دادپویان حامی

راهنمای کامل اصلاح سند مالکیت: مراحل و نکات ضروری

اصلاح سند مالکیت
فهرست مطالب

اصلاح سند مالکیت یکی از موضوعات مهم و حساس در حوزه حقوقی و املاک است که بسیاری از مالکان ممکن است در طول زندگی خود با آن مواجه شوند. این فرآیند می‌تواند به دلایل مختلفی مانند اشتباهات اداری، تغییرات در مالکیت یا نیاز  به‌روزرسانی اطلاعات صورت گیرد. درک صحیح از مراحل و الزامات اصلاح سند مالکیت، می‌تواند به مالکان کمک کند تا با اطمینان بیشتری این مسیر را طی کنند و از مشکلات حقوقی احتمالی پیشگیری نمایند. در این مقاله، به بررسی جامع و گام ‌به‌گام فرآیند اصلاح سند مالکیت، مدارک مورد نیاز و نکات کلیدی که باید در نظر گرفته شوند، می‌پردازیم. اگر به دنبال اطلاعات دقیق و کاربردی در این زمینه هستید، این مقاله می‌تواند راهنمایی مفید برای شما باشد.

اصلاح سند چیست؟

اصلاح سند بدین معناست که اطلاعات نادرست، ناقص یا تغییر یافته در یک سند رسمی اصلاح شود. این اسناد می‌توانند شامل اسناد مالکیت، شناسنامه، گذرنامه، مدارک تحصیلی و سایر مدارک حقوقی و رسمی باشند. اصلاح سند مالکیت می‌تواند به دلایل مختلفی انجام شود و معمولاً نیازمند طی مراحل قانونی و اداری خاصی است.

موارد اصلاح سند مالکیت

اصلاح سند مالکیت می تواند بنا به علل مختلفی صورت گیرد. موارد اصلاح سند مالکیت به شرح ذیل می باشد:

  1. اصلاح سند مالکیت به جهت اشتباهات قلمی

مطابق بند ۳ ماده ۲۵ قانون ثبت، در صورتی که وقوع اشتباه ناشی از بی دقتی در زمان تنظیم سند یا ثبت انتقالات بعدی توسط مأمور تنظیم کننده سند و یا ثبت سند مغایر با سند رسمی دیگر یا احکام دادگاه ها باشد، رسیدگی به موضوع در صلاحیت هیأت نظارت خواهد بود. هیأت مزبور پس از احراز اشتباه، دستور اصلاح سند را صادر می نماید.

از جمله اشتباهات قلمی که رسیدگی به آنها در صلاحیت هیأت نظارت می باشد می توان به بروز اشتباه در درج اسامی، مشخصات شناسنامه ای مالک، شماره یا محل وقوع ملک، سهم مالک، عنوان معامله و … اشاره کرد.

  1. اصلاح سند مالکیت به جهت اشتباهات در جریان عملیات مقدماتی ثبت

اصلاح اشتباهاتی که در دفتر املاک و در جریان عملیات مقدماتی ثبت رخ داده و مامور تنظیم کننده سند نیز بدون توجه به آن اشتباهات، اقدام به تنظیم سند کرده باشد، در صلاحیت هیات نظارت می باشد. مشروط بر اینکه اصلاح اشتباه مخل حقوق اشخاص نباشد.

کلیه اقدامات مربوط به تنظیم سند از زمان انتشار آگهی مقدماتی تا تهیه پیش نویس و ثبت آن در دفتر املاک، عملیات مقدماتی محسوب می شود. چنانچه اصلاح سند مخل حقوق شخصی باشد، شخص متضرر می تواند با مراجعه به دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک، اعتراض خود را اعلام نماید.

موارد اصلاح سند مالکیت

بنابراین چنانچه در جریان عملیات مقدماتی ثبت اشتباهی صورت پذیرد و هیات نظارت تشخیص دهد که در جریان مقدماتی ثبت املاک اشتباه موثر واقع شده، آن اشتباه و همچنین عملیات بعدی که اشتباه مزبور در آن موثر بوده، ابطال و جریان ثبت طبق مقررات، تجدید، تکمیل یا اصلاح می گردد.

نسبت به اشتباهاتی که قبل از ثبت ملک در جریان عملیات مقدماتی ثبت پیش آید و موقع ثبت ملک در دفتر املاک مورد توجه قرار نگرفته باشد و بعدا اداره ثبت متوجه آن گردد، در هیات نظارت مطرح می شود و در صورتی که پس از رسیدگی، وقوع اشتباه محرز و مسلم تشخیص گردد و اصلاح اشتباه به حق کسی خللی نرساند، هیات نظارت دستور رفع اشتباه و اصلاح آن را صادر می کند.

در صورتی که اصلاح مزبور خللی به حق کسی برساند، به شخص ذینفع اخطار می کند که می تواند به دادگاه مراجعه نماید. در این صورت، اداره ثبت دستور رفع اشتباه یا اصلاح آن را پس از تعیین تکلیف نهایی در دادگاه صادر خواهد نمود.

  1. اصلاح سند مالکیت به جهت اشتباهات در جریان عملیات تفکیکی

در صورت بروز اشتباه در مرحله عملیات تفکیکی که منجر به انتقال ملک به صورت رسمی شده باشد نیز،  اصلاح سند مشروط بر آنکه خللی به حقوق دیگران نرساند، در صلاحیت هیأت نظارت می باشد. در صورت وجود معترض، رسیدگی به این امر در صلاحیت دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک می باشد.

  1. اصلاح سند مالکیت به جهت اشتباهات در طرز تنظیم اسناد رسمی

هرگاه در طرز تنظیم اسناد و تطبیق مفاد آن با قوانین، اشکال یا اشتباهی پیش آید رفع اشکال و اشتباه و صدور دستور لازم با هیات نظارت خواهد بود.

  1. اصلاح سند مالکیت به جهت اشتباه ناشی از اضافه مساحت ملک

مطابق ماده ۱۴۹ قانون ثبت اصلاحی ۱۳۵۱/۱۰/۱۸، در صورتی که ملکی با مساحت معینی مورد معامله قرار گرفته باشد و بعدا کشف شود که مساحت ملک بیشتر از آن است که در سند آمده باشد، ذینفع می تواند با پرداخت قیمت اضافی  بر اساس ارزش مندرج در اولین سند انتقال، و سایر هزینه های قانونی معامله به صندوق ثبت با رعایت مقررات مربوطه، تقاضای اصلاح سند را بنماید. رسیدگی به این امر و صدور رای  اصلاح سند در صلاحیت اداره ثبت می باشد.

در صورتی که اضافه مساحت در محدوده سند مالکیت بوده و به مجاورین تجاوزی نشده و در عین حال بین مالک و خریدار نسبت به اضافه مذکور،  قراری داده نشده باشد، اداره ثبت سند را اصلاح و به ذینفع اخطار می نماید تا وجه تودیعی را از صندوق ثبت دریافت دارد.

مرجع صالح رسیدگی به درخواست اصلاح سند به جهت اضافه مساحت

در خصوص اینکه مرجع رسیدگی به اضافه مساحت و اصلاح سند اداره ثبت صالح است یا هیات نظارت، اختلاف نظر وجود داشت تا اینکه بخشنامه شماره ۳۵۴۹/۳ سازمان ثبت اسناد و املاک نسبت به این اختلاف اعلام نظر نمود.

طبق بخشنامه مذکور، در خصوص اضافه مساحت، مقتضی است بدوا رئیس ثبت محل  چنانچه موضوع از مصادیق ماده ۱۴۹ قانون ثبت باشد طبق مقررات رسیدگی کند و چنانچه به تشخیص رئیس ثبت محل، موضوع از مصادیق ماده ۱۴۹ قانون ثبت نباشد بایستی مراتب را مستندا و مستدلا و با اظهار نظر صریح، به اداره کل ثبت منطقه گزارش نماید.

مرجع صالح رسیدگی به درخواست اصلاح سند

ثبت منطقه چنانچه نظریه ابرازی رئیس ثبت محل را وارد تشخیص ندهد و موضوع را از مصادیق ماده ۱۴۹ قانون ثبت بداند، نظریه صریح و قاطع را ضمن ارشاد قانونی جهت اجرا به اداره ثبت مربوطه ابلاغ می کند. و اگر ثبت منطقه موضوع را از مصادیق ماده ۱۴۹ تشخیص نداد در مورد اصلاح سند مالکیت، می بایست مراتب را در هیات نظارت مطرح کند.

  1. اصلاح سند مالکیت به جهت اشتباه ناشی از کسر مساحت ملک

همانگونه که در مقاله اصلاح حدود سند مالکیت نیز توضیح داده ایم، کسر مساحت در املاک بدین معناست که مساحت موجود در محل به علت اشتباه در مساحی یا به علت کسر طول و ابعاد کمتر از میزانی باشد که در سند مالکیت نوشته شده است.

در اصلاح سند مالکیت به علت کسر مساحت یا طول اضلاع، اگر مالک کتبا تقاضای اصلاح سند مالکیت خود را بنماید و با کسر مساحت و طول اضلاع موافق باشد و مورد ثبت در وثیقه و بازداشت نباشد اصلاح ثبت ملک و اصلاح سند مالکیت بلامانع است.

  1. اصلاح سند مالکیت به جهت اصلاح تغییر حدود در املاک

مالکین املاک مجاور می توانند به خواست و اراده خود و با هدف بهبود وضع املاک، اقدام به مبادله بخشی از این املاک نموده و پس از تنظیم صورتجلسه توافق و دستور اداره ثبت، اسناد رسمی خود را اصلاح نمایند.

وفق بخشنامه های ثبتی استنباط می گردد که اولا هدف مالکین مجاور اصلاح و بهبود وضع املاک مجاور خود است که در دفتر املاک ثبت شده و دارای سند مالکیت ثبتی است. ثانیا ضرورت ایجاب نماید که قسمت هایی از ملک جزئی مجاور مبادله شود. ثالثا صورتجلسه توافق تنظیم شده و سند بصورت نقل و انتقال رسمی تظیم شود. رابعا همه حقوق و عوارض مربوط به املاک پرداخت شده باشد.

مراحل اصلاح سند در اداره ثبت

مراحل اصلاح سند در اداره ثبت به شرح ذیل می باشد:

  • درخواست اصلاح: مالک یا ذینفع باید با ارائه مدارک و مستندات لازم به اداره ثبت اسناد و املاک، درخواست اصلاح سند را ثبت کند.
  • بررسی و ارزیابی مدارک:  اداره ثبت اسناد و املاک مدارک ارائه شده را بررسی می‌کند تا صحت و سقم اطلاعات را ارزیابی کند.
  • صدور دستور اصلاح: در صورت تأیید مدارک و مستندات، اداره ثبت دستور اصلاح سند را صادر می‌کند و تغییرات لازم در دفتر املاک اعمال می‌شود.
  • صدور سند جدید: پس از انجام اصلاحات، سند ملکی جدید صادر و به مالک تحویل داده می‌شود.

مدت زمان اصلاح سند مالکیت

مدت زمان لازم برای اصلاح سند مالکیت می‌تواند بسته به عوامل مختلفی متفاوت باشد. این عوامل شامل نوع اصلاحات مورد نیاز، میزان پیچیدگی پرونده، قوانین و مقررات، و همچنین حجم کار و کارایی اداره ثبت اسناد و املاک محل می‌شود. به طور کلی، می‌توان گفت:

  • در مواردی که اصلاحات ساده و جزئی هستند، مانند اصلاح یک اشتباه نوشتاری، فرآیند ممکن است تنها چند هفته طول بکشد.
  • اگر اصلاحات پیچیده ‌تر باشند، مانند تغییر مالکیت یا اصلاحات ناشی از مسائل حقوقی، ممکن است چند ماه زمان ببرد.
  • در برخی موارد، تأخیرهای اداری یا نیاز به ارائه مدارک اضافی می‌تواند مدت زمان فرآیند را افزایش دهد.

مدت زمان اصلاح سند مالکیت

برای داشتن تخمین دقیق ‌تر از مدت زمان مورد نیاز برای اصلاح سند مالکیت، توصیه می‌شود با اداره ثبت اسناد و املاک محل مشورت کنید و یا از مشاور حقوقی ملکی راهنمایی بگیرید. آنها می‌توانند با توجه به شرایط خاص پرونده شما، اطلاعات دقیق ‌تری ارائه دهند.

هزینه اصلاح سند

هزینه اصلاح سند بر اساس نوع اصلاحات متفاوت است لذا برای دریافت اطلاعات دقیق تر در خصوص هزینه اصلاح سند می توانید به اداره ثبت اسناد و املاک محل وقوع ملک مراجعه نمائید.

اهمیت اصلاح به موقع سند مالکیت

اصلاح به موقع سند مالکیت از بروز مشکلات و اختلافات حقوقی در آینده جلوگیری می‌کند و به مالک اطمینان می‌دهد که تمامی اطلاعات ملک به درستی در اسناد رسمی ثبت شده است.

در نهایت، اصلاح سند مالکیت یک فرآیند حقوقی است که نیازمند دقت و آگاهی از قوانین و مقررات مربوطه است. بهره‌گیری از مشاوره وکیل متخصص ملکی می‌تواند به تسهیل این فرآیند کمک کند و از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری کند.

اهمیت اصلاح به موقع سند مالکیت

اصلاح سند در صلاحیت کدام مرجع است؟

  • اتخاذ تصمیم برای اصلاح سند مالکیت ممکن است به عهده اداره ثبت، دادگاه و یا هیأت نظارت باشد. تعیین مرجع صالح تابع موضوعی خواهد بود که موجب اصلاح سند می باشد.
  • بر اساس ماده ۶ قانون ثبت اسناد و املاک اصلاحی مورخ ۱۳۵۱/۱۰/۱۸ یکی از هیات های مهمی که در اداره ثبت تشکیل می شود، هیات نظارت است. این هیات برای رسیدگی به کلیه اختلافات و اشتباهات مربوط به امور ثبت اسناد و املاک در مرکز هر استان تشکیل می شود.

هیات نظارت هر استان در اداره ثبت آن استان تشکیل خواهد شد و جلسات آن حداقل دو جلسه در هفته خواهد بود.  حدود صلاحیت و وظایف هیات نظارت در ۸ بند و ۵ تبصره در ماد ۲۵ اصلاحی مورخ ۱۳۵۱/۱۰/۱۸ قانون ثبت اسناد و املاک مشخص و معین شده است.

اصلاح سند مطابق لایحه قانونی راجع به رفع تجاوز و جبران خسارات وارده به املاک

مطابق لایحه قانونی راجع به رفع تجاوز و جبران خسارات وارده به املاک، در صورتی که محرز شود تجاوز به علت اشتباه در محاسبه حدود ملک و بدون سوءنیت رخ داده و ضرری که از خلع ید و قلع و قمع بنا به متجاوز وارد می شود، در مقایسه با ضرر طرف مقابل ناچیز باشد، دادگاه حکم به پرداخت قیمت و جبران خسارات وارده و اصلاح سند صادر می نماید.

اصلاح سند مطابق لایحه قانونی راجع به رفع تجاوز

برای اصلاح سند طبق مقررات این ماده، صدور حکم از سوی دادگاه صالح الزامی است و اداره ثبت اسناد و املاک نمیتواند رأسا اقدام به اصلاح سند نماید.

اتخاذ تصمیم برای اصلاح سند مالکیت ممکن است به عهده اداره ثبت، دادگاه و یا هیأت نظارت باشد. تعیین مرجع صالح تابع موضوعی خواهد بود که موجب اصلاح سند می باشد.

نمونه درخواست اصلاح سند از اداره ثبت

درخواست اصلاح سند از اداره ثبت اسناد و املاک باید به صورت رسمی و در فرم و قالب‌ های مشخص تهیه شود. در زیر یک نمونه کلی از درخواست اصلاح سند آورده شده است. توجه داشته باشید که ممکن است نیاز به تغییرات جزئی بر اساس شرایط خاص داشته باشید:

ریاست محترم اداره ثبت اسناد و املاک ……………..

با سلام و احترام،

اینجانب ……………….. فرزند ……………… مالک ملک واقع در ……………………… با شماره پلاک ثبتی ……………………. بدینوسیله درخواست اصلاح سند مالکیت این ملک را به دلایل زیر تقدیم می‌نمایم:

( توضیح کوتاه درباره نوع و دلیل اصلاحات مورد نظر، مثلاً اشتباه در نام، تغییر مالکیت، اصلاح آدرس و غیره)

مدارک و مستندات مرتبط به این درخواست به شرح زیر پیوست می ‌باشد:

  • کپی سند مالکیت فعلی
  • کپی شناسنامه و کارت ملی
  • سایر مدارک مرتبط

خواهشمند است دستور فرمایید تا اقدامات لازم جهت اصلاح سند مالکیت انجام شود. پیشاپیش از همکاری و مساعدت حضرتعالی کمال تشکر را دارم.

لطفاً توجه داشته باشید که ممکن است نیاز به پیوست کردن مدارک اضافی یا تکمیل فرم‌ های خاص اداره ثبت نیز باشد. همچنین، توصیه می‌شود قبل از ارسال درخواست، با اداره ثبت اسناد و املاک محلی تماس گرفته و از الزامات خاص آن اداره مطلع شوید.

در این مقاله سعی نمودیم در خصوص اصلاح سند مالکیت و مراحل و نکات مهم آن توضیحاتی را ارئه نمائیم. با توجه به مشکلاتی که در فرآیند اصلاح سند بروز می کند، اخذ مشاوره حقوقی در این مراحل می تواند از بروز مشکلات تا حد ممکن جلوگیری نماید. دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی با بیش از ۲۰ سال سابقه فعالیت در امور ملکی و ثبتی و با بهره مندی از وکلای متخصص و با تجربه در این زمینه آماده ارائه خدمات حقوقی تخصصی خویش به شما عزیزان می باشد. جهت ارتباط با ما می توانید با شماره های مندرج در وب سایت تماس حاصل نمائید.

سوالات متداول

چرا ممکن است نیاز به اصلاح سند مالکیت داشته باشم؟

دلایل متعددی می‌تواند وجود داشته باشد، از جمله اشتباهات نوشتاری، تغییرات در مالکیت، تقسیم ارث، یا به ‌روزرسانی اطلاعات تماس.

مدارک مورد نیاز ممکن است شامل اسناد شناسایی، سند مالکیت فعلی، مدارک مربوط به تغییرات مورد نظر (مانند قرارداد فروش یا مدارک ارث)، و درخواست رسمی باشد.

داشتن وکیل الزامی نیست، اما مشورت با یک وکیل یا مشاور حقوقی می‌تواند فرآیند را ساده‌ تر کرده و از مشکلات احتمالی جلوگیری کند.

هزینه ‌ها می‌تواند بسته به نوع اصلاحات و قوانین متفاوت باشد. معمولاً شامل هزینه‌های اداری و ممکن است هزینه‌های اضافی برای خدمات حقوقی باشد.

مدت زمان ممکن است از چند هفته تا چند ماه متغیر باشد، بسته به پیچیدگی پرونده و کارایی اداره ثبت اسناد و املاک.

در صورت رد درخواست، می‌توانید دلایل رد را بررسی کرده و پس از اصلاح مشکلات، درخواست مجدد ارائه دهید. مشورت با یک وکیل در این مرحله می‌تواند مفید باشد.

۳.۱/۵ - (۱۱ امتیاز)
Picture of امینه محمودی
امینه محمودی
این مقاله توسط امینه محمودی و تیم متخصص دفتر حقوقی بین‌المللی دادپویان حامی تهیه شده است. ما با تکیه بر دانش عمیق حقوقی، تجربه گسترده و رویکردی تخصصی در حوزه حقوق بین‌الملل، تجاری و بانکی، همواره در تلاش هستیم تا اطلاعات کاربردی، مشاوره حرفه‌ای و راهکارهای مؤثر را در اختیار مخاطبان خود قرار دهیم.
Picture of امینه محمودی
امینه محمودی
این مقاله توسط امینه محمودی و تیم متخصص دفتر حقوقی بین‌المللی دادپویان حامی تهیه شده است. ما با تکیه بر دانش عمیق حقوقی، تجربه گسترده و رویکردی تخصصی در حوزه حقوق بین‌الملل، تجاری و بانکی، همواره در تلاش هستیم تا اطلاعات کاربردی، مشاوره حرفه‌ای و راهکارهای مؤثر را در اختیار مخاطبان خود قرار دهیم.

پر بازدید ترین مقالات

62 پاسخ

  1. سلام
    روز بخیر
    شناسه ملی زمین اشتباه هست وقتی در utm زده می شود در جای دییگری نشان داده می شود چکار کنم ؟

  2. سلام، وقت به خیر، ببخشید اگر برای اخذ پایان کار و اصلاح سند به اداره ثبت رجوع کنیم، سند مورد نظر در رهن بانک باشه و مهر دفترخانه خورده باشه برای تعویض سند به مشکل برخواهیم خورد؟ اگه ممکنه بنده رو راهنمایی کنید. ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *