یکی از مباحث حقوقی متداول که تجار و بازرگان امروزه به آن مبتلا هستند , مسئله تخلفات گمرکی است . تخلفات گمرکی به دو بخش عام و خاص تقسیم می شود .
تخلفات گمرکی در سازمان تجارت جهانی
براساس تعریف سازمان جهانی گمرک ؛ هرگونه نقض قانون گمرکی و یا سعی در نقض آن تخلف گمرکی محسوب می شود :Customs offence means; any breach or attempted breach of customs law
براساس آنچه از مفهوم تعریف سازمان تجارت جهانی آمده است , تخلف گمرکی هم شامل قاچاق و تخلف از مقررات گمرکی و هم , تخلف و قاچاق نسبت به سایر مقررات گمرکی می باشد .
تخلفات گمرکی عام
هرگاه اشخاص بر خلاف واقع که مغایر با نظام نامه و سایر مقررات گمرکی می باشد کالایی را اظهار کند و یا از اعلام آن مطابق اوصاف صحیح خود داری کنند که خواه موجب زیان دولت بشود و خواه موجب زیان دولت نشود را می گویند .
تخلفات گمرکی خاص
تخلف گمرکی به معنای خاص زمانی رخ می دهد که موجب زیان دولت شود .
انواع تخلفات گمرکی
تخلف گمرکی مخالف قانون امور گمرکی ( عدم اظهار)
هرگاه صاحبان کالا , در بین کالاهای اظهار شده خود ,کالاهای اظهار نشده دیگری را که مجاز می باشد و ارزش حقوق گمرکی و سود بازرگانی و عوارض آن کمتر از ارزش و سود بازرگانی کالای اظهار شده باشد قرار دهند , مرتکب تخلف گمرکی می شوند .
تخلف گمرکی مخالف قانون گمرکی (اقدام عملی)
هرگاه صاحبان کالا , بدون تسلیم آن که اظهار نامه خود را تسلیم کنند , کالای تجارتی مجاز را بیرون ببرد , خواه عمل در حین خروج از گمرک یا بعد از خروج گمرک یافت شود , ویا آن که کالای مجازی را تحت عن.ان کالای مجاز دیگر اعلام کنند در حالی که حقوق گمرکی و سود بازرگانی آن بیشتر از کالای اعلام شده باشد , مرتکب تخلف گمرکی می شوند .
تخلف گمرکی ناشی از نقض مقررات آیین نامه ای ( تخلفات انتظامی)
این مورد زمانی رخ می دهد که مقررات آیین نامه ای نقض شود بدون آنکه به زیان دولت باشد .
پهلو گرفتن , لنگر انداختن , فرود آمدن و وارد شدن وسایل نقلیه و خارج شدن آن ها بدون انجام تشریفات مربوطه از مسیر غیرمجاز جز در موارد قهریه که باید ثابت شود , در مورد وسایل نقلیه خالی مشمول پرداخت جریمه به مبلغ سیصدهزار ریال تا تا سه میلیون ریال به تشخیص رئیس گمرک مربوطه می شود .
تخلف گمرکی متضمن زیان مالی دولت
هرگاه بعد از اعلام و قبل از ترخیص کالا مغایرتی یافت شود که موجب خسارت مالی دولت گردد و مستلزم اخذ وجوه متعلقه باشد علاوه بر اخذ مابه التفاوت ,باتوجه به اوضاع و احوال به تشخیص رئیس گمرک جریمه ای از ده درصدد تا صد در صد مابه التفاوت ,دریافت می شود .
مرجع صالح به رسیدگی به تخلفات گمرکی
یکی دیگر از مباحثی که در تخلفات گمرکی مطرح میشود , مرجع صالح رسیدگی به اختلافات گمرکی می باشد .
مرجع صالح رسیدگی اختلافات گمرکی کمیسیون های بدوی و تجدیدنظر می باشد که به اختلافات غیر کیفری گمرکی نظیر اختلاف در تشخیص نوع کالا و تطبیق آن با مندرجات تعرفه گمرکی و سایر اختلافات ناشی از اجرای مقررات گمرکی و مقررات صادرات و واردات رسیدگی نموده رأی کمیسیون تجدید نظر در مواردی که ما به الاختلاف رأی و مبلغ مورد قبول مودی یا مطالبه گمرک بیش از ۵ میلیون ریال باشد برای طرفین ( گمرک و صاحب کالا ) قطعی و لازم الاجرا است . آراء قطعی کمیسیون تجدید نظر قابل اعتراض و رسیدگی در دیوان عدالت اداری می باشد.
مرور زمان در تخلفات گمرکی
براساس ماده واحد اصلاحی ماده ۱۶ قانون امور گمرکی , برای گمرک و صاحب کالا هشت ماه از تاریخ صدور ترخیص کالای مورد بحث از گمرک می باشد که حسب مورد تمام ما به التفاوت را از یکدیگر مطالبه می نمایند مگر این که تخلف مربوط به نوع جنس بوده و توام با تسلیم اسناد یا سیاهه نادرست باشد که در این صورت تا یکسال بعد از خروج کالا از گمرک , مطالبه ما به التفاوت و جریمه معینه میسر است .
در حالی که جرایم قانونی آن از نوع مجازات بازدارنده باشد ، نظیر جرم قاچاق کالا ، و از تاریخ وقوع جرم تا انقضای موعد مشروحه ذیل تقاضای تعقیب نشده باشد و یا از تاریخ اولین اقدام تعقیبی تا انقضای مواعد مذکور ، به صدور حکم منتهی نشده باشد تعقیب موقوف خواهد شد .
- حداکثر مجازات مقرر بیش از سه سال حبس یا جزای نقدی بیش از یک میلیون ریال با انقضاء مدت ده سال
- حداکثر مجازات کمتر از سه سال حبس یا جزای نقدی تا یک میلیون ریال با انقضاء مدت ۵ سال
- مجازات غیر از حبس یا جزای نقدی با انقضای مدت ۳ سال
6 پاسخ
با سلام ایا با وکالت کاری که داخل وکالت هم تعویض پلاک قید شده هم امور گمرکی قید شده که خودرو را به نام خودم گمرکی کنم کاپتاژ کنم
و سوال دوم اینکه با خودروی سن چند سال میشه کاپتاژ کرد به ترکیه سفر کرد
سلام بله میتوانید
باسلام
نرخ تعرفه گمرکی بر چه اساسی محاسبه می شود؟
براساس ماده ۶۶ قانون امور گمرکی که ماخذ استرداد حقوق ورودی قرار می گیرد نرخ تعرفه زمان ورود کالا می باشد .
باسلام
قصد خرید موتور را از یکی از کشورهای حوزه خلیج فاس دارم از آن جا که هزینه گمرک بالا می شود قصد دارم کالا را به گمرک نبرم آیا می توانم ؟
خیر نمی توانید و در این صورت کالا قاچاق محسوب می شود