تعیین دادگاه قانون حاکم در قراردادهای خارجی از آن جهت که اصولآً قسمتی از تعهدات ممکن است در کشورهای مختلف با قوانین گوناگون انجام شود الزامی و بسیار مهم است.
صلاحیت دادگاه و قوانین حاکم بر اینگونه قراردادها تابع وضعیتهای زیر است:
قرارداد در ایران تنظیم شده باشد
چنانچه قرارداد بین ایران و طرف خارجی در داخل کشور ایران امضاء شده باشد طبق ماده ۹۶۸ قانون مدنی هنگام بروز اختلاف و اقامه دعوا دادگاههای ایران طبق قانون ایران رسیدگی می نمایند ولو طرفین دادگاه و یا قانون کشور دیگری را برای حل اختلاف تعیین کرده باشد در اینگونه موارد برخی ترفندهای حقوقی زده می شود از جمله اینکه طرفین در قرارداد محل انعقاد قرارداد را کشور خارجی مورد علاقه خود که تمایل به حل اختلاف از آن طریق دارند قید می کنند تا قانون کشور مزبور بر قرارداد حاکم گردد.
قرارداد در خارج از ایران تنظیم شده باشد
چنانچه قرارداد خارجی بین طرفین ایرانی و خارجی در خارج از کشور منعقد شده باشد ممکن است سه وضعیت پیش بیاید:
حالت اول: در قرارداد دادگاه و قانون ایران حاکم شده باشد در این صورت دادگاه ایران صالح به رسیدگی است مگر اینکه قانون کشور محل امضای قرارداد ترتیب دیگری مقرر داشته و طرفین نیز بر مبنای آن عمل کنند.
حالت دوم: قانون و دادگاه غیر ایران برای حل اختلاف تعیین شده باشد در این صورت دادگاه ایران صالح به رسیدگی نمی باشد مگر با توافق طرفین که در حکم عدول از توافق قبلی تلقی می شود.
حالت سوم: فقط قانون کشور خارجی حاکم بر قرارداد باشد با این وضعیت در صورت درخواست طرفین، دادگاه ایران می تواند به موضوع رسیدگی و حکم دعوی را براساس قانون کشور تعیین شده صادر نماید.
به تائید ماده۱۱ مصوبه ۱۸/۴/۱۳۸۲ هیأت دولت دستگاههای طرف قراردادهای راجع به سرمایه گذاری خارجی و بیع متقابل موظفند در صورت امکان قوانین ایران و نیز محاکم داخلی ایران را به عنوان حل اختلاف یا داوری تعیین نمایند.
برای تنظیم قراردادهای بین المللی به جهت اهمیت و پیچیدگی های خاصی که دارند می بایست با وکیل متخصص در زمینه قراردادهای بین المللی مشاوره نمود و ترجیحاً در تمام جلسات مذاکرت حضور وکیل پایه یک دادگستری جهت پیشگیری از بروز بسیاری مشکلات لازم و ضروری می باشد.
دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی با بهره گیری از وکلای پایه یک دادگستری که همگی متخصص در امور قراردادهای داخلی و بین المللی می باشند آمادگی ارائه خدمات حقوقی در این زمینه اعم از مشاوره قبل از تنظیم قرارداد، تهیه و تنظیم قرارداد، شرکت در جلسات مذاکرات قراردادی و نظارت بر اجرای قرارداد و وکالت دعاوی ناشی از قراردادها می باشد جهت بهره مندی از این خدمات می توانید با موسسه تماس حاصل فرمائید.
2 پاسخ
چنانچه شکایتی تجاری مطرح شود که یکی از هند و دیگری از اسپانیا باشند و دفتر کارو محصول در آفریقای جنوبی باشند دادگاه صالحه برای داوری تجاری کجا خواهد بود
با سلام. بستگی به قرارداد شما دارد. در بسیاری از قراردادها مرجع داوری را مشخص می نمایند درغیر اینصورت طبق قواعد آنسیترال شرط داوری منتفی و دادگاه محل اقامت خوانده صالح به رسیدگی می باشد.