو گرفته و تا سال ۷۶ که خودش و مالک در قید حیات بودند اجاره بها رو پرداخت کرده، اما مدرکی مبنی بر پرداخت دست ما نیست. آیا وراث بعد از کذشت ۴۰ سال این اختیار رو دارند که حکم پلمپ یا تخلیه بگیرند؟

    پاسخ
    • دادپویان حامی
      اردیبهشت 17, 1401 2:29 ب.ظ

      سلام خیر
      با عنایت به قانون روابط موجر و مستاجر سال ۵۶ در صورت ادعای تخلیه به علت عدم پرداخت اجور معوقه،با توجه به‌ اینکه معمولا اجاره بها ناچیز هست به دنبال اثبات پرداخت نباشید،بلافاصله اجور این چند ساله رو از طرق پیش بینی شده در قراردادتون پرداخت کنید دعوای ایشان رد میگردد.

      پاسخ
  • میرجوادجاویدان
    اردیبهشت 26, 1401 1:02 ق.ظ

    سلام بنده حدود ۳۰ سال هستش که درخونه پدری ساکن هستم وپدرومادرمم درعرض چندسال فوت کرده اند ومنم درساختن این خانه کلی هزینه کرده ام امامتاسفانه متوجه شدم که اسم منو از وراث درآورده اند شاهد قضایا زیاددارم که اینجا زحمت کشیده ام و۳۰ساله ساکن این خونه ومغازه ام آیا بهرحال اینها (وراث)میتونن بنده روباحکم تخلیه بیرونم بکنن وراثم خواهر وبرادرم هستن

    پاسخ
  • با سلام سرقفلی مغازه از سال37 تا کنون در اختیار پدر اینجانب می باشد. و طبق روال ان زمان فقط اجاره نامه وجود دارد.
    مالک جهت تخلیه اقدام کرده است کارشناس اول قیمت گذاری را انجام داد. به کارشناسی سه نفره رفته و حال کارشناسان ادعا دارند شما هیچگونه سندی برای ادعای سرقفلی ندارید(کارشناس اول این ادعا را نداشت و قیمت گذاری سرقفلی+ کسب و پیشه را گذاشته بود) و فقط حق کسب و پیشه دارید.
    مگر مالک عاشق ما بوده بدون هیچگونه پولی این همه سال در اینجا بوده ایم
    چه باید کرد

    پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر سرقفلی کارگاهی را دراصفهان دراختیار داریم اخیرا شهداری بخاطر فرسوده بودن دیوار مغازه دستور رفع خطر داده ولی مالک پیگیرفع مشکل نیست به این خاطر که اگر ما اقدام به تعمیر کنیم قرارداد رو فسخ کنه یا اگر شهرداری نسبت به تخریب دیواراقدام کنه بازهم احتمال هست که سرقفلی باطل بشه لطفا راهنمایی کنید چکار کنیم که هم دیوار تعمیر بشه و هم سرقفلی باطل نشه ممنون از لطفتون

    پاسخ
    • دادپویان حامی
      خرداد 27, 1401 10:47 ب.ظ

      سلام در فرض سوال جواب خیر هست این تخریب قانونا تعدی به ملک محسوب نمی شود.

      پاسخ
    • سلام سرقفلی گاراژ مسافربری رو سال ۱۳۷۸ بصورت شراکتی خریدم__ک قرارداد اولیه اش متعلق به ۱۳۳۱ هستش ک سرقفلی طبق قرارداد واگذار شده؛حتی مالیات واگذاری و اجاره ها رو هم مرتب واریز کردم ،، بدلیل اینکه گاراژ در محل شلوغ شهر قرار گرفته و مشاغل سابق رو نمیشه راه اندازی کرد،و هربار تلاش کردم ک شغلی در اوم راه اندازی کنم شهرداری و اماکن و … اجازه ندادند، تعطیل بودن وفرسوده بودنشاون باعث از بین رفتن حق و حقوق بنده نمیشه؟؟

      پاسخ
  • باسلام آیا با خراب شدن محل سرقفلی به هردلیل سرقفلی هم باطل می شه؟ باتشکر

    پاسخ
  • سلام، پدرم سرقفلی مغازه ای را در سال 63 از شخصی (صاحب سرقفلی قبلی) خریده و در سال 70 اجاره نامه رسمی مابین مالکین(2نفر به صورت 70-30 درصد) و پدرم برای شغل «فروش لوازم ساختمانی» تنظیم کرده. حالا هم پدر من فوت شده و هم یکی از مالکین(70درصد) فوت شده و مالک دیگر(30درصد) سهمشو به مالک جدید فروخته، البته ما مبلغ اجاره سرقفلی که ناچیز هست، هر سال به ورثه مالک فوت شده میپردازیم. من میخواستم با اجازه وراث پدرم در اونجا کسب و کاری راه بیندازم، لطفا راهنمایی کنید برای شغل «دفتر فنی-مهندسی» و یا اگر نشد برای شغل «فروش کالابرق» در اونجا باید از مالکین اجازه کسب کنم؟

    پاسخ
    • دادپویان حامی
      اردیبهشت 30, 1402 12:25 ب.ظ

      با سلام. چنانچه در اجاره نامه شغل معین شده باشد و اجازه تغیر شغل به مستاجر داده نشده باشد باید رضایت مالک را بگیرد اگر رضایت نداد از طریق مراجع قضایی طرح دعوی نمائید.

      پاسخ
  • علیرضا حبیبی
    مرداد 17, 1401 4:53 ب.ظ

    با سلام و درود
    اگر قرار داد اجاره ی ملک تجاری به صورت عادی و در تاریخ سال ۱۳۶۲ (یعنی مشمول قانون روابط موجو و مستاجر سال ۱۳۵۶) تنظیم شده باشد. و در قرار داد ذکر شده که مبلغ ۲۵۰ هزار تومان قرض الحسنه پرداخت شده …
    توضیح اینکه در قرارداد فوق الاشاره ۳ باب مغازه صراحتا درج شده که این سه باب مغازه قسمتی از یک گاراژ ( جمعا دارای ۸ مغازه ) که متراژ کل گاراژ با مغازه های آن ۲۹۵ متر بوده و کلا گاراژ و م۵ازه های آن یک سند مادر با کاربری ساختمان داشته است. و مالک فعلی ملک نیز هیچ کدام از مغازه های را افراز نکرده و تنها یک پروانه ساخت برای کل گاراژ گرفته که در پروانه ساخت هم موارد اصلاحی (عقب نشینی ) وجود داشته و مالک فعلی پروانه ساخت ۲۵۰ متر با رعایت موارد اصلاحی گرفته است.
    حال با توجه به اینکه مالک یا خریدار فعلی ملک دادخواست تخلیه به استناد بند ۱ ماده ۱۵ قانون سال ۵۶ را داده و با دریافت پروانه ساخت دادخواست تخلیه داده است
    ۱. آیا امکان رد دادخواست ایشان به استناد اینکه (پروانه ساخت برای کل ملک گرفته شده و هیچ گونه افرازی قبل از آن انجام نشده تا ۳ باب مغازه تحت قرار داد مفرض شوند و سپس برای هر کدام پروانه ساخت مجزا گرفته شود و اینکه این پروانه ساخت مطابقتی با بند ۱ ماده ۱۵ قانون ۵۶ ندارد ) وجود دارد؟
    ۲. آیا امکان دادخواست متقابل از ناحیه خواهان در جلسه اول دادرسی به خواسته (اثبات سرقفلی با توجه به اینکه مبلغ ۲۵۰ هزار تومان بسیار زیاد بوده در آن زمان و به نوعی معادل قیمت کل ۳ باب مغازه در آن زمان بوده و همچنین با ادله شهادت ۲ شهود در خصوص سرقفلی بودن این مغازه ها و همچنین پرونده سر قفلی موجود در اداره دارایی در آن سال که مالک تشکیل داده ) وجود دارد؟ و اگر دارد موفقیت همیز هست این مسیر؟
    و اگر راه حل های دیگری دارید لطفا به این حقیر ارائه دهید تا حقوق ما پایمال نشود ذر این پرونده
    دست بوس شما هستم سپاس

    پاسخ
    • دادپویان حامی
      اردیبهشت 30, 1402 12:26 ب.ظ

      با سلام. خواسته ای تحت عنوان اثبات سرقفلی وجود ندارد و اجاره نامه شما مشمول قانون 56 می باشد که دارای حق کسب و پیشه و تجارت می شوید. جهت راهنمایی می بایست مدارک شما بررسی شود.

      پاسخ
  • سلام
    من مستاجر سرقفلی باقراردادقبل سال۷۶وباپدرم شریک‌ بودم صاحب ملک اداره دولتی بود حق انتقال به غیر درسندداریم پدرم فوت کرد من ۳دانگ سهم پدروازورثه پس ازکسرسهم الارث خریدم وبه مالک مراجعه کردم برای تنظیم سند حاضر نشد شکایت کردم دادگاه ضمن رد دعوای من بعلت داشتن حق انتقال رای دادبدون اذن مالک ودادگاه بروسند بزن سندصلح سرقفلی رو زدم محضرطبق رای به مالک اخطار دادجهت تنظیم سند مالک بازحاضرنشد پس ازمدتی مرا احضار کرد وضمن‌نادیده گرفتن حق انتقال درسندجدیددرحالی که من انتقالی ندادم و۲سهم ازسه دانگ پدرم قهری و۴سهم بقیه ورثه به ورثه بوده اجاره ملک مرا از۱۵ هزارتومان کرده ۳۰۰هزار تومان من قبول نکردم ایشون‌یه کارشناس ازطرف کانون وکلا گرفته نه دادگستری من میتونم طبق قراداداجاره سابق اجاره پرداخت کنم وسنداجاره جدید نزنم چون اسم من بعنوان شریک هست وبقیه روهم‌ غیرازسم الارث خودم ازورثه خریدم وسندصلح زدم خواستم ببینم به مشگل نمی خورم

    پاسخ
    • دادپویان حامی
      اردیبهشت 30, 1402 12:28 ب.ظ

      سلام . با توجه به اینکه موضوع اختلاف شما میزان اجاره بها است می توانید قبول نکنید و ایشان مجبور شود از طریق دادگاه تعدیل اجاره بها را بخواهد و این ارتباطی به سند اجاره جدید ندارد حتی با اجاره نامه قبلی هم می توانست تعدیل اجاره بها را بخواهد.

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر پدر بنده یک باب مغازه تجاری سال ۵۱ اجاره نموده است و قرار داد اجاره بها محضری دارد آیا سرقفلی محاسبه می شود و مبلغ اجاره بها مطابق قوانین سرقفلی محاسبه می شود؟
    ممنون

    پاسخ
    • دادپویان حامی
      اردیبهشت 30, 1402 12:28 ب.ظ

      سلام. اجاره نامه شما مشمول قانون 56 می شود که طبق آن قانون حق کسب و پیشه و تجارت برای مستاجر پیش بینی شده مگر اینکه شما سند صلح سرقفلی داشته باشید.

      پاسخ
  • سلام
    من مستاجر سرقفلی باقراردادقبل سال۷۶وباپدرم شریک‌ بودم صاحب ملک اداره دولتی بود حق انتقال به غیر درسندداریم پدرم فوت کرد من ۳دانگ سهم پدروازورثه پس ازکسرسهم الارث خریدم وبه مالک مراجعه کردم برای تنظیم سند حاضر نشد شکایت کردم دادگاه ضمن رد دعوای من بعلت داشتن حق انتقال رای دادبدون اذن مالک ودادگاه بروسند بزن سندصلح سرقفلی رو زدم محضرطبق رای به مالک اخطار دادجهت تنظیم سند مالک بازحاضرنشد پس ازمدتی مرا احضار کرد وضمن‌نادیده گرفتن حق انتقال درسندجدیددرحالی که من انتقالی ندادم و۲سهم ازسه دانگ پدرم قهری و۴سهم بقیه ورثه به ورثه بوده اجاره ملک مرا از۱۵ هزارتومان کرده ۳۰۰هزار تومان من قبول نکردم ایشون‌یه کارشناس ازطرف کانون وکلا گرفته نه دادگستری من باتوجه به رای که ذکر شده انتقال نیاز به اذن دادگاه ومالک ندارد. میتونم طبق قراداداجاره سابق اجاره پرداخت کنم وسنداجاره جدید نزنم چون اسم من بعنوان شریک هست وبقیه روهم‌ غیرازسهم الارث خودم ازورثه خریدم وسندصلح زدم خواستم ببینم به مشگل نمی خورم

    پاسخ
    • دادپویان حامی
      اردیبهشت 30, 1402 12:28 ب.ظ

      سلام . با توجه به اینکه موضوع اختلاف شما میزان اجاره بها است می توانید قبول نکنید و ایشان مجبور شود از طریق دادگاه تعدیل اجاره بها را بخواهد و این ارتباطی به سند اجاره جدید ندارد حتی با اجاره نامه قبلی هم می توانست تعدیل اجاره بها را بخواهد.

      پاسخ
  • درود بر شما
    پدرم سال ۵۳ سرقفلی یک مغازه رو از مالک خرید.بعد از مدتی خریدار جدید ملک رو خریده و مالک عوض شد.پدر بنده سال قبل فوت شده و ورثه در صدد فروش ملک هستیم.طبق شنیده ها مالک ادعای ده تا دوازده درصد سهم از فروش سرقفلی را دارد.قبلا هم این کار رو کرده.خواستم بدونم این قانونی هست و آیا میشه پرداخت نکرد؟

    پاسخ
    • دادپویان حامی
      اردیبهشت 30, 1402 12:29 ب.ظ

      سلام. حق مالکانه در عرف بین مردم مرسوم می باشد چنانچه با مالک توافق نداشته باشید می توانید از دادگاه الزام به تجویز انتقال منافع را بخواهید که در آن صورت حق مالکانه پرداخت نخواهید کرد.

      پاسخ

پرسش و پاسختان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

مقالات مرتبط