حل و فصل اختلافات گمرکی

یکی از سوالات متداول بازرگانان در زمینه  چگونگی حل و فصل اختلافات گمرکی می باشد .از آن جا که  فوریت امر اقتضا می کند , رسیدگی به اختلافات گمرکی مجزا از دادگاه های عمومی می باشد و ابتدا این اختلافات از طریق اداره گمرک حل و فصل می شود و در غیر این صورت وارد مراجع شبه قضایی می شود .

مراجع حل و فصل اختلافات گمرکی

مراجع حل و فصل اختلافات گمرکی به دو دسته تقسیم می شوند

۱-مراجع اداری (گمرکی)

۲-مراجع شبه قضایی (کمیسیون بدوی و تجدید نظر اختلافات گمرکی )

مرحله اداری به رسیدگی به اختلافات گمرکی توسط اداره گمرک

زمانی که اختلافاتی در ارزش گذاری کالا یا اجرای مقررات رخ دهد بهتر است موضوع ابتدا در گمرک حل و فصل شود و در غیر صورت وارد مرحله بعدی می شویم . از جمله اختلافات گمرکی که در این مرحله حل و فصل می شود میتوانیم  ارزیابی امور گمرکی و تشخیص حقوق و عوارض گمرکی را نام ببریم .

مراجع شبه قضایی رسیدگی به اختلافات گمرکی

زمانی که اختلافات گمرکی توسط مرجع اداری حل و فصل نشود, این اختلافات در مراجع شبه قضایی که شامل کمیسیون بدوی و تجدیدنظر می باشد مورد بررسی قرار خواهد گرفت .

  • کمیسیون بدوی

مرجع رسیدگی امور گمرکی در تشخیص تعرفه, ارزش کالا , جریمه ها به غیر ار موارد قاچاق گمرکی ,قوه قهریه ( فورس ماژور ) و مقررات گمرکی , کمیسیون رسیدگی به اختلافات گمرکی است .این کمیسیون مرکب از اشخاص ذیل است :

الف. چهارنفر عضواصلی از کارمندان گمرک ایران

ب.دو نفر عضو اصلی از کارمندان وزارت صنعت,معدن و تجارت

پ.یک نفر عضو اصلی از کارمندان وزارت امور اقتصاد و دارایی

ت.یک نفر عضواصلی به عنوان نماینده اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران

ث. یک نفر عضو اصلی به عنوان نماینده اتاق تعاون .

براساس تبصره ماده ۱۴۴ قانون امور گمرکی , اعضای کمیسیون از میان افراد مطلع به امور گمرکی توسط دستگاه های مزبور انتخاب می شوند .

کمسیون بدوی مانند یک دادگاه اداری عمل می کند و به حل و فصل اختلافات می پردازد .

لازم الاجرا بودن رای کمیسیون بدوی

رای کمیسیون اختلافات گمرکی لازم الاجرا است مگر در مواردی که مبلغ مابه التفاوت بین نطر گمرک و مورد قبول مودی و ارزش کالای گمرکی کالایی که اختلاف در خصوص شرایط  ورود و صدور آن است , بیش از پنجاه میلیون ریال باشد که در این صورت مودی می تواند ظرف ۲۰ روز از تاری ابلاغ رای تقاضای ارجاع امر به کمیسیون تجدیدنظر را بنماید .

  • کمیسیون تجدیدنظر

کمیسیون تجدیدنظر اختلافات گمرکی مرکب از اشخاص ذیل می باشد:

  • یکی از قضات عالی رتبه به انتخاب رئیس قوه قضائیه ؛
  • یک کارمند عالی رتبه از وزارت صنعت و معدن و تجارت به انتخاب وزیر ؛
  • یک نفر از اعضا هیات رئیسه اتاق بازرگانی و صنایع و معادن و یا یک نفر از اعضا هیات رئیسه اتاق بازرگانی و صنایع و معادن و یا یک نفر از اعضا هیات رئیسه اتاق تعاون به انتخاب روسای اتاق ها ؛
  • یکی از معاونین گمرک ایران به انتخاب رئیس گمرک

اعضای کمیسیون به موجب احکام رسمی اداری برای مدت دوسال انتخاب می شوند و به جزء در صورت بازنشستگی , استعفاء, حجر , محکومیت اداری یا کیفری , انتقال به سازمان های دیگر و غیبت غیر موجه بیش از سه جلسه متوالی , در مدت مذکور قابل تغییر نمی باشند .

شرایط قانونی ، صلاحیت و زمان تشکیل کمیسیون تجدید نظر رسیدگی به اختلافات گمرکی

در صورت وجود چند شرط کمیسیون تجدید نظر مکلف به تشکیل جلسه می باشد.

  1. حضور تمام اعضا برای رسمیت بخشیدن به جلسه لازم است و مصوبات با رای اکثریت کل یعنی سه نفر معتبر می باشد ؛
  2. صلاحیت ریالی کمیسیون برای امکان ورود در پرونده ها ، بر اساس ما به التفاوت بین مبلغ رای کمیسیون و مبلغ مورد قبول مودی بدون احتساب جریمه است که باید بالاتر از پنج میلیون ریال باشد؛
  3. آراء کمیسیون بدوی در مهلت بیست روزه مورد اعتراض قرار گرفته باشد زیرا به درخواست تجدید نظر خارج از موعد قانونی ترتیب اثر داده نمی شود .

هزینه دادرسی تجدیدنظر

برای طرح اختلاف در کمیسیون تجدیدنظر صاحب کالا باید معادل یک درصد مبلغ مورد اختلاف را به عنوان حق رسیدگی به صورت سپرده پرداخت نماید . در صورتی که رای صادره به وسیله کمیسیون مذکور در تایید نظریه گمرک باشد مبلغ مذکور به درآمد قطعی منظور می شود لکن در صورتی که رای کمیسیون فوق به نفع صاحب کالا باشد مبلغ سپرده مسترد می شود .

دیوان عدالت اداری

آراء صادره به وسیله کمیسیون تجدیدنظر قطعی و لازم الاجراست و فقط تا مدت سی روز از تاریخ ابلاغ رای از نظر شکلی قابل شکایت در دیوان عدالت می باشد. درخواست رسیدگی در دیوان عدالت اداری مانع اجرای رای صادره از کمیسیون  تجدید نظر نیست اما در صورتی که خواهان تقاضای دستور موقت کند امکان توقف اجرای حکم وجود دارد .

ذکر این نکته حائز اهمیت است از آن جا که ساز و کار استرداد وجوه اضافه اضافی در قانون امور گمرکی به نفع مودی است به ندرت با دستور موقت موافقت می شود .

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ده + دو =