ثمن معامله چیست و شرایط پرداخت آن چگونه است

ثمن معامله چیست
فهرست مطالب

در حوزه تجارت و معاملات، آشنایی با مفاهیم کلیدی مانند “ثمن معامله” و “شرایط پرداخت” از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. ثمن معامله به عنوان مبلغ یا ارزشی که در ازای کالا یا خدمات پرداخت می‌شود، نقشی حیاتی در تعیین موفقیت یا شکست یک معامله ایفا می‌کند. درک صحیح از شرایط پرداخت نیز می‌تواند به بهبود روابط تجاری و جلوگیری از سوءتفاهم ‌ها کمک کند. در این مقاله، به بررسی دقیق ثمن معامله و شرایط پرداخت می‌پردازیم و نکاتی را ارائه می‌دهیم که می‌تواند برای تمامی اشخاص مفید باشد. با ما همراه باشید تا با جزئیات این مفاهیم آشنا شوید و بتوانید معاملات خود را با اطمینان بیشتری انجام دهید.

ثمن معامله چیست؟

ثمن معامله به پولی که خریدار در موقع معامله به فروشنده می دهد گفته می شود. یکی از موضوعات مهم در معاملات، ثمن معامله می باشد که طرفین نسبت به میزان ثمن معامله و شرایط پرداخت آن توافق نموده و این توافقات در مبایعه نامه درج می گردد.

انواع ثمن معامله

ثمن معامله را می توان بر حسب توافق تعیین نمود. ثمن دارای انواع مختلفی است که به شرح ذیل توضیح خواهیم داد:

  1. ثمن نقدی: در صورتی که توافق نمایند ثمن نقدا و در زمان معامله پرداخت شود، ثمن نقدی گفته می شود. ثمن نقدی را می توان از طریق واریز به حساب بانکی فروشنده و یا ارائه چک بین بانکی یا چک تضمینی پرداخت نمود.
  2. ثمن نسیه: ثمن نسیه به حالتی گفته می شود که خریدار مبلغ ثمن را به صورت اقساطی یا در آینده پرداخت نماید. در بیشتر معاملات این روش را برای پرداخت ثمن معامله انتخاب می نمایند.
  3. ثمن کالایی: در ثمن کالایی خریدار با فروشنده توافق می نماید که به جای وجه نقد، کالا یا خدمات دیگری به عنوان ثمن پرداخت شود.

انواع ثمن معامله

ماده قانونی ثمن معامله

ماده قانونی ثمن معامله در قانون مدنی، ماده ۳۹۴ و ۳۹۵ می باشد که طبق آن مقرر گردیده خریدار باید ثمن معامله را در موعد و در محل و بر طبق شرایطی که در قرارداد توافق شده پرداخت نماید. در غیر اینصورت به فروشنده حق فسخ معامله به جهت تاخیر در پرداخت ثمن را داده است.

زمان انتقال مالکیت ثمن به فروشنده

اصولا مالکیت مبیع و ثمن در عقد بیع در لحظه وقوع عقد بیع به طرف مقابل منتقل می شود. مگر در صورتی که بر خلاف این امر توافق شده باشد. بنابراین شرایط ثمن در عقد بیع، انتقال فوری و غیر مشروط مبیع و ثمن جزء مقتضاء ذات عقد بیع نیست.

به این ترتیب ممکن است پرداخت ثمن معامله به صورت نقد باشد یا نسیه یا اقساطی یا موجل همچنین بایع ( فروشنده ) و مشتری ( خریدار ) می توانند پرداخت ثمن معامله را مشروط به شروطی نمایند که ضمن عقد بیع درج می شود. در صورتی که خریدار و فروشنده در مورد تاریخ و نحوه پرداخت ثمن معامله و سایر شرایط مربوط به آن توافق کرده و این توافقات را ضمن قرارداد بیاورند، طبق قرارداد عمل خواهد شد. اما در فرض سکوت طرفین نسبت به موارد فوق الذکر اصل بر این است که خریدار باید بدون قید و شرط و فورا ثمن معامله را بپردازد.

نحوه پرداخت ثمن معامله

پرداخت ثمن معامله توافقی است. یعنی پولی که خریدار در موقع معامله به فروشنده می دهد بصورت توافقی می باشد. نحوه پرداخت ثمن معامله به شرح ذیل می باشد:

  1. پرداخت نقدی ثمن معامله : چنانچه ثمن معامله در زمان انعقاد قرارداد و انتقال مالکیت پرداخت گردد نقدی محسوب می گردد. در قانون مدنی به این نوع از بیع، بیعی که مبیع و ثمن آن حال است گفته می شود.
  2. پرداخت مدت دار ثمن معامله: در این حالت خریدار می تواند پس از انعقاد قرارداد، ثمن معامله را در تاریخ آینده که در قرارداد مشخص می شود پرداخت کند.
  3. پرداخت اقساطی ثمن معامله: در این حالت خریدار می تواند با ذکر تاریخ های مشخص در قرارداد ،پرداخت ثمن را بصورت قسط بندی به فروشنده پرداخت نماید.

پرداخت ثمن ممکن است از طریق واریز نقدی به حساب بانکی فروشنده یا شخص ثالث که فروشنده معرفی می کند واریز گردد یا به صورت چک بانکی صورت گیرد. در برخی موارد نیز پرداخت ثمن معامله با دلار تسویه می شود. هر کدام از این موارد از نظر قانونی امکان پذیر بوده و می توان در خصوص نحوه پرداخت ثمن از طرق مذکور توافق نمود.

نحوه پرداخت ثمن معامله

مطالبه ثمن معامله

مطالبه ثمن معامله دعوایی است که در صورت عدم پرداخت ثمن معامله در موعد مقرر از سوی فروشنده مطرح می شود. الزام به تحویل ملک (مبیع) و الزام به پرداخت ثمن معامله، به عنوان اصلی ترین آثار عقد بیع شناخته می شود. بنابراین اگر خریدار پول ملک را نپردازد، فروشنده می تواند ضمن تقدیم دادخواست، الزام خریدار به ایفای تعهدات مبنی بر پرداخت ثمن معامله را از دادگاه بخواهد.

خسارت تاخیر در پرداخت ثمن معامله

خسارت تاخیر در پرداخت آن تحت شرایطی قابل وصول است. اگر در قرارداد برای پرداخ ثمن موعدی تعیین شود و خریدار در آن موعد نسبت به پرداخت اقدام ننماید فروشنده می تواند اقدام به ارسال اظهارنامه نماید و سپس در مراجع قضایی طزح دعوا نموده و خسارت تاخیر را از تاریخ ارسال اظهارنامه مطالبه کند.

اگر فروشنده اظهارنامه ارسال ننماید، می تواند خسارت تاخیر را از تاریخ تقدیم دادخواست مطالبه نماید. همچنین در صورتی که در قرارداد خسارت وجه التزام تاخیر در پرداخت تعیین کرده باشند صرفا می تواند خسارت وجه التزام قراردادی را مطالبه نماید.

اگر ثمن معامله به صورت چک باشد و در موعد مقرر چک وصول نشود و منجر به صدور گواهی عدم پرداخت گردد، می تواند مطالبه وجه چک و خسارت تاخیر در تادیه چک را مطالبه نماید.

استرداد ثمن معامله

استرداد ثمن معامله دعوایی است که فردی مالی را از فروشنده خریده است اما پس از مدتی مشخص می شود که معامله باطل بوده است. مثال بارز در این زمینه، مستحق اللغیر بودن مبیع می باشد. در چنین حالتی خریدار می تواند علاوه بر طرح دعوای ابطال معامله فضولی، ثمنی که پرداخت نموده را نیز مسترد نماید.

زمان و مکان تادیه ثمن

تعیین زمان و مکان تادیه ثمن با طرفین است. ماده ۳۹۴ قانون مدنی در این باره بیان می کند: مشتری باید ثمن را در موعد و در محل و بر طبق شرایطی که در عقد بیع مقرر شده است تادیه نماید.

بنابراین در صورتی که خریدار و فروشنده نسبت به این امر تعیین تکلیف کرده باشند، طبق قرارداد عمل خواهد شد. در فرض سکوت طرفین راجع به زمان و مکان تادیه ثمن، در وهله اول باید به عرف مسلم رجوع شود. دلیل رجوع به عرف این است که به نظر می رسد بایع و مشتری با سکوت خود، حکم عرف را قابل اجرا دانسته اند.

اگر در عرف نیز حکمی وجود نداشته باشد یا اصلا عرف مسلمی در این زمینه شناخته نشود، خریدار باید فورا ثمن را پرداخت نماید. محل تادیه ثمن نیز در این شرایط همان محل وقوع عقد است.

اثبات پرداخت ثمن معامله

اثبات پرداخت ثمن معامله با خریدار است. خریدار می تواند برای اثبات پرداخت ثمن به شهادت شهود، اسناد بانکی و … استناد نماید و در صورتی که نتواند دلیلی مبنی بر پرداخت ثمن ارائه دهد، به حکم دادگاه ملزم به پرداخت ثمن خواهد شد.

یکی دیگر از دلایل اثبات پرداخت ثمن، اقرار به دریافت آن می باشد. در بسیاری از مواقع در مبایعه نامه ذکر می شود که فروشنده اقرار نمود آن را نقدا دریافت نموده است، در این حالت فروشنده نمی تواند ادعای عدم دریافت ثمن را بنماید.

اثبات عدم پرداخت ثمن معامله

در صورت اختلاف در پرداخت ثمن، اصل بر عدم پرداخت می باشد و خریدار باید پرداخت ثمن را اثبات نماید. بنابراین اثبات عدم پرداخت ثمن بر عهده فروشنده نمی باشد و چنانچه فروشنده مدعی عدم پرداخت باشد، خریدار باید بر اساس مدارکی که ارائه می نماید اثبات نماید که آن را پرداخت نموده است.

اثبات پرداخت ثمن معامله

اگر خریدار پول ملک را ندهد چه وضعیتی پیش می آید؟

چنانچه خریدار ثمن معامله را کلا پرداخت ننماید و یا بخشی از آن را پرداخت نکند، علاوه بر اقامه دعوا جهت الزام خریدار به تادیه ثمن، فروشنده می تواند با استناد به ماده ۳۷۷ قانون مدنی، تسلیم مبیع را منوط به پرداخت ثمن  کند و اعلام کند تا زمانی که خریدار ثمن را نپرداخته حاضر به تسلیم ملک نیست.

استناد فروشنده به حق حبس منوط به این است که تسلیم ملک حال و پرداخت ثمن موجل یا مدت دار  نباشد. به عبارتی اگر تسلیم مبیع حال ولی پرداخت ثمن موجل باشد، فروشنده حق حبس ندارد. همچنین در صورت حصول شرایط اعمال خیار تاخیر ثمن، فروشنده حق فسخ عقد را نیز خواهد داشت.

در چنین حالتی می توانید از طریق مشاوره حقوقی با وکیل ملکی بهترین راهکار قانونی را برای رسیدن به حقوق قانونی خود در کوتاه ترین زمان ممکن دریافت نمائید.

حکم تاخیر در پرداخت ثمن معامله چیست؟

حکم تاخیر در پرداخت ثمن معامله در ماده ۴۰۲ قانون مدنی پیش بینی شده است. این ماده اشعار می دارد: هرگاه مبیع، عین خارجی و یا در حکم آن بوده و برای تادیه ثمن یا تسلیم مبیع بین متبایعین اجلی معین نشده باشد، اگر سه روز از تاریخ بیع بگذرد و در این مدت نه بایع، مبیع را تسلیم مشتری نماید و نه مشتری تمام ثمن را به بایع بدهد، بایع مختار در فسخ معامله می شود.

بنابر مفاد ماده اخیر الذکر، شرایط فسخ عقد بیع به جهت خیار تاخیر ثمن عبارت است از:

  1. مبیع عین معین یا در حکم عین معین باشد. یعنی خیار تاخیر ثمن در عقد بیع با مبیع کلی راه ندارد.
  2. تسلیم مبیع یا تادیه ثمن موجل نباشد.
  3. تمام مبیع به مشتری تسلیم نشده باشد.
  4. تمام ثمن به فروشنده پرداخت نشده باشد؛ پرداخت بخشی از ثمن مانع ایجاد حق فسخ نمی شود.
  5. مدت سه روز از تاریخ وقوع عقد بیع گذشته باشد.

حکم تاخیر در پرداخت ثمن معامله

تاثیر پرداخت ثمن پس از ایجاد حق فسخ و پیش از اعمال آن

اگر مشتری بعد از گذشت سه روز و پیش از اعمال حق فسخ توسط فروشنده، ثمن را بپردازد، خیار تاخیر ثمن ساقط می شود. البته نظر مخالف نیز در این زمینه وجود دارد. مخالفین معتقدند پرداخت ثمن بعد از ایجاد حق فسخ، خللی به این حق وارد نمی کند و فروشنده همچنان می تواند عقد بیع را فسخ کند.

به نظر می رسد نظر گروه دوم با عدالت و اصل لزوم قراردادها منافات دارد. خیار تاخیر ثمن وسیله ای است که قانون گذار برای جلوگیری از ورود ضرر به فروشنده پیش بینی کرده و با پرداخت ثمن توسط خریدار، احتمال ورود ضرر از بین می رود و اصل لزوم قراردادها جاری می شود.

به نظر می رسد پرداخت تمام ثمن بعد از سه روز و پیش از فسخ قرارداد، مانع اعمال حق فسخ ناشی از خیار تاخیر ثمن خواهد بود.

واریز ثمن به حساب اشخاص ثالث به دستور فروشنده

واریز ثمن به حساب اشخاص ثالث به دستور فروشنده یکی از موضوعاتی است که در برخی  معاملات شاهد آن هستیم.

طبق ماده ۱۹۷ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی، درصورتی که خریدار به دستور فروشنده، ثمن قرارداد را به حساب اشخاص ثالث واریز کند، این امر به منزله پرداخت وجه به شخص فروشنده بوده و با توجه به اصل نسبی بودن قراردادها، خریدار مجاز به مراجعه به اشخاصی که وجه به حساب آنان واریز شده نیست.

زیرا ممکن است روابط حقوقی فیمابین فروشنده و صاحبان حساب وجود داشته و فروشنده با این حواله، مبادرت به پرداخت بدهی خود کرده باشد. البته بهتر است این توافق به صورت کتبی صورت گیرد یا در مبایعه نامه درج گردد تا از بروز دعاوی آینده در این خصوص جلوگیری شود.

پرداخت ثمن معامله توسط شخص ثالث

پرداخت ثمن توسط شخص ثالث نیز در معاملات امکان پذیر است. در اینگونه مواقع خریدار و فروشنده توافق می نمایند که ثمن معامله توسط شخص ثالث پرداخت شود. یا چکی را که متعلق به شخص دیگری است بابت آن به فروشنده داده می شود.

در اینجا سوالی که مطرح می شود این است، اگر ثالث نسبت به پرداخت ثمن اقدام ننماید فروشنده باید علیه ثالث طرح دعوا نماید یا شخص خریدار؟

در پاسخ باید گفت چنانچه ثمن چک شخص ثالث باشد و چک در موعد مقرر پاس نشود و منجر به صدور گواهی عدم پرداخت شود، فروشنده می تواند نسبت به مطالبه وجه چک علیه صادرکننده اقدام نماید. در غیر اینصورت می تواند علیه خریدار طرح دعوا نموده و ثمن معامله را مطالبه نماید.

در برخی مواقع نیز در قرارداد شرط می شود چنانچه چکی که بابت ثمن معامله داده شده برگشت بخورد فروشنده می تواند معامله را فسخ کند در این صورت فروشنده می تواند با ارسال اظهارنامه اراده خود مبنی بر فسخ را اعلام کند یا از حق فسخ خود صرفنظر نموده و نسبت به مطالبه آن اقدام نماید.

پرداخت ثمن معامله توسط شخص ثالث

رای وحدت رویه در خصوص عدم پرداخت ثمن معامله

رای وحدت رویه در خصوص عدم پرداخت ثمن معامله به شماره ۸۱۰ مورخ ۱۴۰۰/۳/۴ هیات عمومی دیوان عالی کشور مقرر نموده است:

مستفاد از مواد ۲۱۹، ۲۲۰، ۲۲۴، ۲۲۵ و ۴۵۴ قانون مدنی، چنانچه در ضمن عقد بیع، شرط شود در صورت عدم پرداخت ثمن در مواعد تعیین شده، فروشنده حق فسخ و استرداد مبیع را دارد، با تحقق شرط و اعمال حق فسخ ولو اینکه خریدار بدون در نظر گرفتن حق فسخ، مبیع را به شخص دیگری فروخته باشد، مبیع باید به بایع مسترد شود و عدم اطلاع خریدار بعدی از شرط مذکور با توجه به درج آن در متن قرارداد، به اقتضای رفتار متعارف اشخاص و حق تقدم مالک، موجب بی اثر شدن شرط و زوال حق مالک اولیه نسبت به عین مال نخواهد بود.

در این مقاله سعی نموده ایم تمامی نکات حقوقی در مورد ثمن معامله را ارائه دهیم تا بدین وسیله بتوانید از حقوق قانونی و راهکارهای حقوقی صحیح در صورت بروز هر گونه مشکل بهره مند شوید. دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی با بیش از ۲۰ سال سابقه فعالیت در حوزه امور ملکی و تجاری و با گردهم آوری وکلای با تجربه و متخصص در این زمینه آماده ارائه خدمات حقوقی تخصصی خویش به شما عزیزان می باشد.

۵/۵ - (۱ امتیاز)
Picture of امینه محمودی
امینه محمودی
این مقاله توسط امینه محمودی و تیم متخصص دفتر حقوقی بین‌المللی دادپویان حامی تهیه شده است. ما با تکیه بر دانش عمیق حقوقی، تجربه گسترده و رویکردی تخصصی در حوزه حقوق بین‌الملل، تجاری و بانکی، همواره در تلاش هستیم تا اطلاعات کاربردی، مشاوره حرفه‌ای و راهکارهای مؤثر را در اختیار مخاطبان خود قرار دهیم.
Picture of امینه محمودی
امینه محمودی
این مقاله توسط امینه محمودی و تیم متخصص دفتر حقوقی بین‌المللی دادپویان حامی تهیه شده است. ما با تکیه بر دانش عمیق حقوقی، تجربه گسترده و رویکردی تخصصی در حوزه حقوق بین‌الملل، تجاری و بانکی، همواره در تلاش هستیم تا اطلاعات کاربردی، مشاوره حرفه‌ای و راهکارهای مؤثر را در اختیار مخاطبان خود قرار دهیم.

پر بازدید ترین مقالات

55 پاسخ

  1. درود ، وقت بخیر،خانه ایی از کسی خریدم و بعد از بیست سال مشخص شد که خانه فروش مال غیر به من شده است، هیچ اطلاعات درستی هم از کلاهبردار در دست نیست، مالک اصلی خانه طی چندین جلسه مذاکره، از خیر خانه گذشت و از آنجایی که وضع مالی بسیار خوبی دارد و متوجه مالباختگی من نیز شده ، با رضایت قلبی قبول کرد که خانه را به من واگذار کند، من متن واگذاری خانه را نوشتم ، و تیتر آن را به عنوان واگذار نامه نوشته و واگذار کننده و واگذار شونده تنظیم کردم، اما چون قرار نیست مبلغی از بنده دریافت کند و از طرفی دیگر یکی از شرایط قانونی صحت معامله، نوشتن پرداخت ثمن هست، آیا می‌توان ثمن معامله را در ازای ثواب به روح پدر و مادر مالک نوشت، یا اینکه چه متنی باید نوشت که از نظر قانون در واگذارنامه ایرادی نداشته باشد.. با سپاس فراوان از شما

    1. درود بر شما. خیر. امکان ندارد. بهتر است نسبت به تنظیم صلح رسمی در دفتر اسناد رسمی اقدام نمائید.

  2. با سلام
    ملکی را ۵ میلیارد فروخته ام، طی دو مرحله تا کنون سه و نیم میلیارد خریدار پرداخت کرده که در قولنامه قید شده تاریخ یک ماه دیگر هنگام امضا در دفترخانه مابقی پرداخت شود، خریدار تقاضای تحویل ملک را دارد که در قرارداد قید نشده، به چه صورت میشود ملک را تا امضا سند تحویل خریدار داد؟

    1. درود بر شما. شما مکلف می باشید طی قرارداد در روز معین شده ملک را تحویل نمائید. مگر آنکه بخواهید زودتر تحویل بدهید می بایست صورتجلسه تحویل ملک با خریدار تنظیم کنید.

  3. عرف پرداختی به معرف، یعنی کسی که خریدار رو پیدا کرده است چند درصد ثمن معامله است؟ و چه زمان باید پرداخت شود اگر پرداخت خریدار به صورت اقساطی باشد؟

    1. درود بر شما. سوال کلی است. بستگی به نوع، شرایط و مبلغ معامله دارد. زمان پرداخت نیز بستگی به توافق دارد، اگر توافق نکرده باشید همان ابتدا باید پرداخت کنید.

  4. در قرارداد این جمله ذکر شده که (مبلغ دو میلیون و نهصد و یازده هزار ریال برابر با گواهی دارائی میباشد که تمام آن نقدا علی اقراره تسلیم فروشنده گردیده است. سند از ماخذ ارزش منطقه‌ای دارائی بمبلغ فوق اخذ گردید.)
    و در سند دفترچه‌ای شکل قدیمی هم نوشته شده که (تمامی شش دانگ سند در ازای مبلغ دو میلیون نهصد هزار ریال)
    این جملات چه معنایی دارند؟
    آیا نشان دهندهٔ مبلغی هستند که خریدار به فروشنده پرداخت کرده است؟

    1. این عبارات از منظر مقررات وتوجه به ارزش منطقه‌ای املاک، که باارزش عرفی ومعاملاتی متفاوت است، می باشد.
      وبیانگر مبلغ واقعی پرداختی که خیلی بیشتر از این مبالغ است، نمی باشد

  5. ببخشید یه سوال داشتم خدمتون درمورد فروش ملک و چک. یه واحد ویلایی داشتیم فروختیم به یک نفر مبلغ معامله مون ۶۵۰۰میلیارد بوده ۱۵۰۰اول معامله وصول شده و چک دومش ۲میلیارد برا ۱۰شهریور و چک سومشون ۳۰شهریور و تسویه کامل اما الان میگن چک دومشون جور نمیشه نمیدونم چیکار کنیم چون ماهم از ایم ور معامله دیگه ی انجام دادیم و دوتا چک دادیم برا ۱۲شهریور اگه چکشون وصول نشه چکی که ماهم داریم وصول نمیشه/ خوب الان چک شون رو باید برگشت بزنیم؟؟/ اگه فرصت خواستن چیکار کنیم؟

    1. سلام بهتر هست با توافق طرفين هر دو معامله اقاله شود/ خیر با توافق قرارداد رو فسخ کنید/ اگر طرف معامله دوم هم برای چک شما صبر می‌کند شماهم صبر کنید

  6. سلام و عرض ادب و احترام، من میخواهیم یک واحد آپارتمان را معامله کنم ، آیا می توانم به جای پرداخت مبلغ قسط اول معادل ۲۰ درصد ارزش ملک تعدادی سکه طلا از نوع امامی و معادل مبلغ درخواستی فروشنده به نرخ روز محاسبه و به فروشنده بدهم آیا بعدا مشکل حقوقی پیش نمی آید و آیا فروشنده بعدا می تواند ادعا کند که سکه ها را نگرفته است؟

    1. با سلام. در صورتی که چنین توافقی نموده اید باید هنگام تحویل سکه ها صورت جلسه ای تنظیم نمائید و در آن فروشنده اقرار به دریافت سکه ها بابت ثمن معامله نماید.

  7. سلام و عرض ادب خدمت شما. میخواستم بدانم چنانچه ضمن انجام معامله ای پرداخت بخشی از ثمن معامله به توافقی که در آینده در این زمینه صورت می گیرد محول شود (بدون قید مدت) و سپس در این مورد اقدامی صورت نگیرد وضعیت معامله منعقده از نظر حقوقی چیست؟ با تشکر.

    1. سلام. به استناد ماده ۳۶۲ قانون مدنی بیع انجام یافته، نقل و انتقال صورت گرفته است و هر گاه پرداخت بخشی از ثمن موکول به توافق آتی باشد در این قرار شرط تعجیلی احراز نمی شود و فروشنده هر آتیه حق مطالبه مانده ثمن را دارد.

  8. سلام،من سال۹۱وکالتی به همسر سابقم دادم که ملکم رو که خودش مستاجر درآن بود رو بفروشه،ایشان یکهفته پس از وکالت نامه اقدام به انتقال یند بنام خودش کرده و تاحالت وجهی بابت ثمن به من نداده در صورتی که در وکتلتنامه قید شده باید ثمن معامله را دریافت و در مقابل رسید کتبی تحویل ابنجانب بدهد،حال میتونم از بابت عدم دریافت ثمن معامله شکایت کنم و سند روابطال کنم؟ممنون.

    1. با سلام. ابطال سند رسمی مالکیت به جهت عدم پرداخت ثمن معامله امکان پذیر نیست. چرا که ایشان وکیل در فروش بوده و این اختیار به وی داده شده است که به هر کسی حتی به خود منتقل نماید. شما صرفاً می توانید مطالبه حساب ایام مدت وکالت که همان قیمت ملک است به نرخ روز نمائید.

  9. سلام. بعد از فوت پدر وکالت نامه ایی به مادرم مبنی بر انجام امور اداری انحصار وراثت و وکالت فروش تام به مادرم دادیم ( من و ۲ خواهر ) چون ایران نیستیم. ملک به ارث رسیده در حال ساخت به صورت مشارکتی با سازنده بوده . سازنده به تازگی خریداری را معرفی کرده و مادرم بدون اطلاع بنده مبایعه نامه را به همراه ۹ شریک دیگر(همسایه های سابق ملک مشارکتی) و طی شرایط پرداخت ۶۰٪ ثمن در حین عقد مبایعه نامه و ۳۰٪ ۲ ماه بعد و ۱۰٪ در حین انتقال سند در دفتر خانه به امضا رسانده و حدود ۱۰ روز میگذرد و مبلغ ۶۰٪ ثمن پرداخت نشده. و اگر در موعد مقرر( ۳ ماه بعد ) مالکین در دفتر خانه برای انتقال سند حاضر نشوند موظف به پرداخت روزانه ۵ میلیون تومان جریمه به خریدار هستند . با توجه به اینکه در مبایعه نامه اقرار به اخذ مبلغ ثمن توسط فروشندگان شده و کلیه خیارات از جمله خیار غبن به استثنای خیار تدلیس درج شده . راهی برای فسخ عقد وجود دارد ؟ راهی برای ابطال وکالت به دلیل در نظر نگرفتن غبطه و منافع موکلین وجود دارد ؟ چطور اثبات کرد که ثمن دریافت نشده ؟ متشکر .

    1. سلام وکالتنامه و قرارداد مشارکت در ساخت باید بررسی شود
      جهت ارسال مدارک با دفتر تماس بگیرید و یا از طریق واتس آپ ارسال فرمایید

  10. سلام و ارادت و تشکر بابت سایت خوب و مفیدتان
    بنده خودرویی خریدم به مبلغ ۲۸۰ میلیون که مبلغ ۱۳۰ میلیون برای فروشنده کارت کشیدم و ۱۰۰ میلیون هم وجه نقد دادم و ۵۰ میلیون بابت خرج تعمیر ماند که بعداز تعمیر خودرو محاسبه شود چون خودرو خارجی بود حدودا ۴۰ الی ۵۰ میلیون هزینه داشت. فروشنده وکالت هم داده خورو تعویض پلاک هم شده و مجددا فروخته شده. سوال:
    آیا باتوجه به اینکه درقرارداد نوشته شده که فروشنده ثمن معامله را نقدا دریافت کرده و خودرو را تحویل داده و انتقال سند هم شده و حق فسخ هم از وی ساقط گردیده. فروشنده میتواند دعوای مطالبه ثمن معامله را کند؟ و اثبات پرداختن یا نپرداختن با کیست؟!
    با تجدید احترام و تشکر از مدیریت محترم

    1. سلام بله میتواند و اثبات اینکه پرداخت نشده هست با خودش هست و شما در مقام دفاع نیز می‌توانید ادله و مستندات پرداخت را به دادگاه ارائه نمایید.

  11. سلام و وقت بخیر
    ملکی توسط شخص ب در بنگاه از شخص الف قولنامه میشود
    در زمان انتقال سند در دفترخانه از شخص الف میخواهد که نصف ملک خریداری شده را ( توافق شفاهی بعنوان مهریه شخص ب با همسر شخص ب) به همسر شخص ب انتقال دهد (هیچ سند پرداختی از بابت پرداخت وجهی نیز از طرف خانم همسر شخص ب به شخص ب وجود ندارد )
    شخص ب هیچ ثمنی بابت انتقال سه دانگ ملک به همسرش از همسرش دریافت نکرده
    بعد از گذشت ۶ سال امکان ابطال سند وجود دارد ؟
    و یا امکان درخواست ثمن معامله وجود دارد ؟
    به نرخ روز ؟

    1. امکان ابطال سند وجود ندارد
      اگر جهت معامله یعنی ۳ دانگ انتقالی به همسرش که همانا پرداخت مهریه می باشد را اعلام نکرده باشد و کسی نتواند این جهت را ثابت کند تحت شرایطی نه چندان آسان امکان دریافت ثمن به قیمت روز معامله وجود دارد.

  12. با سلام و روز بخیر نیاز به مشاوره حقوقی ملکی دارم اگه امکانش هست تشکر..
    من چند سال پیش یک زمین خریدم که همسرم تو بنگاه بجای من فروختنش ولی قولنامه رو فرستادن خونه من امضا کردم ولی متاسفانه پول‌شو ایشون تحویل گرفتن که قرار بود برام اتومبیل بخرن ولی محقق نشده، خواستم بدونم چون پول به من تحویل نشده میتونم ادعای فسخ معامله بکنم یا باید چکارکنم که پولمو خودم تحویل بگیرم یا زمینمو؟ ممنون اگه راهنمایی کنید

  13. با سلام و احترام
    در خصوص طرح دعوای الزام به تسلیم و تحویل مبیع(آپارتمان مسکونی)علاوه بر مطالبه وجه التزام نسبت به تاخیر یا عدم انجام تعهدات آیا با گذشت حدود سه سال از عدم تسلیم مبیع و با درنظر گرفتن تورم و نرخ بانک مرکزی میتوان اجرت المثل دوران تتصرف رو مطالبه کرد؟

  14. با سلام و خسته نباشید.بنده یک قطعه زمینی فروخته ام و فی المجلس بعد از انعقاد معامله تقاضای فسخ نمودم ولی مشاور املاک نگذاشت که معامله فسخ شود و خریدار پول را بجای اینکه به من بدهد به پسرم داده و من از پسرم میخاهم که پولم را بدهد نمیدهد و قولنامه را نیز مشاور املاک به من نداده و هر چقدر میخاهم میگوید نمیدهم.حال من چیکار کنم بدبخت شده ام.لطفا مرا راهنمایی کنید

    1. تنفیذ فسخ خیار مجلس را به استناد شهادت شهود اگر دارید از دادگاه بخواهید
      از مشاور املاک در بازرسی اتحادیه املاک به علت عدم همکاری و همچنین عدم تحویل قولنامه شکایت کنید
      دعوایی مبنی بر مطالبه وجه ثمن علیه پسر خودتان و یا خریدار هرگز مطرح نکنید .

  15. باسلام شخصی که زمین کشاورزی خریده و بطور غیر قانونی ان را قطعه بندی و تغیر کاربری داده وبه افراد ثالث واگذار نموده وبا توجه به اینکه علاوه بر مساحت خریداری شده زمین مازاد متعلق به فروشنده را در حدود اربعه و سایر مشاعات را نیز تصرف عدوانی وفروش مال غیر نموده که در این خصوص دادگاه کیفری ایشان را به اتهام تصرف عدوانی و فروش مالغیر محکوم تحمل حبس و رفع تصرف نموده ودر اجرا رای قطعی کیفری طی اقرار نامه رسمی صراحتا به عمل مجرمانه خود در تصرف عدوانی و فروش مالغیر متلق به فروشنده اقرار نموده اخیرا با گذشت ۲۰ سال دادخواست الزام به سند وتسلیم مبیع و تنفیذ قراردادبه دادگاه کیفری ارائه نموده ایا با توجه به احکام قطعی کیفری در فروش مالغیر وتغیر کاربری وواگذاری زمین موجب بطلان یا ابطال مبایعه نامه و رد دعوا میگردد با تشکر اصغری

  16. با سلام من خونه ای را در سال ۹۷ به مبلغ ۳۸۰ ملیون خریداری کردم که به اصرار فروشنده مبلغ ۱۹۸ ملیون تومان را به دلار و ۱۴۲ ملیون تومان را به حساب فروشنده واریز کردم فیش های آن موجود میباشد و مبلغ ۴۰ ملیون تومان را سر موعد تخلیه به ایشان نقد پرداخت کردم و ایشان تخلیه نکردند و بنده از طریق دادگاه حقوقی اقدام کردم برای تخلیه یکماه بعد از شکایت من فروشنده شکایت کیفری کرد و به من اتهام زد که هیچ پولی دریافت نکرده و قولنامه را سوری نوشته و وکالت بلا عزل به من داده که وام بگیرم بعد گرفتن وام وکالت را به ایشان باز گردانم که در دادگاه کیفری یکبار تبرئه شدم و اعتراض زدند و در دادگاه بعد منو محکوم به کلاهبرداری کردن حتی من فیلمی با گوشی از فروشنده ضبط کردم که اومده جلو در خونمون و به پدرم میگه من و خانوادم به هیچ وجه تخلیه نمیکنم و همون مبلغ ۳۸۰ ملیون رو بهتون پس میدم یعنی تو فیلم داره اقرار به فروش منزل میکنه و بنده اعتراض به رآی دادگاه کردم برای تجدید نظر اگه دوباره محکوم بشم نتیجه چی میشه؟

      1. با سلام ۲۰ سال پیش موکلین قبل از خروج از کشور وکالت دادن به امین خودشان که ملک را فقط به بانک بفروشد با اخذ ثمن‌ و اقرار به دریافت آن…
        ولی وکیل فقط انتقال ملک را بدون دریافت ثمن‌ و هیچ قراردادی که ثمن‌ مجهول میباشد انتقال‌داده یا میتواتم ابطلال عقد را از دادگاه بخواهم و انتقال را تنفيذ نکنیم.

      2. سلام مفاد وکالت باید رویت شود اگر ملک را به بانک انتقال داده لیکن اخذ ثمن و میزان آن مشخص نمی باشد در فرضی میتوانید دعوایی تحت عنوان حساب مدت وکالت علیه ایشان مطرح نمایید.

  17. سلام. من حدود ۸ سال پیش خونه پدریم که بمن به ارث رسید به شوهر خواهرم وکالت تام دادم تا دنبال فروش این مال باشد. بعد از فروش مال هنوز ما موفق به گرفتن این مال نشدم لطفا مرا راهنمایی کنید.

    1. اگر منظور از عبارت و کلمه مال ثمن معامله است چنانچه نسبت به فروش ملک شما اقدام کرده است میتوانید مطالبه ثمن را از وی مطالبه نمایید و وکیل موظف به ارائه حساب به موکل خود است می توانید به طرفیت او طرح دعوای حساب ایام وکالت مطرح نمایید

    2. سلام. سال گذشته آپارتمانم را توسط یکی از آشنایان اجاره دادم که بعلت عدم حضور اینجانب، ایشان در املاک اجاره نامه را بعنوان موجر امضاکردند بعداز اتمام مدت اجاره با وجود پیگیری های متعدداینجانب و مباشر بنده، مستاجر منزل را تخلیه نکرد بعداز چندماه مستاجر با فریب ایشان را (منظور مباشر بنده است که نامش در اجاره نامه بعنوان موجراست)
      به خانه خود دعوت کرد و با حضور سه مرد شرور اجاره نامه جدیدی که ظاهرا از قبل آماده کرد بود جلوی ایشان گذاشت و باتهدید وزور اسلحه امضاگرفت که در متن اجاره نامه ذکرشده ایشان مبلغ ۷۰میلیون رهن ازبابت اجاره سال جدید دریافت کرده است . حال با توجه به ادعای دروغ مستاجر و وجود اجاره نامه جعلی جدید وعدم پرداخت هیچ اجاره ای از آن زمان، اینجانب بعنوان مالک واقعی آپارتمان چگونه میتوانم حکم تخلیه بگیرم؟ آیادادگاه با ارائه این مدرک دروغین از طرف مستاجرو عدم پذیرش اینجانب
      درخصوص چگونگی نحوه پرداخت این مبلغ موهوم مدرکی ازایشان نخواهد خواست وصرفا وجود یه برگه دستی که آن هم با زور اسلحه امضاشده کافیست تا ادعای ایشان پذیرفته شود ممنونم از سایت

      1. با سلام در ابتدا شما باید به جهت اثبات ادعای خویش شکایت کیفری علیه مباشر و مستاجر تحت عنوان انتقال منافع به غیر و تصرف عدوانی طرح نمایید و با ارجاع امر به کارشناسی مشخص می گردد اجاره نامه جعلی می باشد سپس می توانید دستور رفع تصرف را بخواهید و با توجه به عدم پرداخت اجاره بها اجرت المثل ایام تصرف رو طبق نظر کارشناس بخواهید

  18. سلام و عرض ادب.بنده با فروشنده یک قرارداد منعقد کردم که پس از قبض و اقباض ثمن و مثمن پس از مدتی ادعای باطل بودن عقد شد و که در نهایت با تشریفات قانونی حکم ر ابطال عقد صادر شد متعاقب آن با لحاظ صدور حکم مذکور دعوای استرداد ثمن علیه فروشنده مطرح کردم که متقابلا فروشنده نیز طرح دعوا کردآیا ثمن قبض شده باید مورد حکم قرار گیرد یا وجه مذکور با رعایت تورم به نرخ روز محاسبه می شود؟
    آیا اجرت المثل ایام تصرف مبیع قابل مطالبه است؟

    1. با صدور حکم قطعی به ابطال مبایعه نامه، شما محق در مطالبه ثمن پرداختی می باشید اما مطالبه اجرت المثل مجوز قانونی ندارد ولی با توجه به تورم موجود و اینکه پرداخت وجه دریافتی از طرف فروشنده به درازا کشیده، شما می توانید به استناد ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی، با احراز تمکن مدیون و با توجه به تناسب تغییر شاخص سالانه قیمت های تعیینی از سوی بانک مرکزی کشور، حقوق تضییع شده خود را مطالبه نمایید.

  19. سلام .ما چند ماه پیش یک مزدا خریدیم نصف مبلغ آن را به صورت نقد و پرداخت مابقی را طی سه قسط از ما قبول کردند که بابت اطمینان از پرداخت قسط ها، کارت بانکی که حقوق بازنشستگی مادرم به آن واریز میشد به او دادیم. دو قسط را سر موعد پرداخت کردیم اما قسط آخر موند و با تاخیر پرداخت کردیم. او بلافاصله مبلغ کارت بانکی را با مبلغ مازاد برداشت کرده و از ارائه کارت بانکی خودداری نمود تا اینکه حساب را مسدود کردیم او ادعا داشت که مبلغ ۳ میلیون تومان دیگر باید بدهیم آیا او حق دیرکرد دارد؟اگر شکایت کنیم نتیجه ای دارد؟

    1. برداشت از کارت مشخص نمی کند که‌ ایشان برداشت نموده اهمال از جانب خود شما بوده.

      میزان خسارت تاخیر در انجام تعهد چنانچه در قرارداد پیش بینی شده باشد قابل مطالبه است.

  20. سلام وقت بخیر منم یه زمین در وجه یه واحد از آپارتمان مسکن مهر دادم ارزش زمین در قولنامه ۵۰ میلیون و ارزش مسکن مهر ۹۲ میلیون هست مال ۴۲ ملیون به صاحب مسکن پرداخت کردیم تو قولنامه تعهد ۳ ماهه دادیم که وکالت صاحب اصلی زمین بگیریم متاسفانه وقت ما سر رسید تا که یک ماه از تعهد گذشته نتونستیم وکالت بگیرم و ما هم نفر سوم هستیم را گرفتیم کسی که زمین را به فروخت گفت که زمین مشکلی نداره برای ساخت ساز و . . . الان اون کسی که مسکن مهر به ماده داده در وجه زمین میخواد قرارداد فسخ کنه میتونه این کار انجام بده ممنون میشم که راهنمایی بکنید

  21. سلام بنده آذر ماه ۱۳۹۹ یک واحد آپارتمان خریدم با تنظیم قولنامه. مبلغ ۱۰۰ میلیون نقدی پرداخت کردم مابقی مبلغ را در قالب چک به فروشنده نوشتم اما بنا به شرایط کرونا وبیکاری نتونستم چکو پاس کنم اما چند روزه که مبلغ رو آماده کردم فروشنده ادعا می کنه که قرارداد را یکطرفه فسخ می کنه و مطالبه ثمن و خسارت ارائه می دهدآیا می تونه چنین کاری رو انجام بده؟

    1. بستگی به متن قرارداد دارد .
      چنانچه در قرارداد شرط فسخ قید شده باشد ، بله میتوان . اما در غیر اینصورت حق فسخ ندارد.

  22. سلام خدمت شما و همکاران محترمتون.بنده سه ماه پیش یک واحد آپارتمانی را با شخصی معامله کردم.البته باداشتن حق پارکینگ معامله کردیم اما قبل از تحویل آپارتمان بخشی از ثمن معامله را هم به حساب فروشنده واریز کردم اکنون که موعد تحویل آپارتمان است متوجه شدم که آپارتمان اصلا پارکینگ ندارد. بنده به عنوان خریدار می توانم بابت حق پارکینگ دادخواست مطالبه وجه نمایم؟

    1. با سلام
      بله شما می توانید به استناد ماده ۳۸۴ قانون مدنی معامله را فسخ نمایید یا اینکه قیمت موجود را با تادیه حصه ای از ثمن معامله به نسبت موجود قبول نمایید .

  23. سلام آیا در خصوص ثمن معامله ضمانت اجرایی برای بایع وجود دارد تابتواند مشتری را ملزم به پرداخت ثمن معامله نماید؟

    1. در صورتی که مشتری در سر رسید به تعهد خود عمل ننماید و ثمن را به بایع نپردازد ، یا تاخیر در انجام آن داشته باشد فروشنده می تواند همزمان با الزام خریدار به پرداخت ثمن ، خسارت تاخیر تادیه را درخواست یا مستقلا این دعوا را تحت دعوای دیگری مطرح نماید.

    2. سلام. آیا در صورت تاخیر در پرداخت ثمن میتوان از خیار تاخیر ثمن استفاده نمود و قرارداد را فسخ نمود اما در صورتی که در قرارداد اسقاط کافه خیارات قرارداده نشود؟

      1. با سلام. طبق ماده ۴۰۲ قانون مدنی اگر فروشنده و خریدار زمانی را برای پرداخت ثمن مشخص نکنند، در صورت عدم پرداخت ثمن ظرف مدت ۳ روز از تاریخ معامله و عدم تحویل مبیع به خریدار، فروشنده می تواند معامله را فسخ کند.

  24. با عرض سلام و خسته نباشید.بنده ملکی تجاری دارم که قصد فروش آن را دارم ، برادرم اصرار دارد که او ملک را از بنده خریداری کند اما در حال حاضر نمی تواند ثمن معامله را به بنده پرداخت نماید و از آنجایی که برادرم شغل آزاد دارد عنوان کرده است که به محض اینکه ثمن معامله برایش فراهم شود، پول بنده را پرداخت نماید ، می خواستم بدانم بعد از چه مدت بنده می توانم برای مطالبه ثمن معامله به ایشان رجوع کنم؟ و چنانچه از پرداخت خودداری نمایند می توانم از راه قانونی مطالبه ثمن نمایم؟

    1. با سلام دوست عزیز یک معامله زمانی به صورت صحیح منعقد می شود که در زمان معامله مبیع و ثمن مشخص باشد، البته می توان شرط کرد که ثمن معامله موجل باشد اما این اجل باید مشخص و معلوم باشد و چنانچه موعد پرداخت ثمن مشخص نباشد ، به استناد ماده ۲۳۳ قانون مدنی چنین شرطی برای پرداخت ثمن در آینده مجهول باطل است و از طرفی باعث بطلان عقد نیز می شود فلذا دعوای مطالبه ثمن به چنین معامله باطلی تعلق نمی گیرد.

    2. با سلام.آیا معامله پایاپای که در آن یکی از طرفین علاوه بر مال غیر منقول که معامله کرده مبلغی هم بدهکار گردیده و نسبت به پرداخت آن اقدام ننموده باطل استو یا میتوان تقاضای ابطال نمود؟؟دو بیع نامه جداگانه تنظیم گردیده و در هیچکدام به پایاپای بودن معامله اشاره نشده و مبلغ ثمن معامله مشخص نشده و بجای آن فقط کلمه توافقی درج شده است.با سپاس

      1. سلام در فرض اول سوال چنانچه دو معامله معاوضه هم باشند نمیتوان به علت عدم پرداخت مبلغ بدهکار شده( که البته منشا این بدهکاری مشخص نمی باشد)ابطال یا تایید بطلان رو از دادگاه خواست
        در شق دوم سوال اگر در مبایعه نامه ها ثمن مشخص نشده باشد و عبارتی همچون معاوضه و پایاپای نداشته باشد هر دو معامله به علت مجهول بودن ثمن باطل هست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *