شکایت از مزایده و اقدامات مامورین اجرا

[us_post_title tag=”h1″ link=”post” css=”%7B%22default%22%3A%7B%22color%22%3A%22%23f24822%22%7D%7D”]

پس از ارزیابی و فروش اموال توقیف شده از طریق مزایده و احراز شرایط صحت جریان مزایده، دادگاه دستور صدور سند انتقال اجرایی را می دهد. صدور سند انتقال اجرایی زمانی می تواند منشا اثر باشد که مزایده از ابتدا تا انتها طبق ضوابط قانونی برگزار شده باشد. چنانچه شخصی مدعی وقوع تخلف از مقررات مزایده باشد، می تواند با طرح شکایت از مزایده، ابطال اقدامات اجرایی را تقاضا نماید.

موارد طرح شکایت از مزایده

در صورت وقوع تخلف از مقررات راجع به تنظیم صورت املاک توقیف شده و ارزیابی آن و سایر مقررات حاکم بر جریان مزایده و اقدامات دادورز، ذی نفع می تواند با طرح شکایت، رسیدگی به موضوع را از دادگاه صالح بخواهد.

شکایت از مزایده به جهت تخلف از مقررات ارزیابی

ارزیابی اموال غیرمنقول توقیف شده تابع ضوابط مقرر در قانون اجرای احکام مدنی است. بنا بر مقررات قانون اخیر الذکر، ارزیابی اموال الزاما باید حین توقیف به عمل آید و در صورت اموال نیز درج شود. ارزش املاک توقیف شده در وهله اول با توافق طرفین تعیین خواهد شد و در صورت عدم حصول توافق یا غیاب یکی از طرفین، موضوع حسب مورد به کارشناس رسمی یا شخص معتمد و خبره ارجاع خواهد شد. در فرض عدم دسترسی به کارشناس یا خبره، ارزیابی ملک با محکوم له است که در این صورت، پس از تنظیم صورت اموال، مدیر اجرا باید فورا نظریه ارزیاب را نیز اخذ نماید. همچنین ضروری است نتیجه ارزیابی به طرفین ابلاغ شود تا هر یک بتوانند ظرف سه روز از زمان ابلاغ، ایرادات و اعتراضات خود را مطرح نمایند.

عدم اجرای هریک از موارد مذکور و سایر مقررات مربوطه می تواند موجب طرح شکایت از سوی ذی نفع شود.

شکایت از مزایده به جهت تخلف از مقررات مربوط به تنظیم صورت مجلس

نحوه تنظیم صورت مجلس تابع ضوابطی است که قانون گذار مقرر کرده است؛ از جمله این که تاریخ و مفاد اجرائیه و همچنین نتیجه ارزیابی ملک باید در صورت مجلس قید شود؛ در غیر این صورت هر ذی نفع می تواند به جهت تخلف از مقررات حاکم بر نحوه تنظیم صورت مجلس شکایت کند.

شکایت از مزایده به جهت تخلف از مقررات مزایده

صحت جریان مزایده منوط به رعایت کلیه مقررات مربوط به مزایده است. از جمله این مقررات می توان به لزوم برگزاری مزایده در محل و موعد معین و انتشار آگهی فروش طبق ماده ۱۳۸ قانون اجرای احکام مدنی اشاره کرد.

برای مثال اگر مشخصات ملک موضوع مزایده در آگهی فروش قید نشود و یا فاصله قانونی بین موعد انتشار آگهی و برگزاری مزایده رعایت نشود، از مقررات مزایده تخلف شده و شخص ذی نفع می تواند اعتراض خود را برابر قانون مطرح نماید.

شکایت از مزایده به جهت اقدامات دادورز

 امتناع از انجام وظایف قانونی که بر عهده دادورز قرار گرفته و یا انجام عملی بر خلاف قانون توسط وی، می تواند سبب طرح ایراد و شکایت از سوی اشخاص ذی نفع شود. برای نمونه اگر دادورز علی رغم پیش بینی محل هایی برای برگزاری مزایده توسط دولت یا شهرداری، محل دیگری را برای برگزاری مزایده تعیین نماید، اقدام دادورز قابل شکایت است.

مهلت طرح شکایت از مزایده

بنا بر ماده ۱۴۲ قانون اجرای احکام مدنی، مهلت طرح شکایت از مزایده به هر یک از جهات فوق الذکر، یک هفته از تاریخ وقوع تخلف است. در صورت وقوع تخلف در غیاب شخص معترض، مهلت یک هفته برای طرح شکایت از تاریخ اطلاع ذی نفع از وقوع تخلف محاسبه خواهد شد.

مرجع صالح جهت رسیدگی به شکایت از مزایده

شکایت از مزایده و اقدامات مامورین اجرا در وقت فوق العاده توسط دادگاهی که دادورز در آنجا ماموریت دارد مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت.

 اگر محکوم له، محکوم علیه و یا نماینده قانونی آنان در زمان تنظیم صورت اموال حاضر بوده و اعتراضی مطرح نمایند، دادورز موظف است نظر خود را نسبت به ایراد مطروحه ضمن صورت مجلس قید نماید. در فرض غیاب طرفین در زمان تنظیم صورت مجلس، رسیدگی به اعتراضات واصله با دادگاه است و نیازی به اظهار نظر دادورز نمی باشد.

ضمنا رسیدگی به شکایت محکوم علیه پس از ابلاغ صورت اموال در صلاحیت مدیر اجرا است. صلاحیت مدیر اجرا در رسیدگی به این شکایت منحصر به فرضی است که محکوم علیه معترض باشد.

چنانچه مال غیرمنقول توقیف شده در محلی غیر از محل دادگاه صادر کننده حکم باشد، دادگاه محل وقوع مال غیرمنقول به نیابت از دادگاه صادر کننده حکم، اقدامات اجرایی را تعقیب می نماید. در این حالت رسیدگی به شکایت از اقدامات مامورین اجرا با دادگاه مجری نیابت اجرایی خواهد بود.

تاثیر شکایت از مزایده بر ادامه عملیات اجرایی

وصول شکایت از سوی ذی نفع، یکی از موجبات توقیف عملیات اجرایی خواهد بود و عملیات اجرا تا زمان اظهار نظر قطعی از سوی دادگاه صالح متوقف می ماند.

در صورت رد اعتراض از سوی دادگاه، عملیات اجرایی ادامه خواهد یافت؛ اما در صورتی که دادگاه ایراد مطروحه را وارد و موثر بداند، حسب مورد اقدام به صدور حکم مبنی بر ابطال اقدامات مامورین اجرا، ابطال اجرائیه ، ابطال مزایده ، ابطال سند انتقال اجرایی و … خواهد نمود.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

‫16 نظر

  • نوری

    سلام، چنانچه به دلیل درخواست یکی از مالکان برای فروش ملک، ملکی از طریق دادگاه به مزایده گذاشته شده باشد و این ملک با قیمت حدود یک سوم قیمت بازار بفروش رفته باشد و اکثر مالکان از فروش ملک ناراضی باشند و تنها یکی از ۶ مالک رضایت داشته باشد، انها چطور می توانند برای ابطال مزایده اقدام کنند. ایا پس گذشت سه هفته می توان برای ابطال مزایده به دلیل قیمت کم فروش اقدام کرد؟؟
    تشکر

    دی ۲۷, ۱۴۰۲ در ۲۳:۲۰
    • وکیل متخصص

      سلام. شرایط اعتراض به نظریه کارشناس ارزیاب ملک، در قانون اجرای احکام مدنی مشخص گردیده است و چنانچه در موعد معین با فرض ابلاغ قانونی به شما، اعتراض به نظریه کارشناس ارزیاب قبل از مزایده صورت نگرفته باشد اکنون نمی توانید از این جهت اقدام به ابطال مزایده کنید مگر اینکه ثابت کنید تشریفات مزایده به درستی انجام نگرفته و یا گزارش کارشناسی خارج از مهلت ۶ ماهه بوده و یا گزارش کارشناسی به شما ابلاغ نشده است.

      بهمن ۱۴, ۱۴۰۲ در ۱۵:۰۳
  • مهدی

    سلام
    بنده در سال ۱۳۹۶ در یک مزایده ملک در مرحله سفت کاری برنده شدم حالا بعد از ۴ سال شخصی ثالثی به مزایده اعتراض نموده و دادگاه حکم به ابطال مزایده داده و با توجه به اینکه بنده ملک را پس از آن به شخص دیگری فروخته و ایشان آن را ساخته و در آن سکونت نموده بنده باید چکار کنم و آیا میتوانم از دادگاه شکایت کنم و لطفا بفرمایید با توجه به اینکه از آن زمان تا الان ارزش ملک ۲۰ برابر شده تکلیف این اختلاف قیمت چه میشود و چه کسی باید آنرا پرداخت نماید

    اسفند ۲۰, ۱۴۰۱ در ۲۱:۵۲
    • دادپویان حامی

      سلام. چنانچه مزایده دارای ایرادات قانونی باشد دادگاه رای به ابطال مزایده می دهد و از این نظر تخلفی صورت نگرفته که بخواهید از دادگاه شکایت نمائید در خصوص اینکه شما ملک را به دیگری فروخته و ایشان هم در آنجا ساخت وساز انجام داده در صورت شرایطی می توانید خسارات خود را مطالبه نمائید.

      خرداد ۷, ۱۴۰۲ در ۱۶:۱۶
  • فریدون

    باسلام .مقررشده ماترک مورث ازطریق مزایده بفروش برسد .طی عملیاتی که ازآن بعنوان مزایده یادمی شد بصورت گزینشی یک قطغه زمین که ارزش آن ازمابقی ماترک بیشتراست به احدی ازوراث تحول ووجه واریز وگواهی مالکیت برای وی صادرشده .عملیات واجدشرایط توصیف مزایده نبوده وفی الواقع مزایده ای برگزارنشده .پس ازاعتراضات کتبی ازطریق روسای دادگستری استان وعدم توجه به آنها .دادخواست ابطال عملیات اجرایی دادم .دادگاه بدوی رای به بطلان دعوی داد.دادگاه تجدید نظربا این استدلال که اساسا مزایده ای برگزارنشده تا باطل شودوماترک مورث درانتظار مزایده است نسبت به دادخواست من قرارعدم استماع ونسبت به دادنامه بدوی نقض صادرکرد.پس ازاین رای درخواست کردم که باتوجه به واگذاری بدون مزایده وعدم جلب رضایت وراث گواهی مالکیت صادره را باطل کند ولی ترتیب اثرندادونامه داده که گیرنده زمین سند بگیر د.من چگونه می توانم احقاق حق کنم .۱-لطفا به وضوح وذکرجرئیات راهنمایی کنید .دادخواست باچه عنوان بطرفیت چه کسی یا شکایت به چه عنوان وازجه کس یاکسانی .۲-اهمیت وارزش رای دادگاه تجدیدنظر چقدراست۳-یا مدیراجرا با توجه بع تفصیل فوق این اختیارا داردکه بدون مزایده واگذارکند ۴-تعداوراث نزدیک به ۵۰نفراست وفقط۸نفروجه واریزی را گرفته اند .ولی به دلیل اینکه که من صلحنامه ای ازمورث آنها دارم وانهم خیلی قدیمی ودارای اشکالات اداری ازجمله ثبت تاریخ فوت است وارددعوی نمی شوند ولی اسم آنها درپرونده اجرایی وجوددارد که من متجمل هزینه زیادی شده ام ،ودیگرتوان مالی ندارم احتمال موفقیت من جقدر است ممنون

    پاسخ

    دی ۱۲, ۱۴۰۱ در ۰۱:۲۵
    • دادپویان حامی

      سلام. جهت پاسخگویی به سوال شما نیاز به توضیحات بیشتر و بررسی اسناد و مدارک می باشد لذا در صورت تمایل جهت اخذ وقت مشاوره حضوری با دفتر تماس بگیرید.

      خرداد ۷, ۱۴۰۲ در ۱۶:۱۶
  • امیر تقوی

    سلام شاکی توقیف اموال شرکت و برند اسم شرکت توقیف کرده و سیم کارت شخص توقیف شده و الان ابلاغ جدید امده اجرائیه اجرائیه چی دادگاه صادر کرده؟ ممنون میشم پاسخ ام را بدهید , ومن هم اموال به مبلغ چک داشتم معرفی کردم و توقیف اموال که دارد اجراءیه دیگر نمیفهمم چیست

    ودر لیست انتظار مزایده هم رفته اجرائیه به چه منظور صادر دوباره میشود

    آذر ۲۰, ۱۴۰۱ در ۱۷:۵۰
    • دادپویان حامی

      سلام. شما می توانید جهت اخذ اطلاعات نسبت به ابلاغیه ای که صادر شده به واحد اجرای احکام مراجعه نمائید.

      خرداد ۷, ۱۴۰۲ در ۱۶:۱۵
  • علی

    با سلام من یک ملکی رو با دوستم شریکم، البته یک دانگ من، ۵ دانگ دوستم ، زمین مجتمع ۸۰۰ متری هست ، سند هم جدا جدا گرفتیم، الان چند سال میگم بفروشیم نمیفروشه و سهم منو بزخری میکنه، میشه زمین رو به مزایده گذاشت؟

    آذر ۸, ۱۴۰۱ در ۱۹:۳۹
    • دادپویان حامی

      سلام. بله می توانید پس از اخذ گواهی عدم افراز از ثبت اسناد و املاک مربوطه، درخواست دستور فروش خود را ارائه نمائید که پس از صدور دستور و جهت ارزیابی به کارشناسی ارجاع می گردد و سپس به مزایده گذاشته می شود.

      خرداد ۷, ۱۴۰۲ در ۱۶:۱۴
  • صادق

    باسلام و احترام
    بنده در اردیبهشت ماه ملکی مزایده ای را یادگاری پدر بود در مرحله دوم مزایده را حدود بیست درصد زیر قیمت کارشناسی با توافق بستانکار (که مطالبه مهریه داشته) و دیگر وراث خریدم. و صورت مجلس و پرونده برای تأیید به شعبه ارسال شد اما با گذشت حدود شش ماه مزایده تأیید نشده و قرار هست ابطال شود. با توجه به اینکه بنده مبلغ ۱۶۰ میلیون را همان موقع پرداخت نمودم و بعد از طی مراحل طولانی اگر ابطال شود متضرر میشوم آیا راهکار مناسبی برگردی احقاق حقوقم در این پرونده وجود دارد؟
    دلیل رد پرونده این است که چرا بیست درصد زیر قیمت هست و چرا به اندازه طلب زمین تفکیک و به مزایده گذاشته نشده؟ زمین کلا ۱۶۰ متر است.
    با سپاس

    مهر ۲۷, ۱۴۰۱ در ۰۱:۰۷
    • دادپویان حامی

      سلام. در صورتی که مزایده ابطال گردد همان مبلغ اولیه که واریز نمودید به شما مسترد می شود و خسارت تاخیر در تادیه به آن تعلق نمی گیرد.

      خرداد ۷, ۱۴۰۲ در ۱۶:۱۴
  • مهدیس سیفی

    سلام در منطقه ی ارباب جمشید دو مغازه دار بدون دستور دادگاه با پرداحت ده میلیون تومان به اجرای احکام و براورده کردن خواسته هاش میخوان ملک مالک رو تخریب کنن میشه ؟

    شهریور ۵, ۱۴۰۱ در ۰۸:۳۲
    • دادپویان حامی

      سلام. با توجه به اینکه جهت پاسخگویی به سوال شما نیازمند توضیحات بیشتر است در صورت تمایل با دفتر تماس حاصل فرمائید.

      خرداد ۷, ۱۴۰۲ در ۱۶:۱۴
  • مهدوی

    پس از انجام مزایده و دستور دادگاه در اجرای ماده ۱۴۳ قانون اجرای احکام مدنی معلوم شده ملک مورد مزایده در طرح شهرداری بوده و چنانچه لازم باشد از طرح خارج شود مبلغ گزافی باید توسط (برنده مزایده) به شهرداری پرداخت شود. برنده مزایده مدعی است اگر از این وضعیت در هنگام مزایده اطلاع می داشت هرگز حاضر به خرید ملک نبود و حال از اجرای احکام استرداد ثمن معامله را درخواست کرده است. تکلیف چیست؟

    مرداد ۸, ۱۴۰۱ در ۱۲:۴۱
    • دادپویان حامی

      با سلام. یکی از شرایط صحت مزایده، توصیف واقعی ملک مورد مزایده و تعیین قیمت مناسب و عادلانه برای آن است؛ بنابراین، طرح شهرداری از اوصاف ملک و موثر در ارزش آن بوده که در هنگام مزایده مورد توجه واقع نشده است. علی هذا مزایده به اقتضای عدالت و رعایت قانون باید توسط دادگاه الغا و دستور تجدید مزایده صادر شود.

      مرداد ۸, ۱۴۰۱ در ۱۳:۴۱

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    سه × سه =