تنفیذ فسخ قرارداد به جهت تدلیس---

تنفیذ فسخ قرارداد به جهت تدلیس

هر عمل، رفتار یا اظهاری که به قصد فریب طرف مقابل، نشان دادن اوصاف مطلوب به نحو غیر واقعی یا پنهان کردن عیوب موجود در کالا صورت گیرد و قرارداد بر مبنای آن واقع شود، تدلیس در قرارداد محسوب می شود. وقوع تدلیس از سوی احد از متعاهدین موجب بطلان قرارداد یا ایجاد حق فسخ برای طرف مقابل خواهد بود. در مواردی که تدلیس موجد حق فسخ بوده، در صورت اعمال این حق و برای تثبیت آن، دعوای تنفیذ فسخ قرارداد به جهت تدلیس مطرح می شود.

تنفیذ فسخ قرارداد به جهت تدلیس

تنفیذ فسخ قرارداد به جهت تدلیس

شرایط فسخ قرارداد به جهت تدلیس

برای آنکه اقدامات طرف قرارداد، تدلیس محسوب شده و موجب حق فسخ برای طرف مقابل شود، احراز موارد ذیل ضروری است:

  • انجام عملیات متقلبانه از سوی طرف قرارداد
  • فریب خوردن طرف مقابل و ایجاد رغبت برای انعقاد قرارداد
  • وقوع عملیات متقلبانه پیش از انعقاد قرارداد
  • نشان دادن کمال غیر واقعی در مورد معامله یا پنهان کردن نقص و عیب آن
  • عین معین بودن مورد معامله
  • ایراد ضرر به طرف قرارداد در نتیجه اقدامات متقلبانه طرف مقابل
  • اعمال فوری حق فسخ پس از آگاهی از وجود آن

شرایط بطلان قرارداد به جهت تدلیس

وفق ماده ۲۰۰ قانون مدنی در صورت وقوع اشتباه در مورد خود موضوع معامله، قرارداد باطل است؛ بر همین مبنا اگر وقوع تدلیس منجر به اشتباه طرف مقابل راجع به خود موضوع معامله شود، حق فسخ ایجاد نشده بلکه معامله باطل است؛ مثل زمانی که فروشنده با اقدامات فریبکارانه نقره را به عنوان طلای سفید به مشتری بفروشد.

موارد طرح دعوای تنفیذ فسخ قرارداد به جهت تدلیس

بنا به مراتب فوق در صورتی که کلیه شرایط لازم جهت تحقق خیار تدلیس مهیا بوده و صاحب خیار پس از آگاهی، فورا حق فسخ خود را اعمال نماید، می تواند با تنظیم و تقدیم دادخواست، تنفیذ فسخ قرارداد به جهت تدلیس و به تبع آن الزام طرف به استرداد ثمن را از دادگاه بخواهد.

وقوع تدلیس در نتیجه سکوت

با توجه به اصل حسن نیت در قراردادها، صرف سکوت طرف قرارداد نیز می تواند موجب خیار تدلیس باشد، چرا که شنونده، آن چه گفته شده را تمام حقیقت می پندارد و همین امر موجب فریب او خواهد بود. بنابراین سکوت طرف نسبت به عیوب مورد معامله خصوصا در عقود امانی و مبتنی بر اعتماد موجب خیار تدلیس خواهد بود.

اسقاط خیار تدلیس

شرط اسقاط خیار تدلیس منافی نظم عمومی بوده و فاقد اثر حقوقی است. اسقاط خیار تدلیس ضمن قرارداد یا به صورت جداگانه نافذ نیست و عبارت “اسقاط کافه خیارات” هم شامل خیار تدلیس نخواهد بود. طرف قرارداد پس از آگاهی از وقوع تدلیس می تواند حق فسخ ناشی از آن را ساقط نماید.

وقوع تدلیس از سوی ثالث

همانطور که از ماده ۴۳۹ قانون مدنی استفاده می شود تدلیس، باید منسوب به طرف قرارداد باشد و انجام عملیات متقلبانه از سوی ثالث حتی اگر تمام شرایط تدلیس را داشته باشد، موجب حق فسخ نخواهد بود. اگر ثالث به عنوان نماینده طرف قرارداد یا با تبانی او مرتکب عملیات متقلبانه شود، تدلیس منتسب به طرف قرارداد محسوب شده و موجد اختیار فسخ معامله خواهد بود.

ذی نفع دعوای تنفیذ فسخ قرارداد به جهت تدلیس

پس از اعمال حق فسخ ناشی از خیار تدلیس، هر یک از طرفین قرارداد می توانند دعوای تنفیذ فسخ قرارداد به جهت تدلیس را علیه طرف مقابل اقامه نمایند.

مرجع صالح جهت رسیدگی به دعوای تنفیذ فسخ قرارداد به جهت تدلیس

چنانچه موضوع معامله ای که در آن تدلیس رخ داده از جمله اموال غیر منقول باشد، دادگاه محل وقوع ملک صالح به رسیدگی است؛ در غیر این صورت خواهان می تواند دعوای خود را در هر یک از دادگاه های محل اقامت خوانده یا محل اجرا یا انعقاد قرارداد مطرح نماید.

نحوه اجرای رای تنفیذ فسخ قرارداد به جهت تدلیس

حکم دادگاه مبنی بر تنفیذ فسخ قرارداد به جهت تدلیس فاقد جنبه اجرایی است و نیازی به صدور اجرائیه ندارد. مقصود از صدور این حکم صرفا تنفیذ و اعلام مراتب فسخ قرارداد است.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

‫2 نظر

  • درزی

    فروشنده مادر ما خریداربرادرشون )موردمعامله… حبه ازکل۷۲حبه آب واملاک درروستای علی اباد وغیره که به عنوان سهم الارث درقراردادمورخه ۶۷ تملک گردیده به مبلغ۴۰۰هزارتومان که طی دوفقره چک بانک تسلیم فروشنده گردید وسهم زمین فوق الذکرازتملک فروشنده خارج ودر اختیار خریدار قرار گرفت فروشنده اسقاط کافه خیارات خصوصا خیار غین نموده چنانچه کسی ادعایی آوردفروشنده بالا جوابگو خواهد بود این نوشته در ۲نسخه تنظیم ودرحکم واحد ویک نسخه نزد طرفین است (در ضمن مورد معامله… جایش خالی است من طبق قرارداد عادی که نوشته شده مطرح کردم) وامضا مادرم فروشنده وامضا خریدار برادرشون واثر انگشت وشاهدی هم تایید نکرده لازم به توضیح است که برادران مادرم باشگرد خاصی این کارها راانجام داده‌اند ومادر من در قید حیات نیست ودر قرارداد۶۷ ماهیچ گونه اطلاعی نداریم ایا ما میتوانیم مالی که به این صورت مکتوب شده ادعا کنیم طبق چه قانون ومدرگی ممنون ازشما

    خرداد ۳۱, ۱۴۰۲ در ۱۵:۱۰
    • دادپویان حامی

      هرچند تا مبایعه نامه دقیق مطالعه نگردد راهنمایی کاملی نمیشود انجام داد علی ایحال مبایعه نامه‌ای تنظیم گردیده است چنانچه به امضای انتسابی به مادرتان شک دارید میتوانید بعنوان انکار تا تردید و یا جعل نسبت به امضا علیه خریداران اقامه دعوی نمایید

      خرداد ۳۱, ۱۴۰۲ در ۱۶:۱۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    10 − 4 =