تحلیل رای دادگاه در دعوی ابطال علامت تجاری به علت سابقه استفاده مستمر از علامت

یکی از روش های حمایت از علائم تجاری ، حمایت از علامت تجاری بر مبنای استعمال علامت تجاری است. که موجب حق مالکیت بر علامت با اولین استفاده از آن می گردد. بدین معنا که هرکس برای اولین بار علامتی را در امری تجاری استفاده کند ، مالک آن علامت شده و می تواند مبادرت به طرح دعوی ابطال علامت تجاری به علت سابقه استفاده مستمر از علامت نماید.

در ادامه به بررسی حق تقدم استفاده از علامت تجاری و شرایط آن و تصریح این حق در قوانین داخلی و بین المللی خواهیم پرداخت و در نهایت نیز به تحلیل رای دادگاه در دعوی ابطال علامت تجاری به علت سابقه استفاده مقدم از علامت ، با ذکر نمونه ای از رأی قطعی صادره از دادگاه تجدیدنظر خواهیم پرداخت.

حق تقدم استفاده از علامت تجاری

حق ناشی از علامت تجاری که موجب استقرار مالکیت برای صاحب علامت و ایجاد حق تقدم برای وی می شود ، با استفاده کردن از علامت بر روی کالاها و خدمات درجریان تجارت و بدون ثبت آن علامت حاصل می شود. که مطابق با قانون ثبت اختراعات و علائم صنعتی و تجاری،  این حق تقدم در برابر اعمال خلاف قانون اشخاص ثالث حمایت شده است. در واقع مطابق با “سبق استعمال علامت تجاری” استفاده نخستین از علائم تجاری موجب می شود که حقوق راجع به علامت به کسی تعلق گیرد که اثبات کند از علامت تجاری متنازع فیه پیش از دیگران استفاده می نموده است.

شرایط ایجاد حق تقدم استفاده مستمر از علامت تجاری

حمایت از علامت تجاری به علت سبق استفاده مستمر از علامت و به تبع آن ایجاد حق تقدم و حق مکتسبه ناشی از آن علامت مشروط به شرایط ذیل می باشد :

  • علامت تجاری متمایزکننده باشد

علامت تجاری مورد استعمال مطابق با قانون ثبت اختراعات، باید علامتی باشد که بتواند کالاها یا خدمات اشخاص حقیقی یا حقوقی را از هم متمایز کند.

  • رعایت حقوق مکتسبه اشخاص ثالث

در زمان شروع استفاده از علامت تجاری ، می بایست شخص دیگری ما قبل استفاده کننده از آن علامت یا مشابه آن در محصولات یا خدمات مربوطه استفاده نکرده باشد و یا آنکه اظهارنامه ثبت نکرده باشد.

  • رعایت اخلاق حسنه و نظم عمومی در علامت تجاری

علامت تجاری مورد استفاده که به علت سبق استعمال ، حمایت می شود با اخلاق حسنه و نظم عمومی منافات نداشته باشد.

حمایت از سبق استفاده مستمر از علامت تجاری در قوانین داخلی و بین المللی

مطابق با قانون ثبت اختراعات درصورت تعارض مفاد این قانون با مقررات مندرج در معاهدات بین المللی راجع به مالکیت صنعتی که دولت جمهوری اسلامی ایران به آنها پیوسته و یا می پیوندد، مقررات معاهدات مذکور مقدم است.

لذا مطابق با مقرره قانونی کنوانسیون بین المللی پاریس حقوق مکتسبه اشخاص ثالث که بر مبنای حق تقدم است، ( ازجمله سبق استفاده از علامت تجاری به نحو مستمر) به موجب قانون داخلی هریک از کشورهای عضو اتحادیه محفوظ می باشد.

ـ و همچنین مطابق با مقرره قانونی (ماده ۶ خامس) در کنوانسیون بین المللی پاریس، ثبت علائم تجاری را نمی توان مردود یا باطل دانست مگر اینکه ماهیت علامت به نحوی باشد که به حقوق مکتسبه اشخاص ثالث در کشوری که حمایت مزبور مورد تقاضاست لطمه وارد سازد. (که منظور حقوق استفاده کننده مقدم از علامت تجاری است)

نمونه رأی قطعی ابطال علامت تجاری به علت سابقه استفاده مستمر از علامت تجاری

«رأی شماره ۱۳۳۴ مورخ ۲۹/۱۰/۱۳۹۳ صادره از شعبه ۱۰ دادگاه تجدیدنظر استان تهران» ، مبنی بر «ابطال علامت تجاری تحت عنوان تجریش بار به علت حق تقدم استفاده از علامت تجاری مذکور توسط شخص دیگری» به شرح ذیل است :

درخصوص تجدیدنظرخواهی فریده حمیدی نسبت به دادنامه شماره ۳۴۹ مورخ ۵/۵/۱۳۹۳ صادره از شعبه سوم دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن واخواهی مشارالیها از دادنامه غیابی شماره ۷۰۹ – ۲۸/۷/۹۲ متضمن صدورحکم به ابطال علامت تجاری «تجریش بار» به فارسی تحت شماره ۱۸۷۷۳۲- ۲۷/۱/۹۰ و محکومیت تجدیدنظرخواه به پرداخت خسارت دادرسی و الزام اداره ثبت علائم تجاری به ثبت علامت موضوع اظهارنامه خواهان ، در حق خانم شهربانو عباسپور مورد پذیرش محکمه نخستین قرارنگرفته و ضمن رد واخواهی، دادنامه غیابی تأیید شده است ، وارد و محمول بر صحت بوده و بر استدلال و استنباط محکمه نخستین خدشه و اشکال قانونی وارد است.

 زیرا مدارک و مستندات ابرازی تجدیدنظر خواه به ویژه استشهادیه های ابرازی حکایت از آن دارد که تجدیدنظر خواه “قبل از تجدیدنظر خوانده از نام تجریش بار برای خدمات حمل و نقل بار و اثاثیه استفاده می نموده” و در سال ۱۳۹۰ نیز این نام تحت عنوان علامت تجاری به اسم مشارالیه ثبت و تا سال ۱۴۰۰ دارای اعتبار می باشد. دلایل و مدارک ابرازی خواهان دعوا نیز برای اثبات ادعای وی و ابطال ثبت علامت مذکور کافی به نظر نمی رسد.

 دادگاه ادعای تجدیدنظرخواه را وارد تشخیص داده، مستنداً به ماده ۳۵۸ قانون آئین دادرسی مدنی ضمن نقض دادنامه و نقض دادنامه غیابی شماره ۷۰۹ – ۲۸/۷/۹۲،  حکم بر  بی حقی و بطلان ادعای خواهان صادر می نماید ، رأی صادره قطعی است.

  • همانگونه که در رأی قطعی فوق بیان گردیده است : به علت سابقه مقدم استفاده خواهان از علامت متنازع فیه ، ثبت مؤخر علامت، معارض حقوق مقدم و مکتسبه تجدیدنظرخواه می باشد. در واقع استفاده کردن مستمر از علامت تجاری ، برای استفاده کننده حق تقدم و حقی مکتسبه ایجاد نموده است.

دفترحقوقی بین المللی دادپویان حامی با بهره گیری از وکلای پایه یک دادگستری و مجرب و متخصص در دعاوی مالکیت فکری آماده ارائه هرگونه مشاوره حقوقی و قبول وکالت در زمینه دعاوی مربوطه به علائم تجاری و… می باشد.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × 5 =