دادپویان حامی

طلاق توافقی

طلاق توافقی
فهرست مطالب

در صورت درخواست طلاق از طرف زن یا درخواست طلاق از طرف مرد ممکن است انجام تشریفات قانونی طلاق با توجه به قانون مدنی و به نتیجه رسیدن آن زمان بر باشد بنابراین بهتر است طرفین در صورت داشتن اختلافات و ناسازگاری جدی با درخواست طلاق توافقی به عقد نکاح پایان دهند که دارای شرایطی است که در ادامه به آن می پردازیم.

مراحل ثبت طلاق توافقی

با توافق زن و مرد در خصوص پایان عقد نکاح دائم، ابتدائا باید برای رسیدگی در دادگاه خانواده، موضوع را در قالب دادخواست در یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت نمایند. سپس با تعیین شعبه وقت رسیدگی تعیین و به طرفین ابلاغ می گردد. در دعوای مذکور دادگاه موضوع را به مرکز مشاوره خانواده جهت صلح و سازش ارجاع می دهد  (البته طرفین می توانند تقاضای طلاق توافقی را از ابتدا در مراکز مذکور مطرح نمایند.)

طلاق توافقی
طلاق توافقی

لازم به ذکر است از ابتدای آذرماه سال ۱۳۹۷ و با توجه به بخشنامه شماره ۹۰۰۰/۱۳۱۰۴/۵۵ مورخ ۱۳۹۷/۰۹/۰۵ دفاتر خدمات الکترونیک قضایی استان تهران، مجاز به ثبت دادخواست طلاق توافقی بدون ارائه گواهی مراکز غربالگری و یا مشاوره خانواده که اصطلاحاً گواهی عدم انصراف از طلاق گفته می شود، نیستند.

بنابراین متقاضیان طلاق توافقی در استان تهران، ابتدائا می بایست به سامانه نوبت دهی طلاق مراجعه نموده و اطلاعات خود را در این سامانه ثبت نمایند تا در وقت تعیین شده به مراکز غربالگری یا مراکز مشاوره مراجعه نموده و پس از انجام مشاوره‌ های لازم، گواهی عدم انصراف از طلاق را اخذ نمایند در این صورت می توانند دادخواست خود را ثبت نمایند.

اقدام بعدی دادگاه معرفی زن به پزشکی قانونی است تا در صورت احتمال وجود فرزند، مراتب توسط پزشکی قانونی به دادگاه گزارش داده شود. در نهایت چنانچه زوجین به صلح و سازش نرسند و همچنان بر جدایی اصرار داشته باشند، در خصوص دارایی و حق و حقوق مالی و غیر مالی (موضوعاتی چون مهریه‌ی زن، اجرت‌المثل ایام زوجیت در صورت داشتن زندگی مشترک، حضانت فرزند مشترک در صورت داشتن فرزند، قرار ملاقات فرزند مشترک و سایر توافقات دیگر) دادگاه صورتجلسه تنظیم و به امضای دو طرف می رساند در این صورت دادگاه رسیدگی کننده اقدام به صدور حکم طلاق می نماید که این حکم ظرف مهلت های قانونی جمعا  چهل روزه قابل تجدیدنظرخواهی و فرجام خواهی است ؛ البته زوجین می توانند پس از صدور حکم این حق را از خود ساقط نموده و روند قطعیت حک را تسریع نمایند.

مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش در طلاق

با توافق زن و مرد به جدایی، دادگاه اقدام به صدور گواهی عدم امکان سازش می نماید. بنا به ماده ۳۴ قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱، مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش برای تسلیم به دفتر رسمی ازدواج و طلاق، سه ماه پس از تاریخ ابلاغ رای قطعی یا قطعی ‌ شدن رای است. چنانچه گواهی مذکور ظرف این مهلت تسلیم نشود یا طرفی که آن را به دفترخانه رسمی طلاق تسلیم کرده است ظرف سه ماه از تاریخ تسلیم در دفترخانه حاضر نشود یا مدارک لازمه را ارائه ندهد، گواهی صادرشده بی اعتبار است
بنا به تبصره ماده مذکور، اگر گواهی عـدم امکان سازش صادرشده بر اساس توافق زوجین به حکم قانون بی اعتبار شود، تمامی توافقاتی که گواهی مذکور بر مبنای آن صادر شده است نیز ملغی می‌گردد

آیا حضور زوجین برای طلاق توافقی لازم است؟

اساسا مطابق قانون جدید، زوجین موظف اند که در جلسات مشاوره حاضر شوند. اگر به موجب اعلام رای دادگاه صادرکننده یا به موجب سند رسمی نکاح، زن در اجرای صیغه طلاق وکالت بلاعزل داشته باشد در این صورت حتی اگر مرد برای اجرای صیغه طلاق حاضر نشود، عدم حضور او مانع ایجاد نمی کند در هر صورت صیغه طلاق جاری می شود. لازم به ذکر است طلاقی که با توافق صورت می گیرد از نوع بائن است بدین معنی که پس از صدور حکم طلاق، مرد حق رجوع به زن را ندارد در نتیجه اگر طرفین مجدد تصمیم به زندگی مشترک داشته باشند باید مجدد عقد نکاح صورت بگیرد.

مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی

  • اصل عقدنامه یا رونوشت آن (اگر اصل عقدنامه در دسترس نباشد می توان در دفترخانه ای که سند ازدواج را ثبت نموده، رونوشت گرفت)
  • اصل شناسنامه و کپی کارت ملی زن و مرد
  • گواهی بکارت از پزشکی قانونی
  • توافق نامه مبنی بر توافق زوجین بر سر مهریه

 مرجع رسیدگی به دادخواست طلاق توافقی

در حال حاضر و با توجه به مقررات فعلی دادگاه صالح به رسیدگی به طلاق توافقی دادگاه خانواده محل اقامت مرد یا محل سکونت زن می باشد که طرفین می توانند در این خصوص به اتفاق برسند در این صورت دادگاه انتخابی صالح می باشد. از زمان اجرای قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱، در حوزه قضایی شهرستان هایی که دادگاه خانواده تشکیل نشده است تا زمان تشکیل آن، دادگاه عمومی حقوقی مستقر در آن حوزه با رعایت تشریفات مربوط و مقررات این قانون به دعاوی طلاق رسیدگی می کند.

بنا به تبصره ۲ ماده ۱ قانون حمایت خانواده، در حوزه قضایی بخشهایی که دادگاه خانواده تشکیل نشده است، دادگاه مستقر در آن حوزه با رعایت تشریفات مربوط و مقررات این قانون به کلیه امور و دعاوی

خانوادگی از جمله طلاق رسیدگی می کند، مگر دعاوی راجع به اصل نکاح و انحلال آن که در دادگاه خانواده نزدیکترین حوزه قضایی رسیدگی می شود.

اعتراض در حکم طلاق توافقی

از آنجایی که حکم صادره طلاق از سوی دادگاه رسیدگی کننده، قابل تجدید نظر خواهی و فرجام خواهی است اما زوجین می‌توانند با توافق یکدیگر اعتراض به حکم طلاق را از خود ساقط نمایند. در این صورت پس از صدور حکم ، به انقضای مواعد چهل روزه تجدید نظرخواهی و فرجام خواهی جهت قطعیت یافتن حکم نیازی نبوده و پس از اسقاط این حق توسط طرفین حکم قطعی و قابل اجرا می گردد.

تنظیم ناقص دادخواست طلاق توافقی منجر به صرف هزینه و زمان بیشتر برای خواهان طلاق توافقی می شود از سوی دیگر لحاظ نشدن برخی حق و حقوق مالی و غیر مالی در توافقنامه ممکن است آثار حقوقی مهمی را به دنبال داشته باشد بنابراین کسانی که در این راستا به مشکل بر می خورند بهتر است از دانش حقوقی وکلا در این زمینه استفاده نمایند تا بتوانند به نتیجه بهتری برسند. در صورت نیاز به دریافت مشاوره حقوقی در این زمینه می توانید از تخصص و تجارب وکلای دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی به صورت حضوری و غیر حضوری بهره مند گردید.

امتیاز دهید

پر بازدید ترین مقالات

6 پاسخ

  1. چطور هم مهریه بگیرم و هم توافقی طلاق بگیرم؟
    راجع به مراحلی ک باید طی کنم ومدت زمانی ک طول میکشه میخواستم بدونم هر دو طرف راضی به طلاقیم، اما مهریهو میخوام ک دریافت کنم، اما تو دوران عقد هستیم هنوز.

    1. چون هر دوطرف راضی هستین طلاق توافقی خواهید داشت که براساس شهر زندگیتون ۷_۱۵ روز طول میکشه، ولی درخصوص مهریه یا باهم توافق میکنید یا دادخواست مطالبه نصف مهریه را خواهید داشت البته اگر نزدیکی صورت نگرفته باشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *