اجرائیه مالیاتی زمانی صادر می شود که بدهی مالیاتی قطعی گردد و چنانچه مودی نسبت به پرداخت مبلغ مالیات قطعی اقدام ننماید، سازمان امور مالیاتی می تواند اقداماتی نظیر توقیف اموال، مسدود کردن حساب ها و ممنوع الخروجی را آغاز نماید. در برخی از موارد امکان دارد مودیان نسبت به برگه اجرایی مالیات اعتراض داشته باشند، قانونگذار در ماده ۲۱۶ قانون مالیات های مستقیم امکان اعتراض به اجرائیه را پیش بینی نموده است. این ماده شرایط و دلایل مشخصی را برای اعتراض در نظر گرفته است. برای اینکه بتوانید از این ابزار قانونی استفاده نمائید، نیازمند این است که بدانید برای اعتراض چه شرایطی لازم است و مهلت اعتراض چقدر است و چه مرجعی صلاحیت رسیدگی دارد.
در این مقاله سعی نموده ایم پاسخ این سوالات را به شما عزیزان ارائه نمائیم تا اطمینان بیشتری بتوانید فرآیند توقف عملیات اجرایی مالیاتی را دنبال نمائید.
جهت رزرو وقت حضوری یا مشاوره آنلاین و تلفنی با وکیل مالیاتی متخصص از طریق واتساپ، یا تماس تلفنی با شمارههای زیر با ما در ارتباط باشید.
برگ اجرایی مالیات چیست؟
برگه اجرایی مالیاتی سندی است که توسط واحد اجرائیات سازمان امور مالیاتی صادر و به مودی ابلاغ می گردد. صدور این برگه بدین معناست که بدهی مالیاتی مودی قطعی شده و در صورت عدم پرداخت از سوی مودی، سازمان امور مالیاتی می تواند برای وصول مطالبات عملیات اجرایی را شروع نماید.
دریافت این برگه یک اخطار بسیار جدی است و نشان میدهد که سازمان امور مالیاتی قصد دارد از ابزارهای قانونی خود برای وصول طلبش استفاده کند. مودی پس از دریافت این برگه، باید سریعاً اقدام کند، یا با پرداخت بدهی یا با استفاده از ظرفیت های قانونی مانند اعتراض به اجرائیه طبق ماده ۲۱۶ قانون مالیاتهای مستقیم (در صورتی که شرایط آن را داشته باشد) برای توقف یا ابطال عملیات اجرایی اقدام نماید.
پس از صدور برگه اجرایی مالیات چه اقداماتی انجام می شود؟
طبق ماده ۲۱۰ قانون مالیات های مستقیم هرگاه مودی، مالیات قطعی شده خود را ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ برگ قطعی پرداخت ننماید، اداره امور مالیاتی به موجب برگ اجرایی به او ابلاغ می نماید تا ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ، کلیه بدهی خود را بپردازد یا ترتیب پرداخت آن را به اداره امور مالیاتی بدهد. در صورت اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی، تا زمان تعیین تکلیف عملیات اجرا شروع نخواهد شد.
هرگاه مودی، پس از ابلاغ برگ اجرایی در موعد مقرر، مالیات مورد مطالبه را کلا پرداخت ننماید یا ترتیب پرداخت آن را به اداره امور مالیاتی ندهد، اقدامات ذیل صورت خواهد گرفت:
- توقیف و برداشت از حساب های بانکی مودی.
- توقیف اموال منقول (مانند خودرو، موجودی کالا).
- توقیف اموال غیرمنقول (مانند ملک).
- ممنوعالخروج کردن مودی بدهکار.
- فروش اموال توقیف شده از طریق مزایده برای پرداخت بدهی.
برای ثبت درخواست مشاوره حقوقی انواع دعاوی مالیاتی با وکیل متخصص، فرم زیر را تکمیل نمایید. وکلای متخصص دادپویان حامی بعد از دریافت اطلاعات در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.
مرجع صالح رسیدگی اعتراض به برگ اجرایی مالیات (ماده ۲۱۶)
طبق ماده ۲۱۶ قانون مالیات های مستقیم، مرجع رسیدگی اعتراض به برگ اجرایی مالیات ناشی از اقدامات اجرایی راجع به مطالبات دولت از اشخاص اعم از حقیقی یا حقوقی که طبق مقررات اجرای مالیات ها قابل مطالبه و وصول می باشد، هیات حل اختلاف مالیاتی خواهد بود. به شکایت مزبور به فوریت و خارج از نوبت رسیدگی و رای صادر خواهد شد.رای صادره قطعی و لازم الاجرا است.
جهات اعتراض به برگه اجرایی مالیات
-
وصول مالیات قبل از قطعیت، به موقع اجرا گذارده شده باشد
در برخی موارد اعتراض به این جهت می باشد که وصول مالیات قبل از قطعیت، به موقع اجرا گذارده شده است. در این صورت چنانچه هیات حل اختلاف مالیاتی شکایت را وارد بداند، ضمن صدور رای به بطلان اجراییه، قرار رسیدگی و اقدام لازم صادر یا نسبت به درآمد مشمول مالیات مودی رسیدگی و رای صادر خواهد کرد.
-
شکایت اجرایی به جهت اینکه مطالبه مالیات قانونی نیست
در مورد مالیات های غیر مستقیم هرگاه شکایت اجرایی به این جهت باشد که مطالبه مالیات قانونی نیست مرجع رسیدگی به این شکایت نیز هیات حل اختلاف مالیاتی خواهد بود.
توقف عملیات اجرایی مالیاتی
اعتراض به برگه اجرایی مالیاتی در هیات حل اختلاف مالیاتی، ممکن است به دلیل عدم قطعیت مالیات در مورد مالیات های مستقیم و غیرقانونی بودن مالیات در مورد مالیات های غیر مستقیم باشد. در این صورت مودی می تواند از هیات حل اختلاف مالیاتی موضوع ماده ۲۶۱ ق.م.م درخواست توقف عملیات اجرایی مالیاتی و یا درخواست رفع اثر از اقدامات اجرایی مالیات را بنماید. با کمک وکیل مالیاتی می توانید دستور توقف عملیات اجرایی مالیاتی را در سریع ترین زمان ممکن اخذ نمائید.
توقف عملیات اجرایی مالیاتی در موارد ذیل صادر می شود:
- مودی نسبت به پرداخت یا ترتیب پرداخت بدهی خود حسب مقررات آئین نامه اجرایی ماده ۲۱۸ ق.م.م اقدام نماید و یامعادل میزان بدهی، وجه نقد یا تضمین بانکی و یا وثیقه ی ملکی بسپارد و یا ضامن معتبر که اعتبار ضامن مورد قبول اداره امور مالیاتی باشد معرفی نماید.
- براساس رای هیات حل اختلاف مالیاتی موضوع ماده ۲۱۶ ق.م.م مبنی بر توقف عملیات اجرایی.
چنانچه هیات حل اختلاف مالیاتی دلایل شاکی را قوی بداند و یا شکایت شاکی مستند به سند رسمی یا حکم قطعی مراجع قضایی یا اسناد اداری باشد، بدون اخذ تامین قرار توقف عملیات اجرایی را صادر می نماید.
- نقض رای هیات حل اختلاف تجدید نظر مالیاتی توسط شورای عالی مالیاتی یا دادنامه صادره توسط دیوان عدالت اداری و یا مراجع قضایی ذیصلاح.
- پرونده های موضوع تبصره ماده ۱۵۷ ق.م.م (پرونده هایی که موضوع آن ادعای مربوط به مطالبه مالیات از غیرمودی باشد) در صورت قطعیت مالیات در هیات حل اختلاف مالیاتی موضوع ماده ۱۲۶ ق.م.م مطرح و چنانچه مطالبه مالیات از غیر مودی مورد تائید هیات یاد شده قرار گرفته باشد حکم بر مطالبه مالیات کان لم یکن تلقی می گردد.
آیا توقف عملیات اجرایی مالیاتی(موضوع ماده ۲۱۶ ق.م.م) امکان پذیر است؟
آرای ماده ۲۱۶ ق.م.م (توقف عملیات اجرایی) قابل رسیدگی در هیات موضوع ماده ۲۴۷ ق.م.م (هیات حل اختلاف مالیاتی تجدیدنظر) نمی باشد. بلکه در شورای عالی مالیاتی قابلیت اعتراض و رسیدگی را دارد.که این شورا نیز برابر ماده ۲۵۶ ق.م.م از حیث عدم نقض قانون و عدم نقص در رسیدگی و بدون ورود به ماهیت اختلاف رسیدگی می کند.
مهلت اعتراض ماده ۲۱۶
در ماده ۲۱۶ برای اعتراض به برگه اجرایی مالیاتی مهلتی تعیین نشده است و صرفا اشاره گردیده هیات حل اختلاف مالیاتی مکلف است نسبت به این اعتراضات فوری و خارج از مهلت رسیدگی نماید. اما در صورت صدور رای در هیات های حل اختلاف مالیاتی می توان ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ، در دیوان عدالت اداری اعتراض نمود.
نحوه ثبت اعتراض ماده ۲۱۶
ثبت اعتراض ماده ۲۱۶ به صورت الکترونیکی و از طریق سامانه اعتراضات و شکایات امکان پذیر است. بنابراین در ابتدا باید وارد سامانه www.Tax.gov.ir شده و با وارد نمودن شناسه ملی و رمز عبور خود وارد کارتابل خود شوید. سپس وارد قسمت اعتراضات را انتخاب نمایید تا وارد فرآیند اعتراض شوید. پس از بارگذاری مدارک و متن اعتراض، شکایت شما ثبت خواهد شد و می توانید برای پیگیری روند رسیدگی به همین بخش مراجعه نمائید.
همانگونه که در این مقاله توضیح دادیم، اعتراض به اجرائیه مالیاتی طبق ماده ۲۱۶ قانون مالیات های مستقیم، یکی از راهکارهای قانونی است که مودیان می توانند برای دفاع از حقوق خود استفاده نمایند. برای موفقیت در این فرآیند نیاز به آگاهی از مارحل اعتراض، مهلت های قانونی و مراجع صالح رسیدگی و مدارک مورد نیاز می باشد. بنابراین نداشتن دانش حقوقی کافی در این زمینه، می تواند منجر به عدم موفقیت و تضییع حقوق شما گردد.
دفتر حقوقی دادپویان حامی با بهره گیری از وکلای متخصص و با تجربه در امور مالیتی آماده ارائه خدمات به شما مودیان گرامی است. ما با تسلط کامل بر قوانین و مقررات مالیاتی، به ویژه ماده ۲۱۶ قانون مالیات های مستقیم و رویه های مربوط به اعتراض به اجرائیه مالیاتی، شما را در تمامی مراحل از تنظیم دقیق اعتراضیه تا پیگیری پرونده در هیات های حل اختلاف و دیوان عدالت اداری یاری می کنیم. برای بهره مندی از خدمات حقوقی تخصصی مالیاتی می توانید با شماره های مندرج در وب سایت با ما در تماس باشید.
سلام وقت بخیر موسسه ما طبق بند ب ماده ۹ معاف از مالیات بر ارزش افزوده است برگ اجرایی مالیات برارزش افزوده صادر شده است برای اعتراض در سامانه مودیان یک قسمت بارگزاری مستند و مدارک دارد چه مستندی بارگزاری بشه ؟
سلام. برگ تشخیص، برگ اجرائیه، لایحه دفاعیه و سایر مستندات مالی و حسابداری را بارگذاری کنید.
سلام من سال ۹۸ سکه از طریق بانک ثبت نام کردم و گرفتم اون زمان هیچ مالیاتی نداشت یکی دو سال بعد دولت اومد برای ثبتنام کنندگان سکه مالیات بست، من سکه ها رو سال ۹۹ با قیمت پایین فروختم و در بورس سرمایه گذاری کردم و بیشتر از ۹۰ درصد ارزشش ن رو از دست دادن تا حالا هم پول آنها را از بورس خارج نکردم الان برای آن سکه ها برای من مالیات بریده اند و اجرائیه صادر کردند آیا با توجه به اینکه این سکه هه برای من در بورس تبدیل به ضرر سنگین شده است امکان اعتراض به این مالیات را دارم یا با توجه به اینکه قانون نباید عطف به مت سبق شود و در زمان ثبتنام سکه ها بدون مالیات بودند و بعدا قانون وضع کردن این مالیات قابل اعتراض است ؟
درود. قانون مربوطه عطف به ماسبق نمی شود و اقدام اداره مالیات غیرقانونی است. می بایست مدارک و برگ تشخیص مالیاتی جهت طرح شکایت بررسی شود.
سلام، بنده سال پيش اظهارنامه مالياتي براي مفاصا ماده ۱۸۶ نظام مهندسي پر كردم، در بخش شماره حساب، حساب نظام مهندسيو ندادم و حساب اصلي روزمرمو دادم كه بعد ۱ سال متوجه شدم مطابق با واريزي آن حساب كه هيچ ربطي به نظام مهندسي ندارد ماليات بريده و قطعي كرده اند ( در سال ۱۴۰۱ هيچ واريزي از نظام نداشته و از نظام نامه تاييد دارم )، به نظر شما بعد از نامه اجراييات مطابق با ماده ۲۱۶ اعتراض كنم يا تبصره ۱۵۷؟ و اينكه به نظر شما نتيجه ميگيرم؟ ممنون
سلام و درود. تبصره ذیل ماده ۱۵۷ قانون مالیاتهای مستقیم، هیچ ارتباطی به فرض سوال شما ندارد. شما می بایست از طریق هیأت موضوع ۲۵۱ مکرر قانون مالیات های مستقیم اقدام نمائید.
سلام؛ بنده یک شرکتی داشتم که فعالیت هم نکردم و یک سال بعد از تاسیس آن را منحل کردم دو سال پیش متوجه شدم که یک شرکتی از کد اقتصادی ما استفاده کرده و اقدام به صدور فاکتور نموده و برای شرکت من حدود ۲۰۰ میلیون تومان مالیات تعیین شده و اجرائیه هم صادر شده الان چه کار می توانم انجام دهم؟
باسلام؛ شما باید از شرکتی که از کد اقتصادی شما سواستفاده نموده شکایت نمائید و در صورت اثبات نسبت به اجرائیه صادره اعتراض نمائید.
یه سوال داشتم.اگردر زمان مقرریکماهه برای اعتراض به برگه تشخیص ،این اقدام صورت نگیره وبرگه قطعی بشه ودوباره هیچ اقدامی صورت نگیره تابرگه اجرایی صادر بشه،امکان اعتراض موثروجوددارد؟
سلام. مهلت اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی یک ماه می باشد و در صورت عدم اعتراض و قطعی شدن صرفاً می توانید در سایر مراجع مانند هیات موضوع ماده ۲۵۱ مکرر و یا هیات موضوع ماده ۲۱۶ اقدام نمائید. البته بستگی دارد موضوع اعتراض شما چه باشد.
سلام وقت بخیر
میخواستم بدانم آیا واحد اجرایی مالیات همزمان اجازه توقیف حساب بانکی و خودرو و ملک را دارد یا خیر؟یا میباید ابتدا از اموال سهل الوصول مثل حساب بانکی اقدام نموده و بعد و بعد در صورت عدم تامین مبلغ سراغ سایر اموال برود.اگر اجازه توقیف همزمان را دارد مطابق چه قانونی و آیا سقف مشخصی برای اجرائیه وجود دارد؟
سلام توقیف اموال ترتیب خاصی ندارد و تامیزان بدهی شما می باشد
در برخی موارد آرای هیات های ۲۱۶ قابل تجدید نظرخواهی است.
بله اگر دقیق تر مطالعه بفرمایید این مورد قید شده است
آرای ماده ۲۱۶ ق.م.م(توقف بر عملیات اجرایی) قابل رسیدگی در هیات موضوع ماده ۲۴۷ ق.م.م (هیات حل اختلاف مالیاتی تجدیدنظر) نمی باشد.بلکه در شورای عالی مالیاتی قابلیت اعتراض و رسیدگی را دارد.که این شورا نیز برابر ماده ۲۵۶ ق.م.م از حیث عدم نقض قانون و عدم نقص در رسیدگی و بدون ورود به ماهیت اختلاف رسیدگی می کند.
سلام وقت بخیر در زمان مقرر متاسفانه به ارزش افزوده اعتراض زده نشده اما به اصل مالیات اعتراض شده و رفته حل اختلاف
اما الان اجراییه صادر شده برای ارزش افزوده و جریمه سنگین هم شدم چه کار کنم
درود بر شما. در صورت وجود مقتضیات و جهات موضوعی نسبت به طرح شکایت در کمیسیون موضوع ماده ۲۵۱ مکرر قانون مالیات های مستقیم شکایت کنید.
ممنون خدا قوت چطور می توانم مشاوره بگیرم
سلام و سپاس از همراهی شما
لطفا با شماره های ۰۲۱۲۲۷۴۰۱۰۴ یا ۰۹۱۲۳۰۳۴۳۹۳ تماس بگیرید .