کمیسیون ماده ۱۲ زمین شهری یکی از نهادهای مهم در نظام حقوقی ایران است که نقشی کلیدی در تعیین وضعیت اراضی و املاک دارد. این کمیسیون با هدف بررسی و تعیین نوع کاربری زمین ها و حل و فصل اختلافات مرتبط با اراضی تشکیل شده است. تصمیمات این کمیسیون میتواند تأثیرات بزرگی بر مالکیت و استفاده از زمینها داشته باشد. اما اگر با رای این کمیسیون موافق نیستید، چه گزینههایی پیش روی شماست؟ در این مقاله، به بررسی دقیق فرآیند کاری کمیسیون ماده ۱۲ زمین شهری و روشهای مؤثر برای اعتراض به آرای صادره خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید تا با جزئیات بیشتری از حقوق خود در برابر این نهاد قانونی آشنا شوید و بهترین راهکارها برای دفاع از منافع خود را بیاموزید.
ماده ۱۲ قانون زمین شهری چیست؟
ماده ۱۲ قانون زمین شهری اصلاحی ۳/۱۱/۱۳۷۰، مقرر نموده است تشخیص عمران و احیاء و تاسیسات متناسب و تعیین نوع زمین دایر و تمیز بایر از موات بر عهده وزارت مسکن و شهرسازی است.
طبق این ماده وزارت مسکن و شهرسازی نظر خو درا در خصوص تعیین نوع زمین اعلام و به مالکین ابلاغ می شود. در صورتی که به مالکین دسترسی نباشد رای مذکور باید طی دو نوبت به فاصله ده روز در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار آگهی شود.
کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری چیست؟
کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری نهادی است که وظیفه تشخیص نوعیت زمین را بر عهده دارد. این کمیسیون در گذشته دارای ماهیت و شخصیت حقوقی مستقل از سازمان مسکن و شهرسازی بود که در ماده ۱۲ قانون زمین شهری مصوب ۱۳۶۶ این اختیار از کمیسیون مذکور سلب و به وزارت مسکن و شهرسازی محول گردید.
دستورالعمل اجرایی ماده ۱۲ قانون زمین شهری چیست؟
دستورالعمل اجرایی ماده ۱۲ قانون زمین شهری که عنوان صحیح آن آیین نامه اجرایی قانون زمین شهری می باشد در سال ۱۳۷۱ تصویب گردید و در آن تعاریف و مقررات مربوط به عمران زمین ها، مقررات تشخیص زمین ها، نحوه خرید و تملک زمین، ابطال سند مالکیت، نحوه واگذاری زمین ها و غیره آمده است.
تفاوت کمیسیون ماده ۱۲ شهرداری با کمیسیون ماده ۱۲ زمین شهری چیست؟
در حقیقت کمیسیونی تحت عنوان کمیسیون ماده ۱۲ شهرداری یا کمیسیون ماده ۱۲ راه و شهرسازی وجود ندارد بلکه عده ای به دلیل تشکیل کمیسیون ماده ۱۲ زمین شهری در اداره راه و شهرسازی و یا به دلیل اینکه کمیسیون ماده ۱۲ زمین شهری به اراضی داخل حریم شهری رسیدگی می کند چنین تصور می کنند که اسم قانونی و صحیح این کمیسیون ها کمیسیون ماده ۱۲ راه و شهرسازی یا کمیسیون ماده ۱۲ شهرداری است در حالی که این تصور غلط بوده و کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری اسم صحیح و قانونی کمیسیون مزبور می باشد.
اراضی که قابل طرح در کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری نمی باشند
-
اراضی متعلق به شهرداری ها و شرکت های وابسته به شهرداری
با توجه به وظایف محوله به شهرداری ها، وجود اراضی موات در ید آنها ( خواه سند به نام شهرداری صادر شده یا نشده باشد ) جهت اجرای طرح های عمومی و عمرانی بلامانع است و زمین ها و اراضی متعلق به آنها قابل طرح در کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری نمی باشند.
-
اراضی دارای گواهی عمرانی
مطابق تبصره ماده یک قانون لغو مالکیت اراضی موات شهری، دولت برای کسانی که یک قطعه زمین کوچک برای سکونت شخصی خود تهیه کرده اند و فاقد خانه مسکونی می باشند مهلت سه ساله ای در نظر گرفته تا بتوانند به عمران زمین خود بپردازند. همچنین مطابق ماده ۹ آیین نامه قانون لغو مالکیت اراضی موات شهری مالکین اراضی موات که اراضی خود را جزو اراضی احیا شده می دانند (مشمول بندهای زیر ماده ۲ آیین نامه فوق الذکر) باید ظرف سه ماه از تاریخ تصویب آیین نامه مذکور به محل هایی که وزارت راه و شهرسازی تعیین می کند مراجعه نموده با تسلیم فتوکپی سند مالکیت زمین و کروکی مربوط تقاضای صدور گواهی عمران نمایند.
-
اراضی متعلق به دولت
با توجه به این که هدف اصلی تشخیص نوعیت زمین های موات سلب مالکیت اشخاص و انتقال آن به دولت است بررسی نوعیت زمین در خصوص اراضی دولتی امری بیهوده است چرا که نتیجه آن انتقال مالکیت از دولت به دولت است. در واقع زمانی که مالکیت زمینی متعلق به دولت است نیازی به احراز موات بودن زمین نیست.
-
اراضی که قبلا نسبت به آنها رای کمیسیون صادر گردیده
چنانچه کمیسیون ماده ۱۲ نسبت به ملکی یک نوبت رسیدگی و نوعیت آن را تشخیص دهد دیگر حق تغییر آن را نخواهد داشت. خواه این رای مبنی بر موات بودن زمین باشد خواه بایر بودن آن.
مراحل رسیدگی کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری
مراجعی که درخواست تعیین نوعیت زمین را به دبیرخانه کمیسیون تقدیم می کنند باید در ضمن درخواست خود مدارک لازم را نیز تحویل دهند. پس از تکمیل پرونده و مدارک دبیرخانه با دعوت از اعضای کمیسیون ، پرونده را به این مرجع ارجاع می دهند.
-
دعوت به حضور در جلسه از اعضای کمیسیون
در دستورالعمل مربوطه به تبیین شرایط رسیدگی در کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری پرداخته ، نحوه دعوت از اعضای کمیسیون ذکر نشده، بلکه صرفاً تکلیف دعوت از اعضای کمیسیون را برعهده دبیرخانه کمیسیون قرار داده است. درعمل طبق رویه ای که کمیسیون ها اتخاذ نموده اند، اعضای کمیسیون از طریق اظهارنامه رسمی یا پست سفارشی جهت حضور در جلسات کمیسیون دعوت می گردند.
-
معاینه محل وقوع ملک
از وظایف اعضای کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری این است که به اتفاق از محل وقوع ملک بازدید و صورتجلسه معاینه محل فی المجلس تنظیم و همانجا به امضا اعضای کمیسیون برسد. بازدید از محل مزبور و تحقیق از معمرین محل نیز باتوجه به سابقه سکونت آنها لزوماً باید توسط اعضای کمیسیون و به اتفاق اعضا صورت بگیرد. درصورتی که بر روی زمین، اعیانی وجود داشته باشد قید اعیانات با مساحت، قدمت، تعداد و نوع آنها در صورتجلسه معاینه محل ضروری است.
مسئله دیگری که باید در معاینه محل رعایت شود و عدم رعایت آن می تواند موجبات نقض نظریه کمیسیون در دادگاه عمومی حقوقی به عنوان مرجع صالح جهت رسیدگی به اعتراض اشخاص نسبت به رأی کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری باشد، اخذ تأییدیه از مالک یا وکیل قانونی وی در ذیل صورت مجلس معاینه محل به لحاظ تعیین دقیق موقعیت پلاک مطرح در کمیسیون است.
-
تأمین دلیل
کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری مکلف است اراضی موات مورد تشخیص را طبق مقررات مربوطه تأمین دلیل نموده و حدود و مشخصات آن را دقیقاً در محل پیاده کند و اگر عوارض طبیعی مشخصی نداشته باشد، با ایجاد عوارض مصنوعی طول و ابعاد و متراژ آن را تثبیت نماید. البته مقصود از تأمین دلایل در این مورد فقط ملاحظه و صورت برداری از این گونه دلایل است.
-
بررسی عکس ها و نقشه های هوایی
اعضای کمیسیون مکلف اند به منظور تشخیص نوعیت اراضی، کلیه موارد مندرج در دستورالعمل علی الخصوص ملاحظه و مشاهده عکس ها و نقشه های هوایی، سوابق ثبتی و غیره مورد عنایت و اقدام قرار دهند. درخصوص عکس های هوایی باید مستند اصلی نظریه کمیسیون باشد چرا که ملاک موات بودن یا نبودن اراضی زمان تصویب قانون زمین شهری در سال ۱۳۶۶ می باشد و بهترین راه برای احراز آن استناد به عکس های هوایی است.
-
بررسی سوابق و آثار گذشته ملک
بیان شد که در معاینه محلی از زمین مدنظر اعضای کمیسیون باید به وضعیت زمین در زمان بازدید اشاره کنند. علاوه بر این توجه و بررسی شوابق و آثار گذشته ملک نیز ضروری است. برای مثال وجود آثار نهر یا مخروبه ای که حاکی از بایر بودن زمین است بایستی در اظهارنظر اعضای کمیسیون مدنظر قرار بگیرد.
استعلام وضعیت زمین از شهود، مطلعین و ریش سفیدان و معمرین محل و ادارت ثبت و شهرداری و سازمان جهاد کشاورزی و سایر موسسات و تشکل هایی که احتمالاً از سرنوشت زمین موردنظر اطلاعی دارند نیز ضروری است. بنابراین صرف خشک شدن یا از بین رفتن آثار باغ در اثر حوادث طبیعی و غیرملاک خروج نوعیت زمین یا باغ از حالت بایر به موات نیست.
-
ارجاع مسئله به کارشناسی
از آنجایی که کمیسیون ماده ۱۲ زمین شهری درمقام قضاوت نوعیت زمین است و نتیجه این قضاوت ممکن است منتهی به صلب مالکیت اشخاص نسبت به املاک آنها شود، به همین دلیل برای حفظ حقوق شهروندی و همچنین جلوگیری از فسخ نظریات صادره از کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری و بالتبع احتمال تضییع حقوق دولت ارجاع امر به کارشناس رسمی دادگستری نیز ضروری به نظر می رسد.
نحوه ابلاغ رای کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری
نظریه وزارت راه و شهرسازی مبنی بر موات بودن زمین طبق ماده واحده مجمع تشخیص مصلحت نظام مصوب ۳/۱۱/۱۳۷۳ بایستی به مالک یا مالکین ابلاغ گردد و در صورت عدم دسترسی یا استنکاف مالک از دریافت نظریه، طی دو نوبت به فاصله ده روز نظریه مذکور را در روزنامه کثیرالانتشار آگهی نماید.
مهلت اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری
مهلت اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲ مبنی بر موات بودن در قانون زمین شهری و آئین نامه اجرایی آن تعیین نگردیده که سرانجام مجمع تشخیص مصلحت نظام ماده واحده تعیین مهلت اعتراض به نظریه وزرات راه و شهرسازی موضوع ماده ۱۲ را تصویب نمود.
در این مصوبه اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲ سه ماه از تاریخ اعلام تعیین شده است. در صورتی که ابلاغ از طریق نشر اگهی صورت گرفته باشد، مهلت اعتراض سه ماه از تاریخ آخرین اگهی می باشد.
اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری (ابطال رای کمیسیون ماده ۱۲)
اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲ مبنی بر موات بودن در مهلت مقرر قانونی و در مراجع قضایی امکان پذیر است. جهت اعتراض به رای ماده ۱۲ کمیسیون ماده ۱۲ رعایت نکات ذیل ضروری است:
مرجع صالح به اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری
برابر ماده ۱۲ قانون زمین شهری :” تشخیص وزارت راه و شهرسازی قابل اعتراض در دادگاه صالحه می باشد.” منظور از دادگاه صالحه در اینجا دادگاه عمومی حقوقی است .
اعتراض به نظریه تشخیص راجع به املاک و اراضی طبق ماده ۱۲ آیین دادرسی مدنی می بایست در دادگاهی اقامه شود که مال غیر منقول ( ملک ) در آن حوزه واقع است اگرچه خوانده در آن حوزه مقیم نباشد .
خوانده دعوای اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری
دعوای اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲ را باید علیه اداره راه و شهرسازی مطرح نمود.
مستندات قانونی دعوای اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲
مواد ۱،۲،۳،۴،۷،۹ و ۱۲ قانون زمین شهری مصوب ۱۳۶۶ و مواد ۱۰ و ۱۶ و تبصره ۲ آن، ماده ۲۰ و تبصره یک آن و ماده ۲۵ آئین نامه اجرایی قانون زمین شهری مصوب ۱۳۷۱ مستندات قاونی است که می توان برای طرح دعوای ابطال رای کمیسیون ماده ۱۲ به آنها اشاره نمود.
شرایط دعوای اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲ زمین شهری
برای طرح دعوای اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲ باید شرایط ذیل وجود داشته باشد:
- صدور رای در کمیسیون ماده ۱۲ مبنی بر موات بودن زمین
- احراز مالکیت خواهان
- تقدیم دادخواست ظرف ۳ ماه از تاریخ ابلاغ رای کمیسیون به مالک
- ارجاع موضوع توسط دادگاه به کارشناسی و تعیین نوعیت زمین با استفاده از عکس های هوایی و معاینه محل
- زمین قبل از تاریخ ۵/۴/۱۳۵۸ سابقه عمران و احیاء داشته باشد. احیاء پس از این تاریخ غیرقانونی بوده و اثری ندارد.
ابطال رای کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری با قولنامه عادی
دارندگان قولنامه عادی معترض به رای کمیسیون ماده ۱۲ زمین شهری ابتدا بایستی حکم مبنی بر اثبات مالکیت ملک و نیز صحت معامله را دریافت نمایند. صدور این حکم نیاز به تقدیم دادخواست به مراجع قضایی دارد.
تبصره ماده ۷ قانون زمین شهری درخصوص دارندگان اسناد عادی چنین تعیین تکلیف نموده : کسانی که به تاریخ قبل از قانون مالکیت اراضی موات شهری ( مصوب ۱۳۵۸ ) با اسناد عادی دارای زمین بوده و در مهلت های تعیین شده قبلی از طرف مراجع مربوطه تشکیل پرونده داده اند و یا در شهر هایی که تا کنون مهلت های مذکور برای تشکیل پرونده اعلام نشده است در صورتی که تاریخ تنظیم سند عادی و صحت معامله از طرف مراجع ذیصلاح قضایی تایید گردد، برابر ضوابطی که در آیین نامه اجرایی این قانون تعیین می شود اجازه عمران خواهند داشت.
اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲ زمین شهری با سند رسمی
دارندگان سند رسمی معترض می توانند مستقیما به رای کمیسیون مربوطه در مرجع ذیصلاح اقدام نمایند.
اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲ زمین شهری با سند رسمی مشاعی
در صورتی که موضوع رای کمیسیون ماده ۱۲ ملک مشاع باشد، و مالکین بخواهند به رای صادره اعتراض نمایند، هر یک از مالکین به تنهایی می تواند نسبت به طرح دعوا اقدام نماید. چرا که مالک مشاعی در جزء جزء کل زمین به نسبت سهم خود مالک بوده و رای ابطال نسبت به دیگر مالکان مشاعی قابل استناد و بهره برداری خواهد بود.
نمونه دادخواست اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲
حقوق مالک پس از ابطال رای کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری
در خصوص حقوق مالک پس از ابطال رای کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری سه فرض متصور می باشد:
- اگر زمین به همان شکل اولیه باقی مانده باشد، در این حالت زمین به مالک عودت داده می شود و سند مالکیت دولت باطل می گردد.
- اگر زمین پس از تاریخ ۱۵/۱۲/۱۳۷۰ به اشخاص دیگری واگذار شده باشد، چنانچه در ان زمین بنا احداث نشده باشد، حکم بر خلع ید صادر و ملک به مالک عودت داده می شود. اما اگر بنا احداث شده باشد، به نظر برخی از حقوقدانان امکان اجرای حکم خلع ید وجود ندارد و مالک می تواند قیمت زمین را مطالبه نماید. برخی دیگر معتقد هستند دادگاه می تواند رای بر قلع و قمع بنا صادر کند. چنانچه دستگاه متصرف ظرف ۶ ماه بهای عادله زمین را به مالک پرداخت کند، پرونده اجرایی مختومه می شود.
- اگر زمین قبل از سال ۱۳۷۰ واگذار شده باشد و احداث بنا صورت گرفته است، موضوع مشمول ماده واحده قانون تعیین تکلیف اراضی واگذاری دولت و نهادها مصوب ۱۵/۱۲/۱۳۷۰ مجمع تشخیص مصلحت نظام شده و قیمت منطقه ای سال ۱۳۷۰ شامل خواهد شد.
نکته مهم: مالک پس از ابطال رای کمیسیون ماده ۱۲ و قبل از طرح دعوای مرتبط به موضوع مطالبه وجه یا الزام خوانده به تحویل زمین معوض، باید طی دادخواستی در دیوان عدالت اداری اقدامات و عملیات اجرایی دولت را باطل نماید.
رای وحدت رویه ابطال رای کمیسیون ماده ۱۲
رای وحدت رویه شماره ۴۲ مورخ ۳/۱۰/۱۳۶۳ در خصوص ابطال رای کمیسیون ماده ۱۲ مقرر نموده است:
مستفاد از تبصره ۶ قانون اراضی شهری آن است که کسانی که به تاریخ قبل از قانون لغو مالکیت اراضی موات شهری با اسناد عادی دارای زمین اعم از موات و بایر بوده می توانند برای تائید تاریخ تنظیم سند عادی و صحت معامله به مراجع قضایی مراجعه و دادگاه های دادگستری نیز می بایست نسبت به ان رسیدگی و اتخاذ تصمیم نمایند.
آدرس کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری
مطابق قانون جدید زمین های موات محل تشکیل کمیسیون های مذکور در اداره راه و شهرسازی هر شهرستان می باشد.
در پایان، اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲ زمین شهری میتواند فرآیندی پیچیده و چالش برانگیز باشد. آگاهی از حقوق قانونی و مراحل صحیح اعتراض، نقشی حیاتی در موفقیت شما در این مسیر دارد. با توجه به پیچیدگی های حقوقی و اهمیت رعایت دقیق مهلت ها و مدارک مورد نیاز، مشاوره حقوقی تخصصی میتواند به شما در بهبود شانس موفقیت کمک کند.
دفتر حقوقی “دادپویان حامی” با تیمی از وکلای مجرب و متخصص در زمینه حقوق اراضی و شهری، آماده است تا شما را در تمامی مراحل اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲ همراهی کند. با تکیه بر تجربه و دانش حقوقی ما، میتوانید از راهنماییهای دقیق و استراتژیهای مؤثر بهرهمند شوید. برای دریافت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر، همین امروز با ما تماس بگیرید و از خدمات حقوقی حرفهای ما بهره مند شوید.
سوالات متداول
26 پاسخ
سلام
زمینی داریم که در کمسیون ماده واحده ، دادگاه حقوقی و تجدید نظر غیر میلی اعلام شده
ورود ثالث شهرسازی هم عدم استماع خورده
شهرسازی بعد از سه ماه کمسیون ماده واحده تشکیل داده و زمین را بایر اعلام کرده
ولی بعد از گذشت ۱۰ سال مجدد به رای کمسیون ماده واحده شکایت کرده و ارجاع به کارشناس شده و نصف زمین ملی اعلام شده ، قاضی و کارشناس به رای ماده ۱۲ توجه نکردند .
آیا رای کمسیون ماده واحده معتبر برای اجرا نیست ؟
آیا راهی برای اجرای کمسیون ماده ۱۲ وجود دارد ؟
آیا شهرسازی میتواند از رای خود عبور کند ؟
با سپاس
راهنمایی فرمایید
درود بر شما. رأی کمیسیون مبنی بر اینکه زمین مورد سئوال بایر بوده است کماکان باقی و جاری و معتبر می باشد.
زمین کشاورزی داریم قبلا در محدوده منابع طبیعی بوده ومستثنیات اعلام شده والان داخل محدوده شهری شده و کمیسیون ماده ۱۲موات اعلام کرده ایاراه کاری دارید نظریه مشورتی داریم که مسکن دیگر حق موات کردن ندارد ولی دادگاه نظریه مشورتی را ملاک نمی داند
درود بر شما. نظریه مشورتی لازم الاتباع برای مراجع قضایی نمی باشد. لیکن شما بر اساس اعلام مستثنیات صورت گرفته توسط منابع طبیعی و سایر مدارک می توانید رأی کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری را باطل نمائید.
سلام وقت بخیر. این مطلب که فرمودید مالکین مشاعی فقط به اتفاق میتوانند اقامه دعوای اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲ کنند چه مستند قانونی دارد؟
سلام. در صورتی که ملک مشاع باشد هر یک از شرکاء به تنهایی می توانند نسبت به اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲ اقدام نمایند. در این صورت رای دادگاه مبنی بر ابطال نظریه کمیسیون موضوع ماده ۱۲ و تعیین نوعیت زمین راجع به تمامی مالکین مشاعی قابل استناد و بهره برداری خواهد بود. اما رویه محاکم بر این است که دعوای اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲ را از سوی یکی از مالکین مشاعی نمی پذیرند. البته مستند قانونی در این خصوص وجود ندارد.
سلام ،ملکی به مساحت۲۸۵۰ دارن که سال ۱۳۴۶ جواز گرفته و ساخته شده و ۲ دست انتقال داشته تا کنون ،حال که تقاضای تخریب نوسازی کردن ،کمیسیون باغات از من رای کمیسیون ماده ۱۲ کرده ،آیا با توجه به جواز ۱۳۴۶ نیاز به گرفتن رای دارم؟
سلام. ملک شما قبل از سال ۱۳۵۸ دارای اعیانی بوده و ید تصرفی و حیازت و عمران در آن داشتید. به اداره راه مربوطه در شهرستان مراجعه کنید، پس از جری تشریفات و تشکیل پرونده، کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری می بایست حتماً برگ تشخیص مبنی بر دائر بودن زمین صادر کند.
سلام زمین ما سند واگذاری زمین شهری است که برای سال ۱۳۷۶ بوده و ما سال ۱۳۸۹ مجوز ساخت گرفتیم و فونداسیون و دیوار کشی انجام دادیم در آن سال ولی متاسفانه همه را دزدیدند البته اسناد مربوطه و نظر مهندس ناظرمبنی بر مراحل انجام شده وجود دارد، از آن سال دوبار تمدید ساخت انجام دادیم ولی نتوانستیم بسازیم درحال حاضر میخواهیم قرارداد زمین شهری را تمدید کنیم که بسازیم ، آیا امکان تمدید قرارداد هست؟ آیا قانون ماده ۱۲ برای کسانی که پروانه ساخت داشته اند هم مشکل ایجاد میکند یا خیر؟
سلام. از لحاظ قانونی طی فرجه زمانی می بایست نسبت به ساخت و احداث و النهایه اخذ پایان کار اقدام و به سازمان ارائه می نمودید. لیکن در حاضر مجدداً با سازمان ملی زمین و مسکن (سازمان زمین شهری سابق) مذاکره نمائید.
سلام
زمینی را در سال ۶۳ حاکم شرع به بنده واگذار کرد الان میتوانم شکایت به تشخیص بدهم که موات نبوده و دیگر پولی بابت سند به زمین شهری ندهم ضمنا سند به نام دولت صادر گردیده است.
سلام. خیر نمی توانید.
سلام، وقت بخیر،
زمینی طبق برنامه اصلاحات ارضی بنام شخصی سند خورده و بعد از انقلاب دولت سند مذکور را ابطال و سند مجدد بنام وی صادر کرده است. کمیسیون ماده ۱۲ زمین موصوف را موات اعلام و با توجه به مهاجرت مالک بدلایل شغلی از طریق نشر آگهی بنام دولت با وکالت راه و شهرسازی سند صادر کرده است. زمین مورد نظر از ۱۹ سال پیش دارای پرونده در محاکم قضایی بوده و در آخرین حکمی که دادگاه تجدیدنظر استان علیرغم رای دادگاه بدوی به نفع شخص صادر کرده، ابطال رای کمیسیون ماده ۱۲ رد شده است. این در صورتی است که ۱- جهاد کشاورزی زمین را نسق زراعی اعلام کرده است. ۲- در نقشه های هوایی سال ۱۳۳۶ زراعت در زمین مذکور مشاهده می شود، ۳- منابع طبیعی زمین را جزو منابع طبیعی تشخیص نداده است.(این موارد کتباً در پاسخ به استعلام دادگاه اعلام شده است)
با عنایت به موارد مذکور به نظر می رسد دادگاه محترم تجدیدنظر از قبول نقشه هوایی سال۳۶ استنکاف نموده و تنها به نقشه هوایی سال ۱۳۴۶ استناد می کند و فارغ از آن رای کمیسیون ماده ۱۲ را نافذ و کافی می داند. حال آیا می توان دعوی فوق را از طریق مراجع بالادستی پیش برد؟ از لطف و عنایت شما خوبان ممنونم.
با سلام . در صورتیکه زمین شرایط مقرر در قانون زمین شهری برای موات بودن را داشته باشد، دارا بودن سابقه اصلاحات ارضی یا مستثنیات تشخیص داده شدن ان توسط منابع طبیعی تاثیری در موات بودن آن ندارد. و شما باید در صورتیکه مهلت مقرر قانونی منقضی نشده باشد نسبت به موات اعلام شدن آن اعتراض کنید.
باسلام و احترام. قطعه زميني زراعي زير كشت (نقشه هاي هوايي هم نشان دهنده موضوع است) از سال ۱۳۴۰ تا ۱۳۴۸ داراي اسنادي مبني بر پيگيري هاي قانوني و قضايي جهت صدور سند ميباشد كه بدليل مجاورت با زمين يكي از افراد سلطنتي قبل از انقلاب اجازه صدور سند داده نميشده است كه در سال ۱۳۵۰ به دستور سازمان مسكن آن زمان بصورت دستوري و الزامي موات اعلام شده و بلافاصله اقدام به ساخت مدرسه گرديده است. جديدا مشخص شده است زمين مذكور داراي پرونده ثبتي نيز ميباشد. آيا الان ميتوان اقدام به ابطلات موات نمود؟ باتشكر
با سلام. جهت پاسخ به سوال شما نیاز به بررسی اسناد و مدارک و توضیحات بیشتر است. در صورت تمایل جهت اخذ مشاوره با موسسه تماس حاصل نمائید.
تشکر میکنم از شما و همکارتون بخاطر راهنمایی. سوالم اینه: آیا در طرح دعوی بطرفیت زمین شهری مبنی بر ابطال نظریه کمیسیون ماده ۱۲قانون زمین شهری و همچنین ابطال سند مالکیت دولت، میتوانم همزمان درخواست صدور سند بنام خودمون را هم در ستون خواسته بخواهیم؟
با سلام بله امکان طرح دعوای ابطال سند و صدور سند به نام خواهان وجود دارد.
سلام وقتتون بخیر
زمینی ک بنده ۵ ماه پیش خریداری کرده و از روی سند ۶ دانگ انتقال داده شده و از سال ۷۵ با پروانه ساخته شده و احیا میباشد امکان موات بودنش هست؟
چون بنده وقتی به اداره راه و شهرسازی مراجعه کردم گفتن ک تعیین تکلیف نشده و احتمال موات بودنش هست چون به صورت پراکنده چندتا ملک اونورتر بنده موات اعلام شده
البته چسب ملک بنده مجتمع ۷۰ واحدی و چسب دیگه ملک هم درحال ساخت با مجوز میباشد و تو کل کوچه یک قطعه زمین خالی موجود هست
با سلام. چنانچه زمین شما موات اعلام گردد می توانید ظرف مهلت مقرر به نسبت به آن اعتراض نمائید.
درود بر شما،بنده اقدام به مشارکت در ساخت یک خانه کلنگی به مساحت ۸۰ متر نمودم دو ماه قبل در خواست پایان کار کردم که دفتر خدمات الکترونیک شهر به بنده گفتن باید استعلام زمین شهری انجام شود،و زمین شهری از شهرداری گواهی عمران سال ۵۹ رو خواستن و شهرداری در جواب گفته اولین ممیزی عمران و ساخت در سال ۶۹ هستش،و زمین شهری اعلام کرده کمیسیون ماده ۱۲ باید تشکیل شود خواستم بدونم رای کمیسیون چه میتواند باشد
با سلام. با توجه به وجود اعیانی بر روی زمین بعید به نظر می رسد که حکم به موات بودن صادر شود.
سلام. سوالی داشتم. آیا تعیین قیمت عرصه املاکی که در مسیر طرح های عمرانی قرار گرفته توسط شهرداری تملک می گردد بر اساس تقویم دولت است یا نه؟
با سلام. طبق نظریه مشورتی اداره حقوقی قوه قضائیه هر چند تبصره ۳ ماده ۴۴ آئین نامه اجرائی قانون اراضی شهری مصوب خرداد ماه ۱۳۶۱ به موجب رأی هیئت عمومی دیوان عدالت اداری به شماره ۱۰۳۹۶/م/۴-۲۲/۹/۶۱ لغو و ابطال گردیده است لیکن چون قانون اراضی شهری مصوب اسفندماه ۱۳۶۰ تاکنون نسخ نشده و دارای اعتبار می باشد حسب صریح تبصره ۵ ماده ۸ و تبصره ۲ ماده ۱۱ و ماده ۹ قانون موصوف تعیین قیمت عرصه بر مبنای تقویم دولت و بر اساس ارزش منطقه ای (ارزش معاملاتی) خواهد بود.
سلام.الف مالک ثبتی ۶ دانگ یه قطعه زمین به مساحت ۵۰۰ متر مربع بوده و در سال ۱۳۶۵ آن را به (ب) با مبایعه نامه عادی میفروشد و در سال ۹۷( ب) متوجه میشود طی رای کمیسیون ماده ۱۲ در سال ۶۱ زمین ابتیاعی موات اعلام شده و سند مالکیت هم به نام دولت تنظیم شده, لذا ب در سال ۹۷دادخواست حقوقی تحت اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲ و ابطال آن و.. به استناد مبایعه نامه عادی تقدیم نموده ودادگاه بدوی وارد ماهیت شده و ارجاع به کارشناسی داده و کارشناس اولیه نظر به موات بودن داده لذا دادگاه حکم به بطلان دعوی ب میدهد و از این رای اعتراض و دادگاه تجدید نظر جلسه تشکیل و به هیئت سه نفره ارجاع و مجدد کارشناسان نظر به موات بودن میدهند ونهایتا رای بدوی تایید میشود, اداره راه و شهرسازی در لوایح متعدد به فقد سمت ب چون مالک ثبتی نیست و مبایعه نامه دارد اشاره نموده اند ,اکنون ب چه راهکاری دارد؟ آیا میتواند تقاضای اعمال ماده ۷ قانون زمین شهری (نصاب مالکانه) را بدهد؟ آیا اینکه سند به نام دولت شده مانع نیست؟ ب هیچ زمین و مسکنی تا کنون خریداری نکرده
سلام بنظر می رسد ماده ۷ قانون زمین شهری با وضعیت شما مطابقت ندارد