دادپویان حامی

جعاله چیست؟ ابطال قرارداد جعاله در حقوق بانکی

جعاله بانکی
فهرست مطالب

ابطال قرارداد جعاله بانکی یکی از پرونده های بانکی می باشد که در صورت فقدان یکی از شرایط عمومی صحت معاملات و یا یکی از شرایط اختصاصی عقد جعاله مطرح می شود. قرارداد جعاله یکی از قراردادهایی است که بانک ها برای اعطای تسهیلات به کار می برند و نقش مهمی در تسهیل امور اقتصادی و تجاری ایفا می نماید. با این وجود، قرارداد جعاله نیز مانند هر قرارداد دیگری بنا به دلایلی اعم از عدم رعایت شرایط و ضوابط قانونی، وجود تقلب یا اشتباه در انعقاد قرارداد، عدم تحقق موضوع جعاله با مشکلاتی مواجه شود که منجر به درخواست ابطال قرارداد جعاله شود.

در این مقاله سعی نموده ایم مبانی و شرایط ابطال قرارداد جعاله بانکی و دلایلی که می تواند موجب ابطال این نوع از قرارداد شود را مورد بررسی قرار دهیم تا از این طریق به افزایش آگاهی و پاسخ به سوالات شما عزیزان گامی برداشته باشیم.

قرارداد جعاله در حقوق بانکی چیست؟

قرارداد جعاله در حقوق بانکی، عقدی است که طی آن شخصی در برابر دریافت اجرت التزام به انجام امری می یابد. به عبارتی جعاله ملتزم شدن جاعل به دادن عوض است در مقابل عملی که شرعی و مقصود جاعل است. در جعاله شخص ملتزم را جاعل و طرف مقابل را عامل و اجرت را جعل می گویند.

طبق ماده ۶۶ آئین نامه اعطای تسهیلات بانکی، جعاله عبارت است از التزام شخص جاعل یا کارفرما به ادای مبلغ یا اجرت معلوم (جعل) در مقابل انجام عملی معین طبق قرارداد. طبق تعریفی که قرارداد جعاله به عمل آمد می توان گفت ارکان عقد جعاله عبارت است از:

قرارداد جعاله

جهات ابطال قرارداد جعاله بانکی

جهات ابطال قرارداد جعاله بانکی در طرح دعوا از اهمیت بسزایی برخوردار است. چنانچه دعوای ابطال قرارداد جعاله بانکی بدون مشخص نمودن جهت طرح دعوا مطرح شود، موجب صدور قرار رد دعوا به علت منجز نبودن خواسته می گردد. جهات ابطال قرارداد جعاله بانکی به دو دسته جهات عمومی ابطال و جهات اختصاصی ابطال تقسیم می شود.

از جمله جهات ابطال قرارداد جعاله بانکی می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

  • جاعل
  • عامل
  • کار یا موضوع عقد
  • جعل یا حق الزحمه

در جعاله بانکی، بانک طرف قرارداد عامل است و انجام کار موضوع قرارداد جعاله را تعهد می کند و مشتری جاعل است و جعل قرارداد را طی اقساط به بانک می پردازد.

بانک ها می توانند به منظور ایجاد تسهیلات لازم برای گسترش امور تولیدی و خدماتی و بازرگانی، کشاورزی، مسکن و ساختمان از عقد جعاله استفاده نمایند. قرارداد جعاله در زمره عقود مبادله ای و تسهیلات کوتاه مدت به شمار می رود.

مدت قرارداد جعاله بانکی چند سال است؟

مدت قرارداد جعاله حداكثر دو سال تعيين مي گردد. مدت انجام جعاله در مورد طرح هاي توليدي و خدماتي از شمول حكم فوق الذکر مستثني و به تشخيص هيئت مديره هر بانك تعيين خواهد شد. عدم رعایت ضوابط فوق می تواند منجر به ابطال قرارداد جعاله بانکی شود.

رایج ترین قرارداد جعاله در بانکداری اسلامی

یکی از ویژگی های قرارداد جعاله این است که می تواند بابت انجام هر کاری منعقد شود. حتی در عقد جعاله نیازی به اینکه موضوع انجام جعاله به طور دقیق مشخص شود نیست. همین امر باعث تمایز جعاله از سایر عقود بانکی گردیده است. از این رو کارها و فعالیت هایی که بانک ها بتوانند در قالب جعاله انجام دهند بسیار زیاد است.

از جمله رایج ترین قراردادهای جعاله در بانکداری اسلامی می توان به قرارداد جعاله تعمیر و احداث راه و ساختمان، قرارداد جعاله گشایش اعتبارات اسنادی وارداتی و صادراتی، قرارداد جعاله صدور ضمانت نامه های بانکی و قرارداد جعاله خرید و فروش سهام اشاره نمود.

همچنین در دستورالعمل اجرائی جعاله مقرر گردیده بانک ها در امور تولیدی و خدماتی و بازرگانی، کشاورزی، مسکن و ساختمان می توانند با تنظیم قرارداد به عنوان عامل مبادرت به جعاله نمایند. البته طبق ماده ۴ دستورالعمل اجرایی قرارداد های جعاله بانکی، بانک این اختیار را دارد که انجام قسمتی از کار را با عنوان جعاله ثانویه و یا هر عنوان دیگری به کسی دیگر از جمله خود جاعل(مشتری) واگذار کند.

تنظیم قرارداد جعاله بانکی چگونه انجام می شود؟

قرارداد جعاله بانکی، در رابطه با انجام اموری تنظیم می شود که تحقق آن نیاز به تامین منابع مالی توسط بانک داشته باشد. بنابراین در بخش های مختلف به ترتیب زیر قابلیت استفاده دارد:

  1. بخش صنعت: انجام اموری مثل ایجاد کارگاه، سالن سوله، انبار، انواع مخزن، نصب و تعمیر وسایل و ماشین آلات و تاسیسات، حفر چاه و ایجاد فاضلاب و اموری مشابه.
  2. بخش معدن: انجام اموری مثل ایجاد تونل، ریل گذاری، ساختمان های مورد نیاز در محل، نصب و تعمیر وسایل و ماشین آلات و تاسیسات، حفر چاه و سایر امور حفاری، ایجاد فاضلاب و سایر امور مشابه.
  3. بخش کشاورزی: انجام اموری مانند ایجاد انبارها، مخازن، محل نگهداری دام و طیور، سردخانه، زه کشی، کانال کشی، شخم زدن و آماده سازی زمین جهت کشت، سمپاشی، جمع آوری محصولات کشاورزی و سایر امور مشابه.
  4. بخش ساختمان و مسکن: انجام اموری مانند احداث بنا، نصب و احداث تاسیسات، و کلیه امور مربوط به تعمیرات و نگهداری ساختمان.
  5. بخش راه و جاده و ریل سازی: انجام اموری مانند احداث راه، نقشه برداری، کانال سازی، پل سازی، جدول بندی، روکش بندی، آسفالت ، تعمیرات و نگهداری و امثالهم.
  6. بخش خدمات: انجام اموری مانند نصب و تعمیر وسایل، ماشین آلات و تاسیسات مربوط به واحد های خدماتی، وسایل حمل و نقل، تجهیزات پزشکی بیمارستانی و انجام سایر امور مشابه.

در صورتی که شخصی برای امور فوق الذکر نیاز به تامین هزینه آن توسط بانک داشته باشد، تقاضای خود را به بانک ارائه می دهد. بانک پس از بررسی، موافقت می کند تا تسهیلات را در قالب عقد جعاله پرداخت نماید.

در این فرایند ابتدا عقد جعاله بین متقاضی و بانک منعقد می شود که به موجب آن متقاضی جاعل و بانک عامل می گردد تا کار معین را برای جاعل انجام دهد. اما از آنجایی که بانک امکان انجام موضوع عقد جعاله را ندارد، به خود متقاضی وکالت می دهد یا قرارداد جعاله ثانویه منعقد می کند تا در صورتی که تخصص و توان لازمه را دارد نسبت به انجام آن اقدام کند. در غیر اینصورت بانک با شخص دیگر جعاله ثانوی منعقد نماید.

در جعاله ثانویه، بانک جاعل و طرف مقابل عامل می باشد. بانک به موجب جعاله ثانویه مبلغ اصل تسهیلات را به عامل(پیمانکار) می دهد و متقاضی به موجب جعاله اولیه تعهد می کند اصل و سود تسهیلات که همان جعل است را به صورت اقساطی به بانک (عامل) بابت حق الزحمه انجام کار بپردازد.

همانطور که پیشتر مورد اشاره واقع شد جعاله منعقد شده میان بانک و مشتری همواره از نوع جعاله خاص است و عامل، همان بانک اعتبار دهنده است که مشتری به آن مراجعه کرده است.

تنظیم قرارداد جعاله بانکی

ویژگی های جعاله بانکی شامل چه مواردی می شود؟

  • جعاله عقدی است جایز و مادام که به اتمام نرسیده هر یک از طرفین می توانند رجوع نمایند. البته در جعاله بانکی، حق رجوع جاعل(مشتری) به صورت شرط ضمن العقد با شرط خارج لازم، ساقط می شود.
  • جعاله از جمله تسهیلات کوتاه مدت و میان مدت می باشد.
  • جعل بانک شامل اصل تسهیلات پرداختی به علاوه سود دوران باز پرداخت می باشد.
  • در مواردی که بانک عامل، جاعل است در قرارداد جعاله اختیار بانک برای واگذاری قسمتی از عمل معین به غیر، تحت عنوان جعاله ثانوی یا هر عنوان دیگری بلا اشکال است.
  • سقف تسهیلات اعطایی معادل هشتاد درصد هزینه برآورد شده و حداکثر تا سقف مجاز تعیین شده می باشد.
  • دریافت یا پرداخت قسمتی از مبلغ قرارداد جعاله به عنوان پیش دریافت و یا پیش پرداخت توسط بانک ها مجاز می باشد. حداقل و حداکثر پیش دریافت و پیش پرداخت توسط شورای پول و اعتبار تعیین خواهد شد.
  • میزان پیش پرداخت متقاضی معادل حداقل ۲۰ درصد هزینه های برآورد شده جهت انجام کار می باشد.
  • وثایق تسهیلات جعاله با توجه به در نظر گرفتن شرایط اعتباری متقاضی بر اساس دستورالعمل ضوابط موجود و به تشخیص کمیسیون اعتباری مربوط به نفع بانک بیمه خواهد شد.
  • موضوع جعاله باید در طول مدت قرارداد به اتمام برسد و الا مشمول ۶ درصد نرخ جریمه تاخیر می گردد.

ویژگی های جعاله بانکی

صفر تا صد ابطال قرارداد جعاله بانکی

ابطال قرارداد جعاله بانکی دارای پیچیدگی هایی است که نیازمند دانش حقوقی و رعایت شرایط و ضوابط قانونی و ارائه دلایل و مستندات معتبر و محکمه پسند می باشد. آگاهی از شرایط و نحوه ابطال این نوع از قراردادها به شما کمک می کند تا در صورت مواجه شدن با چنین مشکلاتی بتوانید با اقدام درست از حقوق قانونی خود دفاع نمائید.

دلایل ابطال قرارداد جعاله بانکی

دلایل ابطال قرارداد جعاله بانکی در طرح دعوا از اهمیت بسزایی برخوردار است. چنانچه دعوای ابطال قرارداد جعاله بانکی بدون مشخص نمودن جهت طرح دعوا مطرح شود، موجب صدور قرار رد دعوا به علت منجز نبودن خواسته می گردد. جهات ابطال قرارداد جعاله بانکی به دو دسته جهات عمومی ابطال و جهات اختصاصی ابطال تقسیم می شود.

از جمله جهات ابطال قرارداد جعاله بانکی می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

ابطال قرارداد جعاله بانکی به جهت صوری بودن

یکی از موارد ابطال قرارداد جعاله بانکی اثبات صوری بودن آن می باشد. منظور از صوری بودن قرارداد، عدم وجود قصد و رضا در انعقاد قرارداد جعاله بانکی است. طبق ماده ۱۹۰ قانون مدنی عدم وجود قصد انشا باعث ابطال معامله یا قرارداد می گردد.

ابطال قرارداد جعاله بانکی به جهت عدم اهلیت

یکی دیگر از موارد ابطال قرارداد جعاله بانکی، عدم اهلیت متعاقدین می باشد. در عقد جعاله به دلیل عدم دخالت عامل در ایجاد التزام، نیاز نیست عامل اهلیت در تصرف داشته باشد. بنابراین صغیر ممیز و سفیه می توانند طرف جعاله قرار گیرند. جعاله های بانکی، جز در موارد خاص قابل فسخ نیست و در این نوع قراردادها شخص طرف بانک ضمن عقد خارج لازم اختیار فسخ خود را ساقط می کند. علاوه بر اهلیت شخصی، برای صحت عقد جعاله باید اهلیت  موضوعی و اهلیت تخصصی نیز وجود داشته باشد.

ابطال قرارداد جعاله بانکی به جهت عدم تعیین موضوع

از دیگر موارد ابطال قرارداد جعاله بانکی می توان به عدم تعیین موضوع اشاره نمود. البته در قرارداد جعاله بانکی بر خلاف دیگر عقود نیازی نیست موضوع معین باشد. در ماده ۵۶۴ قانون مدنی نسبت به این موضوع تصریح شده است. در این ماده مقرر گردیده، در جعاله، گذشته از عدم لزوم تعیین عامل، ممکن است عمل هم مردد و کیفیات آن نامعلوم باشد. اما جهل و غیر معین بودن موضوع جعاله یا حق جعل از جهات ابطال قرارداد جعاله بانکی می باشد.

ابطال قرارداد جعاله بانکی به جهت مغایرت با شرع

ابطال قرارداد جعاله بانکی به جهت مغایرت با شرع، در ماده ۵۷۰ قانون مدنی تصریح گردیده است. طبق این ماده جعاله بر عمل نامشروع و یا بر عمل غیر عقلایی باطل است.

ابطال قرارداد جعاله بانکی به جهت درج شرط برخلاف مقتضای ذات عقد

یکی از شروط مخالف با ذات عقد جعاله که در قراردادهای بانکی درج می شود و موجب ابطال قرارداد بانکی را فراهم می نماید، واگذار نمودن انجام تمامی امور به جاعل است. در مواردی که بانک نقش عامل را پیدا می کند، حق ندارد انجام همه کار مورد جعاله را به جاعل واگذار نماید، چون شرطی برخلاف مقتضتی ذات عقد جعاله است. اصل جعاله بر این است که جاعل کارش را به عامل واگذار کند، حال اگر عامل به صورت شرط ضمن عقد از جاعل (تسهیلات گیرنده) بخواهد که کار مورد نظر را خودش انجام دهد، شرطی بر خلاف مقتضی ذات عقد جعاله و مبطل آن خواهد بود.

ابطال قرارداد جعاله

جعاله ثانویه چیست؟

جعاله ثانویه یک نوع از قرارداد جعاله است که در آن شخصی که به عنوان عامل در قرارداد جعاله اصلی متعهد به انجام کاری شده است، در قرارداد جعاله جدیدی به عنوان جاعل عمل می کند و انجام کاری را که در قرارداد قبلی تعهد نموده به شخص دیگری واگذار می کند. در واقع با قرارداد جعاله ثانویه، عامل اولیه مسئولیت انجام کار مورد نظر را به شخص دیگری منتقل می نماید.

در مثالی ساده، گاهی شخص سرمایه ای یکجا ندارد که نقدا به پیمانکار بپردازد تا کار مورد نظرش را انجام دهد. غالب پیمانکاران هم از انجام کار نسیه ای(قسطی) خودداری می کنند. حال اگر در چنین حالتی، شخص ثالثی مثل بانک پیدا شود که در قبال جعل(حق الزحمه) کار را به صورت اقساطی انجام دهد، مشکل شخص بر طرف می شود.

بدیها در حوزه های تخصصی با رعایت صرفه زمان و هزینه و مقتضیات بانکداری مدرن، خود بانک امکانات، تجهیزات، نیروی انسانی ماهر، جهت انجام کار مورد جعاله را ندارد ( مثل احداث ساختمان، احداث راه، تاسیس و راه اندازی کارخانه و …) در این حالت بانک با شخص دیگری جعاله دومی منعقد می کند. یعنی بانک که در جعاله اول عامل است در جعاله دوم نقش جاعل را دارد.

در فرمت تسهیلات جعاله به وکالت تصریح شده لیکن به جعاله ثانویه اشاره ای نشده است. اما با توجه به رویه و عرف بانکی استنباط می شود که وکالت بانک بدین معنا است که کار مستقیما توسط وکیل بانکی یا به طور غیر مستقیم از طریق واگذاری کار به دیگری و انعقاد عقد جعاله ثانویه انجام می شود.

جعاله ثانویه

رجوع از جعاله یعنی چه؟

جعاله تعهدی است جایز و مادامی که عمل موضوع قرارداد به اتمام نرسیده، هر یک از طرفین می توانند از قرارداد رجوع کنند. اگر جاعل بخواهد در اثناء عمل رجوع نماید، باید اجرت المثل عمل عامل را بدهد.

در قراردادهای جعاله بانکی مرسوم است که جاعل (مشتری)، حق رجوع خود را ساقط می کند. به عبارتی عامل (بانک) می تواند عمل مورد تقاضا را به اتمام برساند و جاعل نیز ملزم به ایفاء تعهدات قراردادی خود از جمله پرداخت اجرت می باشد و رجوع جاعل در اثناء عمل مسموع نیست.

تفاوت جعاله در حقوق بانکی و مدنی

طبق ماده ۵۶۱ قانون مدنی عقد جعاله عبارت است از التزام شخصی به اداء اجرت معلوم در مقابل عملی اعم از اینکه طرف معین باشد یا غیر معین. جعاله ای که در آن شخص معینی مخاطب قرار می گیرد و جاعل انجام عمل از سوی همین شخص را اراده می کند، جعاله خاص نامیده می شود. در صورتی که جاعل، شخص معینی را مخاطب قرار نداده باشد و به اصطلاح، عامل غیر معین باشد، جعاله به صورت عام واقع شده است.

مهم ترین تفاوت جعاله بانکی و جعاله در قانون مدنی این است که بانک ها مجاز به انعقاد جعاله عام نیستند. قانون گذار در مقررات بانکی امکان انعقاد قرارداد جعاله به نحو عام را به وسیله حذف عبارت “اعم از اینکه طرف معین باشد یا غیر معین” از میان برداشته است.

ممنوعیت انعقاد جعاله عام، قرارداد جعاله بانکی را به عقد اجاره اشخاص نزدیک می کند و مرز بین این دو قرارداد را از بین می برد. چرا که تفاوت مهم عقد جعاله و اجاره اشخاص در این بود که عامل در جعاله می تواند معلوم باشد یا نامعلوم اما اجیر در قرارداد اجاره اشخاص، الزاما باید مشخص باشد. هر چند قرارداد جعاله بانکی به ترتیبی که بیان شد شباهت زیادی به عقد اجاره اشخاص پیدا کرده اما وجوه افتراق موجود میان آن دو، این دو قرارداد را کاملا از یکدیگر تفکیک نموده که شرح آن از موضوع این بحث خارج است.

انواع قرارداد های جعاله بانکی

انواع قراردادهای جعاله بانکی به شرح ذیل می باشد:

  •   قرارداد جعاله بانکی تعمیر و احداث ساختمان

تعمیر و احداث ساختمان یکی از مواردی است که می توان بابت آن از تسهیلات جعاله بانکی استفاده نمود. قرارداد جعاله بانکی تعمیر و احداث ساختمان یکی از رایج ترین نوع قرارداد جعاله بانکی می باشد.  از آنجا که بانک ها توانایی، تخصص و امکان لازم برای انجام چنین عملیاتی را ندارند معمولا طی قرارداد جعاله ثانوی انجام موضوع را به سایر اشخاص حقیقی یا حقوقی واگذار می نمایند.

  • قرارداد جعاله بانکی برای گشایش اعتبارات اسنادی وارداتی و صادراتی(LC  )

وارد کنندگان کالا معمولا جهت پرداخت قیمت کالاها به فروشنده خارجی اقدام به انعقاد قرارداد جعاله جهت گشایش اعتبار اسنادی می نمایند. در قراردادهای بیع بین المللی همواره این نگرانی برای خریدار وجود دارد که علی رغم پرداخت قیمت کالاها، فروشنده از ارسال کالاها امتناع نماید. از طرف دیگر فروشنده نیز برای رعایت منافع خود ترجیح  می دهد تا پیش از دریافت کل مبلغ، کالاها را برای خریدار ارسال نکند. چرا که همواره این احتمال وجود دارد که خریدار نخواهد یا نتواند قیمت کالاها را بپردازد.

به همین جهت امکانی تحت عنوان گشایش اعتبار اسنادی ایجاد شده تا با رفع تعارض منافع، موجب تسهیل اجرای قراردادهای بیع بین المللی کالا شود. به این ترتیب که پس از خرید کالا توسط وارد کننده، وی در قالب قرارداد جعاله از بانک می خواهد بر اساس شرایط مذکور در فاکتور یا قرارداد خود و فروشنده کالاها، برای فروشنده اعتبار اسنادی ایجاد نماید.

بانک افتتاح کننده ، گشایش اعتبار اسنادی را به بانک تاییدکننده ( معرفی شده از سوی فروشنده) ابلاغ می نماید، بانک تاییدکننده نیز مراتب را به اطلاع فروشنده می رساند. بدین ترتیب فروشنده از وجود اعتبار لازم جهت پرداخت قیمت کالاها اطمینان حاصل می کند و نسبت به ارسال کالاها به مقصد اقدام می نماید.

فروشنده موظف است مدارک مربوط به ارسال کالاها را به بانک تاییدکننده تسلیم نماید و بانک تاییدکننده نیز این مدارک را برای بانک گشاینده اعتبار ارسال می کند. بانک گشاینده اعتبار، خریدار را از ارسال کالاها مطلع می کند و پس از اطمینان از رسیدن کالاها، بانک تاییدکننده قیمت را به فروشنده پرداخت می نماید.

درخواست خریدار جهت گشایش اعتبار اسنادی وارداتی و صادراتی در قالب قرارداد جعاله صورت می پذیرد و کارمزد بانک نیز تحت عنوان جعل در قرارداد جعاله تعیین خواهد شد.

  • قرارداد جعاله بانکی برای صدور ضمانت نامه بانکی

مرسوم است که اشخاص برای انعقاد قراردادهای پیمانکاری و حصول اطمینان از حسن انجام کار از پیمانکار، ضمانتنامه بانکی مطالبه می کنند. بدین ترتیب در صورت تخلف پیمانکار از مفاد قرارداد، وصول خسارات به سهولت از طریق ضمانتنامه بانکی امکانپذیر است.

پیمانکاران جهت دریافت انواع ضمانتنامه بانکی با مراجعه به بانک، اقدام به انعقاد قرارداد جعاله می نمایند. عمل مورد تقاضا در این قرارداد جعاله، صدور ضمانتنامه بانکی و جعل تعیین شده در قرارداد، کارمزد بانک است.

  • قرارداد جعاله بانکی برای خرید و فروش سهام

اشخاص حقیقی و حقوقی که قصد خرید سهام شرکت های سهامی را دارند و همچنین شرکت هایی که تصمیم به فروش سهام متعلق به خود دارند، می توانند در قالب قرارداد جعاله از بانک بخواهند تا با بهره گیری از امکانات خود عمل مورد تقاضا را برای آنان انجام داده و در مقابل، جعل را دریافت نماید.

  • قرارداد جعاله بانکی برای تامین سرمایه در گردش

اشخاص و شرکت هایی که متقاضی تامین سرمایه در گردش برای به حرکت در آوردن چرخه فعالیت اقتصادی خود می باشند، بانک به عنوان جاعل، سرمایه لازم را تامین می کند و با عامل ( مشتری) در سود شریک می شود. در حال حاضر حسب قانون عملیات بانکی بدون ربا با عقد مشارکت مدنی و یا مضاربه همان خصوصیتی که در این امر مطرح است، وجود دارد. لیکن حسب مقرره های آمره مختلف صادره از سوی بانک مرکزی و به دلیل وجود شبهه ربای قرضی، تامین سرمایه در گردش با عقد مشارکت مدنی و مضاربه ممنوعیت دارد. هرچند که بانک ها بر رویه سابق اقدام به انعقاد قرارداد مشارکت مدنی و یا مضاربه جهت تامین سرمایه در گردش  می کنند.

انواع قرارداد ها

آثار ابطال قرارداد جعاله بانکی

در صورتی که یکی از جهات فوق الذکر وجود داشته باشد می توان دادخواست ابطال قرارداد جعاله و ابطال اجرائیه بانکی درصورت صدور اجرائیه، را مطرح نمود. سوالی که مطرح می شود این است در صورتی که قرارداد جعاله باطل شود وضعیت تسهیلات پرداخت شده چه می شود؟

طبق ماده ۳۳۶ قانون مدنی هرگاه کسی بر حسب امر دیگری اقدام به عملی نماید که عرفا برای آن عمل اجرتی بوده و یا آن شخص عادتا مهیای آن عمل باشد، عامل استحقاق اجرت المثل عمل خود خواهد بود. در عقد جعاله با توجه به اینکه جعاله باطل می گردد، عامل استحقاق دریافت اجرت ندارد اما با توجه به اینکه آن عمل را به دستور جاعل انجام داده، به جهت استیفا حق مطالبه و دریافت اجرت کار خود را خواهد داشت.

از طرفی در تبصره ۲ الحاقی به ماده ۱۵ قانون عملیات بانکی بدون ربا اصلاحی ۷۶/۱۱/۲۹ مقرر گردیده، اشخاصی که در قالب استفاده از خدمات بانکی از وجوه و منابع مالی بانک ها به نحو غیر مجاز بهره مند می شوند مکلف هستند علاوه بر استرداد وجوه مذکور، خسارت مذکور مربوط را به ترتیبی که در قراردادهای تنظیمی مقرر شده باشد پرداخت نمایند.

در این مقاله سعی نموده ایم تا حد امکان شما را با قرارداد جعاله بانکی و شرایط ابطال آن آشنا نمائیم. اما نقش وکیل متخصص، در فرآیند ابطال جعاله بانکی بسیار مهم و تاثیرگذار است. دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی با بیش از ۲۰ سال سابقه فعالیت در زمینه بانکی و با بهره مندی از وکلای با تجربه و متخصص و با ارائه خدمات حقوقی اعم از مشاوره حقوقی، تنظیم دادخواست و قبول وکالت پرونده ابطال جعاله بانکی می تواند به تسهیل و تسریع این فرایند کمک شایانی نماید.

۵/۵ - (۱ امتیاز)

پر بازدید ترین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *