جعل گذرنامه یا جواز اقامت یا جواز عبور

[us_post_title tag=”h1″ link=”post” css=”%7B%22default%22%3A%7B%22color%22%3A%22%23f24822%22%7D%7D”]

جعل گذرنامه یا جواز اقامت یا جواز عبور،یکی از جرایم شایعی است که درماده ۶قانون ورود و اقامت اتباع خارجه در ایران مصوب ۱۳۶۷ جرم انگاری شده و برای آن مجازات لحاظ شده است.

گذرنامه چیست و برای اخذ آن به چه صورت باید اقدام نمود؟

قبل از ورود به بحث لازم است با تعریف گذرنامه آشنا شد. گذرنامه یا پاسپورت جهت سفر به خارج از کشور صادر می شود. داشتن گذرنامه ایرانی به معنای داشتن تابعیت ایرانی هم میباشد. البته مسئولیت نظارت بر گذرنامه های ایرانی بر عهده اداره کل گذرنامه وابسته به نیروی انتظامی است.

اگر فردی متقاضی گرفتن گذرنامه در ایران باشد، باید به یکی از دفاتر خدمات انتظامی پلیس+ ۱۰ مراجعه نماید. وی بایستی به دفتر مزبور درخواست گذرنامه بدهد. با ارائه مدارک لازم، چنانچه ممنوعیت و محدودیتی برای صدور گذرنامه فرد متقاضی وجود نداشته باشد،گذرنامه برای وی صادر می شود. اما گاهی بدین صورت است که متقاضی برای صدور گذرنامه، با ممنوعیت های قانونی مواجه می شود. دراینجاست که برخی از افراد ممکن است برای داشتن گذرنامه دست به هر اقدامی ولو جعل گذرنامه هم بزنند. متاسفانه افراد سودجو همیشه حاضر در صحنه، دراین مواقع فرصت رامغتنم میشمارند و با گرفتن پول های گزاف اقدام به جعل این اسناد مینمایند. البته این عمل آنها از چشم ریز بین قانونگذار دور نمانده است وبرای آن ها مجازات در نظر گرفته است.

چه افرادی مجاز به گرفتن گذرنامه نیستند؟

  • کلیه افرادی که زیر ۱۸ سال سن دارند، برای اخذ گذرنامه به اجازه کتبی ولی یا قیم نیاز دارند. در غیر اینصورت به آن ها گذرنامه اعطا نمی شود . این مورد در ماده ۱۸ قانون گذرنامه هم بیان شده ست.
  • تبصره ۴ماده ۱۸ قانون گذرنامه،چنین عنوان میکند که کلیه زنان ایرانی متاهل، باید برای اخذ گذرنامه اجازه کتبی همسر را داشته باشند. مگر اینکه زنانی باشند که با همسرشان مقیم کشور خارجی هستند . یا آن هایی که همسر خارجی دارند که در این صورت نیازی به اجازه ندارد.
  • محدودیت دیگری که بسیارهم پرحاشیه است، مربوط به مردان ایرانی است که کارت پایان خدمت ندارند. به این افراد هم گذرنامه داده نمی شود، مگر اینکه از نظام وظیفه اجازه کتبی اخذ نمایند.چه بسا به کرات دیده شده افرادی برای فرارازخدمت نظام وظیفه اقدام به جعل گذرنامه وخروج ازکشورگرفته اند.

اما نکته قابل توجه اینکه دختران مجرد بالای ۱۸ سال نیازی به اجازه کتبی از ولی خود ندارند.آنها با ارائه مدارک خود می توانند اقدام به گرفتن گذرنامه نمایند.

چه مجازاتی برای جاعلین گذرنامه در قانون لحاظ شده است؟

گاهی فرد یا افرادی که دارای محدودیت قانونی هستند ، برای خروج ازکشوراقدام به اخذ گذرنامه جعلی مینمایند. دراین صورت، طبق ماده ۶ قانون اصلاح ورود اقامت اتباع خارجه درایران مصوب ۱۳۶۷برای این افراد مجازات درنظرگرفته شده است.

برای جعل گذرنامه یا جواز اقامت یا جواز عبور و نیز استفاده از آن ها یا تحصیل آن ها برای دیگری و استفاده از گذرنامه یا اوراق هویت دیگری ،مجازات ۱ تا ۳ سال حبس یا جزای نقدی از پانصد هزار تا سه میلیون ریال را در نظر گرفته شده است .مگر اینکه جرائم مذکور مشمول قوانین دیگری گردند که از مجازات شدید تری برخوردار هستند.

مستند به این ماده چه فردی عمل جعل را برای خود وچه برای دیگری،انجام دهد تفاوتی درمجازات نمی کند.و فرد مزبور بازهم درمشمول ماده فوق الذکر قرار می گیرد.به عبارت دیگر جعل گذرنامه، استفاده از آن و تحصیل گذرنامه همه مشمول ماده قرارمیگیرند و برای آنها مجازات لحاظ شده است .

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک + 8 =