دادپویان حامی

مراجع ثبت طرح صنعتی

مراجع ثبت طرح صنعتی
فهرست مطالب

ثبت طرح صنعتی و کسب حمایت بین المللی برای آن بدین صورت می باشد که شرکت های دارای طرح می بایست به ادارات ملی ثبت طرح صنعتی کشورهای مورد نظر مراجعه نموده و اظهارنامه ثبت طرح صنعتی خود را به زبان آن کشور تسلیم نماید .

جهت ثبت طرح صنعتی شرکت های صاحب طرح باید دارای ویژگی هایی باشند که قوانین ملی کشور مورد نظر تعیین و پیش بینی کرده است .همچنین متقاضی ثبت طرح صنعتی باید مدارک و مستندات مرتبط را به زبان کشور مورد نظر ترجمه و همراه با اظهارنامه به مراجع ثبت طرح صنعتی تسلیم نماید . همچنین شرکت های متقاضی ثبت طرح صنعتی می توانند از طریق وکیل یا کارگزار در کشور های مورد نظر اقدام نمایند که این امر مستلزم صرف هزینه های زیادی است .

مراجع ثبت طرح صنعتی در ایران

جمهوری اسلامی ایران از سال ۱۳۳۷ عضویت در کنوانسیون پاریس برای حمایت مالکیت صنعتی را پذیرفته است بنابراین اتباع ایرانی به طور کلی اشخاصی که در ایران بتوانند از مزایای کنوانسیون یاد شده استفاده کنند این حقوق و مزایا را خواهد داشت که در قالب و چارچوب کنوانسیون پاریس نسبت به ثبت طرح صنعتی خود در کشورهای عضو کنوانسیون که بالغ بر ۱۵۰ کشورند اقدام کنند .

از جمله اصول حاکم بر کنوانسیون پاریس برای حمایت مالکیت صنعتی این می باشد که هر کشور عضو کنوانسیون پاریس موظف است همان امتیازاتی را که در مورد حمایت از مالکیت صنعتی به اتباع خود می دهد به اتباع سایر کشورهای عضو معاهده نیز قائل شود .

همچنین در صورتی که صاحب طرح صنعتی بر مبنای اظهارنامه عادی درخواست خود را برای حمایت از علامت تجاری به ادارات واجد صلاحیت یکی از کشورهای عضو داده باشد می تواند در مدت زمان ۶ ماه حقوق خاصی را در موقع تقاضای حمایت در تمامی کشور های عضو کنوانسیون دارا باشد .

از اصول دیگر کنوانسیون پاریس برای حمایت مالکیت صنعتی پذیرفتن اصل استقلال گواهینامه های ثبت می باشد بدین معنی که گواهینامه های اختراع اعطاء شده در کشورهای عضو به اتباع یا اشخاص ساکن در کشورهای عضو باید مستقل از گواهینامه های اختراعی تلقی شوند که برای اختراع های مشابهی در کشورهای دیگر از جمله کشورها غیر عضو ، تحصیل شده اند .

طبق کنوانسیون پاریس طرح های نمایش داده شده در نمایشگاه های بین المللی مورد حمایت موقت قرار می گیرد یعنی کشورهای عضو متعهد هستند که منطبق با قوانین داخلی شان حمایتی موقت را به موارد زیر اعطاء کنند : اختراعات قابل صدور گواهی اختراع ، نمونه های اشیای مصرفی ، طرح های صنعتی و علائم تجاری در رابطه با کالاهای نمایش داده شده در نمایشگاه های بین المللی رسمی یا به طور رسمی شناسایی شده که در هر کشور عضو برگزار می شوند .

مراجع ثبت طرح صنعتی منطقه ای

در صورتی که شرکت ها بخواهند طرح صنعتی خود را در گروهی از کشورها که عضو معاهدات منطقه ای هستند به ثبت برسانند می توانند با یک اظهارنامه و طی مسیری کوتاه این کار را انجام دهند و حمایت از طرح صنعتی خود را در کشورهای متعدد کسب کنند .

متقاضی با تسلیم یک اظهارنامه صرف کمترین هزینه و زمان حمایت از طرح صنعتی خود را در کشورهای متعدد کسب می کند . ادارات منطقه ای مالکیت معنوی شامل ادارات زیر هستند :

الف ) اداره مالکیت صنعتی آفریقا (AHIPO) برای حمایت از طرح صنعتی در کشورهای آفریقایی انگلیسی زبان

ب ) اداره طرح های بنلوکس (BDO) برای حمایت در بلژیک ، هلند و لوکزامبورگ

ج ) اداره هماهنگ سازی بازارهای داخلی (OHIM) برای طرح های اتحادیه ای در ۱۵ کشور

د ) سازمان مالکیت معنوی آفریقا (OAPI) برای حمایت از کشورهای آفریقایی فرانسه زبان

مراجع ثبت طرح صنعتی بین المللی

متقاضی ثبت طرح صنعتی در سطح بین المللی می تواند به سه روش برای ثبت طرح خود اقدام نماید :

۱- به کشورهای مورد نظر مراجعه و در صورت دارا بودن شرایط مقرره در آن کشورها طرح صنعتی خود را به ثبت برساند همچنین می تواند این کار را با انتخاب در آن کشورها و ترجمه اسناد و مدارک مربوط و با صرف هزینه های زیاد انجام دهد . در صورتی که متقاضی بخواهد طرح صنعتی خود را در کشورهای عضو کنوانسیون پاریس به ثبت برساند می تواند از امتیازات مقرره در آن کنوانسیون از جمله حق تقدم شش ماهه استفاده کند .

۲- مسیر منطقه ای ، در این مسیر متقاضی ثبت طرح صنعتی در سطخ بین المللی می تواند طرح صنعتی خود را در چارچوب مقررات سازمان های یاد شده به ثبت برساند که این سیر نسبت به مسیر اول کوتاهتر و کم هزینه تر می باشد .

۳- مسیر دیگر ، مسیر بین المللی است . متقاضی می تواند طرح صنعتی خود را در چارچوب معاهده لاهه در کشورهای عضو سند یادشده به ثبت برساند و از امتیازات مقرره در آن برخوردار گردد . در این روش متقاضی ثبت می بایست به کشورهای مورد نظر مراجعه و با تسلیم اظهارنامه های جداگانه و ترجمه مدارک و مستندات به زبان های مقرره در آن کشورها و انتخاب وکیل نسبت به ثبت طرح صنعتی خود اقدام نماید .

امتیاز دهید
Picture of امینه محمودی

امینه محمودی

این مقاله توسط امینه محمودی و تیم متخصص دفتر حقوقی بین‌المللی دادپویان حامی تهیه شده است. ما با تکیه بر دانش عمیق حقوقی، تجربه گسترده و رویکردی تخصصی در حوزه حقوق بین‌الملل، تجاری و بانکی، همواره در تلاش هستیم تا اطلاعات کاربردی، مشاوره حرفه‌ای و راهکارهای مؤثر را در اختیار مخاطبان خود قرار دهیم.
Picture of امینه محمودی

امینه محمودی

این مقاله توسط امینه محمودی و تیم متخصص دفتر حقوقی بین‌المللی دادپویان حامی تهیه شده است. ما با تکیه بر دانش عمیق حقوقی، تجربه گسترده و رویکردی تخصصی در حوزه حقوق بین‌الملل، تجاری و بانکی، همواره در تلاش هستیم تا اطلاعات کاربردی، مشاوره حرفه‌ای و راهکارهای مؤثر را در اختیار مخاطبان خود قرار دهیم.

پر بازدید ترین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *