جانشینی بانک ها در طرح های تولیدی

دعوای ابطال و لغو اقدامات جانشینی بانک ها در طرح های تولیدی

یکی از راهکارهایی که برای ضمانت بازپرداخت تسهیلات اعطایی وجود دارد اخذ انواع وثایق می باشد. در صورتی که مشتری به تعهدات خود مبنی بر بازپرداخت تسهیلات اقدام ننماید بانک ها از طریق اجرای ثبت و با استناد به آئین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی و قوانین ثبتی، اقدام به تملک عین مرهونه می نمایند.

ابطال و لغو اقدامات جانشینی بانک ها در طرح های تولیدی

ابطال و لغو اقدامات جانشینی بانک ها در طرح های تولیدی

یکی از وثایقی که بانک ها از شرکتها اخذ می نمایند محل اجرای طرح های سرمایه گذاری می باشد. اصولاً کاربری محل اجرای طرح های تولیدی-صنعتی ، صنعتی است و کاربری محل اجرای طرح های تولیدی محصولات کشاورزی و پرورش دام و طیور، کشاورزی می باشد.

  • نحوه جانشینی بانک ها در طرح های تولیدی

محل طرح های سرمایه گذاری معمولا دارای سابقه ثبتی می باشند. و ممکن است داخل شهرک های صنعتی یا خارج از آن بوده و دارای سند شش دانگ یا مشاع باشند. و مالکیت آنها نیز ممکن است به نام صاحب طرح یا متعلق به غیر باشد.

۱- املاکی که در شهرک های صنعتی واقع شده اند به طورمعمول دارای سابقه ثبتی می باشند اما سند مالکیت شش دانگ ندارد و در صورتی که تسهیلات گیرنده بخواهد آن را در رهن بانک قرار دهد باید سهمی از کل سهام شش دانگ ملک شهرک را به صورت مشاعی در رهن بانک قرار دهد.

موضوع جانشینی بانک در محل طرح، در قرارداد رهنی پیش بینی می گردد تا در صورت عدم ایفای تعهدات از سوی بدهکار، مالک شهرک بانک را جانشین بدهکار نموده و پلاک موصوف را به نام بانک منتقل می نماید.

۲- املاکی که خارج از شهرک های صنعتی هستند در صورت دارا بودن سند مالکیت شش دانگ،  به عنوان وثیقه پذیرفته می شود. در غیر اینصورت بانک ها حق ندارند آن را به عنوان وثیقه قبول نمایند.

طبق موافقت نامه مورخ ۲۸/۷/۷۱ فی مابین کمیسیون حقوقی بانک ها و نمایندگان شرکت شهرکهای صنعتی ایران، ملاک ترهین زمین های شهرک های صنعتی است که مقرر نموده است: « اراضی ای که دارای سند مالکیت است و برای قطعات واگذاری به متقاضیان هم طبق صورت مجلس تفکیکی سند جداگانه ای صادر شده است. نظیر شهرکهای صنعتی سمنان، همدان و … طبق قرارداد واگذاری، پس از مرحله بهره برداری، سند انتقال به نام متقاضی تنظیم خواهد شد. شهرک صنعتی، رأساً اراضی موضوع قرارداد واگذاری را بابت تسهیلات دریافتی متقاضی، نزد بانک به وثیقه می گذارد.»

  • نحوه جانشینی بانک ها در طرح های واگذار شده از سوی منابع طبیعی و جهاد کشاورزی

در برخی مواقع املاکی از سوی منابع طبیعی و جهاد کشاورزی به اشخاص اجاره داده می شود تا درصورت اتمام طرح و بهره برداری، سند به نام مجری طرح صادر می شود.

در اینگونه موارد املاک متعلق به این سازمان ها به اشخاص واگذار نمی شود و صرفاً قرارداد اجاره با آنها تنظیم می گردد. در این نوع طرح ها نیز شرط جانشینی بانک ها، در محل طرح پیش بینی می شود و مشمول شرایط مربوط به شهرک های صنعتی می گردد.  و در زمان تنظیم سند رهنی نماینده منابع طبیعی یا جهاد کشاورزی در دفتر اسناد رسمی حضور یافته و به عنوان راهن، قرارداد رهنی را تنظیم می نمایند. اما با توجه به اینکه اینگونه املاک جزء اراضی ملی می باشند و قابلیت نقل و انتقال ندارند لذا قابل ترهین هم نیستند و دفاتر اسناد رسمی از تنظیم سند رهنی برای این املاک خودداری می نمایند. لذا متقاضی تسهیلات باید وثیقه یا تضمین یا تامین قابل قبولی به بانک معرفی نماید تا باز پرداخت تسهیلات اعطایی با مشکل مواجه نگردد.

  • اقدامات بانک ها جهت جانشینی

طبق تصویب نامه شماره ۳۱۲۶۶/۱۵۶/۵ مورخ ۹/۵/۶۹ هیات وزیران مقرر گردید کلیه بانک ها موظف هستند قراردادهای مربوط به تخصیص زمین، توسط شرکت شهرک های صنعتی ایران و شرکت های تابعه را هم ردیف اسناد رسمی بپذیرند و شرکت شهرک های صنعتی ایران و شرکتهای تابعه موظف هستند در صورت تخلف متقاضی در اجرای قرارداد تسهیلات اعطایی بانک ها، بنا به درخواست بانک یا موسسه اعتباری، ذینفع آنها را به عنوان جانشین طرف قرارداد واگذاری زمین، شناخته و بپذیرند و کلیه حقوق و تعهدات ناشی از قرارداد تخصیص زمین را به بانک یا موسسه اعتباری ذینفع منتقل نمایند.

در گذشته بدین صورت عمل می شد که چنانچه یک قرارداد بین واحد صنعتی، شرکت شهرک ها و بانک ها منعقد می شد بانک ها از واحد تولیدی، تعهدنامه محضری بلاعزل دریافت می کردند و در صورت عدم بازپرداخت تسهیلات با اعلام بانک، زمین تخصیص یافته به صورت منقول و غیرمنقول به بانک منتقل می گردید. تا اینکه با شکایتی که به دیوان عدالت اداری ارائه شد هیات عمومی دیوان عدالت اداری جانشینی بانک ها بر واحدهای تولیدی را در شرکت شهرک های صنعتی خلاف شرع و قانون تشخیص داد و تاکید کرد چنانچه شرکت تسهیلات گیرنده نتواند  تعهدات خود را عملیاتی کند طبق ماده ۳۴ اداره ثبت باید آگهی کارشناسی و مزایده آن منتشر شود و طبق ارزش واقعی یک ملک، مابه التفاوت بین طلبکار و بدهکار محاسبه شده و به صاحب آن برگردانده شود.

  • دعوای ابطال و لغو اقدامات جانشینی بانک ها در طرح های تولیدی

همانگونه که گفته شد در خصوص جانشینی بانک ها در واحدهای تولیدی در شرکت شهرک های صنعتی باید ماده ۳۴ قانون ثبت اعمال شود درغیر اینصورت اقدام بانک ها در جانشینی قابل ابطال می باشد.

همچنین طبق دستورالعمل تعیین تکلیف دارایی های واحدهای تولیدی در جریان تملک یا تملک شده توسط موسسات اعتباری، بانک ها و موسسات اعتباری موظف هستند در صورت ارائه درخواست مکتوب مالک قبلی، مبنی بر واگذاری دارایی های واحدهای تولیدی که به تملک بانک یا موسسه اعتباری غیر بانکی درآمده است، منوط به تحقق شرایط مقرر در دستورالعمل، دارایی های تملک شده  را از طریق مذاکره، به صورت نقدی یا اقساطی در قالب قرارداد اجاره به شرط تملیک، به وی واگذار نمایند. در واگذاری به روش اقساطی، پرداخت حداقل ۱۰ درصد بدهی مالک قبلی به صورت نقدی، الزامی است. همچنین مدت بازپرداخت با احتساب یک سال دوره تنفس، حداکثر ۵ سال است. اشخاصی که دارایی های واحدهای تولیدی آنها قبل از ابلاغ  این دستورالعمل به تملک                بانک ها و موسسات اعتباری غیربانکی درآمده است، مشروط به آنکه بیش از ۱۸ ماه از تملک آن دارایی ها، سپری نشده باشد، حداکثر ۶ ماه از ابلاغ دستورالعمل فرصت دارند تا با ارائه درخواست خود به بانک یا موسسه اعتباری غیربانکی ذیربط از مزایای این دستورالعمل استفاده کنند.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

14 − 6 =