کمیسیون ماده 99 شهرداری

کمیسیون های شهرداری

شرح موضوع

شهرداری موظف به نظارت بر رعایت قوانین و مقررات حوزه شهرسازی می باشد، چنان چه مالکان اقدام به ساخت و ساز غیرمجاز در خارج از محدوده شهری نمایند ، رسیدگی به این موضوع در صلاحیت کمیسیون ماده 99 شهرداری می باشد .

وظایف کمیسیون ماده 99 قانون شهرداری

کمیسیون ماده 99 قانون شهرداری به منظور جلوگیری از ساخت و سازهای غیر مجاز درخارج از حریم  شهرها و رسیدگی به تخلفات ساختمانی اعم از ساخت و سازهایی که با مفاد پروانه ساختمانی منطبق نباشد و ساخت و سازهایی که مطابق اصول فنی و مهندسی ساخته نشده اند، تشکیل می گردد.

اعضای کمیسیون ماده 99 قانون شهرداری

کمیسیون ماده 99 قانون شهرداری با حضور نماینده وزارت کشور، نماینده قوه قضاییه و نماینده وزارت مسکن و شهرسازی تشکیل می گردد. هر 3 عضو ملزم به حضور در جلسه کمیسیون می باشند؛ تصمیمات کمیسیون با اکثریت آراء معتبر می باشد. لازم به ذکر است، در زمان تنظیم صورت مجلس فرد مخالف موظف می باشد نظر خود را ذیل صورت مجلس نوشته و سپس آن را امضاء نماید.

نحوه رسیدگی در کمیسیون ماده 99 قانون شهرداری

از آنجا که احداث بنا و تاسیسات خارج از محدوده قانونی و حریم شهرها بدون اخذ پروانه  در خارج از محدوده قانونی و حریم شهرها ممنوع می باشد. چنانچه ساخت و ساز غیر مجاز در خارج از حریم شهرها صورت گیرد، با تشخیص مهندسین و تکنسین های ساختمانی که از طرف استاندار مامور نظارت شده اند یا با تقاضای کتبی سازمان های ذی ربط دولتی و یا بنا به اعلام فرمانداران و بخشداران ضمن جلوگیری از ادامه ساخت و ساز، مراتب به کمیسیون ماده 99 شهرداری ارسال می گردد. محل تشکیل جلسات کمیسیون ماده 99 استانداری می باشد و دبیر کمیسیون مستقر در دفتر فنی استانداری هر استان، مسئول دعوت برگزاری جلسات می باشد.

نحوه اجرای رای در کمیسیون ماده 99 قانون شهرداری

کمیسیون ماده 99 قانون شهرداری پس از رسیدگی به اعتراضات با رعایت مقررات ماده 4 آیین نامه استفاده از اراضی احداث بنا و تاسیسات رای به قلع بنا یا جریمه معادل پنجاه درصد تا هفتاد درصد قیمت روز اعیانی تکمیل شده صادر خواهد نمود.

رای صادر شده در کمیسیون ماده 99 قانون شهرداری قطعی و لازم الاجرا می باشد و می بایست فورا اجرا گردد.

اعتراض به رای کمیسیون ماده 99 قانون شهرداری

مدعی می تواند ظرف 3 ماه از تاریخ ابلاغ رای کمیسیون ماده 99 قانون شهرداری، درخواست خود را به دیوان عدات اداری تقدیم نماید ، آرای صادر شده ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ به طرفین ، قابل تجدیدنظر در شعب تجدیدنظر می باشد .

ابطال رای کمیسیون ماده 99 قانون شهرداری

چنانچه رای صادره مخالف شرع یا مقررات قانونی صادر گردد، معترض می تواند دادخواست خود را به دیوان عدالت اداری تقدیم نماید.

صدور دستور موقت  نسبت به آرای کمیسیون ماده 99 شهرداری در دیوان عدالت اداری

در صورتی که شاکی یا معترض مدعی گردد که اجرای اقدامات یا تصمیمات کمیسیون ماده 99 شهرداری سبب ورود خسارت می گردد که جبران آن غیر ممکن و متعسر می باشد، می تواند درخواست صدور دستور موقت نماید. در صورتی که شاکی پس از طرح شکایت اصلی، تقاضای دستورموقت  نماید می بایست تا قبل از ختم رسیدگی، درخواست خود را به دیوان ارائه دهد؛ همچنین این درخواست مستلزم پرداخت هزینه دادرسی نیست.

چنانچه شعبه رسیدگی کننده ضرورت و فوریت موضوع را احراز نماید، دستور موقت مبنی بر توقف اجرای اقدامات، تصمیمات و آراء کمیسیون ماده 99 قانون شهرداری صادر می نماید.

صدور پروانه ساخت و ساز در روستاها

صدور پروانه ساختمان هایی که در محدوده قانونی روستا ساخته می شود طبق بند 33 ماده 10 اساسنامه تشکیلات و سازمان دهیاری، از وظایف بخشداری می باشد و دهیاری مسئول تشکیل پرونده و ارجاع به بخشداری برای صدور مجوز می باشد.

ضمانت اجرای ساخت و ساز غیر مجاز در روستاها

چنانچه فرمانداران و یا بخشداران در حوزه ماموریتی خود، متوجه ساخت و سازهای غیر مجاز گردند، مراتب را به استاندار اعلام می نمایند و استاندار دستور توقف عملیاتی ساختمانی غیر مجاز را به ضابطان دادگستری صادر خواهد کرد اما چنانچه عملیات ساختمانی پایان یافته باشد، موضوع می بایست در کمیسیون ماده 99 قانون شهرداری بررسی گردد.

از آنجا که دهیاری جزء نهادهای عمومی غیر دولتی هستند، مامور دولت محسوب نمی گردند و موظف به جلوگیری از ساخت و ساز غیر مجاز نمی باشند و فقط مکلف به نظارت و کنترل آن می باشند. بنابراین دهیاری ها نمی توانند نسبت به پلمپ ساختمان مورد نظر اقدام نمایند. دهیاری مکلف می باشد در صورت انجام ساخت و سازهای غیر مجاز با بررسی دقیق طرح هادی ، اخطاریه های لازم را برای مالک ارسال نماید و در صورت عدم توقف عملیات ساختمانی از سوی مالک، طی نامه ای اخطاریه را به بخشداری ارسال نموده و تقاضای رسیدگی از طریق کمیسیون ماده 99 را درخواست نماید .

اجرای حکم در کمیسیون ماده 99 قانون شهرداری

چنانچه کمیسیون تخلف را احراز نماید حسب مورد اقدام به صدور رای قلع بنا یا جریمه معادل پنجاه تا هفتاد درصد قیمت روز اعیانی تشکیل شده می نماید، بعد ازصدور حکم وابلاغ آن به دهیاری، گروهی مرکب از نماینده دادستانی، کلانتری، دهیار ، شورا و نماینده بخشداری در محل حضور یافته و نسبت به اجرای حکم اقدام می نمایند

تکلیف بنای احداث شده پس از پرداخت جریمه

چنانچه کمیسیون ماده 99 قانون شهرداری  رای به پرداخت جریمه صادر نماید و متخلف نسبت به تادیه جریمه اقدام نماید،مراجع صدور پروانه موظف می باشند در صورت درخواست صاحبان املاک برابر مقررات قانونی گواهی پایان کار صادر نمایند.

تفاوت کمیسیون ماده 99 و کمیسیون ماده 100 شهرداری

کمیسیون ماده 100 قانون شهرداری ها، مرجع رسیدگی به تخلفات ساخت و ساز برخلاف ضوابط شهرسازی یا بدون اخذ پروانه ساختمانی، تغییر کاربری بنا، تغییر در اجزا و ارکان بنا ، ساخت و ساز خلاف پروانه یا اضافه ساخت در محدوده شهری می باشد در حالی که کمیسیون ماده 99 مرجع رسیدگی به تخلفات خارج و داخل محدوده شهری می باشد

به این مقاله چه امتیازی می دهید؟
(رای: 3 امتیاز: 2.3)

مقالات مرتبط

مطالب پربازدید

پرسش و پاسخ

4 پرسش و پاسخ. ارسال پرسش و پاسخ جدید

  • سلام و عرض ادب. سوالی از خدمتتان داشتم. ممنون میشم پاسخگو باشید. در خصوص عدم احراز ضرورت تخریب و رعایت کاربری محل و … در خصوص آرا تخریب کمیسیون ماده 100 مطرح می شود، در خصوص آرا کمیسیون تبصره 2 بند 3 ماده 99 قانون شهرداری هم قابل استناد است؟

    پاسخ
    • دادپویان حامی
      آبان 5, 1401 12:57 ب.ظ

      با سلام. بله. ملاک ها و موازین دفاعی در موضوع تخریب غالبا یکی است و تفاوت مرجع رسیدگی مانع از تسری دفاعیات نیست.

      پاسخ
  • سلام. ضمن تشکر از سایت خوب شما سوالی از محضرتان داشتم. آیا تشکیل برگزاری جلسات کمیسیون ماده صد در یک شهر تازه تاسیس که فاقد طرح جامع شهری بوده (برابر مصوبه کمیته شهرسازی استان تا تهیه طرح هادی شهری، طرح هادی روستایی ملاک عمل خواهد بود) قانونی است؟ زیرا کلیه پرونده های آماده شده برای طرح کمیسیون غالبا تجاوز به معبر و عدم رعایت آیین نامه هستند. آیا این موضوع مشمول تبصره 9 ماده صد نمی شود؟

    پاسخ
    • دادپویان حامی
      آذر 5, 1401 12:27 ب.ظ

      با سلام. بله قانونی است. نص ماده صد تهیه طرح جامع را شرط تشکیل کمیسیون ماده صد ندانسته است. تبصره 9 ماده 100 در مورد بناهای احداثی دارای پروانه قبل از تصویب طرح جامع است و موضوع مطروحه در سوال خروج موضوعی از آن دارد.

      پاسخ

پرسش و پاسختان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

مقالات مرتبط