دادپویان حامی

انواع اختراع

انواع اختراع
فهرست مطالب

اختراع و ورقه اختراع با توجه به عوامل و فاکتورهایی همچون اداره یا موسسه ای که به صدور ورقه اختراع مبادرت می کند یا براساس موضوع و صنعتی که اختراع در آن حوزه صورت گرفته است و موارد دیگر ،… مورد تقسیم بندی قرار می گیرد که به بررسی آن ها می پردازیم:

اختراع ملی 

همان طور که از نام این نوع اختراع به ذهن متبادر می شود ، ورقه اختراعی است که مرجع صدور آن ، مرجع صلاحیت دار ملی است.

 اختراع منطقه ای 

اگر ورقه اختراعی از طرف مرجع ملی و یا یک مرجع بین دولت ها که اختیار برای صدور ورقه اختراع را در بیش از یک کشور داشته باشد صادر شود اختراع منطقه ای نام می گیرد.

انواع اختراع

 اختراع الحاقی 

گاهی اختراعی ثبت می گردد و پس از ثبت آن ، اضافاتی متعاقبا به آن الحاق می گردد که برای آن ها هم ورقه اختراع صادر می شود که عنوان اختراع الحاقی را به خود می گیرد. البته ذکر این نکته لازم است که لازم نیست اختراع الحاقی همچون ، اختراع تکمیلی موجب بهبود اختراع قبلی شود.

 اختراع تکمیلی

گاها اختراعی ثبت می شود اما بعد از ثبت ، مخترع در جهت تکمیل آن بر می آید و آن را بهبود می بخشد . در این صورت مجددا اقدام به گرفتن ورقه اختراع می کند اما چون در جهت تکمیل اختراع قبلی است ، اختراع تکمیلی نام می گیرد. اما از جهت مدت و پرداخت هزینه تمدید اعتبار ، دارای ویژگی و مقررات خاصی است.

 اختراع وارداتی

این ورقه اختراع برای یک دوره کوتاه ، به اختراعاتی که در کشور خارجی به ثبت رسیده اند اعطا می شود و با این ورقه ، صاحب ورقه اختراع می تواند در نمایشگاه شرکت کند.

اختراع سری

گاهی ممکن است فاش شدن اختراعی برای امنیت یک کشور اخلال ایجاد کند. از این رو در قوانین برخی از کشورها اینگونه بیان شده است که در صورتی که افشا و انتشار اختراع از طریق اظهارنامه یا ورقه اختراع با توجه به نظر اداره صلاحیت دار دولتی مربوطه که آن را می خواهد ثبت کند مضر امنیت ملی باشد می توان به دستور مقام ذی الاصلاح اختراع را محرمانه تلقی کرد و از انتشار اظهارنامه یا ورقه اختراع خودداری کرد. البته دولت برای جلوگیری از متضرر شدن صاحب حق اختراع می تواند خسارتی را که از محرمانه ماندن اختراع به مخترع می رسد را جبران کند.

اختراع طرح 

طرح با اختراع متفاوت است ، اختراع خلق جدید یک وسیله کاربردی است که احساس نیاز می شود اما طرح ، تغییر شکل و ظاهر یک وسیله است .و کاربردی بودن آن هم اهمیت ندارد اما گاهی طرح آنقدر بکر و جدید است که با دارا بودن شرایط و ویژگی هایی می تواند به عنوان اختراع ثبت شود.

اختراع گزینشی یا انتخابی 

از این نوع اختراع در قوانین ایران صحبتی به میان نیامده است اما می توان آن را اینگونه شرح داد که بیشتر مربوط به ترکیبات شیمیایی است . برای مثال یک شیمی دان و داروساز زمانی که دارویی را تهیه می کند در حین آزمایشات خود به این امر پی می برد که از این مواد می توان استفاده های مطلوب تری هم انجام داد یا ترکیبات دیگری را هم می توان ساخت. اما رسیدن به این مطلوب نیازمند زمان و تجزیه و تحلیل است از این رو به فرصت نیاز است .به عبارت دیگر می توان گفت انتخاب موارد مفید از میان یک گروه بزرگ که قبلا شناخته شده اند «گزینش» نامیده می شود.

امتیاز دهید

پر بازدید ترین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *